Buitenland

Wat je niet hoort over ontwikkelingshulp en hongersnood in Afrika

Help anderen door deze info met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vorige maand haalde Giro555 ruim 30 miljoen euro op voor de bestrijding van hongersnood in Afrika.

De grootste donateur was het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking, dat twee miljoen euro gaf. Via het Wereldvoedselprogramma stelt minister Ploumen nog eens negen miljoen euro beschikbaar.

Komend half jaar dreigt voor 20 miljoen mensen in Nigeria, Jemen, Somalië en Zuid-Soedan hongersnood.

Politieke machtsverhoudingen

Hongersnood en armoede zijn door mensen geproduceerde crises, die bijna altijd het gevolg zijn van politieke machtsverhoudingen.

Veel van de conflicten die Afrika vandaag teisteren hebben een complexe voorgeschiedenis waarin westerse mogendheden, bedrijven en instituties vaak een beslissende rol speelden.

In Somalië woedt al 30 jaar een burgeroorlog en leeft de bevolking in extreme armoede.

IMF

Tot eind jaren zeventig slaagde Somalië er nog in om haar eigen bevolking te voeden, zelfs in periodes van extreme droogte.

Daar kwam verandering in door interventies van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Wegens hoge schulden werd aan het land een economisch herstelprogramma opgedrongen dat desastreuze effecten had.

Ook in Zuid-Soedan lijdt de bevolking honger. Omdat de overheid grond massaal heeft geleased of verkocht aan buitenlandse bedrijven heeft de bevolking geen toegang meer tot landbouwgrond.

Economische plundering

Tussen 2006 en 2011 legden buitenlandse mogendheden en bedrijven beslag op meer dan 200 miljoen hectare grond, vooral in Afrika.

Land grabbing gebeurt op massale en industriële schaal in Afrika. Het is een vorm van economische plundering waar een wereldwijde politieke machine achter zit.

Ongestoord

Ontwikkelingshulp wordt soms zelfs gebruikt om ongestoord aan land grabbing te kunnen doen.

Zo sluisde het Britse departement voor internationale ontwikkeling 600 miljoen pond bestemd voor ontwikkelingshulp door naar de New Alliance for Food Security and Nutrition, die multinationals helpt om toegang te krijgen tot grondstoffen in Afrika.

Dergelijke initiatieven dragen bij aan de verspreiding van honger en armoede, aldus de World Development Movement in een rapport uit 2014.

[De Wereld Morgen]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
5 jaren geleden

Je word er niet bepaald blij van…

Bataaf
Bataaf
5 jaren geleden

Het is zonder meer kwalijk dat zgn. ontwikkelingshulp aangewend word zaken te plunderen.
Echter is dit geen nieuwe trent.

Wat natuurlijk ten grondslag ligt aan dit lijden in Afrika is het feit dat men niet aan geboortebeperking doet.
In het westen word ons verteld dat de wereld overbevolkt is en de druk op moeder aarde te groot word zolang er meer mensen bijkomen.Gevolg, kleinere gezinnen, te weinig arbeidskrachten dus gaan we ze wel importeren.
Hoe krom wil je het krijgen?

In Afrika is een mentaliteitskwestie samengaand met cultuur wat maakt dat deze mensen hun eigen misère voor een groot deel aan zichzelf te danken hebben.
Los van het feit dat veel gelden verdwijnen zijn er onnoemelijk veel miljoenen in het continent gestoken al decennia lang.
1+1 is gewoon 2 m.a.w. , of zij kunnen niet veranderen of zij willen niet veranderen.

Misschien word het tijd te accepteren dat niet iedereen hetzelfde is en niet hetzelfde denkt wat er dus op neer komt dat onze gutmensch visie vanuit het westen niet voor de rest van de wereld geldt.
Hoe langer je mensen aan het handje vasthoud, ze pampert en aait hoe minder zelfstandig men word.

Actief in Afrika aan geboortebeperking gaan doen dus.

duitinzakje
duitinzakje
5 jaren geleden

Ach ja, het IMF !!

Lees vooral ´Confessions of an Economic Hitman´ van John Perkins. Hij is ook te vinden op Youtube.

En dan zeggen goddelozen dat de duivel niet bestaat ! Omdat de moderne mens arrogant is geworden en meent het wel zonder God te kunnen, heeft de duivel alle kans gekregen. Voor zolang het duurt natuurlijk.

marcelleke
marcelleke
5 jaren geleden

Ik heb hier nog enkele eurootjes te veel …. Hebben ?

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

27
0
We lezen graag je reactie!x