Gezondheid

Superfood in Nederland ernstig vervuild. Voedselwaakhond doet deze ontluisterende ontdekking

Help mee door dit artikel met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Gojibessen, die bekendstaan als superfood, blijken ernstig te zijn vervuild met landbouwgif. Tot deze ontdekking kwam voedselwaakhond foodwatch.

In 2016 bleek dat driekwart van de gojibessen bestrijdingsmiddelen bevat. De meeste monsters bevatten tot wel 21 verschillende stoffen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Bij zeven op de 10 gojibessen werd in datzelfde jaar de wettelijk toegestane hoeveelheid bestrijdingsmiddelen overschreden.

55 keer

Er komen overschrijdingen van wel 55 keer de wettelijk toegestane hoeveelheid op voor, aldus foodwatch.

Een deel van de aangetroffen bestrijdingsmiddelen is in de EU zelfs verboden vanwege gezondheidsrisico’s. Zeventig procent van de gojibessen was hiermee besmet.

Deze superfood bleek onder meer besmet met carbofuran, door de Europese voedselautoriteit EFSA aangemerkt als ‘zeer giftig’ met ‘gevaar voor zeer ernstige, onomkeerbare effecten’.

Potentieel dodelijke stof

Carbofuran is een zeer giftige en potentieel dodelijke stof, zowel voor mensen als zoogdieren. In de Europese Unie is de stof sinds 2007 niet meer erkend.

De vervuiling met deze stof was in twee gevallen zo erg dat er sprake was van een mogelijk acuut gezondheidsrisico voor baby’s en jonge kinderen, schrijft de voedselwaakhond.

Dit verboden en zeer giftige middel werd liefst 10 keer aangetroffen. De giftige stof bleek ook in te hoge concentraties op erwten en drakenvruchten te zitten.

Totaal onverantwoord

Het is volgens foodwatch totaal onverantwoord dat dergelijk zwaar vervuild fruit in Nederland verkocht is, zonder dat de NVWA heeft ingegrepen.

“Het is te gek voor woorden dat jij mogelijk vervuilde gojibessen hebt gegeten, zonder dat de NVWA je daarvoor heeft gewaarschuwd,” klinkt het.

[foodwatch]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
6 jaren geleden

Als dit maar niet het geval is met Biologische superfoods…

Richard
Richard
6 jaren geleden

Vandaar die muffige smaak. Ik was er sowieso al niet gek op. Mensen, laat toch die rare fratsen en go back to basics. Da’s super gezond!

Willem H Janssen
Willem H Janssen
6 jaren geleden

De bevolking van deze aardkloot reduceren met 2 miljard ( Door geboortebeperking ) en dan kunnen we weer normale landbouw gaan uitoefenen met slakken, wormen, luizen enz. heerlijk gewoon weer afspoelen een wormpje meer of minder ga je echt niet dood van. Beter dan al dat GIF eraf spoelen !

redice
redice
6 jaren geleden

schande dat zoiets kan, het lijkt wel express zodat mensen zoals ik, die zo gezond mogelijk willen eten toch de nodige kans op kanker oplopen of een andere dodelijke ziekte…

dan denkt een mens gezond bezig te zijn, niet dus !!

de verantwoordelijken moeten zich hiervoor verantwoorden en zwaar gestraft worden!!!

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x