Financieel

Ex-topman Citigroup baart opzien met pleidooi voor bankensplitsing

Help door dit artikel met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Oud-topman van Citigroup, American Express en Travelers Group Sanford Weill heeft woensdag opzien gebaard met opmerkingen over de Amerikaanse bankensector.

Hij vindt dat het tijd is om grote banken op te breken zodat de consumenten weer vertrouwen kunnen krijgen in het financiële systeem.

Als topman van de Amerikaanse bank Citigroup stond Weill juist aan de basis van wat ook wel het supermarktmodel wordt genoemd, waarbij financiële instellingen diensten aan particuleren combineren met risicovolle activiteiten van zakenbanken.

Uitzondering

Weill speelde een belangrijke rol bij het opheffen van de wetgeving die beide activiteiten in de Verenigde Staten decennialang strict gescheiden hield. In de negentiger jaren stond hij aan het hoofd van de Travelers Group, die onder andere bestond uit de zakenbank Salomon Brothers.

In 1998 nam Travelers Group de bank Citicorp over, dankzij een uitzondering op de wetgeving die zakenbanken en commerciële banken gescheiden hield. Die wetten werden mede door een sterke lobby van Weill in 1999 opgeheven.

Belastingbetalers

“De wereld verandert,” vertelde Weill aan de Amerikaanse televisiezender CNBC. “We leven niet meer in de wereld van 10 jaar geleden. Ik denk dat we zakenbanken moeten scheiden van andere banken. Die moeten niet zo groot zijn dat ze niet om kunnen vallen en moeten activiteiten ondernemen die het geld van belastingbetalers niet op het spel zetten.”

Weill voegde toe dat zakenbanken in zijn ogen sterker worden als ze niet langer de bescherming van de overheid genieten waar normale banken op terug kunnen vallen.

Bron: Gelderlander.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Lacsap
Lacsap
10 jaren geleden

“We leven niet meer in de wereld van 10 jaar geleden” ? We leven niet meer in 1931 bedoelt hij zeker..

De bank moet alleen een manier van digitaal betalen worden en dus opereren zonder winstoogmerk. Kan toch niet zo zijn dat het geld wat ik de bank leen wordt gebruikt x9 om andere mensen geld te lenen tegen rente..

gallicflower
gallicflower
10 jaren geleden

exopolitiek :
beter de invoering van een internationale munteenheid, DE BANCOR,
de ECB, FR…. naar World Central Bank,
De banken worden opgedeeld in spaarbank, verzekeringsbank en investeringsbank alle drie onder één dak maar via werking gescheiden kapitalen, onderworpen aan wetgevingen… De nationale pariteiten zullen verdwijnen, de grond onder de voeten van speculanten, verlichting voor de uitgaven voor het ministerie van justitie en profijt voor de koopkracht van de burger en de kiezers….als consumenten

Hans
Hans
10 jaren geleden

@Lacsap
Het idee van 9x lenen door de bank is in praktijk een flink stuk genuanceerder.

Banken splitsen in nutsbanken en zakenbanken lijkt op de wet Glass Steagall uit 1934.

Dit is slechts een klein stapje in de goede richting. Nog beter is om bijna de hele financiele sector op te doeken.

Gewoon een cooperatieve gemeenschapsbank zonder fratsen is genoeg.

TOBYI OR NOTTING
TOBYI OR NOTTING
10 jaren geleden

heee Lacsap. goede gedachte juiste intepretatie ik leen meestal dus er nooit zo over na gedacht.
eigenlijk leen ik niets dus.

ervaar met je hart…

de blije bank . nl
Namastè

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

11
0
We lezen graag je reactie!x