Archeologie

Verbijsterende ‘Nazcalijnen’ ontdekt in Midden-Oosten

Help mee door deze info met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Ze zijn te vinden van Syrië tot in Saoedi-Arabië, kunnen alleen worden gezien vanuit de lucht en bijna niemand weet dat ze bestaan.

Het gaat om de Nazcalijnen, oude geogliefen of tekeningen in het woestijnzand van de Peruaanse hoogvlakte, van het Midden-Oosten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Met behulp van satellieten en luchtfoto’s ontdekken wetenschappers meer geogliefen in Jordanië dan ooit tevoren. Het gaat in totaal om duizenden lijnenspellen.

De stenen bouwwerken, die door archeologen ‘wielen’ worden genoemd, zijn gemaakt volgens verschillende ontwerpen. Het meest voorkomende ontwerp is een cirkel met spaken. Onderzoekers menen dat ze tenminste 2.000 jaar oud zijn, maar kunnen ze nog moeilijk dateren. Ze worden vaak gevonden op lavavelden en zijn tussen de 25 en 70 meter in omvang.

Bekijk hier meerdere foto’s van de geogliefen.

“Alleen al in Jordanië vinden we stenen structuren die veel talrijker zijn dan de Nazcalijnen, die zich uitstrekken over een veel groter gebied en veel ouder zijn,” zei David Kennedy van de Universiteit van Western Australia. Kennedy’s nieuwe onderzoek zal worden gepubliceerd in het Journal of Archeological Science. Sommige bouwwerken die enkele tientallen meters door het landschap meanderen blijven nog een mysterie voor de onderzoekers.

Kennedy en zijn collega’s zijn bezig vanuit de lucht archeologische vindplaatsen te identificeren in Jordanië. Ze hebben vooralsnog geen idee waar de lijnen voor werden gebruikt en welke betekenis ze hadden.

Fascinerende bouwwerken

In 1927 publiceerde luitenant Percy Maitland van de RAF in het blad Antiquity een verwijzing naar de ruïnes. Volgens de Bedoeïen gaat het om ‘kunstwerken van de oude mensen’. Vanaf de grond kun je vaak moeilijk zien dat het gaat om een lijnenspel of een patroon. Enkel vanuit de lucht wordt de vorm pas goed duidelijk.

Bekijk hier een archief van de wielen die gevonden zijn op verschillende plaatsen in het Midden-Oosten.

Sommige wielen worden afzonderlijk gevonden terwijl andere in clusters bijeen liggen. Nabij de oase van Azraq zijn honderden lijnen gevonden die geclusterd zijn in een tiental groepen. “Sommige van de verzamelingen rond Azraq zijn zeer opzienbarend,” zei Kennedy.

In Saoedi-Arabië vond het team andere stijlen. Er werden vierkanten aangetroffen terwijl andere geogliefen weinig gelijkenis vertoonden met wielen. Weer andere bevatten twee spaken en bleken uitgelijnd met de richting waar de Zon opkomt en ondergaat in het Midden-Oosten.

Professor natuurkunde Amelia Sparavigna van Politecnico di Torino in Italië is ook van mening dat de aangetroffen patronen geogliefen zijn die lijken op de Nazcalijnen in Peru, zo liet ze in een email weten.

Bron: Livescience.com

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x