Homepagina » Gezondheid » Blootstelling aan elektromagnetische velden gelinkt aan dodelijke spierziekte ALS
Blootstelling aan elektromagnetische velden gelinkt aan dodelijke spierziekte ALS

Blootstelling aan elektromagnetische velden gelinkt aan dodelijke spierziekte ALS

Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die blootgesteld worden aan elektromagnetische velden meer kans hebben om de dodelijke spierziekte ALS te krijgen.

Blootstelling aan laagfrequente magnetische velden verdubbelt het risico op de ziekte, zo blijkt uit een nieuwe studie.

De ziekte was in 2014 veel in het nieuws vanwege de Ice Bucket Challenge, waarbij mensen emmers ijswater over hun hoofd goten en geld doneerden aan ALS-organisaties.

Twee keer zoveel

De ziekte leidt uiteindelijk tot de dood van de patiënt door verlamming van de ademhalingsspieren. Onder andere natuurkundige Stephen Hawking lijdt aan ALS.

“Mensen die een baan hebben waarbij ze vaak aan extreem laagfrequente elektromagnetische velden worden blootgesteld, hebben twee keer zoveel kans om ALS te krijgen dan mensen die er nooit aan zijn blootgesteld,” aldus de wetenschappers.

Onder meer elektriciens, kabelmonteurs, lassers en piloten worden vaak blootgesteld aan elektromagnetische velden.

Meer onderzoek

Onderzoekers van de universiteiten van Maastricht en Utrecht analyseerden medische gegevens van zo’n 58.000 mannen en 6500 vrouwen.

Ze ontdekten dat er een verband is tussen ALS en elektromagnetische velden. Hoe de velden ertoe leiden dat iemand de ziekte kan krijgen weten de wetenschappers niet.

“Als we die processen begrijpen, kunnen we er wat aan doen,” zei onderzoeker Roel Vermeulen. “Maar daar is meer onderzoek voor nodig.”

Veel betere informatie

“Deze studie biedt veel betere informatie over blootstelling aan elektromagnetische velden dan eerdere studies,” zei professor Neil Pearce.

De ziekte begint meestal op volwassen leeftijd (gemiddeld 40 tot 60 jaar). Wereldwijd hebben meer dan 300.000 mensen ALS. Een behandeling van de ziekte bestaat nog niet.

Bronnen van elektromagnetische velden zijn: hoogspanningslijnen, elektromotoren, lasapparatuur, inductieverwarmers en zendinstallaties voor mobiele telecommunicatie.

Het onderzoek is verschenen in Occupational & Environmental Medicine.

[RTL Nieuws]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Sientje schreef:

  Dus zal men gedwongen worden speciale pakken te kopen om zich te weren tegen die straling. En zo brengt de technologie weer een kostenpost erbij.
  Sinds de ontwikkeling van de technologie in sneltreinvaart is het leven alleen maar duurder geworden. De ene kostenpost na de andere komt erbij: gsm, internet, bankpassen, ov-passen, magnetron enz. Waar houdt het op? Dan niet gesproken over de ziektes die ze veroorzaken.
  De overheid heeft ook geen goede adviseurs die aandringen op een diepgaande onderzoek op de gezondheid voordat een nieuwe technologie wordt ingevoerd, m.n. waar het gaat om straling.

  • Faye schreef:

   Meid Sientje de hele valse rataplan zakt als een plumpudding in elkaar, maak je niet druk.
   Of hebben de snelle jongens soms opdracht gekregen hier met z’n allen nog even wat extra paniekreacties te zaaien voor het gordijn voor ze valt, zich op commando hier druk te maken?
   Het lijkt er weer verdacht veel op.

 • Elise49 schreef:

  Reductie is de enige oplossing. Voorlopig. Vandaar de piramides/dezelfde werking als huidige technologie. Volgens de geschriften is dit de enige manier om Planeet x/energie van buitenaf/nemenis/rode stier/rode planeet/hunab ku=planeet 9/hubes kelubus etc tegen te gaan. Hiermee redt men de aarde zelf.
  Liever: alle stekkers eruit als het kan.
  Deze site heet: nine=9 for news. Verwijst naar planeet 9. Eindtijd gebeurtenissen.
  De top van een piramide bestond uit een mengsel van koper en andere edelmetalen. Men kon hiermee energie opslokken, maar ook uitzenden. Door de vorm kon men de energie reduceren naar het nulpunt, maar ook weer opwekken naar hoogtepunt/lucht. Zo werken de zendmasten/satellieten/cern etc. ook. Cern wordt overigens gezien als de nieuwe jacobsladder. Shiva(beeld) staat er niet voor niks.
  Eeuwen oude kennis gebruikt men nu niet zomaar. De elite had de mensheid ook vanaf het begin huidig tijdperk al kunnen reduceren/opruimen. Geloven(gebaseerd op vrede) hebben ervoor gezorgd, dat de mensheid een eenheid ging vormen en zo kon de mensheid/populatie groeien. Dus moet er een reden zijn waarom men drastische maatregelingen neemt/ook ten koste van.

