Gezondheid

Slaappillen mogelijk even schadelijk als roken

Help anderen door deze info met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Steeds meer mensen slikken pillen om slapeloosheid tegen te gaan. In Nederland gebruiken ongeveer twee miljoen mensen wel eens een pil om in slaap te komen.

Mensen die twee keer per maand een slaappil innemen hebben vier keer meer kans om vroegtijdig te overlijden. Dat meldt de Britse Daily Telegraph.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift BMJ Open, keek naar 10.500 mensen die verschillende slaappillen slikken waaronder temazepam en diazepam. Deze proefpersonen werden vergeleken met mensen die geen slaappillen gebruiken.

Het bleek dat mensen die hogere doses temazepam nemen een zes keer zo grote kans hebben om binnen 2,5 jaar te overlijden. Bij het medicijn zolpidem is dat risico 5,7 keer hoger.

Risico’s

Dr. Daniel Kripke van de Scripps Clinic schreef in het British Medical Journal Open: “De voordelen van hypnotica (slaappillen) wegen niet op tegen de aanzienlijke risico’s.” Zo verergeren slaappillen bijvoorbeeld depressies en veroorzaakt het gebruik ervan een verhoogde kans op kanker.

Dr. Kripke heeft zijn bevindingen voorgelegd aan de Amerikaanse waakhond van de farmaceutische industrie, de Food and Drug Administration (FDA). De auteurs stellen dat autoriteiten de veiligheid van slaappillen opnieuw moeten onderzoeken. Zo zorgen de medicijnen in de Verenigde Staten per jaar voor 320.000 tot 507.000 sterftegevallen.

De onderzoekers adviseren artsen om niet te snel over te gaan tot het voorschrijven van slaappillen, maar eerst te kijken of slapeloosheid met cognitieve gedragstherapie is te verhelpen.

Bron: Telegraph.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x