Homepagina » Financieel » Canada gaat experimenteren met basisinkomen voor alle burgers
Canada gaat experimenteren met basisinkomen voor alle burgers

Canada gaat experimenteren met basisinkomen voor alle burgers

Als robots onze banen gaan overnemen hebben mensen nog steeds geld nodig om te overleven. Canada heeft een oplossing: gratis geld uitdelen. Deze oplossing staat ook wel bekend als het basisinkomen.

De Canadese overheid is van plan te experimenteren met een gegarandeerd, onvoorwaardelijk inkomen voor mensen puur en alleen omdat ze bestaan.

Tijdens een pilotproject in de provincie Ontario wordt gekeken of een basisinkomen meer houvast kan bieden binnen de dynamische arbeidsmarkt. De regering merkt op dat er zowel in eigen land als in het buitenland steeds meer draagvlak is voor het basisinkomen.

Vangnet

Canada is niet het eerste land waar het basisinkomen wordt uitgeprobeerd. In juni gaan de Zwitsers tijdens een referendum stemmen over een basisinkomen van ruim 2000 euro per maand en ook in Duitsland, Nederland en Finland wordt aan soortgelijke pilotprojecten gewerkt.

Het basisinkomen is ongeveer een eeuw geleden bedacht als radicale manier om de verzorgingsstaat te hervormen. Het is een vangnet dat mensen in staat stelt op zoek te gaan naar zinvol werk.

Geen bewijs

Critici vragen zich af waar het geld vandaan moet komen. Het basisinkomen zou gefinancierd kunnen worden door de belastingen te verhogen of andere uitkeringen te schrappen. Een tweede vraag die critici stellen is wat mensen gaan doen als ze niet langer hoeven te werken om te overleven.

Zij denken dat iedereen die een basisinkomen krijgt achterover gaat leunen. Economen en futuristen leren ons echter dat er geen bewijs is dat een dergelijk inkomen mensen lui maakt. De experimenten moeten gaan uitwijzen of het basisinkomen de toekomst is.

[Independent]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • bert s schreef:

  Het basisinkomen is een grote stap naar de nieuwe socialistische wereldstaat die er gaat komen, de NWO. Als de burger eenmaal verslaafd is aan het BI dan zal de overheid een nog grotere machtspositie verkrijgen. Als dit een succes gaat worden zijn we kansloos om de NWO te stoppen, het is echt niet toevallig dat er opeens overal ter wereld met het BI wordt geëxperimenteerd.
  Het BI maakt de weg vrij voor een enorme robotiseringsslag en over 10 jaar zie ik 60% van de bevolking zo’n idiote virtual reality bril op de kop hebben, volledig verslaafd aan virtual reality porno en VR moordspelletjes, totaal niet meer geïnteresseerd in de echte wereld of begrijpend wat er gebeurd. Kop erbij mensen, het NWO-spel komt in zijn eindfase terecht.

  33 likes
  • Rory schreef:

   Nee inderdaad het is een stuk meer verlichtend om langs de voedselbanken te gaan als hoe dan ook de robotisering zijn slag gaat maken en 90 procent van de bevolking over 50 jaar zonder baan zit. Ja echt er is altijd wel werk te vinden hoor ALS JE MAAR WIL! Het is je EIGEN schuld dat je honger lijd!

   Het is nou eenmaal een feit dat sinds de industrialisatie er steeds minder werk zal komen. Je ziet het al aan de werkweken die korter worden en alle parttime jobs.

   Volgens mij worden alle nieuwe (enge) dingen toegewezen aan de NWO.

   Er zijn twee soorten “nieuwe wereld ordes”. De orde waar de eliten vanachter de schermen vandaan komen om ons in te lijven en de nieuwe orde waar de meerderheid van de wereldbevolking samen gaat werken om voor een ieder een betere toekomst te creeren.

   Welke kies jij?

   17 likes
   • Kalki schreef:

    ‘ Er zijn twee soorten “nieuwe wereld ordes”. De orde waar de eliten vanachter de schermen vandaan komen om ons in te lijven en de nieuwe orde waar de meerderheid van de wereldbevolking samen gaat werken om voor een ieder een betere toekomst te creeren.

    Welke kies jij? ‘; de laatste leidt tot een verlichte samenleving.

