Homepagina » Buitenland » Turkije blokkeert YouTube na lek over ‘valse vlag oorlog’ tegen Syrië
Turkije blokkeert YouTube na lek over 'valse vlag oorlog' tegen Syrië

Turkije blokkeert YouTube na lek over ‘valse vlag oorlog’ tegen Syrië

Na het uitlekken van een gesprek tussen het hoofd van de Turkse inlichtingendienst Hakan Fidan en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoğlu, besloot premier Recep Tayyip Erdoğan de toegang tot de videowebsite YouTube te blokkeren. Eerder werd de toegang tot Twitter in Turkije al geblokkeerd.

Het gesprek ging over het uitlokken van militaire interventie in Syrië. Tijdens een geluidsopname, die aanleiding zou zijn voor het verbod, is te horen hoe de Turkse topfunctionarissen een mogelijke aanval op de tombe van Süleyman Shah bespreken. Shah is de grootvader van de stichter van het Ottomaanse Rijk. De plaats wordt nu ‘Türks tombe’ genoemd en is een heilige plaats voor de Turken. Geografisch gezien ligt het binnen Syrië, maar door het verdrag van Lausanne heeft Turkije recht om daar de Turkse vlag en een erewacht te plaatsen.

Davutoğlu zegt tijdens het gesprek dat premier Erdoğan iedere aanval ziet als een ‘kans’ om de Turkse aanwezigheid in Syrië te vergroten. Veiligheidschef Fidan gaat nog een stap verder. Hij stelt een valse vlag operatie voor om de Turkse regering een casus belli te geven.

“Ik stuur 4 mannen uit Syrië. Ik verzin een aanleiding voor een oorlog door opdracht te geven tot een raketaanval op Turkije; we kunnen indien nodig ook een aanval voorbereiden op de tombe van Süleyman Shah,” zei hij. Volgens Reuters heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken het lekken van de opname gebombardeerd tot ‘klungelige aanval’ op de nationale veiligheid. Het ministerie beweert verder dat de opname ‘deels gemanipuleerd’ is en zegt dat degenen achter het publiceren van de opname de zwaarst mogelijke straffen zullen krijgen.

Turkije is met YouTube in gesprek over het opheffen van de blokkade, maar dan moet wel eerst de belastende video offline worden gehaald. Het is onduidelijk of YouTube voor alle Turken onbereikbaar is.

In augustus 2012 toonde een regeringswoordvoerder zich al bezorgd over de mogelijkheid dat het monument voor een provocatie zou worden gebruikt. De Syrische president Bashar al-Assad wordt door een groter deel van de bevolking gesteund dan het Westen wil weten. Zijn tegenstanders worden ongeduldig nu hij over meer flexibiliteit lijkt te beschikken dan menigeen voor mogelijk hield. Damascus is al vaker verrast door een valse vlag aanval, maar geen Amerikaanse of Europese haan die daar naar kraaide.

Erdoğan poogde al eerder om de Amerikaanse president Obama tot een open oorlog in Syrië te bewegen. In juni 2012 greep hij het incident met de Turkse F4 Phantom aan om hem zover te krijgen. Erdoğan beweerde stellig dat het toestel door Syrië was neergehaald boven internationale wateren, maar bewijs daarvoor ontbrak.

Er zijn de laatste tijd meerdere geluidsopnames uitgelekt die het bewijs zouden leveren van misstanden en corruptie in Turkse regeringskringen. Premier Erdoğan zegt dat die opnames niet echt zijn. Google, eigenaar van YouTube, weigerde de berichten van de videowebsite te halen. Op één van de geluidsopnames zou zijn te horen dat Erdogan zijn zoon vertelt dat hij grote sommen geld in veiligheid moet brengen. Gebruikers van Twitter hadden een link naar de beelden geplaatst. Turken weten de blokkade van Twitter massaal te omzeilen. Of dat ook lukt met de blokkade van YouTube, is nog onduidelijk.


Het CDA is geschrokken van de oorlogsplannen en wil opheldering. Kamerlid Pieter Omtzigt wijst op het feit dat Turkije een NAVO-bondgenoot is. Nederland heeft Patriots, luchtafweergeschut, aan de grens met Turkije en Syrië staan. Een uitlokking van oorlog met Syrië door Turkije kan de NAVO in een artikel 5-situatie doen belanden. Dat betekent dat Turkije militaire steun moet krijgen van bondgenoten als het wordt aangevallen vanuit het Arabische land. Want het principe is: een aanval op één is een aanval op allen.

Lees hier de uitgeschreven tekst van de geluidsopname.

[NRC, Elsevier, CDA]


Vind je deze informatie interessant? Deel het dan met je kennissen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

15 reacties

 1. Nog even en Erdogan zal worden vervangen door een andere marionet. Deze man heeft te veel smet op zijn naam en om de boel weer in rustiger vaarwater te krijgen zullen de nazi EU en VS er voor zorgen dat er een andere, ogenschijnlijk, gematigde Turk zijn werk mag voortzetten. Turkije is een springplank van de zich uitbreidende (Arabische) nazi-islam macht naar de rest van Europa. Vandaar ook de zoetsappige houding in Europa en NL naar -criminele- moslims die middels subsidie, welkomstpremies en voor hun speciaal openstaande grenzen hartelijk worden uitgenodigd om hier de plaats en de macht over te nemen.

