Gezondheid

Blauwe bessen beter tegen kanker dan bestraling. Wat je moet weten over dit veelbelovende onderzoek

Help door dit met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Blauwe bessen zitten bomvol vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere gezonde stoffen. Ze kunnen mogelijk van grote waarde zijn bij de therapie tegen baarmoederhalskanker.

In 2016 kregen 847 vrouwen de diagnose invasieve baarmoederhalskanker. Aan het begin van datzelfde jaar waren er 5100 vrouwen met deze vorm van kanker.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Door intensieve screening wordt de aandoening gelukkig steeds eerder opgespoord, waardoor de slagingskans van de behandeling kan toenemen.

Positieve invloed

Een belangrijke therapie bij baarmoederhalskanker is bestraling. Straling kan echter bijwerkingen geven en daarom is een groep wetenschappers op zoek gegaan naar middelen om stralingstherapie te ondersteunen.

Wetenschappers van de Universiteit van Missouri bij Columbia vonden dat een extract van blauwe bessen een positieve invloed heeft op bestraling.

Om dit te onderzoeken werden baarmoederhalskankercellen in het laboratorium blootgesteld aan straling, het extract en een combinatie van de twee.

Beter

De uitslag was veelbelovend. Door de cellen alleen te bestralen nam het aantal kankercellen met 20 procent af.

Van de cellen die werden blootgesteld aan het extract stierf een kwart, wat betekent dat het extract beter hielp tegen de ziekte dan bestraling.

Remde

Combineerden de wetenschappers de twee methoden, dan nam het aantal cellen met maar liefst 70 procent af.

De cellen werden niet alleen gevoeliger voor bestraling, het extract remde ook de ontwikkeling van kankercellen. Een volgende stap is om uit het laboratorium te komen en de combinatietherapie met blauwe bessen te onderzoeken bij vrouwen.

De studie is verschenen in Pathology and Oncology Magazine.

Bekijk ook onderstaand filmpje over de ontdekking:

[Medisch Dossier]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Peter
Peter
5 jaren geleden

En dan gaat het slechts over 1 product. Stel dat je per dag meerdere kankerremmende voedingsmiddelen tot je neemt, dan is de gezondheidswinst enorm.
Wel jammer dat biologische blauwe bessen slechts mondjesmaat verkrijgbaar zijn.

Eelke Piers
Eelke Piers
5 jaren geleden

Ik ben geen deskundige maar zijn blauwe bessen aalbessen of bosbessen?

Louise
Louise
5 jaren geleden

De blauwe bes is een ander soort dan onze bosbes die zag je vroeger nog wel in het bossen die waren donkerder…..Tegenwoordig zie je zoveel soorten bessen uit alle landen.Nou staat er tegenwoordig overal op dat het goed tegen kanker is.. Nederland staat in Europa op de tweede plaats, Slovenië staat op m’n 1….. Wonderlijk toch dat wij zo hoog scoren, wereldwijd staan we op de vierde plaats en Frankrijk op de tiende, zou die Franse wijn dan toch helpen,terwijl het afgeraden wordt hier. De laatste jaren is kanker hier met 40. % toegenomen . Wie het weet mag het zeggen. Die blauwe bessen zijn gewoon lekker al zijn ze niet goedkoop, er zijn ook testen gedaan voor de ogen, je zou er beter van gaan zien. Nou ik eet ze al jaren maar moet binnenkort toch naar de opticien ……..Het helpt zeker als je gezond eet, de onderzoeken spreken elkaar tegen…

Louise
Louise
5 jaren geleden

Dank je Peter, ik herken deze arts van you tube , maar zag een site met Nederlandse vertaling , is toch beter te volgen..

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x