Financieel

Canada gaat experimenteren met basisinkomen voor alle burgers

Help mee door deze informatie met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Als robots onze banen gaan overnemen hebben mensen nog steeds geld nodig om te overleven. Canada heeft een oplossing: gratis geld uitdelen. Deze oplossing staat ook wel bekend als het basisinkomen.

De Canadese overheid is van plan te experimenteren met een gegarandeerd, onvoorwaardelijk inkomen voor mensen puur en alleen omdat ze bestaan.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Tijdens een pilotproject in de provincie Ontario wordt gekeken of een basisinkomen meer houvast kan bieden binnen de dynamische arbeidsmarkt. De regering merkt op dat er zowel in eigen land als in het buitenland steeds meer draagvlak is voor het basisinkomen.

Vangnet

Canada is niet het eerste land waar het basisinkomen wordt uitgeprobeerd. In juni gaan de Zwitsers tijdens een referendum stemmen over een basisinkomen van ruim 2000 euro per maand en ook in Duitsland, Nederland en Finland wordt aan soortgelijke pilotprojecten gewerkt.

Het basisinkomen is ongeveer een eeuw geleden bedacht als radicale manier om de verzorgingsstaat te hervormen. Het is een vangnet dat mensen in staat stelt op zoek te gaan naar zinvol werk.

Geen bewijs

Critici vragen zich af waar het geld vandaan moet komen. Het basisinkomen zou gefinancierd kunnen worden door de belastingen te verhogen of andere uitkeringen te schrappen. Een tweede vraag die critici stellen is wat mensen gaan doen als ze niet langer hoeven te werken om te overleven.

Zij denken dat iedereen die een basisinkomen krijgt achterover gaat leunen. Economen en futuristen leren ons echter dat er geen bewijs is dat een dergelijk inkomen mensen lui maakt. De experimenten moeten gaan uitwijzen of het basisinkomen de toekomst is.

[Independent]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

60 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
bert s
bert s
8 jaren geleden

Het basisinkomen is een grote stap naar de nieuwe socialistische wereldstaat die er gaat komen, de NWO. Als de burger eenmaal verslaafd is aan het BI dan zal de overheid een nog grotere machtspositie verkrijgen. Als dit een succes gaat worden zijn we kansloos om de NWO te stoppen, het is echt niet toevallig dat er opeens overal ter wereld met het BI wordt geëxperimenteerd.
Het BI maakt de weg vrij voor een enorme robotiseringsslag en over 10 jaar zie ik 60% van de bevolking zo’n idiote virtual reality bril op de kop hebben, volledig verslaafd aan virtual reality porno en VR moordspelletjes, totaal niet meer geïnteresseerd in de echte wereld of begrijpend wat er gebeurd. Kop erbij mensen, het NWO-spel komt in zijn eindfase terecht.

frans
frans
8 jaren geleden

Mooi, dat dit werkelijkheid wordt.
Het bedrijfsleven en de grote industrieën horen het geld niet weg te sluizen naar cabalistische duisteren en elite, maar onder de bevolking te brengen.
We zijn als slaven gebruikt in de huidige systemen, als loonslaaf, als schuldslaaf! En we hebben veel te hard moeten werken!
Eindelijk wordt werken een weldaad en fijne bezigheid.
Tenslotte zijn wij een mensheid in voortgaande ontwikkeling.
Het kapitalistisch en materialistisch wereldgebeuren biedt geen soelaas voor de ontwikkeling van de mensheid en aarde.
Sterker nog, dit in decadentie zijnde systeem, (en gestorven in 2008), heeft nu lang genoeg de genoemde ontwikkeling tegen gehouden.

tobyi or nothing
tobyi or nothing
8 jaren geleden

basisinkomen is er al lang in Nederland onder de schuilnaam wachtgeld helaas is dit nooit voor iedereen de naam is ook verkeerd en zodoende doen deze dienaren wachten tot zij weer moeten werken.

VE
VE
8 jaren geleden

Mensen gaan meer risico nemen als ze gegarandeerd inkomen hebben. Geld zal gaan rollen. Zaken als een verbouwing zullen sneller uitgevoerd worden. Natuurlijk moet je ook met basisinkomen gewoon blijven werken anders kan je nog geen verbouwing betalen. Ik verwacht niet minder te gaan werken.
Schrap het UWV om kosten te besparen. Veel mensen die voor het UWV werken kunnen worden ondergebracht bij andere overheidsinstanties waar men onderbemand is. Bij jeugdzorg kunnen ze wel een handje gebruiken. Sowieso in de zorg moet er nog een hoop recht gezet worden.
Ik ben voor.

Back to top button
60
0
We lezen graag je reactie!x