    11 likes
    • Elise49 schreef:

     Je hebt ook nog de virtuele wereld, waar vrijwel iedereen al aan verslaafd is. Dus controle/sturing gaat dan via deze wereld. Dan heb je niks aan een onvoorwaardelijke vrije basisinkomen. Steeds meer apparaten worden een verplichting. Via de ether kan al men mensen sturen/beheersen of zelfs vijandelijk maken. Wil je vrij zijn of op een natuurlijke weg kunnen leven, dan moet deze virtuele wereld weg. Wat dat betreft bestaan dementors uit de Harry Potter films echt. Onze geest wordt opgeslokt/leeg getrokken naar een andere dimensie. Zelfs nu dat ik hier schrijf. Ik zou het eigenlijk persoonlijk moeten gaan vertellen. Ik gebruik dan al mijn zintuigen/lichaamstaal om gezond te blijven. Die energie kan ik dan naar jou overbrengen. Via pc gaat dat niet. Ik kan hier bv. zeggen: ik houd van jou, maar in het echt komt dat gevoel dat erbij komt kijken echt aan. Daarnaast kan ik je omhelzen, wat het nog meer kracht kan bij te zetten, zodat jij ook gezond blijft. Zelfs als ik niks zou zeggen zou ik dat kunnen overbrengen. Door echte liefde/warmte/uitstraling/gedachten enz.
     Zoals ik al eerder ergens schreef. Ik woon bij een wijkgebouw en zie dus regelmatig ouders met kinderwagens. Terwijl ze die wagens voortduwen zijn ze ook bezig met mobiel. Hun gedachten en blik zijn dus ergens anders en volgens mij merken baby’s dit ook. Doen ze dit ook in de wachtkamer of thuis? Overal? Zien nog niet eens dat er een bij naar hun baby vliegt. Waarom heb je dan een baby? Leer je zo je kind kennen zonder te kijken/observeren? Moet zo iemand het dan van een ander leren? Van de wijk die vast zit aan een overheid? En van de overheid die vast zit aan bedrijven? Bedrijven die weer vast zitten aan virtuele wereld.
     Ik maak me zorgen om die generatie. Om ons allemaal eigenlijk.

     11 likes
     • faith schreef:

      Die negatieve kijk van jou op een betere wereld die zich nu aan het ontwikkelen is komt anders uitstekend over. Maar je blijft ook zo met je hoofd in het oude systeem hangen, alsof je er nu al heimwee naar hebt of moeite hebt om het kromme systeem wat niet meer werkt los te laten.
      Wat de virtuele wereld met het basis inkomen te maken heeft is dat mensen juist wakker zijn geworden via de ether, onze geest heeft zich dus verruimt, en zo kunnen we nu eindelijk verder daar waar de kortzichtige darkies juist probeerden de mensheid blijvend in de plooi te persen dmv controle en sturing.

      8 likes
     • Zonnemax schreef:

      Daar hebben we Elise weer met Harry Potter. Please, ga zelf in zo´n film meespelen dat lijkt me beter voor je als op deze fora bezig zijn…

      4 likes
     • Rory schreef:

      De virtuele wereld is een mager aftreksel van de spirituele wereld. het is niet stoffelijk maar je kunt er ZO VEEL vinden.

      Misschien is dit een noodzakelijk “kwaad” om te wennen aan het idee dat er ook nog iets bestaat wat niet tastbaar is.

      Ik snap eigenlijk je analogy niet helemaal. je zegt dat je iemand in levende lijven moet ontmoeten om energie door te geven. Maar je hoeft toch ook niet op de zon te staan om de warmte hiervan te voelen?

      Energie is overal. Of je nou een occulus rift op hebt of op je mobieltje kijkt betekend niet dat je niet tegelijkertijd die energie niet kunt voelen.

      Een balans is natuurlijk nodig. Het is belangrijk om pc’s en ipads etc als hulpmiddel te herkennen en niet iets waar je niet buiten kunt. Dat is inderdaad te ver de andere kant op.

      Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat de pc en het internet mijn kennis en bewustzijn hebben vergroot. Misschien als ik als de dalai llama kon mediteren had ik dit ook kunnen bereiken op een bepaalde manier maar iedereen heeft zo zijn eigen methodes.

      Daarnaast vind ik het belangrijk om mijn vrienden in onze drukke levens structureel veel te zien maar als wij via de digitale weg communiceren dan ben ik in gedachte ook bij hen.

      4 likes
     • Rory schreef:

      Het kan heel goed zijn dat het voor jou dubbelop is. Maar dat is het nog niet voor iedereen.

