Homepagina » Binnenland » SOPN wil nieuwe tijd stem geven in tweede kamer

SOPN wil nieuwe tijd stem geven in tweede kamer

De politieke partij Soevereine Onafhankelijke Pioniers Nederland (SOPN) werd vorige maand opgericht ter oplossing van alle moderne wereldproblemen op basis van ‘eenheidsbewustzijn’ en met behulp van ‘universele kennis’.

Voor de aanstichter van de SOPN, de Groninger Anton Teuben (62), is zelfs het luchtruim geen limiet. Dat schrijft de Leeuwarder Courant.

De oud-kledingverkoper is landelijk bekend als spreker over buitenaardse wezens, die naar eigen zeggen ook in Friesland veelvuldig contact maken met aardbewoners.

Met de website Niburu.nl en zijn Soeverein Onafhankelijk Persbureau Nederland grossierde Teuben de afgelopen jaren in verhalen over vliegende schotels, maar ook in samenzweringen en complotten waarvoor de gevestigde kranten en omroepen geen oog hebben.

Niburu is na omzwervingen neergestreken in Soest, waar de club net als de SOPN inwoont bij een paramedische privé-kliniek van ene Rob Slenters (Niburu Health). De kliniek brengt via de vliegende-schotel-website onder andere kristallen ‘energiebollen’ en ‘vitaal’ water aan de man.

De claim dat deze producten kwalen kunnen genezen lijkt voer voor de Vereniging tegen de Kwakzalverij. De ‘vrije energie’ willen Niburu en SOPN beschikbaar maken door middel van zelfbouwpaketten.

SOPN-voorzitter Janneke Tops (41) vindt dat haar partij niet moet worden vereenzelvigd met complotdenkers en charlatans. “Misschien zijn we iets te vlot naar buiten getreden. We moeten ons beter van Niburu scheiden.”

Zo vond Tops het onwenselijk dat Niburu-radionieuwslezer Bart de Groot op de partijwebsite namens SOPN reclame maakt voor ‘meditatie op Schumann-golven’, een product van Slenters. De veronderstelling van De Groot, dat de aarde hol is en dat je er bij de polen in kunt afdalen om met onderaardse beschavingen kennis te maken, liet Tops donderdag van de partijwebsite verwijderen.

De voorzitter is landbouwkundig ingenieur en noemt zich de nuchterheid zelve. Ze vindt ufoloog Teuben een beste man, maar vindt dat gepraat over complotten en intergalactische contacten de aandacht van praktische politiek afleidt.

SOPN-ambassadeur Yge Visser (Meppel) valt de voorzitter daarin bij. “Als er iemand honderd procent nuchter is, ben ik het wel.” De in Sneek geboren schaakgrootmeester ziet de SOPN als deel van een wereldbeweging, waarvoor ‘duizenden’ Nederlanders klaar staan.

“We zitten in één grote kosmische grap. Maar alles wat macro is, is ook micro. Daarom moeten we stoppen met lullen en praktisch beginnen.” Als eerste project, zegt Visser, komt de SOPN op 1 april met de presentatie van een auto op ‘watergas’, ontsproten aan het brein van ‘onze technische man’ Jeroen Arents.

De SOPN claimt dat stroom gratis kan zijn, door aanwending van nulpuntenergie. Volgens de gangbare natuurkunde is dat alleen in strijd met de thermodynamica rendabel te doen, maar de nieuwe partij wil grenzen verleggen. Bovendien stelt zij dat zulke uitvindingen opzettelijk worden geboycot door de huidige machtselite en de olie- en gasconcerns.

Ambassadeur Visser zegt te worden gestalkt door een voormalige schoonzus, die zelfs een arrestatieteam op zijn dak zou hebben gestuurd. Visser heeft wel een idee waarom: “Micro is ook macro. Die schoonzus is wethouder van Groningen en dat is het centrum van de aardgasleidingen.”

Op zijn persoonlijke website zinspeelt hij op de vergassing van de wethouder, maar noemt dat ‘gemeen voor het gas’. Zijn alternatief: “Stem de volgende keer gewoon op SOPN.”

Zou SOPN een zetel in de Tweede Kamer kunnen halen? Volgens de trendwatchers is bijna een kwart van de Nederlanders ‘ongebonden spiritueel’. In die hoek zitten de potentiële kiezers voor een politieke partij, die openlijk met de geldende natuurwetten wenst te spotten of op zijn minst vindt dat de Maya’s al wisten dat 2012 een jaar van Verandering zal zijn.

Voor voorgangers van de SOPN bleek de kiesdrempel van de Tweede Kamer tot dusver te hoog. In 1994 haalde de toenmalige Natuurwetpartij, die dacht dat het vanzelf zou gaan regenen, als maar genoeg mensen zich daar gelijktijdig op concentreerden, bijna 28.000 stemmen (nog geen halve zetel).

In 2010 deed de Partij voor Mens en Spirit een gooi naar de wetgevende macht. Met astroloog Lea Manders (Privé, SBS6) als lijsttrekker en IKON-radiopastor Hans Stolp als lijstduwer bleef de PvMS steken op 26.000 stemmen (0,28 procent).

Concurrent Nieuw Nederland (‘Bewust verbonden, stem op jezelf’) bleef hangen op 2000 stemmen, een verwaarloosbaar promillage. SOPN-bestuurslid Hanneke Bijl en ‘energie-specialist’ Jeroen Arents stonden op die lijst.

Volgens voorzitter Henrick Fabius, in 2004 korte tijd partijvoorzitter van de Lijst Pim Fortuyn, ziet Nieuw Nederland zichzelf nu veeleer als ‘netwerkorganisatie voor de Nieuwe Tijd’. “Misschien doen we als Nederland 3.0 aan verkiezingen mee, maar dan moet je wel de capaciteit daarvoor hebben.

Fabius wil niets met Teuben en zijn ufo-praatjes te maken hebben. “De SOPN zou er goed aan doen afstand te nemen van dat soort schizofrenie. We zijn maar mensen die meer niet weten dan wel weten.”

Door Willem Bosma

Dit artikel verscheen op zaterdag 10 maart 2012 op pagina 12 van de Leeuwarder CourantVond je dit belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Welke wonderlijke dingen heeft jouw gids je te vertellen?

Voordat ik je vertel over de wonderlijke ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

Frans Timmermans

Hoe de zoon van Frans Timmermans ‘papa’s vernietigende agenda uitvoert’

Eurocommissaris Frans Timmermans presenteerde onlangs zijn ambitieuze ...

mh17

Nieuwste onthullingen MH17 desastreus voor Rutte. Volg de ontknoping

Dat het Nederlandse onderzoek naar de MH17-ramp ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
  • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
  • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 27 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.