Homepagina » Archeologie » Tombe grondlegger Mayabeschaving ontdekt in Guatemala
Tombe grondlegger Mayabeschaving ontdekt in Guatemala

Tombe grondlegger Mayabeschaving ontdekt in Guatemala

Archeologen hebben in Guatemala het graf van een zeer vroege Maya-heerser ontdekt. Volgens experts kan de vondst in Tak’alik Ab’aj inzicht geven in hoe de Mayacultuur tot stand is gekomen.

Volgens archeoloog Miguel Orrego is de tombe tussen 700 en 400 voor Christus gebouwd, enkele eeuwen voordat de cultuur zijn hoogtepunt bereikte.

Hij voegde toe dat het gaat om de oudste graftombe die tot nu toe is gevonden bij opgravingen in Tak’alik Ab’aj, een vindplaats in het zuiden van Guatemala die tenminste 2200 jaar oud is.

Gier

Het zou gaan om het graf van koning K’utz Chman, die medeverantwoordelijk is geweest voor belangrijke elementen van de Maya-cultuur.

In het graf lagen onder meer juwelen van jade en een ketting met daaraan een beeld van een man met het hoofd van een gier. Volgens de archeologen was dat in de tijd van de Maya’s een symbool voor een ‘ajaw’ of heerser.

“Dit symbool maakt het een belangrijke begraafplaats,” zei Orrego. “De glief zegt dat hij één van de allereerste heersers was van Tak’alik Ab’aj.”

Olmeken

Tijdens de opgraving afgelopen september zijn geen botten gevonden, waarschijnlijk omdat ze zijn vergaan. Archeoloog Susan Gillespie van de Universiteit van Florida zei dat in de Mayastad Copán en het zuiden van Mexico oudere koninklijke tombes zijn gevonden, waar de Olmeken floreerden.

Eerder deze maand stuitten archeologen in Guatemala op de tombe van Mayakoningin K’abel. Zij wordt algemeen gezien als één van de belangrijke vorsten van de klassieke Mayabeschaving.

Bronnen: AP, Reuters.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
9 jaren geleden

Vonden ze maar iets waaruit blijkt, dat we zijn bezocht door buitenaardsen.Maar we weten, dat de maya,s schedels hebben, gemaakt van kristal, die heden ten dage nog steeds ontzettend moeilijk zijn na te maken, of zelfs te maken.Een hoogstandje technologisch gezien.De maya,s gebruikten voor hun leiders een Gier, de indianen de adelaarsveer.

jules
jules
9 jaren geleden

“Volgens archeoloog Miguel Orrego is de tombe tussen 700 en 400 voor Christus gebouwd, enkele eeuwen voordat de cultuur zijn hoogtepunt bereikte.”

“Hij voegde toe dat het gaat om de oudste graftombe die tot nu toe is gevonden bij opgravingen in Tak’alik Ab’aj, een vindplaats in het zuiden van Guatemala die tenminste 2200 jaar oud is.”

Eerst hebben jullie het over 2400 en 2700 jaar geleden voor de tombe daarna wordt gezegd dat de vindplaats min. 2200 jaar oud is ?!?> waar hebben we het nou over?

x

Check Also

huisarts

Huisarts schrijft indringende brief aan Attje Kuiken: ‘Je kraamt onzinnige dingen uit over mensen die je niet kent’

Beste Attje, waar is de tijd gebleven ...

antifa

Beelden: Antifa verstiert massaprotest tegen coronabeleid in Brussel

In Brussel zijn zondag zo’n 100.000 betogers ...

Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

2
0
We lezen graag je reactie!x