Archeologie

Tombe grondlegger Mayabeschaving ontdekt in Guatemala

Help door deze informatie met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Archeologen hebben in Guatemala het graf van een zeer vroege Maya-heerser ontdekt. Volgens experts kan de vondst in Tak’alik Ab’aj inzicht geven in hoe de Mayacultuur tot stand is gekomen.

Volgens archeoloog Miguel Orrego is de tombe tussen 700 en 400 voor Christus gebouwd, enkele eeuwen voordat de cultuur zijn hoogtepunt bereikte.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Hij voegde toe dat het gaat om de oudste graftombe die tot nu toe is gevonden bij opgravingen in Tak’alik Ab’aj, een vindplaats in het zuiden van Guatemala die tenminste 2200 jaar oud is.

Gier

Het zou gaan om het graf van koning K’utz Chman, die medeverantwoordelijk is geweest voor belangrijke elementen van de Maya-cultuur.

In het graf lagen onder meer juwelen van jade en een ketting met daaraan een beeld van een man met het hoofd van een gier. Volgens de archeologen was dat in de tijd van de Maya’s een symbool voor een ‘ajaw’ of heerser.

“Dit symbool maakt het een belangrijke begraafplaats,” zei Orrego. “De glief zegt dat hij één van de allereerste heersers was van Tak’alik Ab’aj.”

Olmeken

Tijdens de opgraving afgelopen september zijn geen botten gevonden, waarschijnlijk omdat ze zijn vergaan. Archeoloog Susan Gillespie van de Universiteit van Florida zei dat in de Mayastad Copán en het zuiden van Mexico oudere koninklijke tombes zijn gevonden, waar de Olmeken floreerden.

Eerder deze maand stuitten archeologen in Guatemala op de tombe van Mayakoningin K’abel. Zij wordt algemeen gezien als één van de belangrijke vorsten van de klassieke Mayabeschaving.

Bronnen: AP, Reuters.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Vonden ze maar iets waaruit blijkt, dat we zijn bezocht door buitenaardsen.Maar we weten, dat de maya,s schedels hebben, gemaakt van kristal, die heden ten dage nog steeds ontzettend moeilijk zijn na te maken, of zelfs te maken.Een hoogstandje technologisch gezien.De maya,s gebruikten voor hun leiders een Gier, de indianen de adelaarsveer.

jules
jules
11 jaren geleden

“Volgens archeoloog Miguel Orrego is de tombe tussen 700 en 400 voor Christus gebouwd, enkele eeuwen voordat de cultuur zijn hoogtepunt bereikte.”

“Hij voegde toe dat het gaat om de oudste graftombe die tot nu toe is gevonden bij opgravingen in Tak’alik Ab’aj, een vindplaats in het zuiden van Guatemala die tenminste 2200 jaar oud is.”

Eerst hebben jullie het over 2400 en 2700 jaar geleden voor de tombe daarna wordt gezegd dat de vindplaats min. 2200 jaar oud is ?!?> waar hebben we het nou over?

Back to top button
2
0
We lezen graag je reactie!x