Homepagina » Bewustzijn » Wetenschappers vinden bewijs voor ‘leven na de dood’
wetenschappers-vinden-bewijs-voor-leven-na-de-dood

Wetenschappers vinden bewijs voor ‘leven na de dood’

Wetenschappers hebben ontdekt dat het bewustzijn kan blijven voortbestaan als het brein volledig is uitgeschakeld. Een onderzoeksteam van de Universiteit van Southampton heeft tijdens de grootste medische studie naar bijna-doodervaringen vier jaar lang verspreid over 15 ziekenhuizen in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Oostenrijk 2000 mensen bestudeerd die een hartstilstand kregen.

Ze ontdekten dat 40 procent van de mensen die de hartstilstand hadden overleefd kon waarnemen in de periode dat ze klinisch dood waren. Eén man herinnerde zich zelfs dat hij zijn lichaam had verlaten en vanuit de hoek van de ruimte toekeek hoe hij werd gereanimeerd.

Hoewel de 57-jarige man uit Southampton drie minuten lang buiten bewustzijn en ‘dood’ was, kon hij tot in detail beschrijven wat de zusters deden en welke geluiden de machines maakten. “We weten dat het brein niet kan functioneren als het hart is gestopt met kloppen,” zei hoofdonderzoeker Sam Parnia van de State University in New York. “Maar in dit geval bleef het bewustzijn voortbestaan terwijl het hart niet meer klopte.”

“De man kon precies vertellen wat er in de ruimte was gebeurd,” ging hij verder. “Het belangrijkste was dat hij twee bliepjes hoorde van een machine die om de drie minuten een geluid maakt. Zodoende konden we berekenen hoelang de ervaring had geduurd.”

Van de 2060 patiënten wisten 330 de hartstilstand te doorstaan en zeiden 140 dat ze konden waarnemen terwijl ze werden gereanimeerd. Eén op de vijf voelde zich ‘ongewoon vredig’ en bijna een derde zei dat de tijd sneller of langzamer ging. Sommigen zagen een fel licht, een gouden flits of zonlicht. Anderen voelden zich angstig of werden door diep water gesleurd. Dertien procent voelde zich afgescheiden van hun lichaam en hetzelfde percentage zei scherper te kunnen waarnemen.

Dr. Parnia vermoedt dat veel meer mensen zulke ervaringen hebben wanneer ze dicht bij de dood zijn, maar dat medicijnen die worden gebruikt tijdens het reanimeren voorkomen dat ze het zich kunnen herinneren.

“Veel mensen denken dat het hallucinaties of illusies waren, maar de ervaringen lijken echte gebeurtenissen te zijn,” zei dr. Parnia. “Een groot deel heeft waarschijnlijk zeer heldere bijna-doodervaringen, maar is ze weer vergeten vanwege de effecten van hersenletsel of medicijnen op het geheugen.”

Dr. David Wilde van de Nottingham Trent University verzamelt momenteel gegevens over buitenlichamelijke ervaringen in een poging patronen te ontdekken. “Er is sterk bewijs dat deze ervaringen echt plaatsvinden nadat mensen zijn gestorven,” zei hij. “We weten simpelweg niet wat er gebeurt. We hebben geen idee wat er gebeurt als je sterft en hopelijk werpt deze studie daar een wetenschappelijk licht op.”

De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Resuscitation.

[Daily Telegraph]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • frans schreef:

  Ja, ja, de wetenschap dringt door.
  He, he, het was er altijd al!
  De aarde en mensheidsontwikkeling is nooit zonder de Geestelijke wereld geweest, had niet eens kunnen onstaan!
  Zonder aarde geen mensen en zonder mensen geen aarde.

  43 likes
  • Ruud schreef:

   “Zonder aarde geen mensen en zonder mensen geen aarde.”
   Dat meen je toch niet echt he
   Ik denk dat de aarde een stuk beter af zou zijn zonder mensen …

   202 likes
   • Madrox schreef:

    save the planet kill yourself

    56 likes
    • R.M.G. Hof schreef:

     Dat meen je toch niet,save de planet, kill yourself??????
     Je hebt en bent hier op aarde met een taak, om mee te helpen met deze malle molen van het leven, waar jij óók een rondje mee moet draaien. Normen en waarden, je te houden aan wat de wet je voorschrijft, en de vrije wil gekregen,om te doen, “DAT” wat volgens je natuurlijk verstand, en gevoelens je ingeven, en te weten wat het verschil is tussen goed en kwaad.

     41 likes
     • Geert schreef:

      Je maakt een grap toch? Mijn taak in dit leven is dus te leven volgens de regels die andere mensen voor mij hebben gemaakt. Vrije wil is slechts een illusie die wij vertellen aan mensen die denken dat ze beperkt worden in hun vrijheid. Wat uiteraard ook zo is. Deze hele aarde zit vol met regels en beperkingen die wij zo nodig vinden om aan andere mensen op te leggen. Vertel me dan alsjeblieft niet wat het doel is van het leven hier op aarde. Het doel zou volgens jouw zijn dat ik als een mak lammetje alles te doen wat er tegen mij gezegd wordt door anderen, wat je vervolgens koppelt aan ´vrije wil´. Wat is dat ´verschil tussen goed en kwaad weten´. Alsof er iemand op de wereld is die oprecht een lijn kan trekken tussen goed en kwaad, dat zo´n relatief begrip.
      Daarbij zou de aarde wel degelijk een stukje beter af zijn zonder ons mensen, wij hebben namelijk de aarde puur en alleen gebruikt en lopen uitputten voor ons eigen belang.

      77 likes
     • Caesar Lion Cachet schreef:

      LS…

      Schrikbarend deze stelling van een achterlijke dominee die onbeschaamd doorgaat met een doctrine die alleen maar afhankelijkheid en ellende heeft voortgebracht voor mens en dier !

      5 likes
     • ann schreef:

      @ geert.

      en toch zit er een kern van waarheid in. Er is wetenschappelijk aangetoond dat mensen moeite hebben met schaamte. Dus door met elkaar regels te maken en deze na te leven creëren wij een wereld voor onszelf waarin we ons veilig voelen. Wanneer we ons veilig voelen kunnen we ons voortplanten. Beetje de reden waarom we hier zijn denk ik.
      Op een of andere manier is alles tijdgebonden

      4 likes
   • Edwin schreef:

    Hoezo, jij bent toch OOK een mens?
    Heb je zo’n hekel aan jezelf dan?

    15 likes
    • Youssef schreef:

     Dat meen je toch niet zeker? hoe bedoel je OOK een mens? we zijn slechts atomen die aangetrokken worden door een planeet. stofdeeltjes die gevangen zijn genomen in het heelal door de zwaartekracht van deze planeet.

     9 likes
   • Tim schreef:

    122 mensen die het leuk vinden dat de aarde beter af is zonder mensen

    6 likes
    • Djorn vd schreef:

     Helaas voor de aarde ben en blijf ik er hopelijk nog een hele tijd!?

     7 likes
    • ted ijssels schreef:

     bepaald soort mensen wel met name gehersenspoelde mensen , die doen iets tegen hun wil .. als we niks geleerd zouden krijgen handeld men allemaal instinktief. dus dat blijkt toch het beste want een hoop dingen kunnen we zelf makkelijk maar het word aangepraat om te leren. wie bepaalt er nou wat het beste voor ons is .. mensen denken dat ze kunnen denken

     4 likes
   • pietsnot schreef:

    Go Ahead,,,, Jump .!!

    14 likes
   • logicaismoeilijk schreef:

    Denk niet dat de aarde een mening heeft.

    4 likes
   • kimberly schreef:

    niet waar want de mensen ontwikkelen de aarde verder zonder mensen ook minder planten die dan makelijk uit sterven dat zelfde geld voor dieren en dan krijg je dat de aarde eindigt al mars ofzo

    2 likes
   • Arn StarChild schreef:

    Hoi:

    Je bent niet alleen een mens van vlees en bloed, in materie:, maar een ZIEL, een GEVOEL en Emoties, waar je eigen denken, je gedachten van visies, versies, imaginatie en dromen zijn, waarbij alle concrete verstanden, met nuchtere logica en rationaliteit, niet zonder je spontane vrije GEEST, buiten je BOX/Cocon, om inspirationeel vanuit je Natuurlijke Aanleg te Co-Creeren, en te vertrouwen in je authentieke HART, dat de Natuurlijke Wijsheid heeft, om in Vrede, Harmonie en Balans, onbegrensd, ongelimiteerd en onbeperkt FANTASIE heeft, om het ONWAARSCHIJNELIJKE, deze KOSMOS in deze GALAXIS en deze ZONNESTELSEL, dat het niet gecreerd is, maar in multiwerelden en dus multidimensies, binnen de droom-visioenen van elke bezielde spirit-wezen, het oneindige en eeuwige eenheidszelfbewustzijnslagen van ALL wat metafysiek, esoterisch en filosofisch met alle wereldse en buitenaardse wetenschappen door elkaar heen, van de verledens tot heden dagen toe. Vertrouw je ONAFHANKELIJKE Intelligentie en INTUITIE-INSTINKT, om het heft in eigen hand te nemen waarbij geen berg en geen dal te hoog en te diep is: we zijn ALBESTAAND en deze een van de vele alternatieve optie parllelle-werelden universum van 5 zintuigen homo-sapiens, met concreet debatterend-discussierend VERSTAND, dat niks met ervaringen, waarnemingen en deelnemingen te maken hebben, van niet-burger-elite cooperatiia oscillatiese-business vrije marktwerking geconcurreerd, competitie om meer winst voor enkelen en weinig voor de velen: de hele economische-politieke-religieuze elite-burger “sociaal-liberaal-democratie”, met leiders en volgers. Ben JIJ VOLWASSEN? Zelfstand, onafhankelijk en autonoom, vanuit je eigen ZELFGEWETEN, met zelfverantwoording te LEVEN en LATEN LEVEN, vanuit je potentieel, vitaal, esentieel voor je PAD VAN ZELFBEKRACHTIGING, om niet om te komen van de dagelijkse sleur in welvaart-luxe, maar om je GEEST wgenwijd RUIM open te stellen.

    2 likes
   • Enrico Foppen schreef:

    met mensen ook geen aarde

    0 likes
    • Ricardo schreef:

     nee daarom leven we … duhhhh.
     zonder mensen was de aarde niks en
     leefde we ook niet.. stupid people. wees dankbaar voor alles inplaats van zeiken.

     0 likes
  • bikermouse schreef:

   ik weet niet of je op school hebt opgelet Frans want dan had je geweten dat de wereld er al milioenen jaren was voor dat er überhaupt sprake was van mensen dus een aarde zonder mensen kan heel goed en ja ik ben ook mens maar zeg dat de wereld beter af zou zijn zonder mensen

   43 likes
   • Natascha schreef:

    Alles hangt op bewijzen, zo de praktijk uitwijst. Maar bewijzen voor zijn altijd met bewijzen tegen te bestrijden. Zo draaien we fijn in kringetjes rond. Dus bestaat de aarde miljoenen jaren? Ik was er niet bij, maar ik weet ook dat onomstotelijke bewijzen niet te vinden zijn. Je zult dus toch zelf wat knip en plak werk moeten doen rondom alle theorieën, even zonder het uitgaan van zogenaamde feiten. 🙂 Succes!

    2 likes
    • chark schreef:

     Lees de koran krijg je meer duidelijkheid

     4 likes
     • Caesar Lion Cachet schreef:

      LS…

      Religie is de bron van alle kwaad en misleiding op aarde. De Koran en de Bijbel zijn een samenraapsel van oudere geschriften en naar gelang de bruikbaarheid ter onderdrukking van de mens herschreven en herinterpreteerd …

      41 likes
     • geinteresseerdehollander schreef:

      Bedoel je Allah is de essentie van al het bewustzijn. Bij geboorte krijg je daar een deel van en in e dood geef je het terug?

      1 likes
     • ali schreef:

      Lees de Koran? Dat boek is voor achterlijken.

      Toen hij de plaats van de zonsondergang bereikte, zag hij haar ondergaan in een bron van modderige (hete) water.
      Koran 18-86

      1 likes
    • San schreef:

     Nee. Er is genoeg bewijs om er veilig vanuit te gaan dat de aarde ouder Is dan de mens. Weet je eigenlijk wel wat een theorie Is? Heb jij ooit ECHT moeite gedaan om uit te zoeken hoe het zit? Weet je eigenlijk wel hoe de wetenschappelijke methode wordt gehanteerd. Ik vind het fijn dat ik openheid in je reactie meen te vernemen, maar het wordt langzaam tijd dat mensen toch echt met een wat gezonder verstand naar de wereld gaan kijken.

