
In BelgiĆ« zijn inmiddels 828 mensen overleden aan het coronavirus. Sterven er nu meer mensen in vergelijking met andere jaren? De uitvaartsector spreekt van āeen zeer normale maandā. Sterker nog: er zijn dit jaar in maart minder sterfgevallen geweest dan tijdens de griepgolf vorig jaar, zo zei een woordvoerder van Uitvaartunie Vlaanderen.
āEr is geen enkel capaciteitsprobleem,ā aldus de woordvoerder op Radio 1. āNiemand van de begrafenisondernemers kampt op dit moment met een probleem.ā
Hij merkte op dat we vorig jaar een āzeer grote piekā aan overlijdens hadden door de griep. Die piek bleef dit jaar uit, schrijft de Vlaamse krant De Morgen.
Soortgelijk beeld
In de rest van Europa zien we een soortgelijk beeld. Uit cijfers van website EuroMOMO, een samenwerkingsverband van agentschappen uit 24 Europese landen, blijkt dat de sterfte vrijwel overal onder het gemiddelde ligt.
De enige uitzondering is Italiƫ, waar sprake is van enige oversterfte (meer sterfgevallen dan gemiddeld).
Nergens te zien
In 2017, 2018 en 2019 lag de sterfte in landen als Spanje, Portugal, Italiƫ en Frankrijk een stuk hoger dan gemiddeld vanwege de grieppiek. Die landen gingen toen echter niet in lockdown. Waarom moeten veel landen nu wel in lockdown?
De piek door het coronavirus kan uiteraard nog komen, maar is vooralsnog nergens te zien.
Ik ben geen deskundige maar dat het niet logisch is is wel duidelijk. Het enige positieve aan dit alles is dat de lucht niet vol zit met trails, er vrijwel geen files meer zijn en alles voor even tot rust komt. Alles moet maar groeien en groter, stilstand is achteruitgang wordt je altijd wijsgemaakt maar er is/was nooit een rustpunt. Men moest/moet altijd op vakantie naar verre oorden, vliegen, ver weg met de auto, veel uitgeven voor drie weken vakantie en/of anderszins, nu kan men ook eens het eigen land gaan ontdekken en weer waarderen. Wat is er mis aan om met de kinderen in Nederland te kamperen, of zoals wij vroeger de dagen door te brengen op loop of fiets-afstand van een vaart/water met een fles limonade siroop en vooraf gesmeerde boterhammen. Heb me geen dag hoeven te vervelen, het is jammer dat het onder deze omstandigheden is en dat er veel mensen onterecht hun baan of bedrijf verliezen, ik weet wat het is is mij vroeger ook overkomen en jaren van werk is opeens weg, als sneeuw voor de zon. Maar we komen er altijd weer uit, mensen hebben al zoveel ellende overleefd, even stil staan bij alles is niet slecht.
Slecht artikel. Als er geen maatregelen waren genomen, waren er honderden zoniet duizenden mensen meer gestorven. Vergelijking slaat dus nergens op.
Ik heb de cijfers ook eens bekeken en al die heisa, de berichten in de kranten… het is gewoon schromelijk overdreven.
En inderdaad. We genieten hier volop van. We leven in de stad Antwerpen.
Voor de eerste keer tijdens ons bestaan hier, propere lucht, weinig lawaai, bijna geen vliegtuigen, rust. plaats zat op tram, bus en trein…
Het is volop genieten.
Zijn mensen gestorven of omgebracht? En zet nu ook grote vraagtekens bij de vele sterfgevallen uit het verleden, waarbij mensen zouden zijn overleden aan griep. Hoe uiteindelijk kom je af van een overschot aan mensen met pensioenen, aow en ziektes.
Puur vanuit praktische, zakelijke en ijskoud boekhoudkundig perspectief bezien kan de EU/NL niet tig miljoenen buitenlanders opvangen, huisvesten, met van alles gratis en van uitstekende ziekenzorg voorzien en daarnaast ook nog een verder groeiend aantal autochtone ouderen, zwakkeren en zieken onderhouden die uiteindelijk ook nog eens huizen bezet houden voor ‘anderen’.
Als overheid en politiek moet je nu eenmaal rekenkundige keuzes maken en daarbij in bepaalde gevallen de natuur een handje helpen om ruimte te maken. En wat maakt het uit als iemand bijv. sterft op tachtig- of vijfentachtig jarige leeftijd. De familie is dan verlost van een hoop gezeur en de artsen en verzorgenden kunnen zich meer bekommeren om anderen i.p.v. probleemouderen.
Hebben we naast vliegschaamte binnenkort misschien ook wel ouderenschaamte? Wie te oud wordt moet zich doodschamen, liefst letterlijk.