Homepagina » Buitenland » Wat je niet hoort over ontwikkelingshulp en hongersnood in Afrika
Wat je niet hoort over ontwikkelingshulp en hongersnood in Afrika

Wat je niet hoort over ontwikkelingshulp en hongersnood in Afrika

Vorige maand haalde Giro555 ruim 30 miljoen euro op voor de bestrijding van hongersnood in Afrika.

De grootste donateur was het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking, dat twee miljoen euro gaf. Via het Wereldvoedselprogramma stelt minister Ploumen nog eens negen miljoen euro beschikbaar.

Komend half jaar dreigt voor 20 miljoen mensen in Nigeria, Jemen, Somalië en Zuid-Soedan hongersnood.

Politieke machtsverhoudingen

Hongersnood en armoede zijn door mensen geproduceerde crises, die bijna altijd het gevolg zijn van politieke machtsverhoudingen.

Veel van de conflicten die Afrika vandaag teisteren hebben een complexe voorgeschiedenis waarin westerse mogendheden, bedrijven en instituties vaak een beslissende rol speelden.

In Somalië woedt al 30 jaar een burgeroorlog en leeft de bevolking in extreme armoede.

IMF

Tot eind jaren zeventig slaagde Somalië er nog in om haar eigen bevolking te voeden, zelfs in periodes van extreme droogte.

Daar kwam verandering in door interventies van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Wegens hoge schulden werd aan het land een economisch herstelprogramma opgedrongen dat desastreuze effecten had.

Ook in Zuid-Soedan lijdt de bevolking honger. Omdat de overheid grond massaal heeft geleased of verkocht aan buitenlandse bedrijven heeft de bevolking geen toegang meer tot landbouwgrond.

Economische plundering

Tussen 2006 en 2011 legden buitenlandse mogendheden en bedrijven beslag op meer dan 200 miljoen hectare grond, vooral in Afrika.

Land grabbing gebeurt op massale en industriële schaal in Afrika. Het is een vorm van economische plundering waar een wereldwijde politieke machine achter zit.

Ongestoord

Ontwikkelingshulp wordt soms zelfs gebruikt om ongestoord aan land grabbing te kunnen doen.

Zo sluisde het Britse departement voor internationale ontwikkeling 600 miljoen pond bestemd voor ontwikkelingshulp door naar de New Alliance for Food Security and Nutrition, die multinationals helpt om toegang te krijgen tot grondstoffen in Afrika.

Dergelijke initiatieven dragen bij aan de verspreiding van honger en armoede, aldus de World Development Movement in een rapport uit 2014.

[De Wereld Morgen]


Vond je deze info leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

27 reacties

 1. Ach ja, het IMF !!

  Lees vooral ´Confessions of an Economic Hitman´ van John Perkins. Hij is ook te vinden op Youtube.

  En dan zeggen goddelozen dat de duivel niet bestaat ! Omdat de moderne mens arrogant is geworden en meent het wel zonder God te kunnen, heeft de duivel alle kans gekregen. Voor zolang het duurt natuurlijk.

  24 likes
 2. Elke crisis, elke hongersnood, elke terreurdreiging, elke oorlog, alle denkbare ellende is minutieus gepland en volledig doordacht. Praktisch al het geld wat wordt ingezameld door de zieligheidsindustrie komt in verkeerde zakken terecht. Alle hulp, die ondanks alles toch nog geboden kan worden maakt de slachtoffers niet zelfstandiger maar alleen afhankelijker, zo houdt de zieligheidsindustrie zichzelf in stand.
  Voor Haïti was destijds een half miljard bij elkaar gebedeld, er zijn heden ten dage ter plekke wel geteld 6 huizen van gebouwd. Wat er dan wel met het geld gebeurd is weet niemand precies te vertellen

  Zoals Pieter Stuurman in één van zijn artikelen zo treffend stelde : de wereld wordt bestuurd door een misdaadsyndicaat en hun misdaden jegens de mensheid worden door de regeringen middels hun politie- en militaire macht incluis de bankenmaffia wereldwijd ten uitvoer gebracht. Zolang wij in de illusie blijven hangen dat wij niet zonder de overheid kunnen, zullen ze ons blijven koeioneren, misbruiken, verkrachten, vermoorden, uitzuigen of gewoon laten creperen.