  Als dit alles niet zo is, waarom is de nazi EU en de nazi’s in de VS zo oorverdovend stil in deze zeer middeleeuws aandoende kwestie van onderdrukking van liberale Turken? En de nazi’s maar wijzen met het vingertje naar Rusland en Poetin, het smerige in deze hele opbouw naar onderdrukking en een WOIII druipt er van alle kanten af en het mag duidelijk zijn dat het laatste woord hier nog niet over is gesproken.

  10 likes
 2. ALLE REGERINGEN ZIJN CORRUPT!!!!! Anders zou de wereldvrede allang zijn uitgebroken. De ELITE zit hier achter. SHELL FILIPPS, BANKEN, BEDRIJVEN, ADEL ETC> En stuk voor stuk vervuilen ze NEDERLAND.
  BLIJF OP KONIGSDAG THUIS, Er komt geen goeds uit voort.

  6 likes
 3. Kun je als premier nog liberaal zijn als je vrouw streng islamist is.?
  Verder mag je rustig zeggen dat de geheime tak van de cia een verdeeldheid heeft willen creëren tussen de verschillende geloofsovertuigingen, in Turkije, binnen de islam. Dat is mooi niet gelukt. Want. Ik neem aan dat je geen derde wereldoorlog wil?! Duistere lui in VS zijn zo langzamerhand in paniek omdat de oorlog niet uitbreekt, omdat de mens die niet meer wil.
  Van Libië tot Oekraine is nu geprobeerd zo’n oorlog te ontketenen. Alles wat je hebt gehoord via het nieuws zijn toch vooral verhalen over leugens. De Mainmedia is ook in handen van een paar lui die die oorlog willen. Daarom horen we nooit het werkelijke nieuws en blijven wij er lekker? mee bezig. En dat leidt ons weer af van eenheid smeden onder elkaar en werkelijk een betere wereld te kunnen creëren. Je mag je Bv afvragen waarom het zo lang duurt voordat we 40.000 handtekeningen hebben voor aandacht voor de chemtrails in Nederland. Het is gewoon zorgwekkend hoe onze hemel er uit ziet elke dag, Niet een keer meer een heldere zonsopkomst niet een keer meer een heldere zonsondergang. elke dag een grijze laag aluminium wolken aan de hemel. KOM OP TEKEN DIE PETITIE!!!! op de site.

  6 likes
 4. Censuur speelt altijd al parten bij corrupte regeringen.

  4 likes
 5. Grappig dat bij dit artikel als eerste ‘gerelateerd’ bericht, het oplichtend Mariabeeld staat.
  Kan de iemand, de redactie misschien, mij de relatie uitleggen?

  [Red. Dat is niet zo moeilijk, beiden staan in de categorie ‘buitenland’]

  1 likes
  • Quote: ‘[Red. Dat is niet zo moeilijk, beiden staan in de categorie ‘buitenland’]’

   En vlam, zo droog als de woestijn het antwoord…

   hahahaha ‘k lig plat, zalig

   2 likes
 6. Het CDA is geschrokken over de oorlogsplannen. OMG serieus. Net alsof deze manier nieuw is voor ze. Wat dacht je van Irak en Afghanistan bv. En de rest. En dan zijn er nog steeds mensen die zeggen dat we oorlog moeten voeren voor onze vrijheid. Echt?

  2 likes
 7. Jullie denken echt, Erdogan is niets mis mee, hij heeft veel over voor zijn volk en durft meer dan andere leiders. Erdogan is 1 van de personen die gaat helpen aan de ondergang van de elite. Lees de Koran mensen er staat alles in over anti christ en over de tjd waarin we leven. Jullie zullen veel oveerkomsten tegenkomen.

  1 likes
 8. Want? Dan moet jij als struisvogel zeker naar de dierenarts..

  0 likes
 9. Er is nu zoveel te doen in Turkije, morgen dus zondag 30 maart zijn er verkiezingen in Turkije,en Erdogan is bang dat hij deze verkiezingen niet wint.Hij is er ook al van beschuldigt geld gestolen te hebben.ik hou mijn hart vast als deze Erdogan wint,de mensen in Turkije krijgen het dan nog moeilijk.Er zullen mischien veel mensen op hem gaan stemmen,omdat ze zeggen met de economy gaat het goed.Van mij hoeven ze opdeze manier niet bij Europa aangesloten worden.

  0 likes
 10. Jammer dat de link naar de uitgeschreven tekst niet meer werkt :-/
  https://www.dropbox.com/s/esa3rfkc4go5pvk/ELECTION%20DRIVEN%20WAR%20PLANS.docx

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

De media liegen tegen je. Syriër heeft belangrijke boodschap voor je over de Turkse invasie

De media liegen tegen je. Syriër heeft belangrijke boodschap voor je over de Turkse invasie

Dit is een boodschap van een Syriër ...

Cynischer kan bijna niet: door Rutte gesteunde jihadisten moorden en plunderen er weer op los in Syrië. Heb jij ze al gespot?

Cynischer kan bijna niet: door Rutte gesteunde jihadisten moorden en plunderen er weer op los in Syrië. Heb jij ze al gespot?

De verwachte Turkse inval van Noord-Syrië is ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.