Binnenland

Schiphol start proef met digitale paspoortcontrole, gezichtsherkenning: ‘We onderschatten de risico’s hiervan’

Help door deze informatie met iedereen op je socials te delen!

Reizigers tussen Nederland en Canada kunnen vanaf deze week al voor hun vliegreis een digitale paspoortcontrole doen. Op Schiphol is een proef gestart waarbij gezichtsherkenning een einde moet maken aan de rijen bij de paspoortcontrole. “Goh, voormalige complottheorie,” reageert lucht- en ruimtevaartdeskundige Coen Vermeeren.

Dit project doet sterk denken aan het Known Traveller Digital Identity-project van het World Economic Forum. Nederland en Canada werkten samen met het WEF aan een zogeheten Known Traveler Digital ID, een digitaal reispaspoort.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het gaat om een samenwerkingsverband tussen het WEF, de Nederlandse overheid, Canadese overheid, Air Canada, KLM en enkele luchthavens waaronder Schiphol.

Waar houdt het op?

Terug naar de proef op Schiphol. Volgens jurist Vincent Böhre van Privacy First onderschatten we de risico’s hiervan. “Er worden al jarenlang steeds meer gegevens verzameld van vliegtuigpassagiers,” zei hij in het radioprogramma Dit is de Dag.

“Het gaat om steeds gevoeliger gegevens: gezichtsscans, vingerafdrukken, handtekeningen en zelfs je BSN-nummer wordt vooraf uitgelezen uit de chip van je paspoort. Het gaat steeds verder, waar houdt het op?” vroeg Böhre.

Steeds meer richting een surveillance-samenleving

Het gevaar is volgens hem dat er van alles kan gebeuren met gegevens als die eenmaal in een database staan. Het is dan bijvoorbeeld niet moeilijk meer om mensen in realtime te volgen met beveiligingscamera’s.

“We gaan steeds meer richting een surveillance-samenleving, moeten we dat wel willen? De geschiedenis leert dat dit soort systemen in de loop van de tijd altijd voor andere doelen worden gebruikt en misbruikt.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 121 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

85 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Barry
Barry
6 maanden geleden

Nederland en Canada, hoe toevallig. De twee beste jongetjes, of xxxxx, uit de WEF klas.

Rose
Rose
6 maanden geleden

Ik zou daar niet meer gaan werken

Anja Heij
Anja Heij
6 maanden geleden

Is dát waarom ze de afgelopen jaren reizigers eindeloos in allerlei rijen hebben laten staan en zelfs hun vliegtuig hebben laten missen? Geen personeelstekort, geen beveiligerstekort, maar gewoon een vunzige reden om hun dystopie verder te verwerkelijken?
Ik vrees dat het antwoord JA is.

Poesie maaauw
Poesie maaauw
6 maanden geleden

Dit houd niet op, zij blijven doorgaan tot de massa een halt toe roept.

Back to top button
85
0
We lezen graag je reactie!x