Homepagina » Buitenland » Killervirus? Minder sterfgevallen dan vorig jaar tijdens griepgolf: ‘Zeer normale maand’
sterfgevallen

Killervirus? Minder sterfgevallen dan vorig jaar tijdens griepgolf: ‘Zeer normale maand’

In België zijn inmiddels 828 mensen overleden aan het coronavirus. Sterven er nu meer mensen in vergelijking met andere jaren? De uitvaartsector spreekt van ‘een zeer normale maand’. Sterker nog: er zijn dit jaar in maart minder sterfgevallen geweest dan tijdens de griepgolf vorig jaar, zo zei een woordvoerder van Uitvaartunie Vlaanderen.

“Er is geen enkel capaciteitsprobleem,” aldus de woordvoerder op Radio 1. “Niemand van de begrafenisondernemers kampt op dit moment met een probleem.”

Hij merkte op dat we vorig jaar een ‘zeer grote piek’ aan overlijdens hadden door de griep. Die piek bleef dit jaar uit, schrijft de Vlaamse krant De Morgen.

Soortgelijk beeld

In de rest van Europa zien we een soortgelijk beeld. Uit cijfers van website EuroMOMO, een samenwerkingsverband van agentschappen uit 24 Europese landen, blijkt dat de sterfte vrijwel overal onder het gemiddelde ligt.

De enige uitzondering is Italië, waar sprake is van enige oversterfte (meer sterfgevallen dan gemiddeld).

Nergens te zien

In 2017, 2018 en 2019 lag de sterfte in landen als Spanje, Portugal, Italië en Frankrijk een stuk hoger dan gemiddeld vanwege de grieppiek. Die landen gingen toen echter niet in lockdown. Waarom moeten veel landen nu wel in lockdown?

De piek door het coronavirus kan uiteraard nog komen, maar is vooralsnog nergens te zien.Vind je dit belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

29 reacties

 1. De echte vraag is natuurlijk, hoeveel mensen liggen er aan de beademing en/of op een IC bed.
  De hele tijd die vraag over het aantal doden wordt gesteld door mensen die er geen snars van begrijpen.

  31 likes
 2. De vraag is natuurlijk hoeveel doden er meer waren gevallen als er niet was ingrepen door regeringen in de EU door de boel op slot te zetten. Als het normale leven gewoon door was gegaan waarbij het virus vrij spel zou hebben. Hoe hoog zou de teller dan hebben gestaan in bijvoorbeeld Madrid, of in de provincie Lombardije en Brabant?

  Maar goed. Wie weet zijn er wel een paar miljoen mensen te vinden die mee willen werken aan een wetenschappelijk onderzoek. Door ze op een eiland te zetten en een paar te infecteren met het coronavirus. Dan kunnen we daadwerkelijk toetsen wat de uitslag is.

  23 likes
  • In Zweden gelden momenteel lang niet zulke strenge regels als hier en het aantal Coronaslachtoffers neemt er niet sneller door toe. Het lijkt er dus niet op dat de draconische maatregelen in Nederland/elders in Europa leiden tot minder besmette mensen. Wel helpen ze de economie om zeep, zijn ze zeer vrijheidsbeperkend en zullen ze voor veel meer slachtoffers zorgen dan Corona zelf.

   21 likes
   • Marie, met of zonder corona ging de economie er op den duur toch al aan. Kwestie van tijd versus groei wereldbevolking. Was het niet Prinses Irene die jaren geleden al waarschuwde dat in het huidige tempo we 10 aardbollen met alle grondstoffen nodig hebben om iedereen te kunnen blijven voorzien. Wat ze verder in Zweden uitspoken is eigen risico. Al houden de meesten mensen in Zweden wel afstand. Ben benieuwd hoe het zich daar verder gaat ontwikkelen.

    6 likes
  • @Gezinusk schreef : Wie weet zijn er wel een paar miljoen mensen te vinden die mee willen werken aan een wetenschappelijk onderzoek. Door ze op een eiland te zetten en een paar te infecteren met het coronavirus. Dan kunnen we daadwerkelijk toetsen wat de uitslag is.