     18 likes
    • chark schreef:

     Lees de koran

     7 likes
    • Peter schreef:

     Nog nooit in een museum geweest?
     Skeletten van dinosaurussen die 100miljoen jaar oud zijn.
     Mens, ga naar een museum, lees een boek en kijk naar canvas of bbc ipv vtm en vt4!

     5 likes
   • Jeanôt schreef:

    Maar klopt het dan ook, dat verhaaltje wat ze je vertelde op school?

    4 likes
   • Ricardo schreef:

    En hoe kan de mensheid weten dat de aarde er al miljoenen jaren was? wat een bullsh*t zeg.. dat kan je niet weten.

    1 likes
  • P. Heijn schreef:

   Als je een beetje hebt opgelet bij biologie dan weet je dat je hier geen professor voor hoeft te zijn. Klinisch dood is niet hersendood. Daarom kan je na bijv, met VEEL geluk na een kwartier nog gereanimeerd worden en soms met niet al teveel schade weer herstellen. Dat je circulatie niet meer werkt wil niet zeggen dat je hersenen geen zuurstof meer hebben. Deze kunnen dus (op een laag pitje) nog steeds signalen opvangen door zintuigen…. Geloof dit soort simpele berichten niet en verdiep je eens in de wereld om je heen.

   12 likes
   • IemandDieBiologieStudeert schreef:

    Ok kennelijk is een beetje opgelet hebben bij Biologie niet voldoende voor jou geweest. Klinisch dood houdt in dat er geen hersenactiviteit meer is te meten. Dat jij dan beweert dat er wel hersenactiviteit is vind ik een beetje raar.

    9 likes
    • Jan schreef:

     Maar je weet als bioloog wel dat je na een hartstilstand je niet hersendood bent per se.

     We weten ook dankzij Einstein dat tijd relatief is. (Ik ga niet doen alsof ik dat zelf had bedacht zonder Einstein. :P)

     We weten ook dat onze hersenen in staat zijn werelden te bedenken in de vorm van dromen en nachtmerries die geen werkelijkheid zijn.

     Bovendien weten we amper iets over onze eigen hersenen.

     Nu we dit optellen vind ik het helemaal niet raar dat sommige mensen in bepaalde omstandigheden een soort geheugen hebben over het proces van hun eigen dood.

     Bijvoorbeeld: als iemand jou roept en je bent aan het dromen dan verzint je brein een hele droom eromheen. In de droomwereld lijkt het net alsof er uren voorbij zijn gegaan en je wordt wakker met je vrouw die je wakker maakt en je naam roept.

     Dit is hetzelfde als de man die een paar geluiden hoort. Hij was helemaal niet dood. Maar wel bijna. De kundige mensen hebben de man in leven weten te houden. En nu heeft hij een herinnering die niet helemaal klopt met de werkelijkheid. De droomdwereld en realiteit in 1.

     Is dit niet veel aannemelijker dat er leven is na de dood? Is het niet veel aannemelijker dat het concept van een leven na de dood bedacht is door de angst voor de dood? Dat wij liever niet dood willen. Dat wij het concept doodgaan maar eng vinden omdat wij niet weten wat er precies gebeurt. En het niet weten is precies waar mensen zo angstig vasthouden aan een god, omdat die een verklaring geeft en dan hoef je geen zorgen te maken over het onbekende. Wat het onbekende is veel te eng.

     🙂

     9 likes
     • Jan schreef:

      Correctie: Is dit niet veel aannemelijker dat er geen leven is na de dood?

      3 likes
     • A.M. de Bruin schreef:

      Dat is maar de vraag. Velen zien gedetailleerd wat er op dat moment gebeurt en kunnen dit achteraf beschrijven. Dat toont toch aan dat je hersenen toch echt niet aan het dromen zijn. Er moet dan toch meer aan de hand zijn.

      1 likes
  • redice schreef:

   wake up! wij, de mens zijn de parasieten op deze aarde..onze volgende stap is overspringen naar een andere “cel” of in mensentaal andere planeet om die op zijn beurt te vernietigen..das eens een andere manier om tegen het menselijk ras aan te kijken, nietwaar??

   15 likes
  • Caesar Lion Cachet schreef:

   LS…

   De mens als mislukt project van buitenaardse knoeiers loopt hier nog maar net rond. En kijk wat een kolere zooi ze er van hebben gemaakt.

   9 likes
  • H.v.d.Heuvel schreef:

   Dit is de belachelijke verklaring die ik in mijn leven heb gehoord, de aarde kan best zonder de mens integendeel wij mensen maken de aarde kapot en ook zijn eigen, zonder de mens is de aarde het beste af.helaas.

   1 likes
   • H.v.d.Heuvel schreef:

    Zal even mijn reactie bij lichten, Het is allemaal begonnen de (ellende) met de oerknal, het leven begon althans voor deze aarde, en als je goed om je heen kijkt dan is deze wereld niet aardig voor elkaar, alles moet kapot ja erosie zoiets moet je hebben anders kan je niks bouwen, maar al snel waren er planten (het leven is zelf scheppend hoeft geen toverstafje aan te pas te komen) en die willen licht en zo veel mogelijk daarom is de klimplant in het leven gekomen en wilde dieren willen voedsel en nu komt het mensen willen alles hebben, ja iedereen is een egoïst maar de mens spant de kroon, en nu de vraag waarom is dit alles begonnen wat is het doel?????

    3 likes
  • matthijs schreef:

   een bewustzijn kan waarnemen.een onderbewustzijn slaat gegevens op functioneert onafhankelijk van de wil van een mens en komt ook in dromen opzetten in verdraaide vormen.een lichaam sterft.het organisme is niet meer.de zintuiglijke waarnemingen vallen uit.echter het onbewustzijn kan zeker meer meenemen.

   3 likes
  • gretchen schreef:

   tja dit is een heel verkeerd begrip de aarde bestond al heel lang voordat er uberhaupt mensen verschenen ik denk dat deze persoon het verkeerd begrijpt wel waren er al dieren dus het moet zijn de aarde kan best zonder mensen hoor maar zeker niet zonder dieren die waren er sowieso al veel langer op deze planeet.

   0 likes
 • Robert schreef:

  Dit is voor mij niets nieuws onder de zon. Zie het verhaal van Jesus. opgestaan uit de dood… maar zelf heb ik dit ook al een aantal keren meegemaakt. Er zijn ook mensen die een ongeluk veroorzaakt hebben met dodelijke afloop waarbij de energie van de overleden ervoor zorgde dat deze persoon op bijna dezelfde plaats ook een ongeluk kreeg… Denk eens aan de archeologen die de piramide bezochten , Leven zij nog ???
  Wat denk je van de dieren die hebben ook dergelijke energieen…. (ps dit staat los van gedachten kracht want dat kan ook een hoop veroorzaken)
  Maar ja wie ben ik…

  45 likes
  • Ghost schreef:

   Interessant Robert.. Je schrijft: er zijn ook mensen die een ongeluk veroorzaakt hebben met dodelijke afloop waarbij de energie van de overleden ervoor zorgde dat deze persoon op bijna dezelfde plaats ook een ongeluk kreeg.. Dit doet mij ergens aan denken:

   ik zag laatst een filmpje op youtube wat ging over bizar toeval. Het betrof twee broers.. De oudste broer kreeg een brommerongeluk en overleed. Hij botste tegen een Taxi op. Enige tijd later reed zijn jongere broer op de brommer van zijn overleden broer. Kennelijk was de brommer weer gerepareerd… En je raadt het wellicht al… Hij kreeg ook een ongeluk waarbij hij om het leven kwam. Het bizarre is alleen dat het vlakbij de plaats was waar ook zijn broer het dodelijke ongeluk kreeg. Het betrof dezelfde Taxi met dezelfde chauffeur en zelfs dezelfde passagier die in de Taxi zat! Je kunt je afvragen of dit nog wel toeval is… Als dit geen toeval is, dan begrijp ik er werkelijk helemaal niets van! Het enige wat ik kan bedenken is dat de tweede broer dit bewust heeft gedaan, maar waarom? In het filmpje komen meer hele bizarre gevallen van toeval aan bod…

   Klein beetje nieuwsgierig geworden? Kijk op youtube en zoek: Unbelievable Coincidences | SERIOUSLY STRANGE…

   Deze man heeft overigens heel veel interessante onderwerpen!

   24 likes
   • bert s schreef:

    toeval

    Het intreden van niet voorziene, maar desalniettemin door oorzaken bepaalde gebeurtenissen. Toevallig is alleen datgene waarvan de bepalende oorzaken door de waarnemer over het hoofd worden gezien. Het te hulp nemen van het begrip toeval is de verhulling van het eigen onvermogen of de eigen onwil de oorzakelijkheid in haar hele omvang te overzien

    19 likes
    • Roy schreef:

     Bert bedoeld waarschijnlijk wat hij zelf over het hoofd ziet.

     4 likes
    • hans van de mortel schreef:

     Toeval bestaat in de hoofden van mensen die in de evolutietheorie geloven. Dit staat gelijk met het geloof in een alleenstaande god. Zolang het bij geloof blijft is er niet veel aan de hand, behalve dan dat er veel werk aan de winkel is voor de psychiater. Maar wat erger is, mensen die geloven schakelen over op ‘zeker weten’ en zijn slachtoffer geworden – niet van toeval – maar door indoctrinatie door een ander.

     1 likes
   • lol schreef:

    ach als je bedenkt hoe groot het universum is en hoelang dit al bestaat zijn een paar toevallen op zijn tijd niet heel erg vreemd hoor.

    13 likes
   • Pjotr schreef:

    Als iedereen regelmatig van dit soort ervaringen zou hebben is het geen toeval.

    3 likes
   • marcelleke schreef:

    <wie youtube vertrouwt dient in behandeling opgenomen te worden !

    2 likes
  • henk schreef:

   Wij worden steeds inteligenter,nee dus,de geleerden doen onderzoek na de dood,sorry mensen,als je dood bent dan ben je dood,je wordt verbrand of je verrot in de grond en maar denken hoe eng dat is,je hoeft niks te denken DOOD IS DOOD en laat je niks wijsmaken.

   15 likes
   • kimberly schreef:

    hoe verklaar je de mediums da die iets over een persoon zegen die ze ni eens kennen of dat jongentje dat een on opgeloste moord oploste omdat hij het zelf meemaakte een kind van 7 heeft nog niet genoeg verstand om allemaal de nieuws berigten te volgen en een conclusie te trekken die vervolgens ook nog een waar blijkt te zijn of wel dan dood is dood zeg je he daar wil k je best over 20 jaar nog eens over horen

    11 likes
    • anoniem schreef:

     Ja idd hij is gwn bang dat het waar is en hoe denk je anders dat we op de wereld zijn gekomen? Niet met voortplantingen van bacteriën hoor en apen waren er in de oertijd nog niet

     0 likes
     • Leo schreef:

      Kijk eens earth & space
      The making of earth
      Zeker weten id het leven gekomen door bacterien
      Ons lichaam en lucht bestaat uit bacterieen zuurstof en koolmonoxide.
      En zeker zijn onze voorouders apen

      1 likes
   • ann schreef:

    ik heb ook niet zoveel bijgeloof maar als ik denk aan de wet van behoud van energie, dan ga je je toch afvragen waar de energie van leven/gedachtes/herinneringen ineens heen gaan op het moment dat iemand dood gaat? het is ja ook niet zo dat je lichaam ineens meer warmte krijgt ofzo wanneer je dood gaat. dus in dat soort dingen gaat die energie niet zitten.
    En hoe kan die energie weg gaan terwijl het lichaam nog leeft? wanneer iemand bv hersendood is.

    Ook dingen als emoties, zijn maar lastig te verklaren. niet zozeer dat we reageren op hormonen ed. maar Waarom reageren mensen anders op dingen. Waarom hebben we eigenlijk besef en wat is dat?

    en over “je geest” gesproken. Ik denk bij een geest aan een persoon met zijn visies, gedachten en ervaringen. dat heeft hij verkregen in zijn leven. Als iemand dood gaat is dat dus weg. Opgeslagen informatie verloren.. Maar hoe zit het met instinkt? waarom weten dieren instinctief dingen? Is dat hetzelfde als een gedachte, kan dat er dus als zijn voordat je überhaupt bestaat?

