Homepagina » Gezondheid » Verbod op gebruik ‘kankerverwekkend’ glyfosaat van Monsanto op komst in Brussel
Verbod op gebruik van 'kankerverwekkend' glyfosaat van Monsanto op komst in Brussel

Verbod op gebruik ‘kankerverwekkend’ glyfosaat van Monsanto op komst in Brussel

Terwijl de Europese Unie voorlopig nog geen besluit neemt over de onkruidverdelger glyfosaat, neemt de Brusselse regering het heft in eigen hand. Dat België zich mogelijk achter een verlenging van de licentie van het product van Monsanto schaart, getuigt van lafheid ten aanzien van het milieu, zo klinkt het.

De Brusselse ministers van Leefmilieu Céline Fremault en Carlo Di Antonio hebben een verbod op het gebruik van glyfosaat voorgesteld. De twee ministers zijn verbijsterd dat België het voorstel van de Europese Commissie steunt om de licentie van het omstreden product nog eens 15 jaar te verlengen.

Experts van de EU-lidstaten zouden deze week besluiten het veelgebruikte maar omstreden middel 15 jaar langer toe te staan, maar een aantal lidstaten en fracties in het Europees Parlement verzet zich daar tegen, waardoor een besluit is uitgesteld.

Duurzame ontwikkeling

Fremault en Di Antonio zeggen dat het standpunt van de Belgische overheid neerkomt op ‘lafheid ten aanzien van het milieu’. Volgens hen vormen pesticiden als glyfosaat een risico voor de volksgezondheid en het milieu.

De ministers onderstrepen het belang om het gebruik van pesticiden drastisch terug te dringen en te kiezen voor alternatieven die een duurzame ontwikkeling bevorderen.

Er heerst al geruime tijd een heftige controverse over de gezondheidseffecten van glyfosaat. Het agentschap voor kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie kwam in maart vorig jaar tot de conclusie dat de stof waarschijnlijk kankerverwekkend is voor mensen.

Gefinancierd door de industrie

De Europese voedselwaakhond EFSA concludeerde juist dat glyfosaat waarschijnlijk niét kankerverwekkend is, maar kreeg tegelijkertijd veel kritiek omdat het zijn oordeel onder meer baseerde op drie studies die gefinancierd zijn door de industrie.

Daarnaast daagt een groep Europese ngo’s zowel Monsanto als de EFSA voor de rechter. De discussie beroert ook burgers. Meer dan één miljoen Europeanen tekenden een petitie via Avaaz.org en Sumofus.org overhandigde meer dan 150.000 handtekeningen.

[Standaard]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • ET contactee schreef:

  Goh, wat raar.
  Het verwekken van kanker is de afgelopen decennia juist een speerpunt geweest van de nederlandse overheid.
  Fluoride in je water en tandpasta, terwijl al vanaf de jaren 40 de verkankerende eigenschappen van fluoride bekent waren, tot het toeliegen van de wereld over de oorzaak van de stoflongen van de limburgse mijnwerkers. Die kankerlongetjes van ze waren veroorzaakt door de slechte werkomstandigheden in de staatsmijnen.
  Maar als je dat beweerde, dan werd je net zo voor l*l gezet als de Groningers die beweerden dat de gaswinning de oorzaak van de bodemverzakking is.
  En ga zo maar door. En nu komt de overheid wederom met een of ander verhaaltje? Wekken ze de illusie dat ze het beste met je voor hebben? Nou, dat liegen ze ook vrolijk. Ze haten je en ze willen je dood hebben. Vandaar al die vaccins, al dat gif, die gore lucht, dat smerige voedsel, en die ziekmakende medicijnen.
  Of dacht je dat het allemaal toeval was, al die troep?
  Iedereen die ook maar enigzins hersens heeft weet dat Monsanto een club gewetenloze criminelen is. En dat doodschieten eigenlijk de enige oplossing is.
  Maar goed, ik denk dat de ambtenaren helemaal compleet van het padje zijn en tot het bittere, gore einde to blijven liegen, intimideren, en bedreigen, en dat het ene gif gewoon wordt vervangen door het andere gif.

  En natuurlijk ontkennen dat het heelal een oceaan van leven is. Vooral dat ontkennen. En elke dag dat ze dat doen, gebeuren er zulke gruwelijke dingen met mensen dat ik niet eens wil vertellen wat dan allemaal. Ik heb het geprobeerd, maar de redactie laat het niet toe.
  Aan de ene kant repecteer ik dat wel, maar ik vind het ook heel jammer, want uiteindelijk zijn we elkaars bondgenoten in de strijd tegen de schertsrealiteit die ons door de media wordt voorgeschoteld.

  26 likes
 • Freduardo schreef:

  Het maakt allemaal niks uit.
  Als het TTIP akkoord er is gaat Monsanto gewoon grote hoeveelheden leveren.
  Of anders een miljardenclaim.
  TTIP mag nooit ingevoerd worden want dan krijgen we de situatie dat wat in Amerika mag hier ook moet kunnen.
  En België heeft daar geen zeggenschap over, wel de EU.

