Buitenland

Turkije blokkeert YouTube na lek over ‘valse vlag oorlog’ tegen Syrië

Help ons door deze informatie met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Na het uitlekken van een gesprek tussen het hoofd van de Turkse inlichtingendienst Hakan Fidan en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoğlu, besloot premier Recep Tayyip Erdoğan de toegang tot de videowebsite YouTube te blokkeren. Eerder werd de toegang tot Twitter in Turkije al geblokkeerd.

Het gesprek ging over het uitlokken van militaire interventie in Syrië. Tijdens een geluidsopname, die aanleiding zou zijn voor het verbod, is te horen hoe de Turkse topfunctionarissen een mogelijke aanval op de tombe van Süleyman Shah bespreken. Shah is de grootvader van de stichter van het Ottomaanse Rijk. De plaats wordt nu ‘Türks tombe’ genoemd en is een heilige plaats voor de Turken. Geografisch gezien ligt het binnen Syrië, maar door het verdrag van Lausanne heeft Turkije recht om daar de Turkse vlag en een erewacht te plaatsen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Davutoğlu zegt tijdens het gesprek dat premier Erdoğan iedere aanval ziet als een ‘kans’ om de Turkse aanwezigheid in Syrië te vergroten. Veiligheidschef Fidan gaat nog een stap verder. Hij stelt een valse vlag operatie voor om de Turkse regering een casus belli te geven.

“Ik stuur 4 mannen uit Syrië. Ik verzin een aanleiding voor een oorlog door opdracht te geven tot een raketaanval op Turkije; we kunnen indien nodig ook een aanval voorbereiden op de tombe van Süleyman Shah,” zei hij. Volgens Reuters heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken het lekken van de opname gebombardeerd tot ‘klungelige aanval’ op de nationale veiligheid. Het ministerie beweert verder dat de opname ‘deels gemanipuleerd’ is en zegt dat degenen achter het publiceren van de opname de zwaarst mogelijke straffen zullen krijgen.

Turkije is met YouTube in gesprek over het opheffen van de blokkade, maar dan moet wel eerst de belastende video offline worden gehaald. Het is onduidelijk of YouTube voor alle Turken onbereikbaar is.

In augustus 2012 toonde een regeringswoordvoerder zich al bezorgd over de mogelijkheid dat het monument voor een provocatie zou worden gebruikt. De Syrische president Bashar al-Assad wordt door een groter deel van de bevolking gesteund dan het Westen wil weten. Zijn tegenstanders worden ongeduldig nu hij over meer flexibiliteit lijkt te beschikken dan menigeen voor mogelijk hield. Damascus is al vaker verrast door een valse vlag aanval, maar geen Amerikaanse of Europese haan die daar naar kraaide.

Erdoğan poogde al eerder om de Amerikaanse president Obama tot een open oorlog in Syrië te bewegen. In juni 2012 greep hij het incident met de Turkse F4 Phantom aan om hem zover te krijgen. Erdoğan beweerde stellig dat het toestel door Syrië was neergehaald boven internationale wateren, maar bewijs daarvoor ontbrak.

Er zijn de laatste tijd meerdere geluidsopnames uitgelekt die het bewijs zouden leveren van misstanden en corruptie in Turkse regeringskringen. Premier Erdoğan zegt dat die opnames niet echt zijn. Google, eigenaar van YouTube, weigerde de berichten van de videowebsite te halen. Op één van de geluidsopnames zou zijn te horen dat Erdogan zijn zoon vertelt dat hij grote sommen geld in veiligheid moet brengen. Gebruikers van Twitter hadden een link naar de beelden geplaatst. Turken weten de blokkade van Twitter massaal te omzeilen. Of dat ook lukt met de blokkade van YouTube, is nog onduidelijk.


Het CDA is geschrokken van de oorlogsplannen en wil opheldering. Kamerlid Pieter Omtzigt wijst op het feit dat Turkije een NAVO-bondgenoot is. Nederland heeft Patriots, luchtafweergeschut, aan de grens met Turkije en Syrië staan. Een uitlokking van oorlog met Syrië door Turkije kan de NAVO in een artikel 5-situatie doen belanden. Dat betekent dat Turkije militaire steun moet krijgen van bondgenoten als het wordt aangevallen vanuit het Arabische land. Want het principe is: een aanval op één is een aanval op allen.

Lees hier de uitgeschreven tekst van de geluidsopname.

[NRC, Elsevier, CDA]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
IIS
IIS
10 jaren geleden

Nog even en Erdogan zal worden vervangen door een andere marionet. Deze man heeft te veel smet op zijn naam en om de boel weer in rustiger vaarwater te krijgen zullen de nazi EU en VS er voor zorgen dat er een andere, ogenschijnlijk, gematigde Turk zijn werk mag voortzetten. Turkije is een springplank van de zich uitbreidende (Arabische) nazi-islam macht naar de rest van Europa. Vandaar ook de zoetsappige houding in Europa en NL naar -criminele- moslims die middels subsidie, welkomstpremies en voor hun speciaal openstaande grenzen hartelijk worden uitgenodigd om hier de plaats en de macht over te nemen.

Als dit alles niet zo is, waarom is de nazi EU en de nazi’s in de VS zo oorverdovend stil in deze zeer middeleeuws aandoende kwestie van onderdrukking van liberale Turken? En de nazi’s maar wijzen met het vingertje naar Rusland en Poetin, het smerige in deze hele opbouw naar onderdrukking en een WOIII druipt er van alle kanten af en het mag duidelijk zijn dat het laatste woord hier nog niet over is gesproken.

Cdude
Cdude
10 jaren geleden

Grappig dat bij dit artikel als eerste ‘gerelateerd’ bericht, het oplichtend Mariabeeld staat.
Kan de iemand, de redactie misschien, mij de relatie uitleggen?

[Red. Dat is niet zo moeilijk, beiden staan in de categorie ‘buitenland’]

Kalki
Kalki
10 jaren geleden

Censuur speelt altijd al parten bij corrupte regeringen.

Ferimassi
Ferimassi
10 jaren geleden

Want? Dan moet jij als struisvogel zeker naar de dierenarts..

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x