      Ik zie dat je heel goed je best doet en dat respecteer ik heel erg.
      Een ieder heeft echter zo zijn eigen methodes. De keuze daarin is vrij.
      Het is een ieders recht om in het negatieve te blijven hangen of richting het positieve te gaan. Het is in principe allemaal goed. De grootste gift die wij hebben gekregen is keuze.

      Dat een negatievere keuze meer angst en spanning kan geven is inherent. Maar als iemand daar voor kiest dan respecteer ik dat en bewonder hen dat ze zoveel pijn en eenzaamheid willen ervaren.

      wat mij het meeste steun bied is het concept dat wij allemaal al vrij zijn. We willen het alleen niet altijd onder ogen zien en trekken muren om ons heen omdat wij blijkbaar bang zijn voor het onbekende. Angst, verdriet en andere negatieve emoties zijn zeer sterk en dat kennen wij allemaal. het is ook heel vertrouwd en moeilijk los te laten.

      Als jij je afzet/bang bent voor de techologische leap die wij maken dan blijf je er dus in steken. Het zou productief zijn om te kijken waar die angst vandaan komt. Als je dat begrijpt en je er niet meer bang voor bent zul je zien dat het steeds verder verdwijnt uit je leven.

      Het is veel productiever om naar jezelf te kijken in plaats van naar anderen. Als je zelf verandert, verandert de wereld automatisch om je heen. Wees niet bang voor anderen hun welzijn. Zij maken hun eigen keuzes en ervaren hun eigen realiteit en als je zelf sereen bent kom je ook steeds meer in aanraking met mensen die op de zelfde golflengte zitten.

      Dat jij niet gelooft in dit technologisch tijdperk klopt in mijn optiek niet helemaal. Als je er niet in geloofde zat ik niet met je te discussieren. Dat je het niet wilt dat kan ik begrijpen. We hebben echter collectief onbewust toch de keuze gemaakt. Maar die kun je bijstellen als je dat echt wilt.

      Verder als je gelooft in jezelf, geloof dan ook dat de kracht die jou maakt tot wie je bent, spirit of geest of hoe je het ook wilt noemen waar jouw hersenen en lichaam ten alle tijden in contact mee staan, eindeloos groter is dan enig technologische vorm van straling/mind control e.d.

      Kiss your fears away and live!

      4 likes
     • Elise49 schreef:

      Voor mij bestaat/bestond er al energie die je niet ziet. Ik begrijp niet waarom je dat via de virtuele wereld(technologie) zou moet kunnen behalen. Dat is voor mij dubbelop.
      Ik denk al in het tijdperk, dat na het tijdperk technologie komt. Het tijdperk technologie heeft zelf geen eeuwig leven. Het is een puur middel om de aarde in oude staat terug te brengen. En ja, ik ben best bang voor het occulte. Zowel systeem, als geestelijke overname. Alle kennis gebruiken/misbruiken om je doel te behalen.
      Als mensen het normaal vinden dat je via je tv/mobiel enz. al afgeluisterd kan worden, dan ben je in mijn ogen niet vrij. Als mensen beïnvloed worden door reclame die je niet ziet, dan ben je in mijn ogen niet vrij. En zo zijn er meer dingen die je niet kunt zien, maar die jou wel gebruiken/misbruiken. Dingen die rechtstreeks naar je hersenen worden gestuurd via technologie. Daar wil ik vanaf. Ik wil zelf controle behouden. Dus voor mij mag het tijdperk technologie nu al weg. Ik geloof daar niet in, ook al moet ik mee. En als mensen graag meegaan in dit proces. Ook prima.
      Als ik het over Harry Potter heb, dan moet je het kunnen vertalen naar het nu. Dus wat technologie kan. bv. Dus een persoon, die iemand anders kan laten gaan slapen (face to face), dat/die kennis kan ook via technologie bereikt worden. Via technologie bereik je meer mensen tegelijkertijd. Dit soort dingen, daar moet je niet in mee willen gaan. Tenminste als je echt vrij wilt zijn.

      2 likes
     • Elise49 schreef:

      Ik geloof niet in het tijdperk technologie. Ik geloof wel in mezelf. Dat zijn 2 verschillende dingen. Zijn ook 2 verschillende dimensies. Dat men die wil samenbrengen is niet mijn keuze.

