Homepagina » Natuur en Milieu » Waarom we veel méér gas gaan verstoken door van het gas af te gaan
gas

Waarom we veel méér gas gaan verstoken door van het gas af te gaan

Het kabinet wil iedereen in Nederland aan de warmtepomp en de elektrische auto. We moeten massaal van het gas af.

Warmtepompen en stekkerauto’s zullen echter leiden tot een sterke toename van de vraag naar elektriciteit.

Paradoxaal genoeg zullen juist gascentrales in deze behoefte moeten voorzien, concluderen hoogleraren Machiel Mulder en José Luis Moraga González van de Rijksuniversiteit Groningen.

Nieuw geluid

“Alle ambitieuze doelstellingen op het gebied van duurzame energie via zon en wind zullen bij lange na niet voldoende zijn om de groei in de elektriciteitsvraag bij te houden,” stellen ze.

“Onze bevindingen vormen een nieuw geluid in het debat over de energietransitie,” voegen ze toe.

Omdat Nederland in 2030 kolencentrales gaat sluiten, er geen kerncentrale bijkomt en onze buurlanden met hetzelfde probleem zitten, is het gevolg dat we tot 2050 veel meer stroom met gascentrales zullen moeten opwekken, concluderen de hoogleraren.

Steeds afhankelijker

Ons land wordt na 2022 steeds afhankelijker van de import van gas, aangezien de gaskraan in Groningen dan dicht gaat.

“Een veel gehoorde oplossing is dat Nederland zijn eigen gas moet gaan maken via elektrolyse,” licht Mulder toe. “Maar daar heb je ook weer elektriciteit voor nodig.”

Om gasvrij te worden, zijn we dus straks genoodzaakt behoorlijk gas bij te stoken, al of niet met nieuwe gascentrales.

Lees hier het onderzoek.

[RUG]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Ga vlug naar onze shop en profiteer nog tot en met 8 juli van 15% korting! KLIK HIER!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. Dus allemaal (9 miljoen) benzine en dieselauto’s op de sloop en allemaal een elektrieke een veredelde scootmobiel, zie je het voor je. Net als van het gas af en de Noordzee vol met windmolens en 75 miljoen zonnepanelen dat gaat echt niet gebeuren. Al die waanzinnigen die dit er door willen drukken zijn straks opeens “verdwenen” in de annalen van het debielste beleid ooit tijdens de Rutte jaren en er zullen toneelstukken en films over gemaakt worden en diezelfde waanzinnigen zullen overal belachelijk gemaakt worden en zich alleen nog maar kunnen verschuilen in schaamte. Wie accepteert deze waanzin nou, niemand op een handjevol slijmerds angsthazen en meelopers na. Weg ermee.

  38 likes
 2. Het is ze er ook niet aan gelegen om het milieu te sparen; zelfs Rutte of Timmermans weet dat het hele verhaal nonsens is. Het gaat ze erom, welke prijs ze ons in rekening kunnen brengen. Voor het milieu vechten is de bevolking knechten, is het motto van onze stropdas vrienden.

  19 likes
 3. Beleid neem je voor, om vervolgens o.a. een haalbaarheidsonderzoek te doen.
  Daarna stuur je bij, en in het verlengde stel je beleid vast.
  Waarom baseert onze overheid zich steeds op luchtkastelen ?
  Klojo’s ?
  Of speelt haalbaarheid niet mee zolang het maar past in de Europa-agenda ?
  Dat zou veel verklaren.
  We krijgen steeds een valse werkelijkheid voorgeschoteld.
  Bedrog dus.

  11 likes
  • Mulder heeft het over zelf gas maken met elektrolyse, dit proces kost meer dan t oplevert dus zinloos, de techniek staat niet stil gelukkig, waterstof en zuurstof scheiden kan met HF!!
   Zie t als een magnetron, daardoor breek je de moleculen water uiteen. Dit geeft een veel beter rendement, en kan dus onderweg gedaan worden zodat er geen grote tank H meehoeft, wel water natuurlijk. Maar goed, we gaan eerst van alles doen, van t gas, alles elektrisch, das 3X duurder dan op gas verwarmen maarja, dat is het verdienmodel van onze regering.

   3 likes
 4. gascentrales in deze behoefte moeten voorzien zeggen ze.
  nee hoor ze hakken eerst alle bossen weg en denken daarna zien we wel weer en zo denken ze altijd.
  lang lever de zandplaneet.

  10 likes
 5. Ik zie op internet dat het rendement van elektriciteitscentrales tussen tussen de 55 en 35 % ligt.
  De helft van het gas wordt dus al nutteloos verstookt.

  7 likes
 6. Ook gascentrales hebben hooguit een rendement van 75 % dus het vierde deel van het gas is al verprutst.
  Een stekkerauto belast het elektriciteitsnet al evenveel als 10 huishoudens. Het elektriciteitsnet moet dus helemaal verzwaard worden. De kosten hiervan, (denk aan het opbreken en herstellen van wegen, transformatorhuisjes enz) zullen wij weer moeten betalen

  5 likes
  • Het lukt ze nooit Eelke, denk jij dat wij met onze benzine en diesel auto waar we veel voor betalen aan belasting en onderhoud enz enz zomaar af laten pakken? Als enige land? Wat in Duitsland en belgie enz gaat het anders. Moeten we dan naar paard en wagen want wie heeft er als normaal werkend mens nu even 10.000e liggen voor een tweedehands elektrische auto?

   2 likes
 7. Morgen word mijn nieuwe super zuinige HR ketel geïnstalleerd, de oude die van de vorige bewoners was is uit 2003. Hierbij kijk ik niet naar het klimaat maar naar het verbruik van de ketel. Dit scheelt mij een honderd of 4 op jaarbasis aan gas en stroom.
  En over een maand of 2 laat ik airo in mijn woning installeren, en een zonnecollector met waterboiler denk ik rond de herfst. Niet voor het milieu maar wel voor mijn eigen portemonnee. Gas is zo fking duur niet normaal. Maar een warmtepomp komt mijn huis niet in.

  3 likes
 8. En de centrale van een warmtenet verbruikt meer gas dan alle CV’s van de klanten bij elkaar. Dat komt door het warmteverlies tijdens transport. Daarom is het ook altijd duurder dan wanneer iedereen zijn eigen warmte ter plekke opwekt zoals nu.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

elektrische auto

Studie: Elektrische auto verre van klimaatvriendelijk. ‘Grote misrekening’

In Duitsland is de elektrische auto ‘verre ...

elektrische auto

Elektrische auto veroorzaakt 1400 extra zwaargewonden. Dit is de reden

De elektrische auto zorgt voor meer zwaar ...