Gezondheid

Niet vaccins, maar sanitair verantwoordelijk voor uitroeiing ziekte

Help door dit met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Je leest vaak dat vaccins ziektes hebben uitgeroeid, maar loodgieters zullen je vertellen dat rioolsystemen en schoon water daar voor hebben gezorgd.

Als je dit leest heb je waarschijnlijk toegang tot schoon drinkwater en een werkend toilet. Vroeger was dat in Europa lang niet altijd vanzelfsprekend.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png
Baden

Na de val van het Romeinse Rijk verachtten Europeanen alles wat te maken had met de Romeinen, inclusief baden.

Men dacht dat je door nat te worden ziektes zou ontwikkelen. Toen koningin Elizabeth baadde raakten haar dienaren in paniek en waren ze bang dat ze ziek zou worden en zou sterven.

Ook in Amerika was men doodsbenauwd voor baden. In 1835 werd in Philadelphia bijna een wet aangenomen die baden in de winter moest verbieden.

Tien jaar later werd baden verboden in Boston, hoewel er niet streng werd gecontroleerd.

Pest

Voor de komst van riolering werd ontlasting gewoon op straat gegooid. Ongedierte had vrij spel en ziektes konden zich gemakkelijk verspreiden.

De Zwarte Dood eiste alleen al tussen de 75 miljoen en 200 miljoen levens. De laatste pestepidemie in Amerika dateert van begin 20e eeuw.

Polio

Polio kan gemakkelijk worden verspreid via menselijke ontlasting. India loopt achter op de rest van de wereld op het gebied van sanitair.

In gebieden waar riolering is aangelegd, komt polio nauwelijks voor. In gebieden zonder riolering kan de ziekte zich gemakkelijk verspreiden.

Er is veel aandacht voor vaccinatiecampagnes tegen polio in India. In 2009 werden er nog 762 gevallen gemeld en in 2014 werd het land ‘poliovrij’ verklaard.

Er wonen naar schatting 1,2 miljard mensen in India, waarvan 780 miljoen geen toilet hebben en 96 miljoen geen toegang hebben tot schoon drinkwater.

Toch wordt er vooral geld geïnvesteerd in het vaccineren van de Indiase bevolking. In sommige delen van India krijgen kinderen voor hun vijfde levenjaar liefst 30 doses van het poliovaccin.

Acute slappe verlamming

Bill Gates, de Wereldgezondheidsorganisatie en GAVI dringen vaccins op aan mensen die nog steeds geen toegang hebben tot schoon drinkwater of sanitair.

Er is veel te doen rond de vaccinatiecampagne in India omdat er onder de gevaccineerden ruim 53.000 gevallen van acute slappe verlamming zijn gemeld.

Deze aandoening is vrijwel niet te onderscheiden van polio, twee keer zo dodelijk en wordt veroorzaakt door het verzwakte poliovirus in de vaccins.

Met het oog op de volksgezondheid zou het veel effectiever zijn om de waterinfrastructuur in India te verbeteren.

Londen en cholera

In de jaren 1800 schommelde de kindersterfte in Europa tussen de 25 en 70 procent. In Londen was nog weinig gedaan op het gebied van waterinfrastructuur.

De meeste mensen haalden hun drinkwater uit putten. Ontlasting werd in beerputten gedumpt die uitkwamen op de Theems. Veel inwoners van de stad haalden daar ook hun drinkwater uit.

Cholera verspreidt zich gemakkelijk via vervuild drinkwater en voedsel. In 1854 stierven vele tienduizenden aan de gevolgen van de ziekte.

In Soho, een buitenwijk van Londen, stierven in 10 dagen tijd meer dan 500 mensen aan cholera. Dr. John Snow stelde dat de ziekte werd veroorzaakt door het vervuilde drinkwater.

Maar artsen geloofden in die tijd dat een ‘miasma in de atmosfeer’ de boosdoener was.

Dr. Snow linkte de uitbraak aan een pomp in Broad Street. Toen de pomp werd verwijdert, kwam er abrupt een einde aan de uitbraak.

Vluchtelingenkampen en dysenterie

Vluchtelingenkampen die in 1994 waren opgezet in Zaïre hadden vaak te kampen met uitbraken van dysenterie.

De ontlasting van de vluchtelingen belandde overal en nergens en vervuilde het drinkwater. Na een zware regenbui brak er een epidemie uit en stierven er 2000 mensen per dag aan de ziekte.

Toen de VS en VN vers water aanleverden en mensen adviseerden om de toiletten te gebruiken, daalde het aantal gevallen van dysenterie.

