Natuur en Milieu

Veelgebruikt landbouwgif tast hersenen aan

Help ons door deze info met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

2103%20landbouwgif2349237493842374932Uit Japans onderzoek blijkt dat het zenuwgif imidacloprid, dat veel in de land- en tuinbouw wordt gebruikt, de ontwikkeling van de hersenen van ongeboren kinderen aantast.

Volgens de wetenschappers wordt het gevaar voor het menselijk zenuwstelsel zwaar onderschat. Ze stellen dat de norm voor het maximale gebruik met een factor duizend scherper moet worden gesteld.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Boeren gebruiken sinds de verruimde toelating in 2004 steeds vaker imidacloprid. Het gif wordt door de gewassen opgenomen en kan er niet worden afgewassen.

Ongeveer 85 procent van de gewassen in Nederland wordt verbouwd met deze zenuwgiffen via zaadcoating en druppelsystemen. Op veel plaatsen wordt de norm in het oppervlaktewater met een factor tien tot tienduizend overschreden.

EU-norm

Toxicoloog Henk Tennekes en docent nieuwe risico’s Jeroen van der Sluijs van de Universiteit Utrecht stellen dat we in Nederland dagelijks tussen de één en twee milligram imidacloprid binnenkrijgen via groente, fruit, aardappelen, rijst en thee.

Volgens de EU-norm is het gif bij een persoon van 70 kilo schadelijk bij 4,2 mg of 0,06 mg per kilo lichaamsgewicht. Uit het Japanse onderzoek blijkt dat de norm duizend keer scherper zou moeten zijn.

Bijensterfte

Imkers leggen al jaren een verband tussen imidacloprid en de bijensterfte. Zo sterft in Nederland jaarlijks gemiddeld 25 tot 30 procent van de volken.

Uit Amerikaans onderzoek is bovendien gebleken dat het binnenkrijgen van organofosfaat, een veelgebruikte insecticide met minder invloed op het menselijk zenuwstelsel dan imidacloprid, bij zwangere vrouwen de hersenen van ongeboren kinderen negatief beïnvloedt.

Parkinson en Alzheimer

Canadese wetenschappers onthulden dat de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson en Alzheimer kan worden versneld door neonicotinoïden, waar imidacloprid aan toebehoort.

Vorig jaar was in de Tweede Kamer net geen meerderheid (72 stemmen) om het gif uit voorzorg te verbieden. Op het moment wordt een onderzoek van de Gezondheidsraad afgewacht naar de mate waarin mensen worden blootgesteld aan het gif.

Zenuwcellen in de kleine hersenen bij ratten raken al bij minieme hoeveelheden geprikkeld. Dat is volgens Tennekes en Van der Sluijs een aanwijzing dat bij mensen een soortgelijk effect optreedt. In 2007 verkocht de grote farmaceut Bayer imidacloprid voor 556 miljoen euro.

Bron: Gelderlander.nl

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x