Natuur en Milieu

Let op de oogstmaan (video)

Help anderen door dit artikel met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Volgens folklore heeft iedere volle maan een speciale naam. Je hebt bijvoorbeeld de wolfmaan, de sneeuwmaan, de wormmaan, de grasmaan, de dondermaan, de oogstmaan en de jagersmaan.

Elke naam vertelt iets over het seizoen of de maand waarin de volle maan verschijnt. Deze maand verschijnt de oogstmaan aan de hemel.

De oogstmaan is de volle maan die het dichtst in de buurt valt van de herfstequinox, die het begin van de herfst op het noordelijk halfrond markeert.

Dit jaar is het op 19 september volle maan en valt de herfstequinox op 22 september. Vóór de uitvinding van de gloeilamp waren boeren voor de oogst afhankelijk van maanlicht. Veel gewassen zijn aan het einde van de zomer en het begin van de herfst rijp voor de oogst waardoor boeren het in deze tijd van het jaar extreem druk hebben. Ze moeten vaak doorwerken tot na zonsondergang. Maanlicht werd een essentieel onderdeel van de landbouw en zo werd de oogstmaan geboren.

Door het jaar heen komt de maan iedere dag gemiddeld 50 minuten later op. Rond de herfstequinox wordt dit verschil echter teruggebracht tot slechts 30 minuten. Dit heeft te maken met het snijpunt van de schijnbare zonnebaan door de hemelequator.

De oogstmaan komt op wanneer de zon ondergaat. Een laaghangende maan kleurt rood door wolken en stof in de atmosfeer en is buitengewoon groot vanwege de maan-illusie, een gezichtsbedrog waarbij de maan groter lijkt naarmate deze zich dichter bij de horizon bevindt. Wanneer je deze effecten combineert ziet de aankomende supermaan eruit als een enorme pompoen.

Bron: Nasa.gov

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
AwE130
AwE130
8 jaren geleden

De maan is een wonder en vele mensen weten niet half hoe veel invloed de maan op ons mensen heeft. In 1969 zijn we voor het eerst op de maan geland, maar was dat wel zo? Hier een nieuwe ontdekking die wel eens een ander licht op de maan landingen kan doen schijnen. Studio medewerker in een groen pak op de maan, of is het iets anders? Het zou ook een buitenaardse kunnen zijn maar ik denk dat NASA nog liever zijn schoen opvreet voordat ze dat toegeven. Oordeel zelf maar wat het is!
http://www.awe130.com/index.php/the-latest-news/111

Aardebewoner
Aardebewoner
8 jaren geleden

Mede vanwege die kennis van welke maan er is is op dit moment die troonrede uitgesproken, De maan heeft ontzettend veel invloed op ons leven hier op aarde. Veel van die kennis is bij vele mensen weg. Echter bij bepaalde geheime genootschappen is die kennis nog zeker aanwezig. Daar is men op de hoogte van dit en het zou mooi zijn wanneer velen ook weer meer van deze kennis op de hoogte zijn.

enkidoe
enkidoe
8 jaren geleden

[quote name=”Aardebewoner”]Mede vanwege die kennis van welke maan er is is op dit moment die troonrede uitgesproken, De maan heeft ontzettend veel invloed op ons leven hier op aarde. Veel van die kennis is bij vele mensen weg. Echter bij bepaalde geheime genootschappen is die kennis nog zeker aanwezig. Daar is men op de hoogte van dit en het zou mooi zijn wanneer velen ook weer meer van deze kennis op de hoogte zijn.[/quote]zelf heb je die kennis ook niet gezien het ontbreken van voorbeelden in je opmerking.
Mijn vraag dus, hoe kom je daar bij, wie zegt dat.

Wesley
Wesley
8 jaren geleden

[quote name=”Aardebewoner”]Mede vanwege die kennis van welke maan er is is op dit moment die troonrede uitgesproken, De maan heeft ontzettend veel invloed op ons leven hier op aarde. [/quote]
O ja?

Maar het is toch ieder jaar zo dat de maan rondom prinsjesdag de oogstmaan is.

De herfstequinox is ieder jaar op 21 september en de troonrede wordt ieder jaar uitgesproken tussen 15 en 23 september. Dus altijd rond de oogstmaan. Ieder jaar weer.

Welke speciale kennis hebben zij dan over welke maan? En hoe zie je dat terug in de troonrede?

Voorbeelden graag.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

6
0
We lezen graag je reactie!x