  9 likes
 • hannie schreef:

  jaren terug was er al een verbod op roundup ,,,,het staat nog steeds in een tuincenrtum ,heb de mensen daar op attend gemaakt ,,maar die wisten het niet ???
  het moet meer openbaar gemaakt worden lijkt me ..
  maar ja wie ben ik ,,,het is allemaal schorum ,,,ook de pillen fabriekanten
  gelukkig gaan ze zelf ook eens de pijp uit ,,

  7 likes
  • faith schreef:

   Met een basis inkomen zullen bedrijven met een slechte naam zoals o.a. Monsanto en zeker alle big pharma bedrijven niet eens meer aan personeel kunnen komen. Want als je al niet meer moet werken, wie wil er dan nog bv. in een tuincentrum waar Monsanto verkocht wordt werken of welk ander bedrijf dan ook waar men maling aan de mensheid heeft.
   Met een basisinkomen worden de rollen omgedraaid en gaat het personeel het voor het zeggen krijgen.
   Foute bedrijven gaan op deze manier vanzelf het onderspit delven en zo zal alles weer rechtgetrokken en de maatschappij weer leefbaar worden.

   1 likes
 • JustBe schreef:

  Je wordt echt zooooooooooooo moe van dat stelletje in Den Haag dat vooral maar in geld belangen denkt.

  Ieder kind snapt dit:

  Roken schaadt de gezondheid (lichaam kucht erg snel): Wetenschappers deden daar 20 jaar over om het aan te tonen.

  Chemtrails schaadt de gezondheid. Standpunt van de regering is dat er eerst bewijs moet zijn

  Round Up is schadelijk. Wie snapt nou niet dat als je zo efficient planten kunt doodspuiten dat je niet kan verwachten dat dit onschadelijk is voor mensen??? Een klein kind zal zeggen dat als je rotzooi spuit op een land dat je ook parasieten, wormen, virussen e.d. aantrekt. Wetenschappers snappen nog niet eens het verband dat deze dieren worden aangetrokken door de gespoten rotzooi….

  De lijst is inmens groot…

  Waarom maken we nog steeds geen papier op grote schaal van Hennep? Een plant die jaarlijks groeit… Het zal wel schelen wat betreft bomenkap. Sinds eergisteren leerde ik over deze plant. Ongelooflijk deze plant. En naar buiten toe wordt alleen maar de drugs eigenschappen genoemd…

  Kanker is eenvoudig met natuurlijke middelen te genezen. Wel er zijn geen garanties.. maar het percentage is ontzettend hoog. VEEL hoger dan radiatie en chemo…

  Het is echt ongelooflijk… deze wereld….

  De lijst is inmens….

  Maar eerst meer MACHT… meer GELD alvorens deze plannen uit te voeren..

  8 likes
 • faith schreef:

  Het probleem van Den Haag en Brussel is dat ze moeten dealen met lobbyisten uit het bedrijfsleven die alles van ‘boven’ opleggen.
  Het probleem is dat die weinig tot geen belasting betalen, dus veel geld hebben, dus vinden dat ze ons betalen, dus vinden ze dat zij mogen bepalen.
  Om die reden vinden ze dat ze politici andere dingen mogen laten beslissen dan dat ze ons beloven. Krommer kan niet.
  Maar de lobbyisten gaan het met een basis inkomen ook moeilijk krijgen. Als ze eventueel nog aan het ‘werk’ blijven krijgen ineens een stuk minder te zeggen.
  En meteen ook maar die schreeuwerige leugenachtige en misleidende peperdure reclames gaan verbieden, waar een handvol arrogantjes heel veel geld verdienen en dus als vanzelfsprekend in de waan verkerend dat ze iets gepresteerd hebben, maar niet veel meer doen dan in the picture staan.
  En die worden ook door, je raadt het al, door ons betaald.
  Beter in plaats daarvan nuttige informatie blokjes over artikelen die je maar beter niet kunt kopen en waarom niet. Niet schreeuwerig en opdringend zoals in het oude systeem maar adviserend.

  4 likes
 • helder schreef:

  who wants to live forever???

  0 likes
  • sjoerd schreef:

   Ongenuanceerde vraag, in welke wereld? Een wereld zoals die nu vergalt wordt of in een wereld zoals die had moeten zijn (1 waarin de individu, saamhorigheid en liefde centraal staat leidend tot innovatie waar het beter van wordt(alle innovatie van de afgelopen decenia is het echt niet beter van geworden dus andere innovatie) en geld niet bestaat omdat het niet nodig is omdat men eerlijk deelt)

   In die laatste wereld wil ik wel oud worden, in die eerste ben ik(hypothetisch) liever scherpschutter en neem de risico’s daarvan voor lief!

   0 likes
 • realitycheck schreef:

  Het probleem met ambtenaren, maar niet alleen hen, is dat ook zij worden afgerekend op afwijkende meningen die niet in overeenstemming zijn met die van bovenaf opgelegd. Ook zij hebben gezinnen, uitgaven, belastingen enzenz., en willen/kunnen dat ook niet kwijtraken.
  Ben er van overtuigd dat velen van hen ook best ‘groen’ zouden willen handelen en het beste voor hebben met eenieder edoch.. maak die keuze maar eens als je dan vervolgens je baan kwijtraakt.
  Is geen goedpraterij maar zo zit iedereen wel behoorlijk vast in z’n eigen matrix….
  Wie betaald bepaald en dat hebben die multinationals en dus ook regeringen goed door en wordt eerst iedereen afhankelijk gemaakt om daarna uitgeknepen te kunnen worden…

  0 likes
 • x

  Check Also

  arts

  Vlaamse arts schrijft open brief: ‘De ‘experts’ die het coronabeleid bepalen zijn geen experts’

  Met toenemende frustratie zie ik sinds maart ...

  bill gates

  Het is begonnen: Honderden Belgen slepen Bill Gates voor de rechter

  Honderden boze Belgen slepen Bill Gates, België ...

  >