  Wanneer houden wij eens op onze allergrootste vijand onvoorwaardelijk te steunen, hen vrijwillig mandaat te geven en hen het grootste deel van ons inkomen toe te stoppen, zodat zij ongehinderd hun ongekend smerige spel kunnen spelen ten koste van onnoemelijk veel onschuldige mensen.

  17 likes
  • Er is 30 miljoen opgehaald voor 20 miljoen mensen. Als je dit zou verdelen over die mensen kunnen ze ieder een paleis laten bouwen.

   4 likes
  • @exegese, kom, kom, geld doneren helpt echt wel, want zodra het geld binnen is geschooid en verdwenen in het niets zijn honger en ziektes ook verdwenen en hoor je vervolgens niets meer… Remember ebola en zika? Zie je wel, geld is binnen en “plop” weg is de honger of ziekte….wonderbaarlijk hoe je met geld de wereld binnen no-time kunt redden…..Was er vorige week ook geen honger in Afrika?…30 mio is binnen en….”plop”…💥

   2 likes
 3. Het is zonder meer kwalijk dat zgn. ontwikkelingshulp aangewend word zaken te plunderen.
  Echter is dit geen nieuwe trent.

  Wat natuurlijk ten grondslag ligt aan dit lijden in Afrika is het feit dat men niet aan geboortebeperking doet.
  In het westen word ons verteld dat de wereld overbevolkt is en de druk op moeder aarde te groot word zolang er meer mensen bijkomen.Gevolg, kleinere gezinnen, te weinig arbeidskrachten dus gaan we ze wel importeren.
  Hoe krom wil je het krijgen?

  In Afrika is een mentaliteitskwestie samengaand met cultuur wat maakt dat deze mensen hun eigen misère voor een groot deel aan zichzelf te danken hebben.
  Los van het feit dat veel gelden verdwijnen zijn er onnoemelijk veel miljoenen in het continent gestoken al decennia lang.
  1+1 is gewoon 2 m.a.w. , of zij kunnen niet veranderen of zij willen niet veranderen.

  Misschien word het tijd te accepteren dat niet iedereen hetzelfde is en niet hetzelfde denkt wat er dus op neer komt dat onze gutmensch visie vanuit het westen niet voor de rest van de wereld geldt.
  Hoe langer je mensen aan het handje vasthoud, ze pampert en aait hoe minder zelfstandig men word.

  Actief in Afrika aan geboortebeperking gaan doen dus.

  12 likes
  • Wat een flauwekul, een volk is alleen zo goed als zijn voorbeeld dat het volgt. Geboortebeperking wordt even uit de broekzak getrokken alsof het niets is. Geboortebeperking veranderd niets aan de “mensen” die daar de kar trekken net zoals jij met geboortebeperking hier niet van Rutte afkomt. En zoals we zien, als je niet van Rutte afkomt dan veranderd er niets. Dat zal daar ongetwijfeld net zo zijn.

   Wat maakt dat deze mensen hun eigen misère voor een groot deel aan zichzelf te danken hebben? Net zo als wij de “kredietcrisis” aan ons zelf te danken hebben?

   Net zoals de Irakezen hun lot aan zich zelf te danken hebben? Hadden ze maar geen massa vernietigingswapens moeten hebben. Oh wacht, die hadden ze niet……….

   2 likes
   • Wat heeft Irak hier mee te maken.
    Nogal ‘off topic’ niet.

