Homepagina » Buitenland » Van Bilderberg tot Syngenta: 9 oud-eurocommissarissen hebben samen 98 bijbanen bij multinationals
Van Bilderberg tot Syngenta: 9 oud-eurocommissarissen hebben samen 98 bijbanen bij multinationals

Van Bilderberg tot Syngenta: 9 oud-eurocommissarissen hebben samen 98 bijbanen bij multinationals

Uit een nieuwe studie van de niet-gouvernementele organisatie Corporate Europe Observatory (CEO) blijkt hoe nauw de Europese politiek is verweven met de industrie.

Negen van de 29 eurocommissarissen uit de ploeg-Barroso hebben een jaar na hun terugtreden bijbanen in het bedrijfsleven of daaraan verbonden organisaties. Van de bijna 100 nevenfuncties (meer dan 10 per persoon) had de nieuwe Commissie er zeker acht moeten verbieden, omdat het risico van belangenverstrengeling te groot is.

Het Ethische Comité van de Europese Unie heeft 37 bijbanen bekeken en goedgekeurd, waaronder die van voormalig eurocommissaris voor Milieu Janez Potocnik, die nu werkt voor een lobbygroep die is opgericht door chemiereus Syngenta.

Ontoelaatbaar

CEO zet ook vraagtekens bij het betaalde adviseurschap van Neelie Kroes bij de Amerikaanse zakenbank Bank of America Merrill Lynch. De organisatie vindt dat zeven andere functies van onder andere de oud-commissarissen Viviane Reding en Karel de Gucht ontoelaatbaar zijn.

“De ‘bubbel van Brussel’ leidt tot een ongezonde relatie tussen beleidsmakers en degenen die onderwerp van dit beleid zijn. De draaideuren die deze eurocommissarissen gebruiken zijn nog problematischer omdat ze de macht concentreren bij machthebbers die wetten maken en die het leven van 500 miljoen burgers beïnvloeden,” aldus CEO.

Bilderbergconferentie

‘Koning van de jungle’ is oud-voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso, die een vinger in de pap heeft bij 22 bedrijven. Daar zitten een paar invloedrijke gremia bij, waaronder de Bilderbergconferentie, het World Economic Forum en de European Business Summit. Barroso geeft ook betaalde lezingen voor liefhebbers van complottheorieën.

De innige banden tussen politiek en bedrijfsleven staan weer extra in de belangstelling door het dieselschandaal bij Volkswagen, waaruit bleek dat strenge regels werden tegengehouden door Duitsland, Frankrijk en Italië, landen met een grote auto-industrie. Volgens CEO zijn de ‘draaideurregels’ veel te slap.

[Express]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
x

Check Also

coronacrisis

Eerste bewijs dat vaccinmakers coronacrisis misbruiken voor winst: ‘Ze willen ons niet redden’

Lobbywaakhond Corporate Europe Observatory (CEO) kon e-mails ...

timmermans

Europees klimaatactieplan: ‘De stoppen in het hoofd van Timmermans zijn nu echt doorgeslagen’

Terwijl de meeste landen nog worstelen met ...

>