Homepagina » Bewustzijn » Spirituele zorg zelden verleend rond levenseinde
Spirituele zorg zelden verleend ronde levenseinde

Spirituele zorg zelden verleend rond levenseinde

Artsen en verpleegkundigen van vier verschillende ziekenhuizen in de Amerikaanse stad Boston verlenen naar eigen zeggen zelden spirituele zorg aan terminale kankerpatiënten omdat ze daar niet voor zijn opgeleid.

Desondanks wordt deze zorg door het grootste deel van het ziekenhuispersoneel gezien als een belangrijk aspect van de behandeling rond het levenseinde.

Huidige richtlijnen voor palliatieve zorg in de Verenigde Staten moedigen medisch personeel aan om aandacht te geven aan spirituele of religieuze behoeften van patiënten rond het einde van het leven.

Agressieve medische behandelingen

In totaal namen 204 artsen deel aan de studie. Ze verleenden aan 24 procent van hun patiënten spirituele zorg. De 118 verpleegkundigen die participeerden boden 31 procent van hun patiënten spirituele zorg aan.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat spirituele zorg voor ernstig zieke patiënten leidt tot een verbetering van de levenskwaliteit, een grotere tevredenheid over de zorg en een afname van het aantal agressieve medische behandelingen.

“We kunnen dit aspect van de zorgverlening niet langer negeren,” zei Betty Ferrell van City of Hope, een ziekenhuis in Californië dat gespecialiseerd is in kankeronderzoek en -behandelingen.

Tijd

Tot op heden bleef het onduidelijk waarom spirituele zorg zelden wordt verleend als onderdeel van de behandeling die een patiënt krijgt. Stralingsoncoloog Tracy Balboni van het Dana-Farber Cancer Institute in Boston besloot een onderzoek te starten. Ze vroeg artsen, verpleegkundigen en patiënten van vier ziekenhuizen naar hun mening over spirituele zorg.

Zo’n 73 procent van de respondenten zei dat spirituele zorg vaak niet wordt verleend omdat er te weinig tijd voor is. De grootste barrière bleek uiteindelijk training: slechts 13 procent van de artsen en verpleegkundigen zei ooit te zijn getraind voor spirituele zorg. “Het verplegend personeel heeft nooit geleerd om te reageren op spirituele behoeften,” zei Ferrell.

Compassie

Voorts moet er een werkbare definitie komen voor spirituele zorg, aldus Christina Puchalski, directeur van het George Washington Institute for Spirituality and Health. “Het gaat niet zozeer om de religieuze overtuiging van een patiënt, maar meer om wat iemand belangrijk vindt in zijn of haar leven. Denk bijvoorbeeld aan familie, kunst, werk, natuur of yoga.”

Ze voegde toe dat het ook belangrijk is om patiënten te vragen of ze met compassie worden behandeld door het verplegend personeel, nog een aspect van spirituele zorg.

Bron: Reuters.com

Gerelateerd:

 Vond je deze informatie leuk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

13 reacties

 1. ‘Ze voegde toe dat het ook belangrijk is om patiënten te vragen of ze met compassie worden behandeld door het verplegend personeel, nog een ander aspect van spirituele zorg.’

  Ik verwacht niet dat de zorg binnen Nederland hier ruimte voor heeft of geeft. Levert geen geld op.

  0 likes
 2. Met alle liefde voor de mede mens, dier en natuur ben ik best bereidt om Reiki toe te passen en hoef ik geen geld voor te hebben hoor.
  Zo heb ik ook onze kat eens met Reiki behandeld, die had kokend heet water over zich heen gekregen.
  Naast de medicatie wat hij van de dierenarts kreeg heb ik hem dus ook behandeld met Reiki (heb Reiki I en II).
  De dierenarts spreekt nog steeds over “het wonderkatje”, die zei tegen mij namelijk dat de kans héél groot was dat onze kat een half naakt kat zou zijn, omdat hij door de verbranding 2de/3de graads brandwonden had opgelopen.
  Ik ben enorm blij dat ik weet hoe ik met Reiki om moet gaan.
  Alleen heb ik de dierenarts nog nooit verteld dat ik onze kat met Reiki heb behandeld.

  0 likes
 3. Jammer dat het hier in nederland niet toegepast kan worden…..ik zou dan graag mijn medemensen geholpen hebben en hen de angst wegnemen.

  0 likes
 4. Er is in Nederland een vereniging welke zich inzet voor zorg als deze .
  Het is een vereniging die helpt bij bijna dood ervaringen ,maar ook mensen trainingen geeft om te helpen m.b.t. de overgang/dood.
  De stichting is Merkawah. Ze hebben een website.

  0 likes
 5. De reguliere gezondheidszorg betaat veelal uit mensen die rationeel zijn opgeleid en alles staven vanuit het ver-stand.
  Zijn profecioneel opgeleid om niet in het gevoel te treden om zo de mens te zien als en afstandelijk biologisch en chemisch object.
  Het woord ziel of iets wat dat benaderd komt niet in hun opleidingen voor hoewel de rest van de wereld onderhand begint wakker te worden dat we niet ons lichaam zijn maar bewustzijn voelt met hier een groot vacuüm .Negeren en uitspraken van zweverigheid zijn dan ook vaak gebruikte termen.Vanuit hun zienswijze is dat ook zo, hun eigen gevoel voor totaal bewustzijn is ook vakkundig gesmoord.
  Gelukkig zijn er ook best mensen te vinden die hier op eigen kracht vorm aan geven. Zij doen dat dan vanuit persoonlijke groei en inzichten die ontwaakt zijn. Als universele spirituele zorg geboden zou worden kan waarschijnlijk het grootste deel van de chemische bestrijdingsmiddelen ( men noemt dat medicijnen) overbodig worden .
  Ziekte is altijd een spirituele aangelegenheid en de overgang ( sterven) is 100 % een spirituele aangelegenheid .
  Misschien een idee om een kliniek op te richten voor artsen met het syndroom van het ver-stand.