    Over leven na de dood denk ik niet dat het beeld is wat men verzonnen heeft bij verscheidene religies. Maar ik geloof wel dat we er ooit achter gaan komen wat onze gedachtes nu eigenlijk zijn en dat dat een hoop kan gaan verklaren wat er met ons gebeurt wanneer we dood gaan. Hoe eng dat ook zal zijn.

    5 likes
    • Pascal schreef:

     energie gaat nooit weg ! het veranderd van vorm !! onze ziel of life force hoe je het ook wilt noemen verlaat ons lichaam ( gereedschap wat we nodig hebben om in een materiele wereld te kunnen functioneren ) lees of kijk op youtube
     steward zwedlov zelf healing HEEL INFORMATIEF

     3 likes
  • nadien schreef:

   Zelf heb ik meerdere malen zulke ervaringen gehad. echter niemand wil mij geloven.

   11 likes
   • Hans schreef:

    Hoi Nadien,

    Troost je met de gedachte dat we in het westen leven waar spreken over de dood taboe is.
    evenals spreken over bde, reïncarnatie en karma.
    Liesbeth Jusia geeft lezingen over wat er gebeurt na de dood.
    Probeer lotgenoten te vinden.
    Groetjes,
    Hans

    10 likes
  • Ronny schreef:

   @Robert…….. niet als belediging bedoeld, maar hoe vaak ben jij “bijna” dood geweest dan ???? Gezien deze reactie die je geeft:
   “opgestaan uit de dood… maar zelf heb ik dit ook al een aantal keren meegemaakt”

   Voor de rest van al die verhalen van vloeistoffen en gangetjes, tunnels…….. ik heb zo m’n bedenkingen. Deze hebben allemaal een “theorie” of weten wat er gebeurt en waarom. Ik zou deze aanraden eens contact op te nemen met de onderzoekers. Als ik het zo lees kunnen jullie deze mensen een hoop tijd en geld besparen met dat gebrabbel…….

   19 likes
  • Keesoe schreef:

   @Robert: Als ik denk aan die archeologen denk dan vind ik ze zielig dat ze niet wisten dat zuurstof ook kan verrotten. Door duizend jaar oude zuurstof in te ademen hadden ze zichzelf vergiftigd en zijn daardoor dood gegaan. Genoeg bewijzen hiervoor ga ze niet voor u bij elkaar zoeken sorry. Dit had dus niks met energieën te maken.

   10 likes
  • tom schreef:

   voor dat iemand sterft kan men al dood zijn en nooit geleefd te hebben.ik ben er zo een al velen.

   6 likes
  • Caesar Lion Cachet schreef:

   LS…

   Probleem is alleen dat die Jezus waar jij het over hebt nooit heeft bestaan.

   6 likes
   • Martin schreef:

    Zelfs de duivel geloofd in JESUS en hij sidderd! Maar ongelovige niet en dat is beangstigend Dat JESUS heeft geleefd is historisch bewezen. HIJ heeft gezegd IK BEN DE WEG DE WAARHEID EN HET LEVEN!

    1 likes
  • tom schreef:

   helemaa mee eens

   2 likes
  • Lilly schreef:

   Hoe bedoel je? Ik denk dat je maar 1 keer leeft en dat is dit. Jou leven, hoe oud je bent en hoe je je hebt.

   1 likes
  • densie schreef:

   thát’s the question!!!

   0 likes
 • bert s schreef:

  Ik blijf hier moeite mee hebben, dood is dood. Ik ken drie mensen die door een reanimatie weer tot leven zijn gewekt en geen bijna dood ervaring hebben gehad. Een van de drie, hij is gelovig, zit er zelfs mee dat hem dit niet is overkomen en vraagt zich nu af of hij wel in de hemel zal komen.
  Het komt bij mij een beetje over als wishfull thinking, wees niet bang er is leven na de dood. En dan WAT, tot in de oneindigheid wat ronddwalen in een spirituele vorm, wat gaan rondspoken uit pure verveling. Och nee, dat is ook zo, we gaan dan misschien uiteindelijk naar de hemel en dan gaan we ons daar tot in de eeuwigheid mekaar zwaar irriteren en daar is alles goed en fijn en lopen er allemaal maagden rond waar we niks mee kunnen want we zijn in een spirituele vorm en als we er wel wat mee kunnen zijn ze zo maagd af en dan is dat fabeltje ook weer voorbij. En heb je pech dan zit je tot in de eeuwigheid opgesloten in de hel, ondraaglijke pijnen en dat soort tijdverdrijf bezigheden.
  Wat ik denk bij deze bijna dood ervaringen is dat de zuurstof die nog aanwezig is in de hersenen deze ervaringen creëren en dat klinisch dood zijn iets anders is dan echt dood zijn.
  Let wel, een ieder die er anders over denkt heeft daar zeker recht op.

  24 likes
  • wolfje schreef:

   mijn mening: leven na de dood bestaat wel. beetje helaas denk ik wel eens. verder ben ik het helemaal eens met bert. zit je in de hemel met die chef die je leven zo verzuurde. of je besluit te reincarneren omdat je het ‘pad’ nog niet voltooid hebt. zit je weer in die zooi hier

   7 likes
   • Padja schreef:

    Ik denk dat je samen met je chef giert van het lachen. Zoals je hier uit een spookhuis komt en de maker bedankt voor die ervaring.

    3 likes
   • Sina schreef:

    “….zit je in de hemel met die chef die je leven zo verzuurde….” Dat kan dus al niet. Je zit daar niet met mensen die je wel of niet kent, je zit daar met zielen. Tussen zielen en mensen, daar zit een groot verschil. 😉

    2 likes
  • R.M.G. Hof schreef:

   Mijn eigen Vader heeft ons een prachtig beeld gegeven van hoe je mooi en fijn oud kunt worden, zes keer een hart infrakt, een man met normen en waarden, heb duidelijk gevraagd wat, of hoe hij tijdens zijn weg zijn ook wat heeft gezien/beleeft, nee mijn kind “NIETS” was helemaal niet bang om dood te gaan 97 jaar , hij heeft /had het allemaal in deze malle molen van het leven wel gezien , was altijd héél nieuwschierig naar vernieuwingen, een hele warme intelligente man, die mij troostte als hij weer voor de zoveelste keer aan de Hartmonitor lag, omdat ik hem niet wilde missen.

   11 likes
  • Moi schreef:

   We denken allemaal menselijk omdat ons frêle en beperkte brein niet capabel genoeg is om iets anders dan menselijke dingen te denken. Verveling bestaat omdat wij mensen zoiets als tijd hebben verzonnen. Eigenlijk bestaat tijd niet. Wat is tijd eigenlijk? Ook onder, boven, links en rechts bestaan niet. Deze termen krijgen in de ruimte waar o.a. gewichtsloosheid is een heel andere betekenis! We leven in drie dimensies maar er zijn meer dimensies. Daar kunnen we ons ook geen voorstelling van maken. Ook niet dat ruimte door zwaartekracht gekromd kan worden. We weten niet wat er na de dood is. en als er iets is (wat ik zeker geloof) dan is het sowieso iets wat ons menselijk voorstellingsvermogen te boven gaat. Ik zie het wel. Ik laat dat stukje aan God over. Daarom is hij ook de almachtige en niet wij.

   6 likes
  • Keesoe schreef:

   Opzich kan ik het vinden met uw ideeen maar na de dood moet u natuurlijk niet zien als iets wat vergelijkbaar is met het leven.
   Eindeloos ronddwalen is er natuurlijk niet bij. Tijd en ruimte zou niet bestaan na de dood. Maar dat is iets wat we tijdens ons leven niet voor kunnen stellen. Wij denken nou eenmaal in tijd en ruimte dus wat er na de dood is zullen wij “nooit” weten of kunnen bedenken voordat we zelf dood zijn.

   3 likes
  • Caesar Lion Cachet schreef:

   LS…

   Probeer je maar eens te ontdoen van al die gedachten en narrigheid waar ook ik last van heb. Probeer maar eens leeg te worden. Dan kom je dicht bij een vorm van vrede die mogelijk te vergelijken is met leven na de dood…

   2 likes
 • Lalalalalaria schreef:

  We leven allemaal in een “vat” van vloeistof. Door je te focussen en diep te consentreren en een OBE te bereiken kan je trachten te ontsnappen uit dit vat. De echte realiteit ervaar je dan door uit dit deze vloeistof te stappen. Echter is dit niet makkelijk. Je zal ook een grote ring zien waardoor je heen moet. Success aan allen die dit proberen. Ikzelf ben al aan de rand van de ring geraakt maar er nog nooit helemaal door. Ooit zal het lukken. Waarschijnlijk op mijn laatste dag.

  6 likes
  • Edwin schreef:

   Ach welnee…je bent overal aanwezig. HIER en NU.
   Ik ben WEL zover gegaan…daar was JIJ ook, voorbij die “ring”, iedereen IS daar.
   We zijn geen wezens die in ruimte en tijd leven.
   Ruimte en Tijd leven IN ons, dus net andersom…
   Wat we ook zien, of horen, of voelen: Wij ZIJN Dat!

   Draai alles wat je is aangeleerd om, en dan zal je het vinden!
   Zoek het antwoord niet buiten jezelf, maar binnenin!
   Ken U zelve!

   22 likes
   • Padja schreef:

    Mooi gezegd Edwin!
    “Wat we zien….wij ZIJN dat”
    Ik maak me ernstig zorgen over hetgeen IK zie; honger, onrecht, armoede etc.

    6 likes
    • Edwin schreef:

     Da’s normaal Padja: We maken ons allemaal zorgen over ons zelf, dus OOK over wat we zelf zien/horen/voelen.

     Zie het als een “heilige vorm” van Egoisme: Je laat jouw Ik zo groot worden, dat het hele Universum er in past!
     Op deze manier zie je iedereen als een stukkie van jezelf…Aan jezelf denken word dan ook: aan een ander denken.

     Hoe je het ook noemt doet er niet toe: God/Boeddha/Tao…Ik zie alleen maar Goden/boeddha’s.
     Iedereen is voor mij God/Boeddha, ook de stoute mensjes dus die iedereen pijn doen en ook die stoute priestertjes dus…Iedereen is God..Hier EN NU.
     Alleen die stoute agressieve Boeddha’tjes/Goden hebben dat nog niet door dat alles EEN is, en dat alles en iedereen God/Boeddha is, en dus EEN is met henzelf, en daarom lopen ze zo de boel te verzieken.

     Het is onze eigen blindheid, onze hardnekkige weigering om in te zien dat alles altijd al EEN was-IS-zal zijn, die al de religieuze waanzin veroorzaakt van “strijden voor het licht”.
     We moeten niet trachten iets te bereiken, wat we altijd al zijn geweest, dus ook niet streven naar een eenheid in de toekomst, want dit verlangen is gebaseerd op een tekort aan inzicht en dus ook zelfkennis.
     Trouwens: als tijd niet bestaat, hoe kunnen we dan ooit verwachten dat de toekomst beter wordt? Ook Illusie!!

     7 likes
   • Boppie schreef:

    Mooi gezegd Edwin… We zijn. Als je dat kunt voelen ben je vrij 🙂

    10 likes
  • lol schreef:

   ehm Robert, Jezus was 3 dagen lang dood. Net iets te lang om dit verschijnsel te koppelen aan het onderzoek dat hier gedaan is. En die archeologen zijn inmiddels al een tijd verklaart. Men dacht destijds aan een ”vloek van de Faraoh” maar door een muggenbeet bleek de beste man geïnfecteerd te zijn geraakt. De andere archeoloog die zichzelf ophing een maand na zijn bezoek aan de piramide, had zijn vrouw van toegegeven dat hij al jaren met een depressie kampte. Ook is er onderzoek gedaan naar de balsems die de oude egyptenaren gebruikten. Zij gebruikten destijds (vaak) een bepaalde stof waardoor er giftige gassen vrij kwamen als deze balsems lange tijd binnen een gesloten ruimte verbleven. Hierdoor zijn meerdere archeologen (die vooral in de tijd dat er nog vele tombes werden ontdekt) weinig vanaf wisten overleden aan complicaties van het langdurig inademen van deze gassen.

