Homepagina » Universum » Studie: ons universum is mogelijk één groot hologram
Studie: ons universum is mogelijk één groot hologram

Studie: ons universum is mogelijk één groot hologram

We leven in een reusachtig hologram en alles wat we om ons heen zien is slechts een projectie van een tweedimensionaal oppervlak. Deze theorie werd in 1997 voorgesteld door de Argentijnse natuurkundige Juan Maldacena.

De meeste mensen kennen hologrammen van creditcards en bankbiljetten. Ze zijn tweedimensionaal, maar ogen driedimensionaal. Ons universum gedraagt zich mogelijk op soortgelijke wijze.

Oostenrijkse wetenschappers hebben nu voor het eerst aangetoond dat het holografische principe ook werkt in een realistisch model van onze kosmos. Volgens het holografische principe bestaat er een tweedimensionaal oppervlak dat we niet kunnen zien. Dit oppervlak bevat alle informatie die nodig is om een driedimensionaal object te beschrijven, in dit geval ons universum.

Gegevens die de beschrijving van een 3D-object bevatten, zoals het apparaat waarmee je dit artikel leest, kunnen verborgen liggen in een gebied in deze platte, ‘echte’ versie van het heelal. Maldacena kwam tot deze conclusie toen hij ontdekte dat er voor wiskundige beschrijvingen van het universum één minder dimensie nodig was dan je zou verwachten.

Tot nu toe werd dit principe alleen nog maar getest in anti-de-sitter-ruimtes (ADS), een ruimtetijd-continuüm dat negatief is gekromd. Het probleem is dat ze erg verschillen van de ruimtes in ons eigen heelal.

Wetenschappers van de Technische Universiteit Wenen hebben nu ontdekt dat het holografische principe ook stand houdt in een vlakke ruimtetijd. Hoewel dit nog niet bewijst dat we in een hologram leven, wijst het onderzoek wel steeds meer in die richting. De studie is gepubliceerd in Physical Review Letters.

[Technische Universität Wien]


Vond je dit artikel leuk? Deel het dan met anderen op Social Media
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

28 reacties

 1. Tja op een 3d scherm krijg je ook de illusie echt 3d te zien. Kleuren zijn een illusie. Zie filmpje. https://www.youtube.com/watch?v=R3unPcJDbCc
  Dromen zijn een illusie met levensechte of zelfs scherpere zintuigen. Je kan werkelijk alles wat je maar wil en veel meer in een droom. Voelen(bv sex), proeven(eten wat je maar wil zonder dik worden), ruiken(ga in een tuin vol met bloemetjes en snuif maar eens lekker), zien(levensechte grafische resolutie), horen(zelfs praten met mensen, meestal bizar maar kan ook verrassend goed zijn).

  Alles wat we zien en waarnemen met andere zintuigen word gefilterd door ons brein en komt anders binnen. Onze hersenen kunnen ons de grootste illusies vormen die ze maar willen, kijk maar vooral naar dromen. Je kan dit niet bewust opvragen, tenzij je een lucide droom hebt. Iets wat iedereen meemaakt maar niet in wakende toestand controle over heeft. Stel je voor als we ons brein konden hacken, dan zijn alle ervaringen mogelijk.

  Onze technologie bv infrarood en uv cameras zien meer werkelijkheid van hoe alles echt is. Het filteren van het brein is natuurlijk een goed iets, het maakt alls mooier, daar niet van. De vraag is kunnen alle illusies met technologie ontrafeld worden? Blijkbaar wel.

  1 likes
  • Volgens de gnosistische geschriften is deze wereld een misgeboorte. De Oerschepper zond als antwoord Zijn Licht naar deze wereld om te herstellen. Daarom zijn wij hier. Om deze wereld Zijn Licht te geven. Je bent geneigd dit te vergeten, De wereld haalt al zijn trucs uit de kast om je in gevangenschap te houden.

   1 likes
 2. Een tijdje geleden sneed ik me tijdens het aardappelschillen met een keukenmesje in mijn holografische vinger. Heb ik me de dus kennelijk maar verbeeld dat dit echt pijn deed.. 😉

  1 likes
 3. Wat een onzin, iedereen weet toch dat de aarde 3d en niet 2d is?