    M.i. ben jij iemand die het westen als een verfoeilijk iets ziet, als HET kwaad op aarde.
    Als je een beetje verbanden kan leggen en zaken weet te nuanceren snap je dat ‘het westen’ al lange tijd geleden is geïnfiltreerd door mensen en systemen die door (en hier heb je gelijk in) de politiek in stand gehouden word.
    Het ligt niet aan ‘onze’ cultuur of onze manier van denken en mate van empathie.
    Het ligt niet aan de mensen in het westen die nog altijd gul geven.
    Of aan bijv. mijn familie vrienden die elk jaar naar Ethiopië afreizen om daar spullen te brengen en een school te bouwen.
    Ook ligt het niet aan de witte boeren in Afrika die na eeuwen van hun land worden geschoten en worden verkracht omwille van hun huidskleur.
    Het ligt ook zeker niet aan de huidige generatie ‘westerlingen’ die helemaal niets te maken hebben met Afrika of de kolonisatie van weleer.
    Al herhaalt men (in de media, films etc) die zwarte pagina’s der geschiedenis nog zo vaak en gaat het indoctrinatie proces ‘gewoon’ door niemand in het nu hier heeft daar schuld aan.

    Haal a.u.b. die rooie stof uit je ogen.

    1 likes
  • Sterker nog:

   Genocide: De misdaad van stelselmatige en opzettelijke uitroeiing van een etnische groep, of van een deel daarvan. Het opzettelijk aan de groep opleggen van levensvoorwaarden die gericht zijn op haar gehele of gedeeltelijke lichamelijke vernietiging; het nemen van maatregelen, bedoeld om geboorten binnen de groep te voorkomen en het gewelddadig overbrengen van kinderen van de groep naar een andere groep.

   Je roept dus op tot genocide!

   0 likes
   • Heeft geboorte beperking in China tot genocide geleid?

    Wat zwets je sjaak.

    Over genocide gesproken (neem je eigen omschrijving) dat gebeurt hier!
    In het westen!
    Dus niet zaken om willen draaien en lukraak zaken roepen die kant nog wal slaan.

    Toen ik klein was had je al Biafra en later Soedan, toen Somaliland en weet ik wat voor ellende nog meer nu weer dit.
    Is dat allemaal te wijten aan de fraude in de ‘ontwikkelingshulp’?
    Nee natuurlijk niet.

    China investeert in Afrika, enorm momenteel.
    Zij doen dit voor eigen gewin maar bouwen ook huizen scholen etc.
    Chinezen aldaar vragen dan aan afrikanen.Waarom zoveel kinderen wij hadden het 1 kind beleid en heeft gewerkt hongersnoden voor te zijn.
    Reactie van die mensen is wij zijn geen Chinezen en onze cultuur verlangt veel kinderen.Het is zo en wij willen niet veranderen.

    Wat ik al eerder schreef, het is een mentaliteitskwestie.In die zin creëren zij daar hun eigen misere ja.Want al kunnen zij niet voor een kind zorgen het komt er toch.
    De sterkste groei van mensen op aarde is Afrika gevolgd door India.(ook geen geboortebeperking).Dus in de toekomst komt er nog veel meer ellende in Afrika op het gebied van voedselvoorziening.

    Dus sjaak, ik zou nog maar ‘s naar de feiten kijken en je niet door (aangepraat schuldgevoel gevolgd door) emoties laten leiden.
    Je reactie geeft z’n kleur duidelijk weer waar ik slechts benoem dat er nu eenmaal verschillen zijn.Dus moet je met je westerse blik in het westen blijven en niet gaan denken dat je mensen kan helpen door hen niet op hun tekortkomingen te wijzen.
    mij proberen te ‘beschuldigen’ van genocide is dan ook ruim onder de gordel en niet conform ik geschreven heb.
    Onderzoek een en ander en dan lees ik je antwoord vanzelf wel weer..

    3 likes
 4. Dit zijn een van de redenen dat niets gegeven heb.
  Door geld te geven houd men dit soort wanhoopspraktijken juist in stand, over de ruggen van miljoenen arme en onwetende mensen.
  Het is ook erg makkelijk om het dese mensen zichzelf te laten verwijten, want deze mensen weten niet beter. Ze zijn een speelbal van de machthebbers.

  Eigenlijk zijn deze armzalige mensen in zekere zin het toekomstbeeld van de nóg rijke westelijke bevolking.
  Altans, als het aan ‘de elite’ ligt.

