Homepagina » Archeologie » ‘Afrikaans Atlantis’: Duiker ontdekt verzonken stad voor kust Tanzania
'Afrikaans Atlantis': Duiker ontdekt verzonken stad voor kust Tanzania

‘Afrikaans Atlantis’: Duiker ontdekt verzonken stad voor kust Tanzania

Een duiker heeft voor de kust van Tanzania een verzonken stad ontdekt. Alan Sutton was in de buurt van het eiland Mafia op zoek naar een oud fort, toen hij plotseling op de resten van een vier kilometer lange muur stuitte.

“Mijn mond viel open van verbazing,” vertelde Sutton aan IBTimes UK. “Ik had nooit verwacht dat het zo groot zou zijn. Ik verwachtte een oud Portugees fort, maar vond iets veel groters.”

De duiker heeft op zijn blog uitvoerig over zijn ontdekking geschreven. Toen hij per helikopter over het eiland vloog zag hij een vreemd gevormde formatie in het water. Samen met een collega wist hij bepaalde gebieden te fotograferen en te verkennen die normaal gesproken onder water liggen.

Cement

Het tweetal vond onder meer funderingen rond een groot gebied. Langs de fundering lagen grote langwerpige blokken van vijf bij vijf meter. De noordelijke en zuidelijke funderingen zijn 3,7 kilometer lang, hoewel er waarschijnlijk nog veel meer verborgen ligt onder het zand.

Sutton zei dat de blokken waarschijnlijk zijn gemaakt van een soort cement. Sommige blokken zijn voorzien van kleine gaten langs de rand. Omdat de vindplaats nog niet is bezocht door wetenschappers of archeologen, is er nog niets bekend over de ouderdom.

Hoogst ongewone vondst

De resten zijn zeker door mensen gemaakt en zeer oud, aldus Sutton. Ook lijken ze in niets op andere ruïnes die in Tanzania zijn gevonden. “Deze vindplaats zal archeologen ongetwijfeld vele jaren bezighouden,” zei hij, toevoegende dat het waarschijnlijk gaat om een zeer oude havenstad.

Sutton heeft de vondst gemeld bij de autoriteiten en zal de plek later deze maand bezoeken met archeoloog Felix Chami van de Universiteit van Dar es Salaam. Chami heeft foto’s van de plek gezien en zei dat het gaat om een hoogst ongewone vondst.

[IBTimes UK]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

6 reacties

 1. Zo’n 18000 jaar geleden was de zeespiegel ongeveer 130 meter lager dan nu, zie https://www.e-education.psu.edu/earth103/node/636
  Op deze kaart is alles wat land wat 18000 jaar geleden boven de zeespiegel uitstak, rood gekleurd: http://www.apparentlyapparel.com/news/submerged-structures-cities-prove-ice-age-ended-1500-bc
  En dat zijn de plaatsen waar archeologen dus moeten zoeken naar verzonken steden!

  2 likes
  • days of our lives

   Meer kans op kleinschalige nederzettingen. Die worden dan ook massaal gevonden in die roodgemarkeerde gebieden. Steden zul je er niet vinden.

   0 likes
   • Dus Gobekli Tepe (11000 jaar oud) in Turklije is kleinschalig? Gunang Padang (mogelijk 28000 jaar oud) in Indonesie is kleinschalig? The onderwater megaliet bij Yaniguni is kleinschalig?

    0 likes
 2. Eigenlijk zie je op dit filmpje helemaal niks van een verzonken stad

  2 likes
 3. De vermelde coördinaten op zijn blog zijn wel verkeerd, 07 45′ Z – 39 45′ O i.p.v. 06 45′ Z – 39 18′ O

  Verder lijkt het een natuurlijk koraalrif, misschien bewerkt, want van een stad tussen deze muren is geen spoor te vinden. Afwachten dus weer.

  1 likes
 4. Door de laatste zondvloed ongeveer 2500 vChr. is de zeespiegel ongeveer 60 mtr gestegen en stond de Noordzee droog

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

president

President Tanzania ‘betrapt WHO op leugen’: ‘We stuurden monsters van een geit en een papaja’

Sommige Afrikaanse leiders staan wantrouwend tegenover de ...

Een gigantisch stedelijk netwerk in niemandsland: mythische 'verloren stad van Goden' ontdekt in Cambodjaanse jungle

Een gigantisch stedelijk netwerk in niemandsland: mythische ‘verloren stad van Goden’ ontdekt in Cambodjaanse jungle

Een stad waar experts al jaren naar ...