   Nou @gezinusk als ik middels zo’n experiment overheden wereldwijd de blauwdruk voor zulke draconische maatregelen, die duidelijk een politieke agenda dienen ipv de volksgezondherid, uit handen kan slaan sta ik met mijn 63 jaren op de teller vooraan in de rij als vrijwilliger. Graag zelfs ! Corona I eat it, Ichew it and I spit it out. De keer dat ik geveld werd door de giep, welke griep dan ook, welke vele malen venijniger was/is dan heel die corona, kan ik me nauwelijks herinneren. Maar ik bewaak mijn gezondheid dan ook met alles wat ik in huis heb en ga daarbij zeker niet uit van adviezen van overheid, reguliere geneeskunde of voedingscentrum omdat die aantoonbaar schijt hebben aan de gezondheid van mensen.Ze zijn gebaat bij zoveel mogelijk zieke, zwakke en afhankelijke mensen. Het wordt tijd dat we daar eens massaal door heen prikken.

   18 likes
   • Hoi Exegese, Ha ja, jij liever dan ik dan. Ik heb weinig trek om dit virus op te lopen. Al kan het me verder weinig schelen. Ben kerngezond. Gebruik geen medicijnen etc.. Maar heb wel familieleden waar ik me zorgen om maak. Sommigen hebben suikerziekte, anderen hoge bloeddruk. Uit respect voor deze doelgroep hou ik me aan de regels. Zie dit virus verder niet als een wereldwijd complot of zo, maar ben wel nieuwsgierig of ze straks kunnen achterhalen of dit gemuteerde virus ooit ontwikkeld is in een laboratorium voor oorlogsvoering, want ze hebben een hoop enge virussen ontwikkeld. China en Rusland kunnen het. Amerika was de eerste die grootschalig onderzoek deed in het maken van dodelijke epidemieën, biologische wapens te Fort Detrick Maryland.

    16 likes
    • @Gezinusk we hebben het hier over een sars-virus, dat houdt in dat het op de longen slaat en dat verklaart dat veel mensen benauwd worden, zeker zij die door allerlei omstandigheden zwakke longen hebben. Verreweg de allermeeste mensen gaan hier echter niet dood aan, net als aan alle andere griepvirussen.
     Het sterftecijfer nog voor alle draconische maatregelen vertelt ons bovendien dat dit virus veel minder agressief is dan het gewone griepvirus wat in 2017/18 op bezoek kwam. Hier komt bij dat het sars-virus al lang eerder langs kwam ook toen geen lock down, geen paniek, geen sprake onaanvaardbaar risico en het leven ging internationaal gewoon door als altijd. Feit is als er niet getest zou worden zou ons leven net als in andere jaren gewoon zijn weg volgen. Er zijn echter al waarschuwingen door meerdere instanties vanaf 2006, ook in 2016 luidden meerdere instanties de noodklok over een structureel tekort aan IC-bedden bij heftige griepgolven, in 2017 werd er nog eens nadrukkelijk op gewezen . Onder de volgende link, op een site van onze overheid zie je precies wat ze met die waarschuwingen gedaan hebben.
     https://www.staatvenz.nl/kerncijfers/ziekenhuisbedden

     Helemaal niets dus ! Dit is wat je noemt het moedwillig afknijpen van aanbod van noodzakelijke zorgmiddelen wat tot catastrofale gevolgen kan/zal leiden en wat ontegenzeggelijk valt onder wanbestuur. We moeten onze ministers onverwijld dagvaarden en en hen onmiddellijk uit hun ambt zetten, de hel Haagse kliek !