      1 likes
    • Rory schreef:

     dank je wel! Ik ben nog nooit gequote 🙂

     0 likes
   • Zonnemax schreef:

    Ik kies voor een duurzame steady state economy met een onvoorwaardelijk basisinkomen (zolang geld nog nodig is in de overgangsfase).

    8 likes
    • Anne schreef:

     Daar ben ik het helemaal mee eens. De toekomst is een samenleving waarin we geen geld meer nodig hebben om samen te kunnen leven, je talenten te kunnen ontplooien, je te kunnen ontwikkelen, of misschien wel een tijdje te luieren wanneer je daar behoefte aan hebt. Tot die tijd is het basisinkomen een enorme sprong voorwaarts.

     11 likes
    • Rory schreef:

     De resourced based economy vind ik ook heel erg aantrekkelijk. Maar dat is misschien een stap verder als we onszelf echt world citizens mogen noemen.

     1 likes
     • Zonnemax schreef:

      Inderdaad Rory, vandaar eerst de introductie van een (lokaal) onvoorwaardelijk basisinkomen en pas (veel) later het afschaffen van geld.

      3 likes
   • Nans schreef:

    niet dat ik het ze niet gun maar toen de vrouwen de arbeidsmarkt opkwamen moesten we ineens 2 x zoveel banen hebben, die kwamen er niet dus velen kregen een uitkering,
    nu als het aan de globalisering ligt zitten straks weer 50% van de mensen thuis dus het heeft niet echt gewerkt. We hebben 600.000 werklozen 1 miljoen arbeidsongeschikten en nog vele in de bijstand, daarom is een basis inkomen wel handig. We moeten alleen voorkomen dat de NWO de baas gaat spelen, de democratie is vermoord dus we hebben een nieuwe politieke richting nodig. Een die er is voor iedereen.

    0 likes
  • Rikk schreef:

   Liever een sociaal democratie dan de huidige gure liberale markteconomie. Zo´n economie waar iedereen wereldkampioen moet zijn of worden om “erbij te horen”, een gestressde hijgerige maatschappij waar iedereen over elkaar heen buitelt omdat het van ieder IKje verwacht wordt. De ene wil nog beter zijn dan de ander, het wordt met de paplepel ingegoten, het liefst al naar school vanaf je tweede levensjaar.

   Nee, dan liever een sociaal democratie waar oog is voor de menselijke waarden en niet alleen markt, concurrentie en geld als moraal geldt. Het failliet van de liberale markteconomie is er al lang, het wordt alleen nog niet erkend. Gelukkig zijn we inderdaad in de eindfase aanbeland en zal er eerst nog meer chaos ontstaan voordat we afscheid kunnen nemen van nonsense van de markt theorietjes.

   22 likes
   • bert s schreef:

    @rikk. De sociale democratie zal er nooit gaan komen, de democratie is allang geleden op gehouden te bestaan. De elite hanteert Karl Max als voorbeeld, het zal een socialistisch/communistisch systeem worden. Ik persoonlijk wordt daar gewoon niet blij van aangezien de overheid een onwaarschijnlijke macht zal gaan krijgen.

    2 likes
   • Rene schreef:

    SDAP opnieuw opstarten dan maar? ik denk niet dat er veel mensen op nazi’s zitten te wachten.

    1 likes
  • faith schreef:

   Ik denk niet dat 60% van de mensheid de rest van zijn leven gaat zitten rukken als het B.I. een feit is. Het zegt wel iets over mensen die dat wel denken, die kunnen zich waarschijnlijk zelf niets anders voorstellen als ze eenmaal niet meer hoeven werken.
   Kunnen niet verder denken, dus denken ze dat iedereen zo is.

   Maar we gaan de onderbuik juist uit.
   Die staat hebben ze ons al 30 jaar ingeduwd en ingehouden door middel van domme televisie, ranzige onderbuik programma’s, nietszeggende shit en leugens op het journaal. Allemaal pro Amerika, die ons, na versuft te zijn, gemakkelijk onder de voet kon lopen, was het plan.
   Valt dat even zwaar tegen.
   Degene die wel nog graag in de onderbuik willen blijven hangen moeten dat gewoon doen. Niemand die ze tegen houdt. Die mensen zijn gewoon nog niet zo ver.

   0 likes
   • Robert Ukker schreef:

    Dat klopt wel Faith. Mijn partner Vera Inger en ikzelf zijn gewoon nog niet zover en blijven in onze onderbuik hangen zoals je zegt. Jij bent natuurlijk al wel lang zover. Knap hoor, want ja wakker zijn valt natuurlijk niet mee.

