Homepagina » Buitenland » Van Bilderberg tot Syngenta: 9 oud-eurocommissarissen hebben samen 98 bijbanen bij multinationals
Van Bilderberg tot Syngenta: 9 oud-eurocommissarissen hebben samen 98 bijbanen bij multinationals

Van Bilderberg tot Syngenta: 9 oud-eurocommissarissen hebben samen 98 bijbanen bij multinationals

Uit een nieuwe studie van de niet-gouvernementele organisatie Corporate Europe Observatory (CEO) blijkt hoe nauw de Europese politiek is verweven met de industrie.

Negen van de 29 eurocommissarissen uit de ploeg-Barroso hebben een jaar na hun terugtreden bijbanen in het bedrijfsleven of daaraan verbonden organisaties. Van de bijna 100 nevenfuncties (meer dan 10 per persoon) had de nieuwe Commissie er zeker acht moeten verbieden, omdat het risico van belangenverstrengeling te groot is.

Het Ethische Comité van de Europese Unie heeft 37 bijbanen bekeken en goedgekeurd, waaronder die van voormalig eurocommissaris voor Milieu Janez Potocnik, die nu werkt voor een lobbygroep die is opgericht door chemiereus Syngenta.

Ontoelaatbaar

CEO zet ook vraagtekens bij het betaalde adviseurschap van Neelie Kroes bij de Amerikaanse zakenbank Bank of America Merrill Lynch. De organisatie vindt dat zeven andere functies van onder andere de oud-commissarissen Viviane Reding en Karel de Gucht ontoelaatbaar zijn.

“De ‘bubbel van Brussel’ leidt tot een ongezonde relatie tussen beleidsmakers en degenen die onderwerp van dit beleid zijn. De draaideuren die deze eurocommissarissen gebruiken zijn nog problematischer omdat ze de macht concentreren bij machthebbers die wetten maken en die het leven van 500 miljoen burgers beïnvloeden,” aldus CEO.

Bilderbergconferentie

‘Koning van de jungle’ is oud-voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso, die een vinger in de pap heeft bij 22 bedrijven. Daar zitten een paar invloedrijke gremia bij, waaronder de Bilderbergconferentie, het World Economic Forum en de European Business Summit. Barroso geeft ook betaalde lezingen voor liefhebbers van complottheorieën.

De innige banden tussen politiek en bedrijfsleven staan weer extra in de belangstelling door het dieselschandaal bij Volkswagen, waaruit bleek dat strenge regels werden tegengehouden door Duitsland, Frankrijk en Italië, landen met een grote auto-industrie. Volgens CEO zijn de ‘draaideurregels’ veel te slap.

[Express]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

vaccin

‘Apartheid door vaccinaties nu een feit, maar 80% Nederlanders is alleen bezig met vakantie’

Volledig gevaccineerde reizigers hoeven niet meer te ...

jansen

Freek Jansen ageert tegen Build Back Better-plan voor nieuwe wereldorde: ‘Riekt naar censuur en propaganda’

Minister Blok schreef de Tweede Kamer een ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x