Homepagina » Gezondheid » Vegetarisch dieet maakt je gelukkiger en minder gestrest

Vegetarisch dieet maakt je gelukkiger en minder gestrest

Een vegetarisch dieet maakt je gelukkiger en minder gestrest, zo blijkt uit nieuw onderzoek dat is gepubliceerd (pdf) in Nutrition Journal.

Het draait allemaal om vetzuren. Vlees en vis bevatten relatief veel arachidonzuur, een meervoudig onverzadigd vetzuur dat behoort tot de familie van omega 6-vetzuren.

De gemiddelde verhouding tussen omega 6- en omega 3-vetzuren in graangevoerd vlees is vijf keer hoger dan in grasgevoerd vlees, zoals onze voorouders het aten. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat een hoog gehalte aan arachidonzuur kan leiden tot veranderingen in het brein die je humeur verstoren.

EPA en DHA

Wanneer je veel vis eet krijg je automatisch meer omega 3-vetzuren binnen zoals eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). EPA en DHA gaan samen de strijd aan met de negatieve effecten van arachidonzuur. Een hoger gehalte aan omega 3-vetzuren wordt geassocieerd met een gezonder brein, een beter humeur en vele andere positieve gezondheidseffecten. De meeste deskundigen gaan er van uit dat de ideale omega 6:omega 3-verhouding rond de 4:1 ligt.

Mensen die regelmatig vis eten zouden beschermd moeten zijn tegen de schadelijke effecten van arachidonzuur omdat ze meer omega 3-vetzuren binnenkrijgen. Maar een eerdere studie toonde aan dat omnivoren in het algemeen een veel slechter humeur hebben dan vegetariërs, ondanks een hoger gehalte aan EPA en DHA.

Vegetarisch

Een vervolgstudie keek naar 39 vleesetende deelnemers die drie verschillende diëten moesten volgen. Een controlegroep at elke dag vlees, vis of kip, een tweede groep at drie tot vier keer per week vis en geen vlees en een derde groep was strikt vegetarisch. Na twee weken bleek dat het humeur van vis- en vleeseters niet was veranderd, maar dat de stemming van vegetariërs significant was verbeterd. Bovendien hadden ze minder last van stress.

“Door vlees, vis en kip te vermijden bleek de stemming van moderne omnivoren op korte termijn te verbeteren,” luidde de conclusie.

Hennepzaad

Na twee weken vegetarisch te hebben gegeten hadden de participanten verwaaloosbare gehaltes EPA, DHA en arachidonzuur in hun bloed. Het gehalte aan vetzuren in de controlegroep bleef onveranderd. Deelnemers die vis aten hadden achteraf 95 tot 100 procent meer EPA en DHA in hun bloed, maar hun omega 6:omega 3-verhouding was veel meer richting omega 6 verschoven.

Om het omega 3-vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA) toe te voegen aan je vegetarische dieet kun je kiezen voor chiazaad, hennepzaad, bloemkool en postelein.

Bron: Huffingtonpost.com

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

huisarts

Huisarts schrijft manifest tegen 5G: ‘Kan enorme impact hebben’

Huisarts Liesbeth Adriaansens roept artsen op een ...

blake lively

Topactrice Blake Lively onthult schokkende omvang van kindermisbruik

Terwijl ‘kinderpornofilm’ Cuties gewoon op Netflix blijft ...

>