  0 likes
 6. @esther,
  mooie verhaal. katten zijn natuurlijk sowieso al spirituele dieren

  0 likes
 7. @Hans van der Hurk,jammer dat je een negatief beeld neer zet van de mensen die zorg aan het bed bieden.Meestal is bij een stervende zijn /haar familie aan wezig,die de persoon begeleidt.Als ik zorg verleen omdat daar door familie om wordt gevraagd,zal ik die verlenen van uit mijn hart en niet vanuit mijn verstand.Ook als persoon is ieder sterven waar bij ik betrokken ben zwaar en geeft mij toch een goed gevoel als ik die persoon mag begeleiden!
  Als je stervenden mag begeleiden doe je dat niet op de automatische piloot,ik niet en mijn lieve collega’s ook niet.Je kunt je wel af vragen wat doet familie?Vaak laten ze het afweten of schuiven het af op de zorg.Wat dat betreft is het heel makkelijk om mensen die dageijks stervenden verzorgen en begeleiden de zwarte piet toe te spelen.Ook wordt er in de opleiding wel degelijk aan dacht besteed aan het sprirtuele en rituele begeleiden van een stervende!

  0 likes
 8. Wat Netty zegt. Hear! Hear!

  0 likes
 9. En mensen als Hans raad ik ten zeerste aan om bij ernstige complicaties vér weg te blijven bij die ver-standige mensen.
  Voor je het weet, weten ze op welke manier ze je ziekte zouden kunnen bestrijden. Dat moet je niet willen natuurlijk, universele spirituele zorg is blijkbaar afdoende.
  [sarcasm modus/off]

  0 likes
 10. [quote name=”Netty”]@Hans van der Hurk,jammer dat je een negatief beeld neer zet van de mensen die zorg aan het bed bieden.Meestal is bij een stervende zijn /haar familie aan wezig,die de persoon begeleidt.Als ik zorg verleen omdat daar door familie om wordt gevraagd,zal ik die verlenen van uit mijn hart en niet vanuit mijn verstand.Ook als persoon is ieder sterven waar bij ik betrokken ben zwaar en geeft mij toch een goed gevoel als ik die persoon mag begeleiden!
  Als je stervenden mag begeleiden doe je dat niet op de automatische piloot,ik niet en mijn lieve collega’s ook niet.Je kunt je wel af vragen wat doet familie?Vaak laten ze het afweten of schuiven het af op de zorg.Wat dat betreft is het heel makkelijk om mensen die dageijks stervenden verzorgen en begeleiden de zwarte piet toe te spelen.Ook wordt er in de opleiding wel degelijk aan dacht besteed aan het sprirtuele en rituele begeleiden van een stervende![/quote]

  U bent hier op een site beland waar men zich liever laat leiden, door Saluusa of hoe het ook mag heten, waarbij elke vorm van normaal gezondverstand wordt gezien als iets vies, het vloekt namelijk met het spiritisme, dat wel heel vaak zo dwingend aanwezig is dat er van verlichting nooit geen sprake meer kan zijn, en het de kant van sekte denken opgaat. Ik ben blij dat er mensen zoals jij zijn, zoals het merendeel van de mensen in de zorg zijn. Echter we hebben als gemeenschap bepaalde regels opgesteld, die we ook daarom volgen. Hoe een groepje fanatieke spiritualisten er ook over mogen denken.

  Mocht ik ooit in die positie terecht komen dan verkies ik iemand als u direct boven een spiritueel aangelegt iemand die vastzit in de eigen belevingswereld.

  0 likes
 11. Elk ziekenhuis heeft toch wel een pastorale medewerker? Die verlenen ook spirituele zorg.

  0 likes
 12. @Aaltje,dat klopt ,iedere zorginstelling heeft een pastoraal medewerker,die(als de patient er behoefte aanheeft) de stervende kan begeleiden.Toch is dat anders,de pastoraal medewerker komt vaak op afspraak met de stervende praten.Als je zorg verleent,sta je nog dichter bij de stervende en het hele proces waar de stervende door gaat,en bent daar continu bij betrokken.
  Mensen die sterven kun je begeleiden door er voor ze te zijn,met ze te praten,ze aan te raken,te knuffelen,met ze meegaan zo ver je kan!
  Luisteren naar de wensen van de stervende,muziek draaien die ze altijd mooi hebben gevonden etc.als je dit met passie doet,geeft het rust aan de stervende.
  Dit alles kun je ook doen als familie of naaste,dat is nog mooier,alleen laat de familie het vaak afweten.Waarom?Ik denk een stuk angst,angst voor de dood,die komt wel erg dicht bij.
  Terwijl juist die fase zo belangrijk is,voor de stervende,maar ook voor familie.Het kan je helpen om het rouw proces makkelijker te verwerken,wetende dat je er bij was.

  0 likes
 13. [quote name=”wolfje”]@esther,
  mooie verhaal. katten zijn natuurlijk sowieso al spirituele dieren[/quote]

  ieder dier is spiritueel 🙂

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

edgar davids

Edgar Davids (moet slavernijdebat aanzwengelen) gespot met Soros junior: ‘Mijn beste vriend!’

Gistermiddag meldde de NOS dat ex-voetballer Edgar ...

adrenochroom

Adrenochroom: Mensenbloed als drug en verjongingsmiddel

Mutya Buena, voormalig lid van de Sugababes, ...