    1 likes
    • faith schreef:

     In mijn idee valt het juist in die onderbuik niet mee. Ze zitten nogal niet in zwaar weer met die hoge energieen die onze planeet momenteel bombarderen.

     1 likes
  • Rini schreef:

   Gewoon afhankelijk van de staat,niet luisteren of teveel zeggen,kraan dicht 🙂 🙂 🙂

   1 likes
 • frans schreef:

  Mooi, dat dit werkelijkheid wordt.
  Het bedrijfsleven en de grote industrieën horen het geld niet weg te sluizen naar cabalistische duisteren en elite, maar onder de bevolking te brengen.
  We zijn als slaven gebruikt in de huidige systemen, als loonslaaf, als schuldslaaf! En we hebben veel te hard moeten werken!
  Eindelijk wordt werken een weldaad en fijne bezigheid.
  Tenslotte zijn wij een mensheid in voortgaande ontwikkeling.
  Het kapitalistisch en materialistisch wereldgebeuren biedt geen soelaas voor de ontwikkeling van de mensheid en aarde.
  Sterker nog, dit in decadentie zijnde systeem, (en gestorven in 2008), heeft nu lang genoeg de genoemde ontwikkeling tegen gehouden.

  17 likes
 • VE schreef:

  Mensen gaan meer risico nemen als ze gegarandeerd inkomen hebben. Geld zal gaan rollen. Zaken als een verbouwing zullen sneller uitgevoerd worden. Natuurlijk moet je ook met basisinkomen gewoon blijven werken anders kan je nog geen verbouwing betalen. Ik verwacht niet minder te gaan werken.
  Schrap het UWV om kosten te besparen. Veel mensen die voor het UWV werken kunnen worden ondergebracht bij andere overheidsinstanties waar men onderbemand is. Bij jeugdzorg kunnen ze wel een handje gebruiken. Sowieso in de zorg moet er nog een hoop recht gezet worden.
  Ik ben voor.

  15 likes
  • ferrimassi schreef:

   “Mensen gaan meer risico nemen als ze gegarandeerd inkomen hebben. Geld zal gaan rollen.”
   Oh rollen zal het zeker, maar dan wel met een 95% btw tarief. Als je ook maar een moment denkt dat dit geld gratis is en niet ergens anders verhaald gaat worden heb je het mis. Je kan het natuurlijk altijd bijdrukken en hyperinflatie aanwakkeren. Ik heb geen zin om een brood te moeten betalen met een kruiwagen aan geld. Een gevangenis met leefgeld, feest man.

   2 likes
 • Droogtrommel schreef:

  Ik ga lekker luieren 🙂

  0 likes
  • faith schreef:

   Je bent ook niet op de wereld gekomen om je een breuk te werken voor een ander, dat hebben bepaalde mensen er maar van gemaakt dus geniet ervan zou ik zeggen.
   Het zal even wennen zijn voor mensen die zich altijd door anderen hebben laten leven en geen hobby/passie hebben. Maar die komen er na verloop van tijd vanzelf wel uit wat ze nu eigenlijk zelf leuk vinden.

   10 likes
  • Zonnemax schreef:

   Goed idee, de robots doen het werk wel voor je. En genoeg mensen die wel graag nuttig en creatief bezig zijn en andere mensen willen helpen en daar een goed gevoel aan over houden. En natuurlijk heb je ook mensen die willen luieren net zoals een paar elite die het liefst de hele mensheid uitzuigen onder het mom van de vrije markt.

   3 likes
  • Kalki schreef:

   Je kan beter VERLICHT worden!

   1 likes
   • Rory schreef:

    wie zegt dat hij dat niet (onbewust) bedoeld?

    Is gelukzalig in de nacht staren naar de sterren minder effectief als mediteren? of is het misschien wel hetzelfde?

