Gezondheid

Verbod op gebruik ‘kankerverwekkend’ glyfosaat van Monsanto op komst in Brussel

Help mee door deze info met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Terwijl de Europese Unie voorlopig nog geen besluit neemt over de onkruidverdelger glyfosaat, neemt de Brusselse regering het heft in eigen hand. Dat België zich mogelijk achter een verlenging van de licentie van het product van Monsanto schaart, getuigt van lafheid ten aanzien van het milieu, zo klinkt het.

De Brusselse ministers van Leefmilieu Céline Fremault en Carlo Di Antonio hebben een verbod op het gebruik van glyfosaat voorgesteld. De twee ministers zijn verbijsterd dat België het voorstel van de Europese Commissie steunt om de licentie van het omstreden product nog eens 15 jaar te verlengen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Experts van de EU-lidstaten zouden deze week besluiten het veelgebruikte maar omstreden middel 15 jaar langer toe te staan, maar een aantal lidstaten en fracties in het Europees Parlement verzet zich daar tegen, waardoor een besluit is uitgesteld.

Duurzame ontwikkeling

Fremault en Di Antonio zeggen dat het standpunt van de Belgische overheid neerkomt op ‘lafheid ten aanzien van het milieu’. Volgens hen vormen pesticiden als glyfosaat een risico voor de volksgezondheid en het milieu.

De ministers onderstrepen het belang om het gebruik van pesticiden drastisch terug te dringen en te kiezen voor alternatieven die een duurzame ontwikkeling bevorderen.

Er heerst al geruime tijd een heftige controverse over de gezondheidseffecten van glyfosaat. Het agentschap voor kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie kwam in maart vorig jaar tot de conclusie dat de stof waarschijnlijk kankerverwekkend is voor mensen.

Gefinancierd door de industrie

De Europese voedselwaakhond EFSA concludeerde juist dat glyfosaat waarschijnlijk niét kankerverwekkend is, maar kreeg tegelijkertijd veel kritiek omdat het zijn oordeel onder meer baseerde op drie studies die gefinancierd zijn door de industrie.

Daarnaast daagt een groep Europese ngo’s zowel Monsanto als de EFSA voor de rechter. De discussie beroert ook burgers. Meer dan één miljoen Europeanen tekenden een petitie via Avaaz.org en Sumofus.org overhandigde meer dan 150.000 handtekeningen.

[Standaard]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ET contactee
ET contactee
8 jaren geleden

Goh, wat raar.
Het verwekken van kanker is de afgelopen decennia juist een speerpunt geweest van de nederlandse overheid.
Fluoride in je water en tandpasta, terwijl al vanaf de jaren 40 de verkankerende eigenschappen van fluoride bekent waren, tot het toeliegen van de wereld over de oorzaak van de stoflongen van de limburgse mijnwerkers. Die kankerlongetjes van ze waren veroorzaakt door de slechte werkomstandigheden in de staatsmijnen.
Maar als je dat beweerde, dan werd je net zo voor l*l gezet als de Groningers die beweerden dat de gaswinning de oorzaak van de bodemverzakking is.
En ga zo maar door. En nu komt de overheid wederom met een of ander verhaaltje? Wekken ze de illusie dat ze het beste met je voor hebben? Nou, dat liegen ze ook vrolijk. Ze haten je en ze willen je dood hebben. Vandaar al die vaccins, al dat gif, die gore lucht, dat smerige voedsel, en die ziekmakende medicijnen.
Of dacht je dat het allemaal toeval was, al die troep?
Iedereen die ook maar enigzins hersens heeft weet dat Monsanto een club gewetenloze criminelen is. En dat doodschieten eigenlijk de enige oplossing is.
Maar goed, ik denk dat de ambtenaren helemaal compleet van het padje zijn en tot het bittere, gore einde to blijven liegen, intimideren, en bedreigen, en dat het ene gif gewoon wordt vervangen door het andere gif.

En natuurlijk ontkennen dat het heelal een oceaan van leven is. Vooral dat ontkennen. En elke dag dat ze dat doen, gebeuren er zulke gruwelijke dingen met mensen dat ik niet eens wil vertellen wat dan allemaal. Ik heb het geprobeerd, maar de redactie laat het niet toe.
Aan de ene kant repecteer ik dat wel, maar ik vind het ook heel jammer, want uiteindelijk zijn we elkaars bondgenoten in de strijd tegen de schertsrealiteit die ons door de media wordt voorgeschoteld.

Freduardo
Freduardo
8 jaren geleden

Het maakt allemaal niks uit.
Als het TTIP akkoord er is gaat Monsanto gewoon grote hoeveelheden leveren.
Of anders een miljardenclaim.
TTIP mag nooit ingevoerd worden want dan krijgen we de situatie dat wat in Amerika mag hier ook moet kunnen.
En België heeft daar geen zeggenschap over, wel de EU.

hannie
hannie
8 jaren geleden

jaren terug was er al een verbod op roundup ,,,,het staat nog steeds in een tuincenrtum ,heb de mensen daar op attend gemaakt ,,maar die wisten het niet ???
het moet meer openbaar gemaakt worden lijkt me ..
maar ja wie ben ik ,,,het is allemaal schorum ,,,ook de pillen fabriekanten
gelukkig gaan ze zelf ook eens de pijp uit ,,

trackback
Eindtijdberichten en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x