Homepagina » Gezondheid » Slaappillen mogelijk even schadelijk als roken
2802 insomnia29472938439234

Slaappillen mogelijk even schadelijk als roken

Steeds meer mensen slikken pillen om slapeloosheid tegen te gaan. In Nederland gebruiken ongeveer twee miljoen mensen wel eens een pil om in slaap te komen.

Mensen die twee keer per maand een slaappil innemen hebben vier keer meer kans om vroegtijdig te overlijden. Dat meldt de Britse Daily Telegraph.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift BMJ Open, keek naar 10.500 mensen die verschillende slaappillen slikken waaronder temazepam en diazepam. Deze proefpersonen werden vergeleken met mensen die geen slaappillen gebruiken.

Het bleek dat mensen die hogere doses temazepam nemen een zes keer zo grote kans hebben om binnen 2,5 jaar te overlijden. Bij het medicijn zolpidem is dat risico 5,7 keer hoger.

Risico’s

Dr. Daniel Kripke van de Scripps Clinic schreef in het British Medical Journal Open: “De voordelen van hypnotica (slaappillen) wegen niet op tegen de aanzienlijke risico’s.” Zo verergeren slaappillen bijvoorbeeld depressies en veroorzaakt het gebruik ervan een verhoogde kans op kanker.

Dr. Kripke heeft zijn bevindingen voorgelegd aan de Amerikaanse waakhond van de farmaceutische industrie, de Food and Drug Administration (FDA). De auteurs stellen dat autoriteiten de veiligheid van slaappillen opnieuw moeten onderzoeken. Zo zorgen de medicijnen in de Verenigde Staten per jaar voor 320.000 tot 507.000 sterftegevallen.

De onderzoekers adviseren artsen om niet te snel over te gaan tot het voorschrijven van slaappillen, maar eerst te kijken of slapeloosheid met cognitieve gedragstherapie is te verhelpen.

Bron: Telegraph.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

kinderen

Meer dan 120 kinderen belanden in het ziekenhuis na Pfizer-prik: ‘We gaan door met vaccineren’

In de Vietnamese provincie Thanh Hoa zijn ...

europarlement

Europarlementariër: we zijn getuige van de Chinaficatie van Europa, coronapas was slechts eerste stap

We zijn getuige van de Chinaficatie van ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x