     14 likes
  • @Gezinusk. De vraag is daarbij ook waarom ze nu ineens zoveel aandacht besteden aan ziekte, doden etc. Wanneer hebben ze daar ooit zoveel aandacht aan besteed behalve nu? Volgens mij nog nooit eerder. Dat er dan nu ineens zoveel gaande is doet niets af aan het verleden. Er zijn altijd veel mensen dood gegaan aan ziektes maar daar werd nooit zoveel aandacht aan besteed. En nu zou het dan ineens veel erger zijn? Yeah right. Het is dus gewoon nu een misbruik om meer controle uit te oefenen. Dat is de enige reden waarom er nu wel ineens zoveel aandacht is voor ziekte en dood: omdat het om de belangen van de heersende macht gaat en niet om de gezondheid van het volk.

   11 likes
   • Inderdaad Rob, er zijn inmiddels 10 miljoen geregistreerde Nederlanders met 1 of meerdere chronische aandoeningen.
    Dat is ruim 60% van de bevolking en het aantal blijft in sneltreinvaart groeien.
    Dat is een onderwerp waar de alarmbellen voor moeten rinkelen, maar dat gebeurt niet.
    Nederlanders zijn gezond en gelukkig, dat heeft Rutte vorig jaar en dat jaar ervoor gezegd.
    Maar met 10 miljoen chronische zieken kan het nooit echt zo zijn dat Nederlanders gezond of gelukkig zijn.

    2 likes
    • @ikzelfzelf. Ja, daar heb ik in de loop der tijd ook behoorlijk wat berichten over gelezen. We leven in een zieke wereld waar je van alle kanten met rotzooi te maken hebt. Maar mensen zijn in wezen zelf ook vaak onderdeel daarvan. Hoeveel mensen vreten niet farmaceutisch gif alsof het snoepgoed is? Veel mensen grijpen al naar die troep omdat ze in hun eigen lichaam iets voelen gebeuren. Mensen negeren zo hun eigen lichaam. Als we dan zoveel mensen met chronische aandoeningen hebben dan mag je toch inmiddels wel de conclusie trekken dat die hele zogenaamde zorgsector niets geneest of gezond maakt. Die gedijen ook alleen maar op ziekte om er veel geld aan te verdienen. Het is van mij geen oordeel maar de feiten spreken voor zich: kijk maar om je heen hoeveel mensen dik zijn. Vroeger was dat niet zoveel en als mensen dik waren dan was het meer lichaamspostuur. Nu zijn heel veel mensen domweg vatsig vanwege alle troep die er is. Ik heb het aan mijn moeder gezien wat medicijnen doen. Zij was longpatiënt (copd). De medicijnen vraten haar hele lichaam kapot, haar lichaam zette enorm uit, de huid was net crepepapier en was op veel plekken blauw of rood. Volledig uitgedroogde huid en op veel plekken heel erg dun. Dat is dan in extreme zin maar als je beetje bij beetje van die troep tot je neemt dan heeft dat ook een destructieve werking in de loop der tijd. Medicijnen genezen niets, die onderdrukken alleen maar symptomen en dat is in wezen wat mensen in of aan eigen lichaam voelen.

     Het punt met politici is dat ze altijd met anderen vergelijken om de schijn in eigen land op te houden. T.o.v. bepaalde andere landen zijn Nederlanders volgens Rutte dan gelukkig. Maar als je naar de mens zelf kijkt dan is er bijna niemand werkelijk gelukkig. Waarom niet? Omdat bijna niemand zichZelf is. Het leven wordt nog steeds verziekt door de heersende macht en dat is DE oorzaak nummer 1 dat er zoveel shit in de wereld is.

