Blog

Staand eten of zittend eten – wat is beter voor onze spijsvertering?

Help door deze informatie met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Eten is iets wat we elke dag doen, drie keer per dag en soms zelfs vaker. In recente tijden zijn sommigen van ons, in plaats van te zitten, gaan staan tijdens het eten, als een methode om tijd te winnen of om niet de hele dag te hoeven zitten, op een bureaustoel of een fauteuil bijvoorbeeld.

We worden als het ware overspoeld met adviezen over wat te eten, wanneer te eten en hoeveel te eten. Naast deze op calorieën en voedingsstoffen gebaseerde adviezen, is er een theorie dat staand eten beter zou zijn dan zittend eten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het antwoord blijft ons bespaard. Wel goed om rekening mee te houden is het feit dat het belangrijk is dat we een correcte houding hebben terwijl we eten. De meerderheid van de bevolking neemt een verkeerde zithouding aan. Tijdens het werken, eten of TV kijken. Slechte zithoudingen kunnen zowel lichamelijke als medische aandoeningen ontwikkelen. Zitten vergt meer inspanning dan je denkt!

Maar wat betekent een correcte houding terwijl we eten en waar te beginnen?

Wanneer we gaan zitten en daarbij als het ware ‘in elkaar zakken’, heeft dat niet alleen invloed op onze wervelkolom, gewrichten en spieren, maar ook op onze organen en vertraagt dat onze spijsvertering. Rechtop zitten op de eetkamerstoelen tijdens het eten kan helpen om een opgeblazen gevoel en zwaarte te voorkomen. Dit betekent dat het verteren en elimineren van gifstoffen met meer gemak gaat. Staand, zittend en liggend eten, iedere vorm heeft zijn populariteit (gekend). Zo was liggend eten vooral in het oude Rome en Griekenland erg hip. Sindsdien is zittend eten de meest populaire houding.

Eten terwijl je staat of terwijl je je naar je volgende klusje haast, wordt ‘hersenloos’ eten genoemd, omdat we tijdens het haasten niet nadenken over of respect hebben voor wat we eten of in ons lichaam stoppen. In grote delen van Azië en Afrika is het zelfs gebruikelijk om op de grond te zitten tijdens het eten. En dit is waarom:

Op de grond zitten tijdens het eten helpt bij de spijsvertering

Wanneer je op de grond zit, met gekruiste benen, wordt ons spijsverteringsproces aangewakkerd. In Azië en Afrika eten veel mensen door hun bord op de grond te zetten en hun lichaam langzaam naar voren te brengen om te eten, waarna ze terugkeren in hun oorspronkelijke positie. Deze herhaalde handeling zorgt ervoor dat de buikspieren zo worden geactiveerd, waardoor de afscheiding van maagzuur toeneemt en het voedsel sneller zou verteren.

Op de grond zitten en eten verbetert de lichaamshouding

Het geeft je flexibiliteit, houdt je rug recht en geeft kracht aan je benen. Sommige studies beweren ook dat mensen die deze gewoonte beoefenen, een langere levensverwachting hebben dan mensen die dat niet doen. Zitten heeft niet alleen veel onmiddellijke gezondheidsvoordelen, het helpt ook bij veel psychologische en emotionele factoren. Zitten om ons eten op te eten verbindt ook het gezin met elkaar. Probeer het eens uit, je maaltijden zittend op de grond eten, met je gezin en geliefden, en vermijd je over te geven aan televisie of roddelen tijdens de maaltijd. En vergeet dan geen goede vloerlamp, zodat je wel ziet wat je eet!

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Blog

Deze blog wordt aangeboden door een derde (niet-NFN) partij en is een zorgvuldig geselecteerd blog-artikel. De inhoud van blogs valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x