Chicago en tyfus

Het aantal inwoners van Chicago steeg van 350 in 1835 naar meer dan 60.000 in 1850. De waterinfrastructuur van de stad was niet berekend op die snelle bevolkingsgroei.

Er werden vooral veel gevallen van tyfus gemeld. Toen de waterinfrastructuur van Chicago begin 20e eeuw werd gemoderniseerd, kelderde het aantal gevallen.

Conclusie

Sanitair voorkomt dat ziektes zich kunnen verspreiden. De Grieken en Romeinen hadden al aquaducten, badhuizen en drainagesystemen.

Toen het Romeinse Rijk in verval raakte, ging hun kennis over hygiëne grotendeels verloren. De beschaving betaalde de prijs.

Europeanen bleven besmet raken met pokken tot de meeste gebieden beschikten over riolering. Toch wordt geclaimd dat het pokkenvaccin de ziekte heeft uitgeroeid.

Er was in eerste instantie veel weerstand tegen het pokkenvaccin. Volgens sommige statistici stierf 1 op de 200 mensen door het vaccin.

Vaccins bevatten vaak giftige stoffen zoals aluminium en formaldehyde, of weefsel van geaborteerde foetussen.

Steeds meer mensen laten hun kinderen niet vaccineren, maar mede door de propaganda en leugens van farmaceutische bedrijven voeren voor- en tegenstanders nog steeds een fel debat.

Bronmateriaal

[Organic Lifestyle Magazine]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kris
Kris
7 jaren geleden

In ieder geval polio kan heel goed door adem worden verspreid. Dysenterie door fysiek contact, door bijvoorbeeld handdrukken. Daar helpt een schoon toilet weinig tegen…

Philipinus
Philipinus
7 jaren geleden

Persoonlijk niets nieuws, ben daar al jaren op aan het wijzen en discuteren tegen mensen die pro vaccinatie zijn en denken dat het daarom beter is dan een paar honderd jaren geleden.

lezertje
lezertje
7 jaren geleden

Het is goed dat men kritisch is en blijft op alles wat medische zorg betreft. Maar ik wil tóch een lans breken voor vaccineren! Natuurlijk, vaccineren kan ook gevaarlijk zijn bij kinderen. Maar heel vaak blijft het bij wat griepachtige verschijnselen of zere spier dat met een paar dagen over is. Ik heb eens in mijn vriendenkring geïnformeerd. Ikzelf ken niemand wiens kind klachten heeft over gehouden aan vaccineren, nog mijn vrienden, noch hun vrienden. Volgens mij woedt er een ideologiestrijd die niet met cijfers is te onderbouwen. En dan nog wat; als riolering en schoon drinkwater (wat zeker een goede invloed heeft gehad op het indammen van ziekten, dat valt niet te ontkennen) alléén voldoende zou zijn, waarom duikt dan in de ‘Bible belt” in Nederland, waar men vanuit geloofsovertuiging niet laat vaccineren, onder de niet-gevaccineerde kinderen met een zekere regelmaat een polio-uitbraak op, terwijl dit niet het geval is bij gevaccineerde kinderen? Waarom nemen moeders uit die regio hun kind dan stieken mee op een uitje naar de grote stad sinds de laatste grote uitbraak en halen zijn met het kind een poliovaccinatie? Het komt uiteindelijk neer op een eenvoudige som; hoeveel kinderen sterven met vaccinatie? Hoeveel kinderen sterven er zonder vaccinatie? Als je deze cijfers naast elkaar legt wordt het altijd een andere discussie; de cijfers wijzen dan op het gevaar van niet-vaccineren. De hardliners zeggen dan ‘geloof jij de cijfers’? Ja, die geloof ik ja. Je kunt ook paranoia zijn. Maar da’s niet de basis voor overdachte beslissingen.

Franss
Franss
7 jaren geleden

Daar bij organic lifestyle hebben ze duidelijk een probleem dat ondanks slechte riolering in India de polio is verdwenen. Door vaccinatie, dus vaccinatie werkt.
Maar ze versimpelen de zaak door alleen te vermelden dat polio zich via ontlasting verspreidt, terwijl dat nog gemakkelijker via uitademing door de lucht gaat.
Als de polio terugkeert is dat niet door slechte riolering, maar door slechte vaccinatie en bezoek naar/van Nigeria of Afghanistan waar polio nog niet is uitgeroeid. Als het een beetje tegenzit gaan de Taliban en IS de totale uitroeiing van polio voorkomen en weer duizenden doden en verlamden veroorzaken.

Neemt niet weg dat betere riolering in India nog veel ziektes voorkomen kan.

Back to top button
30
0
We lezen graag je reactie!x