     2 likes
     • Buiten dat ik die hele kwestie een bewust opgezet plan is, laat ik dit aan weten. Schuld en Angst is een probaat middel voor allerlei doeleinden, waarvoor wij nu dus misleid worden.
      dat “ophokken” zoals glasjanus Rutte vandaag zei, blijf binnen ondanks het mooie weer is BULLSHIT.
      Binnen zitten elkaar op de lip hangen is ongezonder dan wat ook. Je moet naar buiten aan de lucht en zon, voor je weerstand. En houd op met die nonsens van 1,5 meter. De mensen om mij heen doen alsof ik de builenpest heb. Zo dom dat meeste volk. Gezond ben je buiten aan de lucht. Een virus beperkt zich niet tot 1,5 meter. Hoe the fuck komen ze erbij?? In de winkelgangen ga je elkaar paseren met het “verplichte”winkelkarretje. op nog geen 60 cm. Hoe moet dat dan?? met stoplichten? Nonsens, Ik heb die bij de plus winkel gezegd dat ie niet goed spoorde, en ben weg gelopen, nadat hij mij dringend verzocht een karretje te nemen voor één flesje pils.
      Ik ga dit weekiende sporten buiten aan de lucht.
      En hebben jullie al gelezen van die mafkees duterte? fillipijnen? Die laat mensen maar doodschieten als ze hun huis uit komen de straat op. Het stinkt van alle kanten mensen, beetje gezond verstand hebben helaas de weinigsten.

      0 likes
  • Dat betekent volgens jou dat we elk jaar in een lockdown moeten. Zowel in het voorjaar
   als in het najaar. Want dan heerst de griep. En de griep dood meer mensen dat het coronavirus.

   En wat jij waarschijnlijk ook niet weet is dat het coronavirus al decennia lang in de mens zit.
   Dus omdat we nu zijn gaan testen kunnen we het een crisis veroorzaken.
   Waarom testen we eigenlijk ook niet gelijk op het rhinovirus of zo. Hele grote kans dat de mensen dit ook in hun lichaam hebben. Net zoals zeer veel andere virussen.

   Van alle overleden personen hebben het gros meerder virussen in zich die bij een verzwakt immuunsysteem fataal kunnen zijn. Dus waarom nu ineens dit allemaal toeschrijven aan corona. Terwijl men niet eens weet welk virus uiteindelijk de persoon heeft geveld.

   2 likes
 3. Slecht artikel. Als er geen maatregelen waren genomen, waren er honderden zoniet duizenden mensen meer gestorven. Vergelijking slaat dus nergens op.

  13 likes
  • @Marc

   De maatregelen die men nu neemt zijn buitenproportioneel en betekent een drama voor de langere termijn, waarbij de impact op de economische activiteit enorm nadelig zal uitpakken (understatement) en de geestelijke en fysieke schade bij burgers over een breed front catastrofaal kunnen uitpakken.

   Er is geen enkele garantie of bewijs dat de maatregelen die men nu treft de juiste zijn, eerder genereert men het tegenovergestelde effect door de ziekte niet uit te laten razen, die dan overal op elk tijdstip vervolgens weer de kop kan opsteken. Maar, misschien is dat ook wel de bedoeling?

   Beter had men cold turkey kunnen gaan en had dit zogenaamde virus z’n gang laten gaan, net zoals dat met andersoortige griepepidemieen en verkoudheden en zoveel andere ziektes gaat.

   Deze doorsnee immuniteitszwakte- en verkoudheidsgolf rechtvaardigd niet de paniekerige lockdowns en absurde en economisch gevaarlijke maatregelen die de overheden hebben genomen.

   21 likes
   • En zo zit het. Logisch dat heer Rutte gisteravond kon melden dat we er niet vanuit moeten gaan dat we vanaf eind april zo zachtjes aan het normale leven weer op kunnen pakken. Hij weet immers welke agenda wordt uitgevoerd. Ik deel de analyse van ECHTE deskundigen dat Covid-19 het excuus is voor het ineen donderen van het financiële stelsel en het blijvend afpakken van onze vrijheden. Het is lang alweer lang geleden briljant verzonnen.

    16 likes
   • Precies. Bijna geen één die het over de economische gevolgen heeft door die opgeklopte hysterie. Men doet géén moeite om na te denken.

    0 likes
  • In Zweden bijna geen maatregelen en verhoudingsgewijs zelfde aantal besmettingen.

   8 likes
 4. Je wilt een hele discussie met me aangaan, maar blijkbaar zie je mijn punt niet. Ik zal het toelichten; het artikel vergelijkt een griepepidemie waarbij 0,0 aan maatregelen zijn genomen, met de uitbraak van het recente longvirus. Dat is wat mij betreft appels met peren vergelijken.