   4 likes
  • rick schreef:

   de matrix

   0 likes
 • Faith schreef:

  Het is meer een intuitieve kwestie. Je kan er over praten zoveel als je wilt, je gaat er niet uit komen. Er zijn mensen met een lijntje met Boven en anderen hebben dat niet. Ook niet erg. De een kan de ander onmogelijk overtuigen en dat hoeft ook niet, men mag gelukkig overtuigd zijn van wat men wil. Zo zijn er ook hele volksstammen mensen overtuigd dat de msm de waarheid spreekt. Anderen voelen al jaren en jaren op hun klompen aan dat er iets heel erg fout zit, en ook al komen er nog zoveel bewijzen boven tafel, kunnen die de opposite overtuigen? Toch ook niet. En dat hoeft gelukkig ook niet. We gaan het snel zien wat de waarheid is en wat niet.

  8 likes
  • bert s schreef:

   Je opmerking dat we het wel eens snel kunnen gaan zien vindt ik een interessante opmerking van je.
   Misschien heb je weleens gehoord van Jonathan Cahn, deze joodse priester heeft zeer interessante ontdekkingen gedaan waar ik als ongelovige toch zekers mijn wenkbrauwen bij moest fronzen. The Harbinger en de mystery of the shemitah zijn toch misschien wel eye openers.
   http://www.youtube.com/watch?v=dmOJ-T4ax5w
   http://www.youtube.com/watch?v=arBBn-1c0Rc

   3 likes
   • Padja schreef:

    Hi Bert,
    Ik heb net 1e YT bekeken.

    Meest opvallende is de datum 9/11, het wordt judgement van god genoemd vanwege die getallen in de bijbel.
    Waar hij aan voorbij gaat is dat de planners van die aanslagen wellicht goed op de hoogte waren en daarom expres die datum gekozen hebben.
    Dat je alles wat stuk gaat weer herbouwt is logisch en van alle tijden. Dat we symbolisch een boom planten is wereldwijd en van alle tijden. Idem voor het leggen van de “eerste steen”. Dat gebeurt overal en altijd, op alle dagen en op alle plekken. Dus ook op bijbelse dagen. En zelfs op bijbelse plekken.

    Ik vind het voor een gelovige best lastig dat god altijd maar boos lijkt te zijn en dat destructie en ellende weer in de schoenen van god geschoven wordt.
    Jammer dat ie nou nooit s wat gezelligs kan doen ipv vernietiging en ellende.

    7 likes
    • Faith schreef:

     Hoi Bert, die eerste youtube gaat inderdaad weer over occulte gekkies die met cijfercombinaties uit de bijbel aan de slag gaan om gebeurtenissen te laten plaatsvinden. Hoe mystiek. gaap. 3D ten voeten uit. Die tweede heb ik nog niet gezien maar ga ik zo doen. Ik bedoel met snel zien wat de waaheid is omdat we ons steeds verder ontwikkelen en in steeds hogere energievelden bevinden, wat zijn weerslag op de hele planeet heeft. Je ziet nu toch al wat er allemaal openbaard wordt, en als Putin straks weer in de spotlights gaat staan met Edward Snowden, dan is de wereld helemaal in shock! Er gebeurt heel veel en de msm heeft steeds meer moeite om het onder de pet te houden. Kun je niet zien en horen dat het oude systeem op zijn voegen staat te kraken? Ik wel. Dat is dus de aanvang van veel betere tijden. Alle rottigheid zal vedwijnen. Het Aquarius Tijdperk gaat nu in.

     4 likes
     • Faith schreef:

      De tweede youtube valt ie meteen met de deur in huis: even before it came out…bla bla…interview…bla bla…CD series…blabla…New York Times, cabal gepromoote rotzooi dus… bestseller…sold two million books…nou dan ben ik weg. De darkies hebben hun tijd er toch wel op zitten maar denken de schaapjes nog even extra bang te maken denk ik.

      4 likes
    • Caesar Lion Cachet schreef:

     LS…

     De Cabal van de numerologie is gebaseerd op de zogenaamde heilige en minder heiige getallen en een uitvinding van Satan… Bedenk dat Satan en de Satanisten op aarde zich laven en voeden aan de energie die vrijkomt bij het lijden van de mensen. Het liefst in de meest wanstatige vormen zoals bij marteling, pedofilie. oorlog en noem maar op. Valt het niet op dat juist de koningshuizen en de zogenaamde presidenten de grootste smeerlappen voortbrengen. Die staan het dichts bij Satan en de macht !

     2 likes
   • Faith schreef:

    Interessante opmerking, ik bedoel dat we ons in het Aquarius tijdperk bevinden. Alles zal veranderen. Niets van het oude systeem blijft daardoor overeind.

    5 likes
    • Padja schreef:

     Hi Faith,
     We zitten nog maar aan het begin van dit 2000 jaar durende tijdperk. Voor de aarde is dat kort, voor ons met onze beperkte levensduur lang. Wij staan nog met één been in het vissen tijdperk. Je kunt je dus afvragen hoeveel je er nu in dit leven van kunt meekrijgen. Ik denk de opstart ervan. Hetgeen al heel wat is. Maar of ik het oude systeem zal zien instorten? Zoiets verwacht ik over een jaar of 500. Stap voor stap.
     Jammer genoeg raken mensen gefrustreerd omdat ze denken dat er te weinig veranderd. We willen snel snel. We hopen eigenlijk al het eind vd 2000 jaar cyclus te beleven terwijl we nog maar net in de overgang zitten.

     2 likes
     • Faith schreef:

      Hoi Padja, wij hebben het denk ik over twee verschillende dingen. Ik bedoel met grote veranderingen als Putin met de openbaringen van Edward Snowden naar buiten komt. Dan zal de wereld er totaal anders uit gaan zien en dat zal geen 500 jaar meer duren. Eerder een kwestie van weken/maanden. Misschien bedoel jij dat de laatste groep 3D mensen over 500 jaar pas gaat ‘engelen’? Dat zou best kunnen.

      3 likes
     • Faith schreef:

      Hoi Padja: de groep starseeds, indigo’s en chrystalkids die druppelsgewijs vanaf ong. 1950 en nu massaal ter wereld komen ‘engelen’ nu al. Dat heeft ook een reden natuurlijk. Kunnen niet aarden in deze maatschappij en hoeven dat ook niet omdat alles snel zal veranderen. Daarom zijn ze hier.

      2 likes
     • Padja schreef:

      Hi Faith,
      Haha jouw tempo ligt stuk hoger dan de mijne.
      Ik bedoelde eerder dat de eerste groep dan gaat “engelen” 🙂

      0 likes
   • Padja schreef:

    2e filmpje ook gezien.
    Vond je dat echt eye openers?
    Elke 7 jaar is er een jaar waarin vervelende dingen gebeuren, dat noemen zij Shemitah.
    Alles wat er in zo’n jaar gebeurt wordt uitvergroot. Wat er buiten zo’n jaar gebeurt lullen we niet over. Oorlogen die erin vallen zijn Shemitah. Oorlogen die er niet vallen noemen we niet.

    Iedereen kan voorspellen. Roep maar een jaar en datum; er valt achteraf altijd wel iets aan vast te koppelen.

    Ikzelf zou het fijn vinden als god die geweldige gaven nou s voor wat leuks zou mogen gebruiken. De arme schat wordt altijd maar als wraakzuchtig monster neergezet.

    3 likes
 • Patddm schreef:

  Beste mensen,

  Ik heb inmiddels alle reacties hier gelezen en wat ik eigenlijk heel vreemd vind is dat ieder persoon het maar heeft over het leven na de dood, of het wel of niet bestaat?
  Naar mijn idee bestaat de dood helemaal niet eens.
  Wel het LEVEN!!
  Elk levend wezen heeft een lichaam, een geest én een ZIEL.
  De ziel is onsterfelijk en zal ALTIJD blijven bestaan (lees: doorleven)
  Deze ziel is tijdens ons aardse bestaan verpakt in een, voor ieder anders, omhulsel.
  De één dun, de ander dik, weer een ander zus en weer een ander zo.
  Dat omhulsel heet dan “ons lichaam”.
  De ziel is tijdsloos, maar het lichaam is tijdsgebonden.
  Dat wilt zeggen dat er na een bepaalde tijd toch echt een einde komt aan het lichaam.
  Maw, dat lichaam verdwijnt, sterft af, gaat dood, stopt.
  Maar onze ziel zal zeker niet verdwijnen, want…
  Wij zijn hier op aarde gekomen om een bepaald doel te mogen bereiken.
  Hoe wij dat bereiken is aan ons en wij worden daarin gesteund door “Hogere Zielen”, onze voorgangers.
  Lukt het ons om het doel te bereiken dan is de taak volbracht en de ziel “vrij”.
  Lukt het nog niet, dan krijgt de ziel een volgende kans om de taak te volbrengen.
  Maar het lichaam kan vaak zolang niet wachten en sterft af, wat wij de dood noemen.
  Een bijna-dood ervaring zie ik als zeer zeker een bestaand iets.
  Namelijk dat de taak op aarde voorlopig nog even zal moeten worden voortgezet.
  En mocht daar dan toch nog te kort tijd voor zijn, dan volgt er na de dood, zoals het genoemd wordt, een reïncarnatie, een herkansing, een nieuwe kans om de taak te volbrengen.
  Zo kan de ziel zelfs diverse keren reïncarneren, vandaar de vorige levens die er zijn.
  Er dienen lessen geleerd te worden en die komen in herhalingen in ons leven voorbij.
  Pas als de lessen allemaal zijn geleerd, dan pas kan je zeggen dat de taak is volbracht.
  En dan wacht ons ECHT NIET de dood, maar onze ziel mag gaan uitrusten in een omgeving waar geluk, verdraagzaamheid, sereniteit en liefde heerst. Héél veel liefde.
  Want dat is waar alles om draait, LIEFDE.
  Laat mij maar dood gaan, ik leef toch lekker vrolijk verder.
  Als de mensen gaan beseffen dat zij een ZIEL zijn, dan hoeft niemand meer angst te hebben voor.., ofzich zorgen te maken om de dood.
  Natuurlijk wens ik ook dat mijn geliefden nog lang mogen blijven rondlopen op deze aarde met mij, maar als het moment dan toch gekomen is, dan kan ik alleen maar gelukkig voor hen zijn dat zij al hun plekje hebben gekregen in die prachtige paradijselijke omgeving wat Het Hiernamaals wordt genoemd.

  23 likes
  • Padja schreef:

   @pattddm
   Ik vind jouw mening net zo leuk als alle andere hoor!
   Ennehhh ik was daar allang…in die hemelse liefdevolle vreedzame toestand. Maar na lange lange tijd vroeg ik me af “is that all there is” . Toen ging ik maar nog een rondje aarde doen.

   2 likes
  • Geert schreef:

   Hoe kom je erbij dat mensen een ziel zouden hebben, is dat dan hetzelfde als een onderbewustzijn ofzo.
   Waarom hebben mensen opeens een ziel, vanaf wanneer hebben wij die dan.
   Wij zijn, naar mijn mening, geèvolueerd uit andere soorten, die geen ziel of bewustzijn hebben. Op welk punt had de mens dan wel opeens een ziel of bewustzijn?
   Zeker ben ik het niet met je eens dat alles om Liefde draait.
   Alles draait om een 1 hele grote munt, deze munt heeft aan de ene zijde Liefde staan en aan de andere zijde Angst. Alle acties die wij doen, alle emoties die wij hebben zijn te herleiden tot liefde of tot angst.
   Hierom ga ik zeker niet mee dat alles om liefde draait, dat is naar mijn idee een mooi en foutief ideaalbeeld.
   Hoe zie jij die taak en lessen dan, je praat in zulke algemeenheden dat er geen touw aan vast te knopen is. Je hebt taken en lessen die je moet leren? Wat bedoel je hier mee? Wat of wie bepaalt welke lessen ik moet gaan leren en waarom zou ik dat moeten dan?
   Laatste puntje, je gelooft dus in reincarnatie? Ik ook, maar niet op de manier die jij doet. Reincarnatie die jij neerzet, is die met het doorgeven van een ziel aan een volgend ´omhulsel´, kan dit overigens ook anders zijn dan een mens? Reincarnatie zoals ik hem zie is dat alles wat wij zijn afgebroken wordt tot het stapeltje moleculen dat wij eigenlijk zijn, en vervolgens weer overal terecht komt in andere formaties die andere stoffen en dingen gaan vormen. Om hierbij aan toe te voegen, nee ik geloof niet dat ik alleen uit moleculen besta, ik geloof dat er naast alle oneinidige hoeveelheden universums die wij in 3D waarnemen ook nog een 4D is, die wij niet waarnemen. Denk aan het stukje van Steven Hawkings over Dark matter.