  Corrumpeerbaar, manipuleerbaar, dommer gemaakt, hongerig gehouden en gedecimeerd wanneer nodig.
  Daarom veranderd onze voedingsindustrie in gifindustrie, wordt ons geld steeds minder waard en verdwijnt uiteindelijk, worden we met steeds meer middelen gevolgd door algoritmes, komen er jaarlijks vaccinatie’s bij voor baby’s en daarom noemt men kanker steeds vaker een ‘ziekte’ ipv. een gevolg van…etc. etc.

  Die mensen verblijven in de hel waar wij opaf stormen.

  11 likes
 5. @duitinzakje je bedoelt die man met baard die ons heeft gemaakt?? Je bent om te kotsen jij en al je mede gelovigen zijn een diep triest probleem op deze wereld maar dat zul je nooit begrijpen want geloof en god zijn liefde toch snap out of it het is 2017

  2 likes
  • Beste jenkem:

   Je kan God nu wel ontkennen, maar Hij ziet je toch ! Daar kan je echt niets tegen doen.

   Jij hebt liever een wereld waarin atheïsten het voor het zeggen hebben hé ? Dat is die wereld die door de bankenmafia op poten is gezet en communisme heet. Zo’n 100 tot 150 miljoen slachtoffers in nog geen honderd jaar heeft dat opgeleverd.

   Waarom denk je dat die global/power elite zo graag van religie en van geloof in God af wil ?
   Ze zijn er in ieder geval in geslaagd om jou van het padje te krijgen.
   We zullen voor je moeten bidden, beste jenkem.

   ‘Wie niet knielen wil voor God, zal moeten buigen voor de machtigste/rijkste man’.

   2 likes
   • @duit in zakje,

    Zij zullen nooit willen dat religie verdwijnt! Dát is namelijk hun gereedschap, welke makkelijk te manipuleren is op alle fronten! Ieder oorlog op deze wereld heeft een religieuze drijfveer en of “reden” , open uw ogen a.u.b.
    Er is “naar mijn mening” een oppermacht welke ik weiger heilig te noemen! n.a.v. al die toegestane oorlogen etc, Óók is Religie”naar Mijn mening” Vanaf het begin af aan een macht-geile religieuze dogma.
    Vanuit uw standpunt gezien zou ik eerst alles zelf onderzoeken wat u vanaf de kansel ten gehore is gebracht, het is zo verfrissend ,(positief bedoeld!)
    Ik wens u veel vrede en wijsheid toe. Mvgr,
    Pjoter

    2 likes
    • Beste Pjoter:

     Wat veel mensen doen tegenwoordig is alle religies op één hoop gooien. Er is echter een religie die zich onderscheidt van oorlogsgodsdiensten en dat is het Christendom. En met het Christendom bedoel ik het Nieuwe Testament dat het Oude Testament moest vervangen. Protestanten echter hebben dat OT weer tevoorschijn gehaald waardoor het Christendom vervuild is geraakt. Het OT is alleen interessant waar het de Profeten betreft die de Komst van Christus hebben aangekondigd. Zoals we weten zijn deze Profeten op één na allemaal vermoord!

     Christus heeft altijd en overal de vrede verkondigd. Naastenliefde en saamhorigheid en vooral Waarheid, ook als die moeilijk is. Er was echter één groep met wie Hij het voortdurend aan de stok had: de farizeeën en de geldwisselaars. De leugenaars dus en de bankiers van die tijd. Hij noemde ze ‘de synagoge van satan’.

     Kijk nu eens naar de wereld. Wie maken vandaag de dag de dienst uit in de wereld? Precies ja, diezelfde groepen die door Christus werden aangewezen als ‘kinderen van hun vader, de duivel. De oorsprong van alle leugen en bedrog.’

     En William Cooper stamt uit de protestantse wereld. Het protestantisme is fake Christendom, protestanten zijn misleid. Er zijn zo’n 30.000 richtingen binnen het protestantisme en allemaal claimen ze de te bezitten. Het lijkt eerder talmudisme. Daar zie je ook dat haar splijten en komma neuken.