  1 likes
 4. Het zijn de Goden, Meesters en Hoge Wetenschappers die deze hologrammen beheersen.

  0 likes
 5. michael talbot – holographic universe…uitgebracht in 1992….

  dus ehm….23 jaar geleden was het al bekend…

  0 likes
 6. Science-fiction schrijver Philip K. Dick kwam in 1977 al met zo’n theorie.

  https://www.youtube.com/watch?v=bZkvi9JIJv8

  0 likes
 7. haha jeetje ze willen dus dat we vergeten dat we iedere dag bloed zweten tranen beleven dat het maar een projectie is ha wie dat gelooft kom laat mij je een klap voor je bek geven en dan kijken of je dat een projectie vond wetenschappelijk of welke analyse je gebruikt alles is ok. wat wel zo is dat als we (visual)-is-eren dan zijn wel aan het projecteren. het is net inderdaad een virtuale wereld die in de zomer hier in NL ook te koop is virtuele brillen wordt je dus volledig afgeloten van de 3d realiteit en ga je naar een 4d realiteit waar ze alles al klaar hebben gemaakt voor gebruik op massaale volk massa complete mini universums de 4d realiteit is het grootste gamezone zeg maar

  0 likes
 8. mensen nog een voorbeeld, je hebt een hart die echt niet dingen loopt te verbeelden van wie je houd. je hersens daartegen ja die houd al maar te graag van dingen verbeelden 180graden nog wel ook je kent het wel. over dimensies gesproken zij willen ons dom houden dat we niks zijn maar het grappige is zij weten dondersgoed wie we zijn en dat is waar zij zo bang voor zijn dat we op een dag zullen waken over wie wij werkelijk zijn en ik kan je met zekerheid zeggen omdat ik mij daar zelf bewust van ben wij allen zijn een oneindige multi dimensionaal wezen wij allen hebben geen begin en geen eind van bestaan in wat voor levens vorm dan ook op alle facceten van het leven zijn we er het is er alltijd aanwezig geweest alles maar ook echt alles zijn we ook geweest in dit universum. ieder van ons is een universum dus alles zit al in jouw. we zitten nu in een universum waar we co creatie met zn allen doen zo werkt dit universum door wederzijdse samenwerking

  0 likes
 9. Zijn theorie klopt half.. we leven “gewoon” in een 3d wereld.
  De materialisatie vind plaats dmv energie overdracht via sub-atomaire manifestatie.
  Deze manifestatie van atomen is zichtbaar en voelbaar als materie dmv van onze beperkte zintuigelijke waarneming. Zonder deze beperking zouden we een enorme zee van atomen zien met verschillende dichtheden.

  0 likes
  • Een atoom bestaat voor 97% uit niets. Kun je dan nog wel spreken van materie? Het is tenslotte slechts een betekenis die wij aan dat woord hebben gegeven en die betekenis voldoet mijns inziens niet wanneer een “materie” voor 97% uit niets bestaat.

   0 likes
 10. Wij zijn manifestaties van energie.

  0 likes
 11. Hmm, ik zie een nuance verschil:

  De tekst in de bron luidt: This however, does not yet prove that we are indeed living in a hologram – but apparently there is growing evidence for the validity of the correspondence principle in our own universe.

  Vertaalt zich als: Hoewel dit nog niet bewijst dat we in een hologram leven, lijkt het erop dat er groeiend bewijs is voor de validiteit van het corresponce principle in ons oigen universum.

  Dat is niet hezelfde als, zoals in het NfN artikel: Hoewel dit nog niet bewijst dat we in een hologram leven, wijst het onderzoek wel steeds meer in die richting.

  0 likes
 12. gillende keukenmeid

  Atomnics: graag volgende keer waarschuwen dat mensen die je reactie lezen daarna even aan de zuurstof moeten hangen

  0 likes
 13. Kan de admin ff in de titel een streep door ‘mogelijk’ halen?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

nasa

NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

Stem af universum

Afstemmen op het universum

Het was laatst weer zover. Ik sprak ...