   2 likes
 • pri schreef:

  Ik ben op mijn 18e gewurgd in een park. Ik ben een paar minuten buiten westen geweest terwijl mijn “aanvaller” nog naast mij stond. Ik kan mij van de periode dat ik buiten westen was herinneren dat er stukjes uit mijn leven voorbij flitste, maar vooral dat ik in mijn “gedachte” om mijn moeder riep en ik hoorde dat ik mijn zus moest helpen en als laatste hoorde ik ” kom op, ( mijn naam) het is je tijd nog niet”. Op dat moment werd ik wakker en stond mijn aanvaller naast mij. Het leek alsof ik oerkrachten had en rende zo hard als ik kon schreeuwend naar huizen waar ik aanbelde. Gelukkig rende mijn aanvaller weg en hoorde iemand die de hond uit aan het laten was mijn geschreeuw, waardoor ik het er gelukkig levend vanaf heb gebracht. Tijdens de aanval heb ik (sorry maar klinkt onsmakelijk) alles laten lopen. Volgens de politie heb ik geluk gehad en daarom geloof ik (terwijl ik niet gelovig ben) wel in leven na de dood.

  15 likes
  • Willie schreef:

   Ik geloof je, want ik heb ditzelfde meegemaakt, maar dan bij een ongeluk en mijn schoondochter die een hartaanval op haar 21e jaar kreeg terwijl zij voor een stoplicht stond met de auto(vlak voor een ziekenhuis in Amerika) heeft eenzelfde soort ervaring gehad als jij.

   8 likes
 • Boppie schreef:

  Ik vind het goed dat de wetenschap dit serieus gaat nemen en onderzoekt.

  Dit onderwerp wordt anno 2014 zo belachelijk gemaakt en voornamelijk door mensen (just my experience) die zo ver af staan van enige vorm van zelfkennis en (spirituele/geestelijke) ontwikkeling.

  Kortom, een heel goed begin van een wereld in verandering.

  15 likes
 • niko schreef:

  sorry, maar hier is geen sprake van een bewijs.
  Hersenen kunnen vrij lang zonder zuurstof actief zijn, dus hartstilstand zegt niets

  7 likes
  • KaAsLijF schreef:

   yep, de hersenen hebben nog een restant zuurstof en dan kan je plotseling nog veel meer dan voorheen. Met je ogen toe en in een klinisch dode toestand neem je je omgeving beter( lees: uit verschillende hoeken) waar, dan wanneer je niks hebt en met je ogen open op datzelfde bed ligt.
   Wie weet wat je allemaal kan, wanneer de zuurstof helemaal op is dan ! 🙂

   3 likes
   • De kim schreef:

    interessant, want cellen, bacteriën en virussen kunnen ook meer als ze in ongunstige omstandigheden terechtkomen.
    Feit dat iedereen zegt iets anders waar te nemen, bevestigd voor mij dat er geen leven na de dood is, maar dat het enkel beelden uit een deel van je hersenen zijn dat nog een reserve zuurstof heeft.

    4 likes
 • Kelvin schreef:

  Bijna 9 jaar geleden heb ik een bijna-doodervaring meegemaakt. Ik heb dingen gevoeld en gezien die niet in woorden te beschrijven zijn. Doodsbang was ik in die tijd. Bang om ‘mijn leven’ te verliezen. Na een hevige ziekte volgde een angststoornis gevolgd door een depressie. Inmiddels weet ik dat de dood niet bestaat en enkele weken geleden heb ik een spirituele reis gemaakt die alles nog duidelijker heeft gemaakt.

  Er werd mij de vraag gesteld of ik bang was voor de dood. Ik kan nu met alle liefde en zekerheid ‘nee’ zeggen. Het heeft me jarenlang gekost om bewust te worden van de werking van het menselijke ego. Het ego met mijn valse overtuigingen, oordelen en beter weten heb ik kunnen oplossen en enkel het ego vreest de dood. Ik weet dat de dood niet bestaat. Hoe weet ik dat? Er zijn diverse benaderingen die het onweerlegbare bewijs hiervan vastleggen. Meestal als mensen over onsterfelijkheid spreken gebruiken ze bepaalde argumenten waaronder het fysisch aspect. Ze zeggen dat energie nooit vernietigd wordt. En de Kwantumfysica heeft al bewezen dat alles uit energie bestaat en dat bijvoorbeeld materie veranderd kan worden door er alleen aan te denken. Energie kan enkel getransformeerd worden. Dus de vitale energie die jou leven is, en aangezien energie niet kan worden vernietigd, moet overleven in een bepaalde vorm. Dat is dikwijls de argument voor de overleving van hun leven. En dit is inderdaad één manier waarop je dit kunt benaderen.

  Maar kijk nu even naar de structuur van onderstaande zin:
  ‘Mijn leven’ of ‘ik heb een leven’.

  De meeste mensen geloven dat ze een leven hebben. En ze geloven ook dat ze dit leven kunnen verliezen. Als je naar deze zin kijkt en zegt : ‘als ik mijn leven kan verliezen, dan ben ik dus afgescheiden van het leven’. Er bestaat niet zoiets als ‘mijn leven’ omdat ik HET leven ben. Ik ben niet afgescheiden van het leven. Ik ben de expressie van het ENE leven, een tijdelijke uiting in deze lichamelijke omhulsel (deze vorm), van het ENE tijdloze en vormloze leven. Ik heb dus geen leven omdat ik het leven ben, zei Ekhart Tolle. Het leven die zichzelf naar buiten brengt in deze menselijke vorm.

  Ik denk dat de meeste mensen vast wel eens op een begrafenis zijn geweest waar de overledene in de kist ligt en mooi is opgebaard. Althans hun lichaam, want zij waren er niet. We zijn dus niet onze lichamen. Het is enkel nog vlees en beenderen. En wanneer het wezen, de ziel, het bewustzijn er niet meer is, lossen het vlees en de beenderen snel op doordat alle atomen en moleculen zich van elkaar scheiden. Stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren.

  Ik heb dus geen leven. Ik ben het leven, ik en het leven zijn één. Het kan niet anders zijn dus hoe zou ik mijn leven kunnen verliezen? Hoe kan ik iets verliezen wat ik helemaal niet heb? Hoe kan ik iets verliezen wat ik ben? Dat is onmogelijk. (Ekhart Tolle).

  We verwarren de ‘Ik ben’ levenskracht (zoals ook bijvoorbeeld in de bijbel staat) met onze lichamen. Mensen geloven, ik ben hier en daar is de rest van het Universum. Ik ben in dit Universum gekomen, maar ze weten niet van waar. Het zou gepaster zijn om te zeggen dat je uit dit Universum bent gekomen, omdat jij dit Universum bent die zichzelf gedurende zeer korte tijd ervaart. Als een mens!

  Ik hoor wel eens dat mensen zeggen: ‘ik ben niet spiritueel’. Alsof een mens een spirituele ervaring kan hebben. Wij ZIJN spirituele wezens die een menselijke ervaring hebben op deze planeet. De spirituele wereld is ruim 3 keer groter dan de menselijke wereld met al zijn planeten. Na jarenlange ervaringen en studies die ik heb gedaan ben ik ervan overtuigd geraakt dat de ziel zelf kiest welke missie of doel hij wilt nastreven. De ziel kiest vervolgens het lichaam en de ouders. We worden dan geboren als perfecte baby, één met ons lichaam en hart. Maar door de conditionering die we allen meekrijgen van onze ouders verliezen we deze connectie. En tadaa, ons ego wordt geboren. Het blijft natuurlijk mijn mening maar ik denk dat ieders doel hier tijdens deze korte menselijke ervaring is om te stralen, om te ontdekken wat onze missie/gave is en hoe we deze kunnen uiten. Tijdens die reis herontdek je de connectie met je hart en het universum. De pure liefde die je voor en tijdens je geboorte als baby ervoer. Ego-loos!!! Wat een waanzinnig geslaagde reis is dit leven dan. Een reis waar mijn ziel trots op is. heart-emoticon

  13 likes
 • lange schreef:

  Zonder mensen geen aarde??,wat is dat nu weer voor flauwekul???,ik zie nog steeds nergens geen ”bewijs”in het hele verhaal,niks nieuws.

  8 likes
 • Kange schreef:

  Probeer je als mens eens voor te stellen hoe oneindig klein je bent in verhouding tot het ganse universum….en toch voelt de mens zich zo enorm groot en belangrijk dat hij blijft voortleven na zijn dood en dit als enige levensvorm want waaron zouden dieren en nog kleinere organismen dat dan niet doen??
  Als je het goed op je laat inwerken komt het erg belachelijk over,leven na de dood.
  Maar dat is natuurlijk ”slechts”mijn mening.

  5 likes
  • Padja schreef:

   Ook dieren en planten die sterven en vergaan worden weer opgenomen door de aarde. DNA vergaat niet maar gaat terug in de oersoep. Elk bewustzijn vind haar weg weer naar het grote geheel.
   Ik vind dat heel logisch. Misschien moeten we “leven na de dood” als een wat ruimer begrip zien?
   Niet jouw specifieke leven zoals je dat nu leeft zal leven na je dood. Maar jouw DNA zal opgenomen worden door de aarde. En in eoa vorm weer leven. Zo ook je bewustzijn. Denk ik.

   3 likes
 • J. Selten schreef:

  Dr. Parnia vermoedt dat veel meer mensen zulke ervaringen hebben wanneer ze dicht bij de dood zijn, maar dat medicijnen die worden gebruikt tijdens het reanimeren voorkomen dat ze het zich kunnen herinneren.

  Goh, nee echt? Weer dat gif dat ze medicijnen noemen dat ons van het Goddelijke afhoud. Stel je voor je herinnert je hoe het kan en moet zijn… Dan zal er het een en ander moeten veranderen en daar is de mens (een heel erg klein deel dan) wel weer bang voor…

  Ach ja.

  7 likes
 • viresh schreef:

  Beste,

  Jullie moeten ff kijken naar Robert van den Broeke.
  Die gaf dit altyd al aan.

  En elkaar lopen afkraken heeft geen zin. Voor wat doe je dat eigenlijk je moet jezelf niet beter dan een ander voelen. We moeten juist een zijn. Dat is ons uiteindelijke doel in het leven. Liefde en vrede met elkaar hebben dan pas kan je werken aan je spirituele groei. Aan je zelf. Aan je ziel.
  Alles wat er gebeurd de laatste tijd is niet goed, maar wij mogen onszelf niet laten beïnvloeden door dat en daardoor gaan oordelen. Kijk niet naar een ander werk aan jezelf. Dit alles is materialistisch en het is maar voor even. Je ziel is voor eeuwig!!!

  7 likes
 • P schreef:

  Ik vind het ook zo mooi dat kinderen die net leren praten kunnen zeggen dat ze hier “lichtjes zagen schijnen en daarom eropaf zijn gekomen”. Kinderen van amper 3. Dat heeft ook een bandlid van de popgroep Blof eens verteld in een interview in ik dacht 2002. Hoe kan een kind van 2 a 3 jaar zoiets wijs’ verzinnen? En waarom hebben vele mensen dejavú ervaringen, zonder dat ze er in dit leven ooit geweest zijn maar toch iets herkennen? Er is echt meer.

  3 likes
  • Frannie schreef:

   Eindelijk iemand die het ook eens over kinderen heeft.
   Mijn zoon kon snel verstaanbaar praten. Toen hij 2 jaar was zei hij plots tijdens het spelen: ‘Toen ik vroeger groot was, was ik een soldaat en toen ging ik dood.’ Niemand heeft daar ooit een verklaring voor kunnen geven. Tijdens zijn kinderjaren heeft hij meermaals ‘vreemde’ ervaringen gehad. Op een keer riep hij dat er een vrouw in zijn kamer was. Het kind was doodsbang. Pas toen het opnieuw gebeurde herkende hij zijn overleden grootmoeder. Ze wuifde naar hem. Toen was hij niet meer bang.

