Buitenland

Van Bilderberg tot Syngenta: 9 oud-eurocommissarissen hebben samen 98 bijbanen bij multinationals

Help door dit artikel met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Uit een nieuwe studie van de niet-gouvernementele organisatie Corporate Europe Observatory (CEO) blijkt hoe nauw de Europese politiek is verweven met de industrie.

Negen van de 29 eurocommissarissen uit de ploeg-Barroso hebben een jaar na hun terugtreden bijbanen in het bedrijfsleven of daaraan verbonden organisaties. Van de bijna 100 nevenfuncties (meer dan 10 per persoon) had de nieuwe Commissie er zeker acht moeten verbieden, omdat het risico van belangenverstrengeling te groot is.

Het Ethische Comité van de Europese Unie heeft 37 bijbanen bekeken en goedgekeurd, waaronder die van voormalig eurocommissaris voor Milieu Janez Potocnik, die nu werkt voor een lobbygroep die is opgericht door chemiereus Syngenta.

Ontoelaatbaar

CEO zet ook vraagtekens bij het betaalde adviseurschap van Neelie Kroes bij de Amerikaanse zakenbank Bank of America Merrill Lynch. De organisatie vindt dat zeven andere functies van onder andere de oud-commissarissen Viviane Reding en Karel de Gucht ontoelaatbaar zijn.

“De ‘bubbel van Brussel’ leidt tot een ongezonde relatie tussen beleidsmakers en degenen die onderwerp van dit beleid zijn. De draaideuren die deze eurocommissarissen gebruiken zijn nog problematischer omdat ze de macht concentreren bij machthebbers die wetten maken en die het leven van 500 miljoen burgers beïnvloeden,” aldus CEO.

Bilderbergconferentie

‘Koning van de jungle’ is oud-voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso, die een vinger in de pap heeft bij 22 bedrijven. Daar zitten een paar invloedrijke gremia bij, waaronder de Bilderbergconferentie, het World Economic Forum en de European Business Summit. Barroso geeft ook betaalde lezingen voor liefhebbers van complottheorieën.

De innige banden tussen politiek en bedrijfsleven staan weer extra in de belangstelling door het dieselschandaal bij Volkswagen, waaruit bleek dat strenge regels werden tegengehouden door Duitsland, Frankrijk en Italië, landen met een grote auto-industrie. Volgens CEO zijn de ‘draaideurregels’ veel te slap.

[Express]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x