In juli heeft de Eerste Kamer een wet aangenomen waarmee geheime diensten veel meer bevoegdheden krijgen om burgers digitaal af te luisteren, de zogeheten sleepnetwet.
Met deze wet wordt het voor inlichtingendiensten mogelijk om op grote schaal online informatie van burgers te verzamelen.
Zij mogen massaal online communicatie afluisteren, apparaten hacken zonder dat je zelf verdacht bent en er mag een geheime DNA-databank aangelegd worden.
Veiligheidsstructuur
De verzamelde gegevens mogen bovendien gedeeld worden met buitenlandse inlichtingendiensten.
Er is nu een campagne gestart om een referendum af te dwingen. We hebben een eenmalige kans om deze overval op de democratie ongedaan te maken, schrijft emeritus hoogleraar Kees van der Pijl van de Universiteit van Sussex.
Hij legt uit dat de sleepnetwet onderdeel is van een internationale ‘veiligheidsstructuur’ die vanuit de VS aan de Europese Unie is opgelegd.
Voorliegen
Minister Plasterk werd al eens betrapt op het voorliegen van de Kamer inzake het doorgeven van afluistergegevens aan de Amerikaanse NSA.
In 1998 liet het Europees Parlement weten dat het afluisteren ten behoeve van Amerikaanse inlichtingendiensten al veel te ver was gegaan. Maar na de aanslagen van 9/11 verstomde deze kritiek.
De genoemde ‘veiligheidsstructuur’ is na de aanslagen steeds verder uitgebreid en nu is het aan de nationale regeringen in Europa om dit permanent te maken.
Gladio
De Belgische socioloog Jean-Claude Paye spreekt in dit verband ook wel van de postmoderne politiestaat.
Van der Pijl merkt op dat de NAVO zich al in de Koude Oorlog bediende van een ondergrondse terreurorganisatie om politiek in te grijpen.
Die organisatie kwam in 1991 aan het licht als ‘Gladio’. Ook in Nederland was er een tak van dit geheime leger. Aan het hoofd daarvan stond de latere minister van Buitenlandse Zaken Max van der Stoel.
Vaste vorm
Van der Pijl legt uit dat er voortgaande inspanningen worden gedaan om de politiestaat vaste vorm te geven. Gewapende militairen zijn inmiddels onderdeel van het straatbeeld in Europa.
“De sleepnetwet is onderdeel van deze uitbouw van de politiestaat,” besluit hij.
Voor Café Weltschmerz spreekt Yuri van Geest met Joran van Apeldoorn, één van de initiatiefnemers van het referendum over de sleepnetwet:
Foto: Thierry Caro/Jérémie Hartmann Wikimedia Commons
Aangifte van meer dan 1000 mensen tegen premier Rutte wegens dood door schuld en terrorisme
We zijn dit aan alle Nederlanders verplicht. Zorgen in Tweede Kamer over gezondheidsrisico’s 5G
Moszkowicz ontdook tenminste miljoen aan belasting
Welke impact maak je als WMO consulent?
De Russische operatie in Syrië: Terroristen uitschakelen en einde maken aan tirannie van de bankierselite
The New Reality Show – Sandra Reemer over de Planeet Brigade
De eerste documenten over het Pfizer-vaccin zijn op last van de rechter vrijgegeven, dit staat er in
Nieuwe kabinet blijft doorgaan met afbreken van zorg: ‘Vierde Ruttevariant is zeer gevaarlijk voor volksgezondheid’
‘Armste president ter wereld’ neemt afscheid