   Er brak eens een klein brandje uit in ons huis dat vlug geblust was. Ik heb hem een hele tijd moeten vasthouden, zo sidderde en beefde hij van schrik. Ik wist niet waarom, zo erg was het toch niet. Hij was toen 9 jaar.

   Jaren later, toen hij volwassen was, had hij het vaak over zijn eigen dood. Ik wuifde het eigenlijk een beetje weg. Normaal sterven ouders toch eerst? Maar omdat hij er zo over bleef doorgaan, luisterde ik beter, dat stelde hem gerust. Hij gaf me ook een schrijven waar zijn voorkeuren op stonden voor zijn begrafenis. Gelukkig heb ik dat goed bijgehouden, want een tijd later is hij overleden in een brand…

   Zo zie je maar dat er veel dingen kunnen gebeuren, waar we (nog) niet slim genoeg voor zijn om ze te kunnen begrijpen…

   Ik zal in ieder geval nooit ongelovig reageren bij onverklaarbare verhalen, want ik weet uit ervaring dat er meer is.

   4 likes
  • henk schreef:

   Een dejavu maak je eerst in je onbewust zijn mee, een soort van hypnose. dit kan in een fractie van een duizendste seconde, het werkelijke beeld heb je al opgeslagen in je hersenen.
   En daarom denk je dat het al een keer eerder hebt meegemaakt.

   2 likes
 • redice schreef:

  ze hebben ooit de test op de som genomen. voorwerpen op kasten gelegd in operatiekwartieren waar patiënten die zogezegd uit hun lichaam getreden waren en tegen het plafond hingen om zodoende alles waar te nemen achteraf moesten zeggen wat er op de kast lag> geen enkele patient kon de voorwerpen herinneren> maw de illusie van uit het lichaam te treden wordt gecreëerd in het brein…

  6 likes
 • Ik wist het als ik in UZ Leuven in sep 2012 12 op de operatie tafel laag was ik na 11 en half uur voor dood verklaard , maar de verpleger Bart Engelborghs​ heeft mij reanimatie en na 24 minuten had hij mij terug. En ik weet er van alles nog en ik was toen al overtuig dat er leven na de dood is en hier is nu de bewijs . Personen lachten mij uit maar ik kan heel veel vertellen over de 24 minuten maar is te lang om nu alles hier op te schrijven. Mijn website http://www.claudiahill.be het My Life My Story en ja het is leven na de dood ik heb het aan eigen lijf ondervonden
  Groetjes Claudia-Paris

  6 likes
 • Biba schreef:

  Ze hadden ook de Bijbel kunnen lezen. Daar stond het al 4000 jaar geleden in.

  5 likes
  • Piet schreef:

   Precies en de geschiedenis staat in Luk.16:19-31. Daar was geen sprake van reanimatie of terugkeer maar een bewust bestaande toestand. Na de opstanding gaat die toestand verder. Reincarnatie bestaat niet. Het oordeel komt na de dood Hebr 9:27-28 en door Jezus offer in geloof te aanvaarden heb je zekerheid van je eeuwige bestemming. De rijke in de geschiedenis uit Lukas had de verkeerde keus gemaakt met alle gevolgen.

   1 likes
 • se.r schreef:

  Waarom al dat onderzoek ??? Lees gewoon de koran en je zukt op al je vraagtekens een antwoord krijgen… leven na dood was al heel langbekend

  0 likes
  • Esda schreef:

   Je kunt ook een Superman comic lezen, dan weet je ook alles wat er te weten valt over Superman en de wereld waarin wij leven. Dat is nog een stuk geloofwaardiger dan dat er een god bestaat en hij een profeet had die uit zijn naam kinderen verkrachtte.

   6 likes
 • maravillosa schreef:

  Pim van Lommel

  5 likes
 • Sem schreef:

  Er bestaat leven na de dood een keer was mijn oma heel erg ziek en toen gaf ze op maar ze was nog heel jong maar toen ze doodging zag ze licht een een poort van de hemel en toen kreeg ze te horen van de engelen dat ze nog te jong is en dat ze terug moest gaan naar de aarde en toen leefde ze weer dit heb ik allemaal van mijn oma gehoord ik weet niet of bijverzonnen is maar het is wel mooi

  4 likes
 • Henkie schreef:

  Artikel is rechtstreeks overgenomen van de Engelse versie van De Speld. Satirische website. Onzinbericht dus.

  4 likes
  • angelos schreef:

   @Henkie
   Dit staat onderaan; hoezo Speld? Gekke Henkie…

   De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Resuscitation.

   bron: [Daily Telegraph]

   0 likes
 • Freba schreef:

  Lees elke avond voor het slapen gaan in een van de boeken van Osho. Geen wonder dat hij moest verdwijnen en belachelijk werd gemaakt. Allemaal zo bedreigend voor de “Vrije Zakenjongens” . Geweldig. Alles is een en alles is niets. Hoe meer ik bij mijn dood kom, hoe makkelijker het wordt. Heeft niets met depressiviteit te maken o.i.d. Vermaak mij prima in het hedendaagse gekkenhuis dat de Wereld heet. Volgens mij vallen mijn voorouders dagelijks bijna van hun wolk af, als zij zien hoe het hier aan toe gaat. Ongetwijfeld zitten er voorouders bij, die blij zijn dat er indertijd bij hen geen goud/olie/diamanten in de grond zat. Waren zij nog eerder “boven”.
  Het Enige wat geen Massa heeft in het Universum, is je Geest. Vandaar dat je onsterfelijk bent. Vind dit trouwens een betere gedachte dan al die repressieve praatjes die in de Koran/Bijbel/Joodse Rollen staan. Onder het motto: Hou jij ze dom, dan houd ik ze arm.

  4 likes
 • Kalki schreef:

  Het bewustzijn in de mensen is oneindig; dus mensen zijn ook onsterfelijk.

  2 likes
  • Padja schreef:

   Ik zie het meer als ons bewustzijn dat onsterfelijk is. Als mensen zijn we sterfelijk.

   1 likes
   • Edwin schreef:

    “Mijn bewustzijn”, “jouw bewustzijn”, “ons bewustzijn”….
    Mijn lichaam, jouw lichaam, ons lichaam…
    Mijn geest, jouw geest, onze geest……

    Het zijn en blijven duale gedachtes, kijk maar:

    Als ik zeg: “Mijn bewustzijn”…dan hebben we het over 2 verschillende hoedanigheden:
    Hoedanigheid A: datgene wat naar zichzelf refereert als “MIJN”
    Hoedanigheid B : Bewustzijn

    Is bewustzijn een grootheid,een hoedanigheid, een ding wat wetenschappelijk definieerbaar is?

    0 likes
 • Hawks schreef:

  Ik citeer: ‘Ze ontdekten dat 40 procent van de mensen die de hartstilstand hadden overleefd kon waarnemen in de periode dat ze klinisch dood waren.’

  40 procent…

  … is minder dan de helft?

  Wetenschappelijk bewijs?!?

  0 likes
  • Pieter schreef:

   Het is allemaal grote onzin.
   Dit soort ervaringen zijn allang wetenschappelijk verklaart.
   Als je bloed stopt met stromen, vind er een soort van kortsluiting in je hersenen plaats. Dat leid tot dit soort ervaringen, buiten je lichaam zijn is in feite het niet meer functioneren van je evenwicht waardoor je het idee kunt hebben dat je los van je lichaam bent.
   De dingen die je zogenaamd herinnerd zijn meestal suggestie.

   0 likes
   • Mockingjay schreef:

    Ach, wetenschap dit, wetenschap dat. Mensen praten alsof de wetenschap onfeilbaar is. Mensen hebben een mening over iets, maar “O nee, dat kan niet waar zijn want deze of gene wetenschapper heeft dit of dat gezegd.” Maar, 1) de wetenschap spreekt lang niet altijd met één stem. Wetenschappers hebben ook verschillende opinies over verschillende dingen, en 2) De wetenschap moet vaak zijn eigen theorieën bijstellen. Het zijn in feite tussentijdse rapporten op basis van wat men op dat moment weet, of denkt te weten.

    Zelf geloof ik in een eeuwig leven. Niet op basis van de één of andere religie. Ik geloof dat we in essentie allemaal bewustzijn zijn. En we beleven deze realiteit door eenbi ologische computer die weh et menselijk lichaam noemen. Maar er zit een firewall op onze biologische computer die er voor zorgt dat we maar 0.005% van al dat er is in de ruimte waar we zijn kunnen waarnemen met onze vijf zintuigen. En dat van die 0.005% is ook wetenschap. Al de rest is donkere materie die wij niet kunnen ontcijferen maar er wel is. Dat is ook de reden waarom zoveel van deze mensen met een bijna dood ervaring zeggen dat ze een veel groter bewustzijn hadden toen ze “dood” waren. Natuurlijk – toen hun bewustzijn het lichaam verliet lieten ze ook de firewall achter zich.

    Bizar? Ongetwijfeld! Kan ik het verkeerd voor hebben? Natuurlijk, dat is best mogelijk. Maar ik denk het niet. En zelfs als ik het verkeerd voor heb is er geen mens die er slechter van word, en dus ben ik liever een bizar mens met hoop dan “een realist” zonder hoop omdat hij denkt dat alles wat hij ziet alles is dat er is, of iemand die zich zijn waarheid laat opdringen door iemand anders omdat die toevallig wetenschapper is. Trouwens, over vijftig jaar vertellen die wetenschappers toch weer een ander verhaal omdat tegen dan vanwege deze of gene ontdekking dit of dat theorietje weer bijgesteld moet worden.

    3 likes
 • Olivier schreef:

  Dick Swaab, Wij zijn ons brein, Uitgeverij Contact, 2010. ISBN 9789025435226

  Lees dit boek opdat deze zinloze discussie plaats kan maken voor prangende aardse zaken.

  2 likes
 • El Vinciente schreef:

  zozo, en wat is het bewijs dan wat ze gevonden hebben en hoe is dat verkregen?

  2 likes
 • Jaap G. Klasema schreef:

  Indien je echt interesse hebt voor deze materie, kan ik je aanbevelen om eens wat boeken te lezen van Prof. Dr. Brian Weiss, een gerenomeerde Amerikaanse Psychiatrist. Een van die boeken is “Many Masters, Many Lives” en het zou wel eens je ogen kunnen openen en een & ander heel anders te bezien . . . . .

  2 likes
 • prive schreef:

  Als je een bijna doodervaring hebt, dan maakt je lichaam automatisch DMT aan. En die DMT is een stof die een zeer sterke illusie opwekt waardoor het lijkt alsof je in een andere dimensie of wereld zit. En de waarneming lijkt gewoon zo echt dat je het echte en neppe niet kunt onderscheiden. DMT word ook gerookt en behoord tot de nr1 verboden psychadelica drugs van de wereld.

  2 likes
 • bertus schreef:

  Ik kan kort zijn wie zegt nu dat je een ziel heb is dat bewezen dan nee ik geloof er niets van een weet wel bijna zeker dat er niets is na de dood

  0 likes
  • LIEVEns mario schreef:

   dan is jou geloof :::de dood staat gelijk aan afwezigheid van bewustzijn en enige bewuste intellegentie u bent niet klaar om te ontkoppelen van deze gekopieerde kunstmatige immetatie wereld het stellen van geen vragen is het slapen van intellegentie dus u bent nog altijd een robot met voorgeprogrammerde progammas zoals waarden normen goed slecht fout juist maar u moet op eigen kracht ontwaken zo doende dat u uw eigen intellegentie terug activeert en wakker word en alle illusiies doorprikt en de grootste illusie is de dood er blijft alleen jouw waarheid over en dat is geen illusie vrede zij met u

   1 likes
 • hans van de mortel schreef:

  Waar gaat het om? Nergens om toch! We gaan ALLEMAAL dood. Van het leven blijft stof over. Wel komt er weer nieuw leven. Dankzij de dood. Helaas herinneren de doden zich van niks.
  Er wordt doodleuk geschreven dat het brein niet kan functioneren wanneer het hart stilstaat. Een flagrante leugen. Want hoe verklaren ‘we’ dan dat de welbekende Indiase yogi Swami Rama zijn hartslag 3 à 4 minuten volledig kon laten ophouden, en daarna weer zijn hart op volle toeren kon laten functioneren, terwijl het brein is uitgeschakeld? Dat brein was dus NIET uitgeschakeld!
  Nadenken! Hersens gebruiken! Niet met je hart, maar met je brein!

