Gezondheid

Superfood in Nederland ernstig vervuild. Voedselwaakhond doet deze ontluisterende ontdekking

Help ons door deze informatie met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Gojibessen, die bekendstaan als superfood, blijken ernstig te zijn vervuild met landbouwgif. Tot deze ontdekking kwam voedselwaakhond foodwatch.

In 2016 bleek dat driekwart van de gojibessen bestrijdingsmiddelen bevat. De meeste monsters bevatten tot wel 21 verschillende stoffen.

Bij zeven op de 10 gojibessen werd in datzelfde jaar de wettelijk toegestane hoeveelheid bestrijdingsmiddelen overschreden.

55 keer

Er komen overschrijdingen van wel 55 keer de wettelijk toegestane hoeveelheid op voor, aldus foodwatch.

Een deel van de aangetroffen bestrijdingsmiddelen is in de EU zelfs verboden vanwege gezondheidsrisico’s. Zeventig procent van de gojibessen was hiermee besmet.

Deze superfood bleek onder meer besmet met carbofuran, door de Europese voedselautoriteit EFSA aangemerkt als ‘zeer giftig’ met ‘gevaar voor zeer ernstige, onomkeerbare effecten’.

Potentieel dodelijke stof

Carbofuran is een zeer giftige en potentieel dodelijke stof, zowel voor mensen als zoogdieren. In de Europese Unie is de stof sinds 2007 niet meer erkend.

De vervuiling met deze stof was in twee gevallen zo erg dat er sprake was van een mogelijk acuut gezondheidsrisico voor baby’s en jonge kinderen, schrijft de voedselwaakhond.

Dit verboden en zeer giftige middel werd liefst 10 keer aangetroffen. De giftige stof bleek ook in te hoge concentraties op erwten en drakenvruchten te zitten.

Totaal onverantwoord

Het is volgens foodwatch totaal onverantwoord dat dergelijk zwaar vervuild fruit in Nederland verkocht is, zonder dat de NVWA heeft ingegrepen.

“Het is te gek voor woorden dat jij mogelijk vervuilde gojibessen hebt gegeten, zonder dat de NVWA je daarvoor heeft gewaarschuwd,” klinkt het.

[foodwatch]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
5 jaren geleden

Als dit maar niet het geval is met Biologische superfoods…

Richard
Richard
5 jaren geleden

Vandaar die muffige smaak. Ik was er sowieso al niet gek op. Mensen, laat toch die rare fratsen en go back to basics. Da’s super gezond!

Willem H Janssen
Willem H Janssen
5 jaren geleden

De bevolking van deze aardkloot reduceren met 2 miljard ( Door geboortebeperking ) en dan kunnen we weer normale landbouw gaan uitoefenen met slakken, wormen, luizen enz. heerlijk gewoon weer afspoelen een wormpje meer of minder ga je echt niet dood van. Beter dan al dat GIF eraf spoelen !

redice
redice
5 jaren geleden

schande dat zoiets kan, het lijkt wel express zodat mensen zoals ik, die zo gezond mogelijk willen eten toch de nodige kans op kanker oplopen of een andere dodelijke ziekte…

dan denkt een mens gezond bezig te zijn, niet dus !!

de verantwoordelijken moeten zich hiervoor verantwoorden en zwaar gestraft worden!!!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

14
0
We lezen graag je reactie!x