     Een van de Griekse filosofen – weet niet meer wie – heeft gezegd: ‘Haal de filosoof uit de soldaat en je hebt een bruut. Haal de soldaat uit de filosoof en je hebt een watje.’ Als variatie daarop zou ik willen zeggen: Haal God uit de wetenschap en je hebt een duivelskunstje.’ De atoombom of alle chemie die ons milieu vergiftigd etc.

     We kunnen het niet zonder God. Ik blijf het herhalen.

     1 likes
     • Ergelijke fout: die ons milieu vergiftigt !! natuurlijk.

      En ook nog een omissie: allemaal claimen ze de waarheid !! te bezitten.

      0 likes
     • duitinzakje, je zult het allemaal alleen moeten doen, maar wees gezegend

      0 likes
    • Wat ik niet begrijp is dat ze de duivel wel erkennen, aanbidden en verkrachte baby’s waarvan ze het hartje op hebben gegeten offeren aan satan.
     Dan zou Jezus/het Licht/Het goede niet bestaan? Waarom doen ze dan zo hard hun best de duivel te pleasen als er toch alleen maar slechtheid is?
     Goed of slecht zijn is een keuze die je zelf maakt met je eigen vrije wil.
     Jij en jij alleen.

     1 likes
   • @duitinzakje,, wie zegt dat God een hij is? Heb je God gezien met je eigen ogen dan? Nee, dus alles wat je uitkraamt is gelogen. Jij met je Jezus, jullie zijn pinokkio aanhangers.

    0 likes
 6. Oud nieuws en ik wist al hoe dit in principe werkte vóór het internet bestond. In die tijd al kwam iedere gulden aan zogenaamde opntwikkelingssamenwerking minimaal in tienvoud terug door zogenaamde handelsovereenkomsten. Goh, handelsovereenkomsten….

  Eens VOC tuig, heb je dat niet 123 afgeleerd. En ook al hadden we gronings gas waar we rijk door werden, het was niet helaas genoeg. De groningers zijn letterlijk ons eigen nationale ontwikkelingsproject. Er gaan wat aalmoezen naar toe, en we roven het in ruil nog verder leeg. Het was bijv heel simpel geweest de complete gas industrie incl administratie en toelevering in Groningen te vestigen, maar ja, dan zouden ze daar naast de lasten ook de lusten krijgen. Beter van niet vond den haag. Iedere groninger die vvd heeft gestemd is een verrader of gewoon oerdom!

  Maar ja, democratie he! Ik zelf heb het niet slecht maar ben door de laatste verkiezingen zo teleurgesteld. Dus beste mensen, zak er zelf maar mooi in!

  6 likes
 7. Je word er niet bepaald blij van…

  5 likes
 8. Ik heb hier nog enkele eurootjes te veel …. Hebben ?

  1 likes
 9. Zucht…
  Alweer?

  1 likes
 10. Zo vies dit!!!!!!

  1 likes
 11. Alles heeft een doel en het zal zo moeten lopen om iets te kunnen bewerkstelligen.

  0 likes
 12. Waarom moet Europa de hongersnood in bepaalde Afrikaanse landen bijstaan, terwijl andere Afrikaanse landen zijn dat niet doen? Laat Afrika aan Afrika over! Of het geld van de ontwikkelingshulp nu wel of niet ten goede komt aan de bevolking, geef geen cent! Ooit afgevraagd waarom Europa hun nooit met rust laat?..
  Europa heeft de Amerikaanse continent decennia geleden al veroverd van de INDIANEN en nu is Afrika aan de beurt mensen, en wel op sluwe niet direct traceerbare wijze, en niet doen alsof jullie dat erg vinden. Onze volgende generatie leeft over 200 jaar in Afrika en plukken daar de vruchten, zoals dat nu met de VS is. De sterkste die winnen! Helaas pindakaas!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

5G

5G veroorzaakt coronavirus? Deze theorie gaat viraal op WhatsApp

Een theorie die stelt dat 5G de ...

kaag

Kaag (D66) geeft Afrika 100 miljoen voor strijd tegen corona. ‘Helemaal van de gekke’

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66) trekt ...