 • henk schreef:

  Aan het je druk maken over dit soort zaken is ook nooit onderzoek gedaan, toch doet iedereen het zonder stil te staan bij de consequenties.
  Het druk maken, heeft een enorme magnetische werking, iedereen voelt er zich tot aangetrokken.

  Mensen maken zich soms zo druk over bepaalde zaken dat ze zich zelf compleet verliezen.
  Dan doen ze de krankzinnigste dingen, zo als elkaar afmaken en zo.

  Gelukkig weten we hier beter en zien we dat al deze ellende voort komt uit het ego bewustzijn en denken we wel 3 keer na voor we ons druk maken. Maken we ons dan toch druk dan tellen we even tot 10.
  We zijn ons immers bewust dat wij die drukte in ons systeem niet zijn.

  En we doen ook aan meditatie en zo zodat we goed verankert raken in het zijn, zo voorkomen we dat we ons druk maken als er iets moeilijkers gebeurd dan een pannetje melk dat over kookt, of dat de buurman ons niet gedag zegt.

 • Jack schreef:

  Magnetische Velsen zijn vooral ook aanwezig in autos. Dat komt door de staalgordel in de band die bij het rijden een sterk magnetisch veld veroorzaakt. Maar ook de motoren van elektrische autos zoals Tesla geven een enorme flux. Vooral op de achterbank. EMS is niet tegen te houden door schilden of protectoren.

  • henk schreef:

   Hoi Jack,
   die van die banden is een goed 1april grap.

   Een magnetisch veld kun je niet tegen houden maar wel omleiden. Door een stalenplaat bijvoorbeeld.

   Een magnetisch veld is niet schadelijk voor je aura, statische elektriciteit is dat wel.

   Je zou hooguit kunnen zeggen dat het ijzer in je bloed beïnvloed word door een magneet.
   Houd maar eens een neodynium magneet tegen een glas spinazie sap.

 • Ino schreef:

  300.000 ALS-lijers…dat is 1 op de 20.000. Volgens mij zijn er belangrijkere prioriteiten. Pfff, dit is weer zo tekenend voor onze idiocratie…die overkill aan aandacht voor iets volstrekt onbeduidends…vind je het gek dat mensen geen trek meer hebben in dit soort onzinnige informatie overload?

 • Steez schreef:

  Wat een onrustmakende verzinsels zijn dit toch weer. Las laatat ook zon artikel over dat iets met mobieltjes slecht zou zijn. Ik grloof hier niet in. Het heeft zoveel voordelen. het straatbeeld ziet er zoveel beter uit als mensen achter hun telefoon lopen. Je hoeft niet meer naar troosteloze gebouwpartijen te kijken, en je bent altijd bereikbaar zodat je niets mist van alle belagrijke gebeurtenissen.
  Door een mindfullnes app, kan je ook nog ns geregeld in het moment zijn, waarbij een adem app je leert goed te ademen. Ik noem maar wat voorbeelden. Zo kunnen stralings apparaten iets heel spiritueels hebben…en gaan we met zn allen een mooie nieuwetijd tegemoet, waarbij iedereen met elkaar verbonden is in het nieuwe harten energie.

 • Robbedoes schreef:

  -Ze ontdekten dat er een verband is tussen ALS en elektromagnetische velden. Hoe de velden ertoe leiden dat iemand de ziekte kan krijgen weten de wetenschappers niet.

  Als je dat niet weet, kan je ook geen verband claimen. Correlatie is geen bewijs van causaliteit, al kan het daar wel een aanwijzing voor zijn. Dus je kunt hier geen conclusie trekken, al doet dit artikel vermoeden dat dat wel zo is.

 • bingo schreef:

  “Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die blootgesteld worden aan elektromagnetische velden meer kans hebben om de dodelijke spierziekte ALS te krijgen.”

  De hele wereldbevolking dus.

 • Jer schreef:

  Ze beschikken allang de technologieën die wel totaal veilig zijn zonder dodelijke stralingen die van af komen maar stralingen die gewoon veilig zijn, maar dat levert geen geld op voor de farmaceutische industrie.

 • x

  Check Also

  Hoeveel versies van jezelf bestaan er? Deze natuurkundige stelt dat er ontelbaar veel parallelle universa zijn

  Hoeveel versies van jezelf bestaan er? Deze natuurkundige stelt dat er ontelbaar veel parallelle universa zijn

  De veel-werelden-interpretatie, ook wel de theorie van ...

  11-jarig meisje uit Iran blijkt slimmer te zijn dan Einstein en Hawking. Zo hoog scoorde ze op de IQ-test van Mensa

  11-jarig meisje uit Iran blijkt slimmer te zijn dan Einstein en Hawking. Zo hoog scoorde ze op de IQ-test van Mensa

  Een Iraans meisje heeft 162 gescoord op ...

  >