Gezondheid

Topman Wereldbank Jim Yong Kim wil armoede uitroeien

Help ons door dit artikel met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De nieuwe president van de Wereldbank is vastbesloten een einde te maken aan de wereldwijde armoede.

Volgens Jim Yong Kim bedreigt de armoede het leven van 1,3 miljard mensen die van iets meer dan een euro per dag moeten leven.

“Ik wil armoede bestrijden,” zei hij. “Ik denk dat veel mensen binnen de Wereldbank daar vol passie aan willen werken.” Kim werd voorzitter van de Wereldbank nadat hij de scepter over had genomen van zijn landgenoot Robert Zoellick. Hij is niet alleen de eerste arts en wetenschapper die president is van de bank, maar ook de eerste met ervaring op het gebied van ontwikkelingswerk.

Sociale bescherming

Het doel is eenvoudig, doch duidelijk: bestrijding van absolute armoede. Om dat te bereiken moet op verschillende terreinen voortgang worden geboekt.

“De private sector moet groeien, er moet sociale bescherming komen en de gezondheidszorg en het onderwijssysteem moeten naar behoren functioneren,” zei Kim. “De ontwikkelingen moeten groen en duurzaam zijn. Alle thema’s waar we mee te maken hebben gehad moeten samenkomen om armoede van het aardoppervlak te verdrijven.”

Termijn

Kim kon nog niet zeggen op welke termijn hij de gestelde doelen wil realiseren. Hij was één van de oprichters van Partners in Health, een organisatie die medische zorg verleent aan armen, eerst in Haïti en later in Afrika. In Haïti konden mensen voor het eerst worden behandeld voor tuberculose en HIV.

De nieuwe voorzitter heeft de eerste weken met name gesproken met bankpersoneel. Kim is van mening dat mensen serieus moeten gaan nadenken over schone energie en hoe we de overstap kunnen maken.

Heropbouw

De 52-jarige Kim was voorzitter van de Dartmouth-universiteit. Hij werd eind maart door de Amerikaanse president Barack Obama naar voren geschoven om de Wereldbank te leiden.

De Wereldbank had oorspronkelijk als taak om na de Tweede Wereldoorlog de heropbouw te bewerkstelligen. Sinds de zestiger jaren ligt de nadruk op ontwikkelingshulp.

Het voorzitterschap van de Wereldbank is traditioneel in Amerikaanse handen, terwijl Europa de leiding heeft over het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Hoewel opkomende economieën steeds meer hun plaats opeisen, werd de traditie bij de laatste benoemingen in stand gehouden.

Bron: Guardian.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Herman de Graaf
Herman de Graaf
10 jaren geleden

Wikipedia: “Armoede is volgens de definitie van de Verenigde Naties het niet kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften. Zij ontstaat wanneer een persoon of een groep mensen onvoldoende betaal- en of ruilmiddelen heeft om in de primaire levensbehoeften te kunnen voorzien. De bestaansmiddelen hiervoor zijn wel aanwezig, maar ze kunnen als gevolg van schaarste onbetaalbaar worden”

Nou, we hebben toevallig vorige week ergens een paradijs met 17 bijoen euro gevonden.

Hans
Hans
10 jaren geleden

Mooie woorden.

Met huidig financieel systeem en belasting systeem zal dit bijna niet meer dan een loze opmerking blijven. Zie ook de Millennium Development Goals. Ook zo mooi begonnen maar bijna niets van terecht gekomen.

Voer een transactiebelasting van 10% in en we kunnen hiermee over de hele wereld de kosten van onderwijs, gezondheidszorg en waar nodig basisuitkeeringen betalen.

Om het armoede probleem in de wereld echt op te kunnen lossen is een nieuw financieel systeem nodig. Dit druist in tegen de gevestigde belangen. Die kunnen wel een hulppakket van 26.000 miljard dollar voor zichzelf regelen (zie info over FED etc.). Maar niet om hier bijvoorbeeld een miljard wonigen mee te bouwen (dat kan met dit geld ook).

berna
berna
10 jaren geleden

de juiste man op de juiste plek?Komt het dan toch nog goed met de wereld? Laat ik hier vooralsnog maar hoop uit putten. liefs , berna

legaal
legaal
10 jaren geleden

hallo allemaal,zou dit Drake en Benjamin Fulfort dit bedoelen?de laatste tijd hebben ze zich wel rustig gehouden?

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

30
0
We lezen graag je reactie!x