  Je bent pas dood wanneer én hart én brein zijn gestopt met werken en tot stof zijn vergaan. De geest van de mens kan uitsluitend werken via het levende brein met gebruikmaking van krachten uit de kosmos.

  1 likes
  • MisterP schreef:

   Beste Hans,

   Ik heb ergens gelezen dat er zelfs 2a3 dagen na de door er nog hersenactiviteit wordt waargenomen.
   Dus inderdaad waar gaat het helemaal over het blijft een mysterie. 😉

   0 likes
   • hans van de mortel schreef:

    Ja Mister P dat heb ik ook gelezen. En natuurlijk blijft het een mysterie. Welk mysterie? O ja, de dood. Daarom heeft de mens ook geen vrije wil. Ik ben atheïst. Want als gelovige en ruim drie miljard andere gelovigen, zou ik stelllig beweren dat de mens juist wel een vrije wil heeft. De mens die graag dood wil gaan is echter sporadisch. En al zou hij dat willen dan is er altijd nog de wil van een ander – de overheid – die macht uitoefent over andermans wil en het hem verbiedt.

    1 likes
 • paul plastiek schreef:

  wat een gezever toch !! niemandt van mijn familie is al terug gekomen,dood is dood en daarmede is ons liedtje uit

  1 likes
  • Anton50 schreef:

   @paul.
   Jij mag geloven wat jij wil, Paul. Maar je reactie is een beetje overdreven. Er zijn honderden miljoenen mensen die dingen hebben meegemaakt die jij niet kunt verklaren. Als je dat wel denkt ben je heel erg bevooroordeeld. Keep an open mind…
   Daarbij; zijn al die mensen dat helemaal gek, en jij bent de enige verstandige persoon op de aarde?

   2 likes
 • wolfje schreef:

  wat zou er op tégen zijn als het ging als met een lamp. ‘dit was het’. -klik-

  1 likes
 • Irjan schreef:

  Tja.. Mensen geloven wat ze willen geloven. De wetenschap weet nog niet alles, uiteindelijk is overal een verklaring voor. Ik ben ook eens ‘uit mijn lichaam getreden’. Bleek achteraf een vorm van slaapverlamming te zijn, en de daaropvolgende keer dat ik het meemaakte, met dat besef in mijn hoofd, was het lang zo realistisch niet meer. Het zit allemaal in je hoofd. Ongelofelijk dat mensen geloven op basis van wat vage verhalen dat er iets is na de dood. Hoe naief kun je zijn.

  1 likes
 • pierre schreef:

  Ik vind het vrij smakeloos om mensen die weinig kritisch denkvermogen hebben met opzet deze troep voor te schotelen.

  1 likes
 • angelos schreef:

  De boeken van Robert Monroe zijn ook zeer verhelderend. Critici weten nog steeds geen antwoord op hetgeen hij beleefd heeft. Zijn nalatenschap in de vorm van het Robert Monroe Instituut in Virginia is een belangrijk onderzoekscentrum geworden op het gebied van slapen, dromen, uittreden, leren tijdens de slaap en velerlei andere belangwekkende zaken. Het is niet voor niets dat de Amerikaanse overheid (FBI,CIA) een onverminderde interesse heeft in dit instituut.

  1 likes
 • Vincent schreef:

  “We weten dat het brein niet kan functioneren als het hart is gestopt met kloppen” huhuh..
  Nogal een suggestieve opmerking. We weten ook dat het brein werkt op neuronen en niet direct op de bloedstroom..dus dat er impulsen nog wel een poosje doorgaan nadat de ‘motor’ eigenlijk even is uitgevallen is nou niet echt heel mysterieus.

  1 likes
 • Belle schreef:

  de brein kan niet werken als de hart gestopt is? Er zijn gewoon organen die een arts van weet,maar waar blijf het ziel?? die werkt,onbewust zijn of bewust zijn ook,ik geloof niet dat alle mensen die een bijna dood hadden een hallucinatie door tekort zuurstof was ! Het waren veel mensen die allemaal hallucinaties hadden? Toeval? Mozard die met 4 jaar mester in muziek was,praat perfect anders geen compositor was!
  Geboren zijn en overleden gaan,er zal meer zijn dan dat! Aprés la mort il y a une vie !

  1 likes
 • hans van de mortel schreef:

  DE DODEN ZIJN ZICH VAN NIKS BEWUST.

  Logisch toch? Dit artikel gaat dan ook over bijna-dood ervaringen. En bijna is nu eenmaal niet hetzelfde als helemaal. Wie dit onderscheid niet kan maken moet vooral doorgaan met consumeren van de onzinnige van het quasi wetenschappelijke artikel. Een auto die op de snelweg rijdt en waarvan de motor plotseling stopt, staat NOOIT direct stil. Zo is het ook met de mens. Het hart stopt en het brein dendert nog wat door. Een hartstilstand kan gereanimeerd worden. Of het hart begint zonder opgaaf van redenen weer uit zichzelf te kloppen. Maar een hart dat te lang stilstaat is reddeloos verloren. En daarmee ook het functioneren van de hersenen en de gehele mens. Logisch te begrijpen voor wie nadenkt en zijn eigen hersenen weet te gebruiken.

  1 likes
 • Hans schreef:

  Rare website is dit, maar goed ieder zijn ding. Bijna dood ervaringen. Als reactie op slechte condities produceert het brein in een enorm tempo herinneringen, gedachten, beelden en concepten die er eerder in zijn gestopt. Christenen zien Jezus, jongetjes zijn de boodschapper van Yamraj die hen komt halen. De tijd schijnt sneller te verlopen. Tip: mocht je een bde mee maken, blijft kritisch.

  0 likes
 • Lucas schreef:

  wat een ongelovelijke bullsh*t, met als klapper op de vuurpijl:
  “We weten dat het brein niet kan functioneren als het hart is gestopt met kloppen,”

  Volgens mij functioneert het brein zich altijd nog even voort. xD

  0 likes
 • Bob Bealze schreef:

  Is DMT een illusie? Het produceren van de beelden gaat via je pijnappelklier. Deze heeft alle kenmerken en mogelijkheden als de andere 2 ogen. Je hersenen werken op 1 tm 70Hz. Het leger heeft al een apparaat ontwikkeld dat buiten het hoofd metingen doet en via je onderbewustzijn uitrekend wat een struik is en wat de vijand. Je ogen en oren moeten dan die conclusie nog trekken. Als je een transistor antenne vastpakt heb je betere ontvangst. Zelfs op 90 9000Hz functioneert de antenne functie van je lichaam perfect. Bedenk dat alles bestaat uit een frequentie. Materie gedachten alles. De aarde straalt een frequentie uit van 7,83Hz. Dit bootsen ze na in een ruimteschip omdat de eerste astronouten ziek terug keerde. Onder de aarde hoor je deze frequentie ook niet. Daarom gingen de beschavingen voor het jaar 0 allemaal ondergronds trippen. De ontvangst van de frequenties word daar niet verstoord. Zijn we een virus. Nee maar we stammen wel af van een schimmel. Met Pasen zou er zogenaamd iemand sterven en worden wedergeboren. Zijn lichaam doorboord. Mooi verhaaltje van een sjamanistische ervaring zoals die al 50 000y in de groten werd getekend als de gewonde man. Een zoals alles gepikt verhaaltje. De doornenkroon is een verwijzing naar zijn origine als zoon van Cleopatra en god Julius Caesar was dit in het geheim een Hebreeuw. Het dopen is een sjamaan gebruik. Soma het vlees van Jezus is Soma het vlees van de paddenstoel. De hostie is een gedroogde paddenstoel. Rond, bruin als een broodje en net als een pilsje samen gezelliger. Dus… krak jij een stukkie. Via Jezus kwam je tot God. Jezus is nooit een mens geweest maar de verlichting van het psychoactieve. Laatste love en peace tijdperk dat we kenden met een hoog Jezus gehalte was de jaren 60. LSD. Laat dat nu net een schimmel geproduceerde stof zijn.

  0 likes
 • Esda schreef:

  Niemand die ook het artikel in Resuscitation heeft geprobeerd te vinden zo te zien, haha. Het bestaat namelijk niet, dat artikel. Hilarisch dat mensen geloven dat er leven is na de dood. Gekkies.

  0 likes
 • Henk Verdienen schreef:

  Als dit waar is is het natuurlijk een briljante ontdekking, maar ik blijf skeptisch. We kunnen natuurlijk niet weten wat er echt gebeurt als we dood gaan. Hiermee is ook niet gezegd dat er geen leven na de dood is!

  0 likes
 • mike schreef:

  Wat een onzin zeg1
  Ik ben ingespoten met Endorfine daar ik gilles de la tourette heb.
  ik heb dit ook allemaal gezien, dit komt doordat als het lichaam sterft er veel endorfine vrij komt. ik ben echt niet dood geweest maar had wel de ervaring. dus niks leven na de dood. maar gewoon Endorfine.

  0 likes
 • bernadien schreef:

  geloof wat jullie willen ,tegen dat je het zelf meemaakt ,en er geen bal meer van verstaat .
  ik heb het meegemaakt ,en hadden ze me dat verteld ,zoals ik jullie; dan zou ik zeggen dat er e vijs los zit ,,tegen dak het zelf had meegemaakt ,,en het is echt gebeurd bij mij

  0 likes
 • marcelleke schreef:

  Nooit zulk een groot gezelschap van “specialisten” bij mekaar geweten !

  0 likes
 • […] Wetenschappers vinden bewijs voor ‘leven na de dood’ […]

 • sjaak schreef:

  kijk ook eens op. Rulof org dan beleef je het leven na de dood

  0 likes
 • Frans schreef:

  Onzin “op tinternet” ? Op websites valt het nog redelijk mee of is het eenvoudig te achterhalen uit welke hoek of met welk doel de meest idiote beweringen worden gedaan. Maar deze onleesbare, ellenlange brei van ellende ! Excuzes aan de heldere enkeling die hier en daar een poging doet. Aan al de rest de simpele vraag :”is er nu echt helemaal niemand in je omgeving die je kan helpen ? Een huisarts, leraar, familielid met iets meer opleiding dan de basisschool ? Iemand die je op een eenvoudige manier de basisprincipes kan uitleggen over natuurkunde, scheikunde en biologie ? En begin je vragen best met :”misschien denk je wel dat ik gek ben…”

  0 likes
 • MisterP schreef:

  Best interessant allemaal,
  Ik ben wel overtuigd van energie naast het lichaam, maar of er iets is na de dood ik denk het niet.
  Zefl ben ik best spiritueel en heb ook best wel onverklaarbare dingen meegemaakt.
  Maar zijn die dingen dan aan het toeval te wijten of iets anders.
  Is er wel een God of niet of een andere soort van profeet.
  Als er dan een “Schepper”zou zijn waar komen die andere profeten van vandaan(met alle respect uiteraard).

  Kortom wat is mijn punt op dit onderwerp, niets eigenlijk maar beetje mijn gedachten en ik denk van veel andere mensen ook zowel gelovige als niet gelovige.

  0 likes
 • Dekie Guido schreef:

  Heb ook zo een hele duidelijke doodervaring gehad, waarbij ik mezelf in de ruimte zag liggen alsof mijn geest los was van mijn lichaam. Ook een aantal bijna dodelijke ongelukken overleeft waarin op de allerlaatste momenten de zintuiglijke waarneming sterk verhoogd was en de tijd enorm langzaam ging.

  Toch beschouw ik dat niet als een wetenschappelijk bewijs voor een leven na de dood. Ik laat in het midden of dat er is of niet. Maar waarom zouden dit geen fenomenen kunnen zijn van onze hersenen. Opgeroepen door chemische stoffen en/of zuurstofgebrek. Als je bedenkt welke hallucinaties hele kleine hoeveelheden chemische stoffen al kunnen teweeg brengen.

  En zit er geen contradictie in het waarnemen van je lichaam door een uitgetreden geest. Want zintuiglijke waarnemingen, visueel auditief of tactiel, zijn toch bij uitstek lichaamsgebonden functies.

