Homepagina » Buitenland » Syrische conflict wordt op propagandistische en eenzijdige manier gecoverd. Deze geestelijke opent je ogen
Syrische conflict wordt op propagandistische en eenzijdige manier gecoverd. Deze geestelijke opent je ogen

Syrische conflict wordt op propagandistische en eenzijdige manier gecoverd. Deze geestelijke opent je ogen

Er wordt op een propagandistische en eenzijdige manier bericht over het Syrische conflict. Dat zei pater Daniël Maes op een conferentie in Antwerpen.

“Steeds als het Syrische leger vooruitgang boekt, komt het Westen met een nieuw Hollywood-horrorverhaal,” zei hij.

Denk bijvoorbeeld aan de ‘horrorgevangenis’ in Syrië waar Amnesty International een rapport over naar buiten bracht.

‘Dat kan helemaal niet’

Het verhaal gaat dat Assad in enkele jaren tijd duizenden mensen heeft gecremeerd in de Saydnaya-gevangenis.

“Dat kan helemaal niet,” aldus Maes, die zelf al jaren in Syrië woont. “Die is zo klein, daar kunnen nooit in zo’n korte tijd zo veel mensen zijn omgebracht.”

Amnesty heeft inmiddels gezegd dat zij het Amerikaanse verhaal van de crematie niet kan bevestigen.

Propaganda

“Intussen hebben de media de verdenking zo vaak herhaald, dat de mensen het zijn gaan geloven,” lichtte Maes toe.

Op de conferentie werd het Westen ervan beschuldigd veelvuldig propaganda te verspreiden over de oorlog in Syrië.

Als voorbeeld daarvan werd het zevenjarige meisje Bana al-Abed genoemd, die geen woord Engels spreekt, maar al wel een uitgebreide historische kennis heeft opgebouwd.

Tweede Syrië-oorlog

Ook de ongekend professionele video’s van de Oscarwinnende Witte Helmen, die alleen in Al Qaida-gebied opereren, kwamen voorbij.

En denk daarnaast aan de ‘onafhankelijke’ journalisten die goede vriendjes blijken met terreurgroep al-Nusra.

Volgens Maes is er in dit opzicht sprake van een tweede Syrië-oorlog: de ‘hysterische’ berichtgeving in naam van, maar uiteindelijk gekant tegen het Syrische volk.

[Knack]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Rob Steenwinkel schreef:

  Overal waar de USA zich mee bemoeit zijn er alleen maar puinhopen, doden en miljoenen vluchtelingen……..`De As Van Het Kwaad`!

  5 likes
 • Gezinusk schreef:

  Dat van het cremeren van Syrische gevangen vond ik dermate bizar bericht dat het verdiend om verder onderzocht te worden maar nee. Ook de NPO is op dergelijke momenten weer even niet thuis met zijn nieuws- en actualiteitenjournalistiek waar een paard de hik van krijgt. De zoveelste keer dat ik via de mainstream media een foto van een gebouw krijg voorgeschoteld waar dan iets zou plaatsvinden waar wij gechoqueerd van zouden moeten worden.

  Voor de oorlog met Irak kwamen ze aanzetten met satellietfoto’s van daken van gebouwen waar massavernietigingswapens onder zouden liggen die het westen konden bereiken. Ze wilde even waarschuwden dat we gewaarschuwd waren terwijl de VN inspectie al een paar jaar had aangeven dat er geen massavernietigingswapens meer in Irak waren, en bovendien beschikte Saddam niet over langeafstandraketten.

  Met de Syrische gevangenis idem een foto. Deze maal zouden er gevangen gemarteld en gecremeerd worden met het bericht dat er geen bewijs meer voor handen was want de slachtoffers waren gecremeerd, maar het is wel gebeurd. Normaliter mag iemand zo’n verhaal aan een rechter uitleggen en afwachten of je gelijk krijgt. Geen schijn van kans.
  Maar deze fatsoensrakkers zijn dat stadium al lang gepasseerd en zien dergelijke berichtgevingen als excuus om hun onrechtmatig acties in Syrië te rechtvaardigen en te verlengen. Inclusief de boodschap dat er meer geld moet naar de NAVO. Ik kan niet anders verzinnen dat het de mogelijke reden is waarom ze dergelijke berichtgevingen de wereld insturen.

  4 likes
 • Rikk schreef:

  En wat hebben we van deze (achtergrond) berichtgeving geleerd? Iets?

  Het ligt allemaal aan de US, de USSR, de EU, de USEURR, de zionisten, de Bilderberg, Israel, Iran. Of in plaats van over de landen-as over de Energie as of over de religieuze as?
  Het zal wel een combi zijn.

  De vraag is eerder hoe kun je deze kluwe ontwarren en ruim 90% van de mensheid gewoon in vrede naast elkaar laten leven met voldoende basisbehoeften voor een ieder.
  Waar is de stille kracht van de vele burgerbevolkingen nog vertegenwoordigd? Zonder te vervallen in politieke nonsense en regeltjes die ons niet verder helpen?

  3 likes
 • wat schreef:

  “Dat kan helemaal niet,” aldus Maes, die zelf al jaren in Syrië woont. “Die is zo klein, daar kunnen nooit in zo’n korte tijd zo veel mensen zijn omgebracht.”

  Natuurlijk kan het, het kon in de tweede wereldoorlog in de kampen toch ook?

  0 likes
 • x

  Check Also

  kaag

  Kaag smijt midden in reces met belastinggeld om oorlogen in stand te houden. ‘Intens slecht mens’

  Afgelopen maand liet Egypte weten bereid te ...

  coronacrisis

  Achter coronacrisis zitten mensen die zich door niets laten tegenhouden, zegt ex-parlementslid

  Dag in dag uit zie je dezelfde ...

  >