Bewustzijn

Spirituele zorg zelden verleend rond levenseinde

Help mee door dit artikel met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Artsen en verpleegkundigen van vier verschillende ziekenhuizen in de Amerikaanse stad Boston verlenen naar eigen zeggen zelden spirituele zorg aan terminale kankerpatiënten omdat ze daar niet voor zijn opgeleid.

Desondanks wordt deze zorg door het grootste deel van het ziekenhuispersoneel gezien als een belangrijk aspect van de behandeling rond het levenseinde.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Huidige richtlijnen voor palliatieve zorg in de Verenigde Staten moedigen medisch personeel aan om aandacht te geven aan spirituele of religieuze behoeften van patiënten rond het einde van het leven.

Agressieve medische behandelingen

In totaal namen 204 artsen deel aan de studie. Ze verleenden aan 24 procent van hun patiënten spirituele zorg. De 118 verpleegkundigen die participeerden boden 31 procent van hun patiënten spirituele zorg aan.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat spirituele zorg voor ernstig zieke patiënten leidt tot een verbetering van de levenskwaliteit, een grotere tevredenheid over de zorg en een afname van het aantal agressieve medische behandelingen.

“We kunnen dit aspect van de zorgverlening niet langer negeren,” zei Betty Ferrell van City of Hope, een ziekenhuis in Californië dat gespecialiseerd is in kankeronderzoek en -behandelingen.

Tijd

Tot op heden bleef het onduidelijk waarom spirituele zorg zelden wordt verleend als onderdeel van de behandeling die een patiënt krijgt. Stralingsoncoloog Tracy Balboni van het Dana-Farber Cancer Institute in Boston besloot een onderzoek te starten. Ze vroeg artsen, verpleegkundigen en patiënten van vier ziekenhuizen naar hun mening over spirituele zorg.

Zo’n 73 procent van de respondenten zei dat spirituele zorg vaak niet wordt verleend omdat er te weinig tijd voor is. De grootste barrière bleek uiteindelijk training: slechts 13 procent van de artsen en verpleegkundigen zei ooit te zijn getraind voor spirituele zorg. “Het verplegend personeel heeft nooit geleerd om te reageren op spirituele behoeften,” zei Ferrell.

Compassie

Voorts moet er een werkbare definitie komen voor spirituele zorg, aldus Christina Puchalski, directeur van het George Washington Institute for Spirituality and Health. “Het gaat niet zozeer om de religieuze overtuiging van een patiënt, maar meer om wat iemand belangrijk vindt in zijn of haar leven. Denk bijvoorbeeld aan familie, kunst, werk, natuur of yoga.”

Ze voegde toe dat het ook belangrijk is om patiënten te vragen of ze met compassie worden behandeld door het verplegend personeel, nog een aspect van spirituele zorg.

Bron: Reuters.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Linda
Linda
11 jaren geleden

‘Ze voegde toe dat het ook belangrijk is om patiënten te vragen of ze met compassie worden behandeld door het verplegend personeel, nog een ander aspect van spirituele zorg.’

Ik verwacht niet dat de zorg binnen Nederland hier ruimte voor heeft of geeft. Levert geen geld op.

Esther
Esther
11 jaren geleden

Met alle liefde voor de mede mens, dier en natuur ben ik best bereidt om Reiki toe te passen en hoef ik geen geld voor te hebben hoor.
Zo heb ik ook onze kat eens met Reiki behandeld, die had kokend heet water over zich heen gekregen.
Naast de medicatie wat hij van de dierenarts kreeg heb ik hem dus ook behandeld met Reiki (heb Reiki I en II).
De dierenarts spreekt nog steeds over “het wonderkatje”, die zei tegen mij namelijk dat de kans héél groot was dat onze kat een half naakt kat zou zijn, omdat hij door de verbranding 2de/3de graads brandwonden had opgelopen.
Ik ben enorm blij dat ik weet hoe ik met Reiki om moet gaan.
Alleen heb ik de dierenarts nog nooit verteld dat ik onze kat met Reiki heb behandeld.

ursi
ursi
11 jaren geleden

Jammer dat het hier in nederland niet toegepast kan worden…..ik zou dan graag mijn medemensen geholpen hebben en hen de angst wegnemen.

Brigitte
Brigitte
11 jaren geleden

Er is in Nederland een vereniging welke zich inzet voor zorg als deze .
Het is een vereniging die helpt bij bijna dood ervaringen ,maar ook mensen trainingen geeft om te helpen m.b.t. de overgang/dood.
De stichting is Merkawah. Ze hebben een website.

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x