  Bovendien werkt de wetenschap niet op een dergelijke manier. Zij zoekt niet naar allerlei individuele verklaringen of zelfs fenomenen die een stelling bevestigen. Want mits de juiste selectie kan men daar de gekste theorieën mee staven. Maar probeert juist experimenten uit te lokken die een bestaande stelling of theorie weerleggen. Tot op heden is er niet echt een experiment of een empirisch vaststelbaar fenomeen dat de stelling “er is geen leven na de dood” echt kan weerleggen.

  Misschien zou je kunnen opmerken dat er ook geen experiment is dat de omgekeerde stelling “er is leven na de dood” onomstotelijk kan weerleggen. Maar als we niet weten of er iets is dan is het rationeler en aannemelijker om voorlopig aan te nemen dat het er niet is. Anders is er geen reden om ook niet aan te nemen dat er kabouters, trollen of vuurspuwende draken zijn.

  0 likes
 • JJonge schreef:

  Er is op deze ruimterots door veel alchimisten god gespeeld,
  Waar je weinig over leest zijn de religieuze contracten die men maakt,
  Deze planeet is de aarde zonder diploma, hier trainen de oldschoolers,
  Als ze je boeiend vinden komt opa EA gewoon bij je op bezoek.

  0 likes
 • matthijs schreef:

  dan begint het echte leven juist.de dood is een start van het leven en ontwikkeling voor mij.in een vorig leven was ik een dierlijk mechanisme dat het onmenselijke maar juist dierlijke gevoelens kende en in het bloeddorstige huidige leven is er geen nasm en verklaring voor te geven.

  0 likes
 • Paco schreef:

  Ik droomde over een uitvaart. Een vrouw die ik herken kwam binnengelopen. Ik ken haar wel, maar zij kent mij niet. Ik had een kort maar goed gesprek met haar, toevallig over de dood.

  Achteraf blijkt dat op het moment dat ik dat droomde, dat zij daadwerkelijk overleed. Ik wist op dat moment niet dat ze ernstig ziek was. Toeval? Onmogelijk. In de droom zitten details die ik niet wist op dat moment.

  Mooi is dat de overledene in de droom zo stellig was in het ontkennen van het kwaad na de dood, dat demonen, duivels en/of een hel wellicht helemaal niet bestaan.

  Maar dát er iets bestaat, dat is wel duidelijk. Zij het een vierde of vijfde dimensie, of wat dan ook… Ik denk wel dat we in een matrix leven. Whatever, als je overlijdt, dan ben je niet echt weg.

  0 likes
 • B3ernhard Schat schreef:

  Ohm namo narai !

  Nog even t.a.v. mijn behandelend psychiaters A.Z.G. P2/a Van de Hoofdakker / R. Knechtering en de K.K.P. te Groningen van der Bent en Pals Verlinde ..
  We spreken nu 1995 en 1997 .

  Met die waanvoorstellingen en complottheorieën van mij doen we nu in de vorm van nepnieuws op internet goede zaken !
  Het is een beetje lullig voor die oude Paus en de Clintons maar we verdienen er miljoenen mee en de Russen betalen er goed voor !
  We hebben allemaal een dikke vette bankrekening een dikke vette Lada en een dikke vette vrouw !

  Kun u uw diagnoses trouwens al bewijzen ?
  Mijn strafblad vinden van voor 1995 ?
  Had ik u mondeling dan wel schriftelijk toestemming gegeven om op zo’n manier aan mij te referen ?
  Kunt u briefwisseling , contracten , observatie rapporten of gerechtelijke stukken overleggen voor wij weer mondeling terug komen op de zaak ?
  Kunt u uw dwangmedicatie en consistentie eisen rechtvaardigen [1997] en kan ik die geverifieerd krijgen in verband met 9/11 en Sumatra Atje Kerst Tsunami .
  enz. enz enz.

  Alvast bedankt !

  Groetnn
  Sri sri Magnitude
  AardbevingsGroninger / Donder en bliksem predikant

  P.s. Over de satan en zijn trouwe tweevoetertjes …

  Die roomsen moedigen soms mensen aan om het op een akkoordje met de satan te gooien .
  Ze vergoelijken de praktijken van de mensen die dit inmiddels in het verleden al hadden gedaan en komen met een foto van een man met een enorme rij boeken op de achtergrond om ons te zeggen dat we ons niet aan de wetten van exodus hoeven te houden !

  Wij weten wel beter !

  Die foto is een ouderwetse klassieker , hij heeft die boeken nooit allemaal gelezen!
  Wij regelen tegenwoordig van alles op internet [zie bovenstaande ]
  We maken direct onze afspraken met GOD , doen niet met satanisten mee en houden ons wel aan de wet.
  We navigeren hierbij op exodus maar als mensen wel beelden maken of vereren nemen wij hier geen aanstoot aan omdat wij hier geen problemen door krijgen .
  Dat is dan voor hen voor eigen risico .
  Zowel de apocalyptische , dualistische alsook de andere gelovigen kunnen hiermee akkoord gaan omdat de wetten binnen de verschillende geloofsrichtingen niet zover uiteenlopen als dat het lijkt !

  Zo leven wij nog lang en gelukkig en in alle voorspoed !

  De groetnn
  B.S.

  0 likes
 • Kees schreef:

  wat een eindeloos gezwam over leven na de dood, zielen,reincarnatie en ander gel*l. Wie kan het wat schelen? Waarom alles willen weten? Als er iets is hierna is dat mooi meegenomen…..zoniet..Pechgehad toch. We weten dat alles een keer dood gaat !! Probeer liever het zo goed mogelijk te doen zolang je leeft. Is dat niet het belangrijkste?

  0 likes
  • H.v.d.Heuvel schreef:

   Maar Kees we zijn niet allemaal het zelfde, er zijn mensen die worden zo maar geboren en gaan zo maar dood, ja simpele zielen, maar er zijn ook mensen die graag alles willen weten zoals ik en jij zit daar ergens tussen in, ja prima jou goed recht, en die van mijn.
   En verder zien we het wel met zo’n alle, we komen er wel achter wat de lol van het leven is, daar doet niemand wat aan, maar voor zover dat ik het hebt onderzocht heb(val ik je niet mee lastig) hoef je je daar niet bang voor te zijn.

   0 likes
   • Kees schreef:

    Beste H.v.d.Heuvel
    Hoezo simpele zielen?
    We worden allemaal zomaar geboren en gaan ook zomaar dood.
    En de lol van het leven is wat je er zelf van maakt.
    En ergens bang voor zijn ben ik niet!!
    zou niet weten waar voor!! Jij wel??
    Weet jij meer dan ik??
    vertel het mij a.u.b.

    0 likes
    • Paule schreef:

     Nee,we worden niet allemaal zo geboren maar voor de tijd, twee mensen: Een man en een vrouw moeten contact hebben om het te doen! haha…

     0 likes
    • H.v.d.Heuvel schreef:

     Kees, ik heb er nog eens over nagedacht of ik het je wil uitleggen hoe het ongeveer elkaar steekt maar ik denk dat het me zo nooit gaat lukken, ik ben al geen goede schrijver of uitlegger maar ik denk niet dat het me zo gaat lukken, misschien op Skype dat zou nog gaan, maar op deze wijze denk ik dat het niet lukken.

     0 likes
     • Kees schreef:

      Beste H.v.d Heuvel
      het lijkt mij niet verstandig om hier zomaar mijn Skype naam door te geven. krijg ik natuurlijk allerlei figuren die het mij wel even uit willen leggen…en een ieder natuurlijk op zijn of haar manier.
      Iedereen denkt het wel te weten. Ik hoef het niet te weten.
      Ooit zien we het wel (of niet). Wel fijn dat u er nog over na hebt gedacht…….groet Kees

      0 likes
 • Paule schreef:

  Monsieur Kees
  die heb ik het even vergeten, klopt ook
  was de zoon van….
  Dieu est grand! haha…

  0 likes
 • Kees schreef:

  Madame Paule
  Ik bedoel excuse…..

  0 likes
  • Paule schreef:

   Geen excuses,Kees, ecume is ..weet niet in Nederlands maar
   als jij spaguettis in een ding met gatjes dat is un ecumoir
   ecumer les spaguettis… laten de water weg doen..zoiets.

   Gelooft u in reincarnatie?
   Ik zelfs geloof in,we zijn hier niet voor niets..
   en we zijn niet zo dom om gewoon een tijdje leven
   dan dood gaan! zal hel jammer zijn en zal het stupide zijn…haha..
   Zo veel “werk” om niks…

   0 likes
   • Kees schreef:

    Beste Paule
    Even opgezocht…ecume is schuim !!!!!!!

    Dat wij hier voor niets zijn geloof ik niet. En in de dood geloof ik ook niet.
    Het lichaam wel maar er na ???? Ik weet het niet en ik wil het ook niet weten.
    Mag ik weten waar U vandaan komt? Nieuwsgierig !!(curieux)

    0 likes
 • Paule schreef:

  Pas de probleme cher Kees.je suis moitiié Francaise et Egyptienne
  habitant au Portugal,ex mariee avec un Hollandais vivant ,,toen,,in Hollande.
  Zo u zit te Multiculttureel,ook met talen/dansen en mysterie en leven/gastronomie etc…
  Bijna alles over mij..haha..

  0 likes
  • Kees schreef:

   Beste Paule
   Zo te lezen een zeer interessante vrouw die van het leven geniet dus…..geweldig !!
   Ik ben een doodgewone hollandse man (67 jaar) die wel 9 jaar als zeeman over de wereld heeft
   gezworven….vandaar mijn interesse voor culturen en het leven.
   bijna alles over mij haha…….groet Kees

   0 likes
   • Paule schreef:

    U bent ook een interessante man en zeker geen doodgewone Hollandse man !
    Cultuur en het leven is alles,de zee ook, naar kijken en dromen/ in werken en komen terecht in vreemde landen,mensen leren kennen,hun talen,hun specialiteiten in hun
    cuisine,dat is leven,dat is mooie.
    Dan de souvenirs,de nostalgie gehoord ook er bij,naturellemen! tres interessant et
    merci dat ik mag even iets van weten…

    0 likes
 • Gied schreef:

  het is te veel om alle reakties te lezen, wellicht dat iemand al iets van mijn beknopte visie al beschreven heeft.
  Ik denk al langer aan het bewustzijn, wat is dat eigenlijk? Ik heb er langere tijd over nagedacht en het is iets wat
  ongrijpbaar en nog onverklaarbaar is.
  toch ben ik er van overtuigd dat er buiten materie iets anders bestaat. Bewustzijn heeft geen vorm, reuk, gewicht ect. Toch is het er. Ik heb een tijd geleden de twee boeken van stamcel bioloog Robert lanza gelezen, en
  dat was best interessant. Niet in alles kon ik meegaan, maar het schets wel een beeld om over na te denken.
  Ik zelf denk dat “al is in your head” buiten het bewustzijn bestaat er NIETS. Oerknal is een lachertje, een theorie, en geenszins een bewijs.
  IK denk dat we onderdeel zijn van een groot organisme, een experiment. Wat werkt blijft evolueren, wat niet werkt sterft uit.
  Ook sommigen hier die zeiden al de energie die niet verloren gaat, daar is iets mee denk ik. We kennen ons
  brein maar voor een kelin deel, we zijn altijd al op zoek naar ons zelf, maar hebben het niet zo in de gaten?
  Wellicht is het bestaan nu wat ik bewust doe, en verder is er niets om mij heen “its all in your head” Maar hoe komt het
  dat ik eventueel antwoord op mijn reactie krijg? Doet mijn bewustzijn dat? Ik breng geen oorlogen teweeg
  elders? Hoe zit dat dan? Dus moeten er toch talloze individuen bestaan, en onderworpen zijn aan iets groots. Een groot organisme. Je kunt het misschien beter zoeken in de micro wereld i.p.v de macro wereld
  om antwoorden te vinden? Dus op cel en atoom niveau.

  0 likes
 • x

  Check Also

  zoontje

  Zoontje Tamara Elbaz belandt in ziekenhuis na verplichte vaccinatie: ‘Mijn grootste nachtmerrie kwam uit’

  Het zoontje van model en ondernemer Tamara ...

  artsen

  Waarom er minder patiënten sterven als artsen staken

  Er is onlangs een einde gemaakt aan ...

  >