Homepagina » Buitenland » 100 Russische soldaten gedood bij Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië. Is een acute internationale crisis aanstaande?
100 Russische soldaten gedood bij Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië. Is een acute internationale crisis aanstaande?

100 Russische soldaten gedood bij Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië. Is een acute internationale crisis aanstaande?

Het Amerikaanse leger heeft afgelopen week in Syrië een groot aantal Russische huurlingen gedood. Dat zeggen drie Russen en een Amerikaanse functionaris, meldt Bloomberg.

Het ging voornamelijk om Russen die aan de kant van president Assad streden. De soldaten voerden een mislukte aanval uit op een basis in de olierijke regio Deir ez-Zor die in handen van de VS is.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten zijn bij de aanval 100 doden en 200 tot 300 gewonden gevallen.

Kritiek

Het Russische leger zei niets met de operatie te maken te hebben en mogelijk hebben de huurlingen op eigen houtje gehandeld. Minister van Defensie Jim Mattis zei dat het allemaal nogal ‘verwarrend’ was.

Kort na de aanval schreef de krant Al-Masdar News dat pro-Assadstrijders die ook wel ‘IS-jagers’ worden genoemd in een officiële verklaring hun ongenoegen uitspraken over de Amerikaanse luchtaanvallen op 7 februari, waarbij Syrische soldaten waren omgekomen.

De IS-jagers uitten kritiek op zowel de Amerikaanse coalitie als de Koerdische troepen die het grootste deel van het noordoosten van Deir ez-Zor in handen hebben.

Barbaarse agressie

Er werd echter niet bij gezegd dat het grootste deel van de slachtoffers bestond uit Russische huurlingen.

De overheid in Damascus sprak van ‘barbaarse agressie’ en ‘een oorlogsmisdaad’.

Een huurlingencommandant zei dat veel van zijn gewonde manschappen nog worden behandeld in Sint-Petersburg en Moskou.

Veel van de gedode en gewonde Russen hebben ook gevochten tijdens de oorlog in Oost-Oekraïne, aldus Alexander Ionov, het hoofd van een door het Kremlin gefinancierde organisatie.

Grondstoffen te plunderen

Volgens Bloomberg waren de huurlingen in dienst van Wagner, een paramilitaire organisatie die wordt gezien als het Russische Blackwater.

De groep is ingehuurd om onder andere olieraffinaderijen in Syrië te bewaken. In Deir ez-Zor bevindt zich een raffinaderij die voor Assad van cruciaal belang is voor de wederopbouw van Syrië.

In een verklaring over de aanval leek het Russische ministerie van Defensie naar de raffinaderij te verwijzen. Het ministerie zei dat de VS in Syrië is om grondstoffen te plunderen, niet om terroristen te bestrijden.

Acute internationale crisis

De voormalige Russische diplomaat Vladimir Frolov zei dat het voor het eerst sinds de Vietnamoorlog is dat de twee grootmachten elkaar rechtstreeks aanvallen.

“Dit is een groot schandaal en reden voor een acute internationale crisis,” zei Frolov. “Maar Rusland doet alsof er niets gebeurd is.”

Grigori Javlinski, die volgende maand meedoet aan de presidentsverkiezingen, heeft Poetin opgeroepen te onthullen hoeveel Russen er in Syrië zijn gedood en onder welke omstandigheden.

Foto: Барвенковский Wikimedia Commons

[ZeroHedge]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jaya
Jaya
3 jaren geleden

Vrede ĺijkt nog zo ver weg, mocht het ooit nog vrede op aarde worden, dan kunnen ze altijd nog oorlog voeren elders in het heelal, het lijkt wel een eeuwige strijd met 1 hoop dat de Christus van de Nieuwe Tijd wel vrede belooft.

weg met ons
weg met ons
3 jaren geleden

Donald Trump is dus niet anders dan zijn criminele voorgangers en zolang de wapenlobby de macht heeft en de moordfabrieken open blijven zal Washington niet gezuiverd kunnen worden van deze enorm machtige lobby. Trump zijn agenda openbaart zich stukje bij beetje steed meer. Jammer, geen vrede, geen macht voor het volk,het heeft niet zo mogen zijn schijnbaar.

De zionistische macht speelt nog steeds op de achtergrond mee en wordt schijnbaar machtiger dan ooit. Totdat WOIII de boel gaat aanpakken en opruimen, er zal ooit een kantelpunt of breekpunt komen, dat is nu eenmaal een natuurlijke wetmatigheid

droogtrommel
droogtrommel
3 jaren geleden

Putin wacht nog ff en dat is verstandig, de Russen zijn nog niet sterk genoeg om daar op te reageren.

faya
faya
3 jaren geleden

Huurlingen van het Russische Blackwater, een paramilitaire organisatie, de Russische deep state dus, particuliere militaire uitvoerders, die dan door Assad ingehuurd zouden zijn….op zich al vrij ongeloofwaardig.
Zijn ze niet onuitgenodigd de boel aan het ”beschermen” gegaan en daarom neergeschoten zijn?
Inderdaad verwarrend allemaal.

x

Check Also

quarantaine

Tot 20.000 euro boete voor overtreden quarantaineplicht: ‘Stap voor stap naar totalitaire maatschappij’

Als je deze zomer op vakantie gaat ...

man

Verontrustende video: stuiptrekkende man per brancard afgevoerd bij vaccinatiecentrum

Beelden die uit Rusland afkomstig lijken te ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

11
0
We lezen graag je reactie!x