Gezondheid

Fabrikanten misleiden met stevia

Help mee door dit artikel met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Fabrikanten zetten kletspraatjes op het etiket van producten met stevia, constateert de Consumentenbond. Bij omschrijvingen als ‘natuurlijke zoetstoffen’, ‘weinig calorieën’ en ‘nul procent suiker’ zitten nogal wat addertjes onder het gras.

Er worden verschillende misleidende trucjes gebruikt op verpakkingen van levensmiddelen met stevia. Fabrikanten verdoezelen vaak dat er ook suiker of kunstmatige zoetstoffen in het product zijn verwerkt. Veel consumenten geven de voorkeur aan stevia, omdat ze geen kunstmatige zoetstoffen willen.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Stevia komt van de steviaplant en wordt verwerkt in onder meer chocolade, jam en bakproducten. Het mag sinds drie jaar in Nederland worden gebruikt als zoetstof en is sindsdien aan een opmars bezig.

Als er naast een zoetstof ook gewone suiker in een product zit, is het al snel minder light dan consumenten denken. Steviacola van Albert Heijn bevat bijvoorbeeld wel minder calorieën dan gewone cola, maar nog steeds zitten er 74 kilocalorieën in een glas, terwijl lightcola geen calorieën bevat.

Siropenfabrikant Teisseire heeft op de voorkant van de verpakking staan dat het product nul procent suiker bevat en dat er stevia-extracten in zitten. Wie de ingrediënten goed leest, ziet al snel dat de siroop ook de kunstmatige zoetstoffen acesulfaam-K en sucralose bevat.

Haribo Stevi Drop doet vermoeden dat de zoete smaak volledig afkomstig is van stevia. De drop bevat echter ook nog maltitol-siroop. Deze toch niet zo natuurlijke zoetstof zorgt in grotere hoeveelheden voor diarree en winderigheid.

Pickwick ice tea green tea vermeldt dat het product is gezoet met stevia-extract en weinig calorieën bevat. Als de ingrediëntenlijst wordt bestudeerd, komt men tot de ontdekking dat van alle ingrediënten suiker het meeste voorkomt.

[Standaard]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
9 jaren geleden

Collectief ‘Boycotten’ dat product.

pietje
pietje
9 jaren geleden

Hebben we het nu over stevia uit de supermarkt of uit de kruidenwinkel ????

René Strobos
René Strobos
9 jaren geleden

Goh…we worden belazerd ?
En we zijn verbaast ?
Nee toch ?
Naïviteit hebben we toch afgezworen ?
We hebben toch geleerd ?
Hoe de voedselindustrie ( ja ..ja ..) Zij…. met de echte VOC mentaliteit ..mensen vergiftigen en verneuken voor het grote geld ?
Over LIJKEN gaan ze …en wel de onze ??
En U bent er verbaast over ?
Bewustzijn_mens ?
Tjonge..tjonge..

Dean Martin
Dean Martin
9 jaren geleden

Zoals met alles..

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x