Homepagina » Financieel » Tweede basisinkomen in Nederland een feit
Tweede basisinkomen in Nederland een feit

Tweede basisinkomen in Nederland een feit

Frans Kerver uit Groningen is binnenkort niet langer de enige Nederlander met een basisinkomen. Via crowdfunding is een bedrag van 12.000 euro binnengehaald voor een tweede basisinkomen.

Bij iedere 12.000 euro wordt een basisinkomen verloot. Doel van het basisinkomen is om alle uitkeringen en toeslagen in één klap overbodig te maken. “Mensen krijgen dan weer de rust om allerlei activiteiten te ondernemen, zonder dat ze zich om de haverklap moeten verantwoorden bij een bureaucratische instelling of zich opgejaagd voelen, omdat ze geld moeten verdienen,” aldus Kerver.

Robotisering

Sinds twee maanden krijgt hij een basisinkomen. “Ik doe dingen bewuster en neem er meer tijd voor zonder dat ik zorgen heb over hoe ik brood op de plank moet krijgen,” ging hij verder. “Ik zit nu ook in een commissie van de gemeente Groningen, waarbij we onder meer nadenken over de vraag hoe we het principe van het basisinkomen bijvoorbeeld in de bijstand kunnen toepassen.”

Het idee achter het basisinkomen is dat door robotisering steeds meer banen wegvallen. Een basisinkomen wordt gezien als mogelijkheid om iedereen van een inkomen te kunnen blijven voorzien.

1600 kandidaten

Ook gemeenten als Utrecht en Tilburg zijn van plan experimenten op te zetten met het basisinkomen. In Groningen wordt nog los van de politiek gewerkt om zo flexibeler te kunnen handelen.

Kerver gebruikt zijn onvoorwaardelijke basisinkomen om te werken aan zijn passie: de onderneming Tuin en Stad. Hiermee verkoopt hij planten, organiseert hij tuinactiviteiten en probeert hij mensen uit verschillende lagen van de samenleving met elkaar te verbinden.

Het basisinkomen is een initiatief van de stichting Maatschappij voor Innovatie van Economie en Samenleving. Kandidaten kunnen zich aanmelden bij Onsbasisinkomen.nl. Er hebben zich al meer dan 1600 kandidaten aangemeld.

[FD, DvhN]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

restaurant

Felle kritiek op sluiting restaurant dat coronapas niet checkt: ‘Politiek van de valse prioriteiten’

Restaurant Waku Waku in Utrecht moest maandag ...

hoogleraar

Harde kritiek op hoogleraar die studenten wil vragen of ze geprikt zijn: ‘Dit mag niet’

Hoogleraar Tom Postmes van de Rijksuniversiteit Groningen ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x