Buitenland

Midden-Oostendeskundige op Duitse tv: “In Syrië wordt een ongelooflijk smerig geopolitiek spelletje gespeeld”

Help door deze info met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De gifgasaanval in Syrië afgelopen week vertoont gelijkenissen met de chemische aanval die in 2013 door jihadisten is uitgevoerd in Ghouta. Dat zei Midden-Oostendeskundige Michael Lüders op de Duitse tv.

Lüders, oud-correspondent van het Duitse weekblad Die Zeit, zei op zender ZDF dat de westerse interpretatie van de gebeurtenissen in Syrië vooral wordt beïnvloed door de geopolitieke belangen van de VS, de EU en hun bondgenoten in het Midden-Oosten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

“Al vanaf het begin wordt gedacht dat het Syrische volk in opstand is gekomen tegen dictator Assad en dat het Westen het Syrische volk moet ondersteunen met wapens,” zei Lüders.

Jihadisten

“Hier klopt weinig van,” vervolgde hij. “Een deel van de Syrische bevolking streed tegen het regime van Assad, maar niet de hele Syrische bevolking.”

“Wat in het Westen vaak over het hoofd wordt gezien is dat de zogenaamde rebellen geen voorstander zijn van democratie. Het zijn jihadisten die banden hebben met al-Nusra of Islamitische Staat.”

Lüders herinnerde aan de chemische aanval op 21 augustus 2013 in Ghouta, een buitenwijk van Damascus.

Anders

De VS hield meteen de Syrische overheid verantwoordelijk voor de aanval. Het Pentagon bereidde een aanval op Syrische troepen voor.

Het Congres gaf geen toestemming voor de aanval. Er was namelijk nieuw bewijs opgedoken waaruit bleek dat niet de Syrische overheid, maar het al-Nusra Front en de Turkse inlichtingendiensten achter de aanval zaten.

“Waarom gaf Obama geen groen licht?” vroeg Lüders. “Omdat uit Amerikaanse en Britse inlichtingen was gebleken dat het saringas dat in Ghouta was gebruikt niet door het Syrische leger werd gebruikt.”

90 procent

Lüders wees op een onderzoek door de Amerikaanse inlichtingendiensten waaruit bleek dat de Turkse geheime dienst MIT het al-Nusra Front en andere groepen heeft voorzien van saringas en het gas zelf produceerde.

Hij zei dat Turkse journalisten melding hadden gemaakt van deze wapenleveranties. “Alle Turkse journalisten die hierover hebben geschreven zitten in de gevangenis of leven in ballingschap.”

“We hebben in Syrië oppositiestrijders gesteund die in 90 procent van de gevallen jihadisten zijn,” aldus Lüders.

Smerig politiek spelletje

“Als die naar Duitsland zouden komen, zouden alle veiligheidsdiensten gelijk worden geïnformeerd,” vervolgde hij. “Er wordt daar een ongelooflijk smerig geopolitiek spelletje gespeeld.”

Eén van de bestsellers die Lüders schreef is inmiddels vertaald in het Nederlands. In Wie wind zaait beschrijft hij de westerse interventie in het Midden-Oosten sinds de koloniale tijd en legt hij verbanden met de huidige politieke situatie.

Het heden is alleen te begrijpen met kennis van het verleden, aldus de Midden-Oostendeskundige.

Nauwkeurig uitgewerkte staatsgreep

De democratisch gekozen Iraanse minister-president Mohammad Mossadegh was van plan de Iraanse olie-industrie te nationaliseren.

Negentig procent van de toen in Europa verkochte olie kwam uit Iran en met de aangekondigde nationalisering kwam de monopoliepositie van Groot-Brittannië in het geding.

Samen met de VS wierp zij Mossadegh in een nauwkeurig uitgewerkte staatsgreep omver. Zonder deze coup was het nooit tot de Islamitische Revolutie gekomen, die de aanleiding was voor vele andere conflicten in de regio.

Amerikaanse tankstation

Onder andere de oorlog tussen Iran en Irak, die door Saddam Hoessein werd ontketend en die hij zonder de ondersteuning uit het Westen nooit zolang had kunnen voeren.

De westerse wapens en het gifgas zette Hoessein ook in tegen politieke tegenstanders en Koerden. Maar pas toen hij het ‘Amerikaanse tankstation’ Koeweit had bezet werd er ingegrepen.

Zonder kennis van de geschiedenis naar de aanloop van de Irakoorlog van 2003 en de westerse politiek tegenover Assad in Syrië laat het succes van IS zich niet verklaren, aldus Lüders.

Boekentip: Wie wind zaait: wat de westerse politiek in het Midden-Oosten aanricht

[ZDF]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Caesar Lion Cachet
Caesar Lion Cachet
7 jaren geleden

LS…

Graag een kopie van dit relaas toesturen aan: De NOS. Nieuwsuur. RTL. Mark Rutte. Bert Koenders. De Hoop Scheffer. Trix. Fat Willy & Pampa Max. Erdogan. De Paus. Trump. CNN. Rothschild Kazarian Maffia. Bibi Netanyahu

En al die andere smeerlappen die medeplichtig zijn dan wel denken dat de mensen totaal geschift zijn en deze onuitsprekelijke misdaden voor lief nemen en het wel weer zullen vergeten !

exegese
exegese
7 jaren geleden

De beerput gaat hoe langer hoe meer open.

Gezinusk
Gezinusk
7 jaren geleden

Stuur meteen ook een kopie naar de volgende meelopers die nog niet bij naam genoemd zijn. Politici die onderdeel uitmaken van dit doortrapte verraderlijke proces. Jean-Claude Juncker, Frans Timmermans, Guy Verhofstadt, Martin Schulz, Alexander Pechtold en Hans van Baalen.

En aan degene die middels programma’s de kijker het bos in sturen terwijl ze drommels
goed weten dat er in werkelijkheid meer aan de hand is. Een hoop stront aan de knikker maar het negeren om het ook maar een seconde aan de kaak te stellen.

Eenvandaag, Pauw en Jinek, DWDD, Brandpunt, Buitenhof.

Rob Steenwinkel
Rob Steenwinkel
7 jaren geleden

Donald Trump and the USA are fighting, helping and also supporting the ISIS terrorists who are Americas best friends in war!
ISIS is very very grateful and happy with the enourmous courage of president Donald Trump he is their new leader and prophet!
Donald Trump is now ISIS strong leader and great hero to fight together against Russia and Syria and to kill of all the christians!

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x