  Dat is mijn punt. Ik zeg nergens wat ik van de genomen maatregelen vind.

  Waar ik het totaal niet met je eens ben, is het feit dat je dit vergelijkt met een griep of verkoudheid, dit is toch wel van een iets andere orde. Anders zou je wellicht toch de berichtgevingen vanuit Italië, Spanje en inmiddels ook Frankrijk moeten volgen. Of misschien dat je me uit zou willen leggen in welke gevallen griep en verkoudheid voor dubbele longontsteking zorgt?

  De maatregelen zijn inderdaad heftig en funest voor de economie. Of het nodig is? Geen idee,dat zal de tijd moeten uitwijzen. Ik als longpatient heb er voorlopig vrede mee.

  13 likes
  • Wat nu gebeurt, kan ook een enorm gezondheid voordeel hebben.
   De lucht wordt zoveel schoner, dat de vele tienduizenden, die anders aan
   stof en andere viezigheid in de lucht zullen/zouden overlijden niet overlijden
   en/of zich een stuk beter zullen gaan voelen.
   Er was een bekende Nederlander, die zei: ieder voordeel heeft zijn nadeel.

   0 likes
 5. Ik ben geen deskundige maar dat het niet logisch is is wel duidelijk. Het enige positieve aan dit alles is dat de lucht niet vol zit met trails, er vrijwel geen files meer zijn en alles voor even tot rust komt. Alles moet maar groeien en groter, stilstand is achteruitgang wordt je altijd wijsgemaakt maar er is/was nooit een rustpunt. Men moest/moet altijd op vakantie naar verre oorden, vliegen, ver weg met de auto, veel uitgeven voor drie weken vakantie en/of anderszins, nu kan men ook eens het eigen land gaan ontdekken en weer waarderen. Wat is er mis aan om met de kinderen in Nederland te kamperen, of zoals wij vroeger de dagen door te brengen op loop of fiets-afstand van een vaart/water met een fles limonade siroop en vooraf gesmeerde boterhammen. Heb me geen dag hoeven te vervelen, het is jammer dat het onder deze omstandigheden is en dat er veel mensen onterecht hun baan of bedrijf verliezen, ik weet wat het is is mij vroeger ook overkomen en jaren van werk is opeens weg, als sneeuw voor de zon. Maar we komen er altijd weer uit, mensen hebben al zoveel ellende overleefd, even stil staan bij alles is niet slecht.

  11 likes
 6. Ik heb de cijfers ook eens bekeken en al die heisa, de berichten in de kranten… het is gewoon schromelijk overdreven.

  En inderdaad. We genieten hier volop van. We leven in de stad Antwerpen.
  Voor de eerste keer tijdens ons bestaan hier, propere lucht, weinig lawaai, bijna geen vliegtuigen, rust. plaats zat op tram, bus en trein…

  Het is volop genieten.

  11 likes
 7. Zij zullen hun leugens maskeren met te beweren dat hun, in werkelijkheid meer dan absurde maatregelen ons hebben behoed voor een onmetelijke ramp. Er is altijd wel weer een uitweg voor het schuim der aarde dat geen kans onbenut laat het volk op de knieën te dwingen. Ook dit keer zal een doodsbang volk de fatale onzin als zoete koek naar binnen werken, met als gevolg dat er een prima blauwdruk voor protocollen ligt voor de toekomst. Als het volk begint te morren sluiten we ze gewoon weer op, klaar is Kees !

  10 likes
 8. Zijn mensen gestorven of omgebracht? En zet nu ook grote vraagtekens bij de vele sterfgevallen uit het verleden, waarbij mensen zouden zijn overleden aan griep. Hoe uiteindelijk kom je af van een overschot aan mensen met pensioenen, aow en ziektes.

  Puur vanuit praktische, zakelijke en ijskoud boekhoudkundig perspectief bezien kan de EU/NL niet tig miljoenen buitenlanders opvangen, huisvesten, met van alles gratis en van uitstekende ziekenzorg voorzien en daarnaast ook nog een verder groeiend aantal autochtone ouderen, zwakkeren en zieken onderhouden die uiteindelijk ook nog eens huizen bezet houden voor ‘anderen’.

  Als overheid en politiek moet je nu eenmaal rekenkundige keuzes maken en daarbij in bepaalde gevallen de natuur een handje helpen om ruimte te maken. En wat maakt het uit als iemand bijv. sterft op tachtig- of vijfentachtig jarige leeftijd. De familie is dan verlost van een hoop gezeur en de artsen en verzorgenden kunnen zich meer bekommeren om anderen i.p.v. probleemouderen.

  Hebben we naast vliegschaamte binnenkort misschien ook wel ouderenschaamte? Wie te oud wordt moet zich doodschamen, liefst letterlijk.

  8 likes
 9. Dit is een bevestiging van het Linkse draaiorgel beleid.
  De opzet is simpel, schep angst en de onrust bij de boeren, onderwijzers enz verdwijnt.

  Nogmaals als de grafdelvers en de stokers van het crematorium moeten overwerken, dan gaat het de verkeerde kant op.

  Mijn vertrouwen in Rutte is nul.
  Dus RUTTUP en NEXIT.

  5 likes
 10. Jammer dat niemand inziet dat dit virus misbruikt worst voor van alles en nog wat.wetten erdoor drukken, vrijheden middels angst bewust vrijwillig ingenomen , mkb middenstand omzeep helpen.En allerbelangrijkst dit virus als EXCUUS maken voor het imploderen van de economie wereldwijd.weer banken redden letop.2008 again.weinig lui zullen aanspraak kunnen maken op de noodfondsen.bijdrukken bijdrukken.hyperinflatie met de grootste consequenties voor stabiel leven.en maar discussiëren over een virus.over sterftecijfers etc. We zijn slaven dom en angstig.zo triest.stel de juiste vragen!

  5 likes
  • en wat denk je van het omstreden 5G netwerk? Die zogenaamde handels oorlog met China? ect 1en1 is 2 Het word gewoon gebouwd. Vanwege spionage van de chinezen en gezondheid risiko door straling bla bla
   dat hebben we nu ook. Intussen wrijven zich de grote farmaceutische bedrijven in de handen met die hele corona heisa.Komt straks wellicht een vaccin uit, en dan zou je zomaar gechipt kunnen worden. Nano technologie is al zeker 20 jaar bekend. En wat doet die ubermiljadair Gates in dat verhaal? Ik vertrouw het voor geen meter net als jij ook.

   0 likes
 11. Tja die Russen weten het wel.
  Terwijl landen wereldwijd de mensen in een lockdown plaatsen, draconische maatregelen nemen en de economie platleggen vanwege de verspreiding van COVID19, behandelt President Alexander Lukashenko deze “crisis” iets anders dan de meeste wereldleiders.

  De President neemt namelijk vrijwel GEEN maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan.
  zie ook link https://commonsensetv.nl/president-wit-rusland-angst-voor-covid19-is-een-psychose/

  4 likes
 12. Het verbaast mij dat Vladimir Putin en de Russen nog niet de schuld hebben gekregen van de coronahoax. Putin did it!…

  Russia has not ordered a nationwide lockdown such as those happening in Italy or the UK; reportedly some areas have closed restaurants, sports facilities and limited public gatherings, and Moscow is paying its elderly to stay home.

  There is also a system in place to quarantine people crossing the border into Russia, but there are no nationwide restrictions

  3 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

media

Media zijn onderdeel van probleem in de coronacrisis: ‘Dit is massapsychose’

Wat je ook van hem vindt, Jort ...

doorbraak

Doorbraak in coronabehandeling? Nijmeegse artsen ‘hebben iets heel belangrijks gevonden’

Ernstig zieke coronapatiënten hebben heel weinig vitamine ...