    1 likes
 • ferrimassi schreef:

  Een totalitaire dwangbuis is het. Iedereen in de pocket van de overheid. Je hoeft alleen maar te beloven dat het basisinkomen omhoog gaat en je wint de verkiezingen. Als de hypotheekrente aftrek al doorslaggevend is in onze verkiezingen dan is dit al helemaal een electorale goudmijn. Hetzelfde gaat op voor de subsidies en fokpremies(bijslag). Ipv inkomsten belasting afschaffen en arbeid belonen gaan we dit pad af. Chronisch zieken uitgezonderd zou iedereen moeten werken voor zijn geld. Zo bouw je als individu en natie karakter. Dat dit de productiviteit en de vrije markt omzeep gaat helpen is 100% zeker. Politieke dissidenten kun je ook heel makkelijk buitenspel zetten met dit systeem doormiddel van uitsluiting en sancties. Dit systeem zal ook nog eens geplaagd worden door gigantische fraude net zoals ieder ander overheidsprogramma, ik bedoel kijk naar de belastingdienst of pgb.. De overheid kan nog geen eens een ict project runnen.. Dit zal de overheid nog groter maken, ik ben van mening dat ze veel kleiner moeten worden.

  Niks mis met een vangnet hoor.. maar is dit niet het nwo systeem waar wij ons trachten tegen te verzetten?
  Een overheidsslaaf in een cashloze samenleving? Snap niet helemaal waarom dit op deze site zon steun kan rekenen eigenlijk. De laatste keer dat dit soort ongein op grote schaal geprobeerd is zijn er hele volkeren verhongerd en vernietigd.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Mass_killings_under_Communist_regimes

  2 likes
 • Mickel Langeveld schreef:

  De voorstanders van een basisinkomen zijn niet te vinden langs de scheidslijn van liberaal en sociaal. Zowel bij liberalen en socialisten vind je voor én tegenstanders van een basisinkomen. Juist omdat het zo diffuus is ontstaat er een ongrijpbare discussie. Mooi dat Canada ook op dit punt opnieuw gidsland is.

  6 likes
  • Zonnemax schreef:

   Alleen de uitwerking en het grondbeginsel WAAROM een basisinkomen is bij (rechts-) liberalen en de meer sociale mens wel een hele andere.

   Het is dus bijvoorbeeld niet de bedoeling dat het onvoorwaardelijk basisinkomen een fatsoenlijk bestaan niet gaat dekken. Het is ook niet de bedoeling om (per regio) mensen uit te sluiten van het onvoorwaardelijk basisinkomen. Deze twee opmerkingen zijn al voldoende discussie voor de bestaande “scheidslijn”.

   Hoewel ook de rechts conservatieven er al achter beginnen te komen dat misschien “helikopter geld” wel de enige manier is om uit de huidige crisis te komen.

   4 likes
 • Basis inkomen is een vrijbrief voor overheden om niet meer te hoeven omkijken naar zijn burgers. Kan het ambtenaren apparaat ingekrompen worden en kunnen we eindelijk alle werkenden ook werkloos maken. Als je net als ik al 40 jaar hebt gewerkt is dat basis inkomen te schandalig voor woorden wat anderen ook beweren. Die hebben niet 40 jaar gewerkt, die hebben nog niets opgebouwd wat onze regering gewoon aan het weggeven is. Het is te schandalig om ook maar over na te denken. Ik zal dit nooit steunen.

  4 likes
 • Boomknuffelaar schreef:

  Je ontkomt er niet aan dat heel veel banen in de nabije toekomst verloren gaan door steeds verdergaande automatisering en robotisering. In een kapitalistisch systeem leidt zoiets ertoe dat rijkdom zich steeds meer concentreert in de handen van een kleine elite terwijl de rest van de bevolking steeds armer wordt. Met een basis inkomen kun je de symptomen wel bestrijden maar los je het probleem niet op.

  1 likes
  • InterContinentaleMaster schreef:

   Mee eens dus een basisinkomen is zsm nodig en daarna een systeem waar er geen verschil bestaat tussen rijk en arm, een geldloze systeem. Het moet een systeem zijn wat kennis heeft als drijfveer en dat we in het vervolg samen werken naar oplossingen die men te wachten staat.

   5 likes
  • faith schreef:

   Welk probleem los je er niet mee op boomknuffelaar? Je bent helemaal voor maar volgens je laatste zin blijkt dat je het toch maar liever niet ziet zitten?
   Maar het probleem NWO oude idee, nazi praktijken steeds verder doorvoeren, het grootste probleem, zal meteen van de baan zijn.
   Iedereen die er inmiddels achter is dat hij/zij dit nazi idee NWO onbewust steunde kan vanaf dag 1 dat B.I. uitbetaald wordt thuisblijven.
   Reken maar dat veel mensen niet meer voor bepaalde bazen willen werken.
   In mijn idee lost het dus juist alle problemen op. De overheid/politie/ kan ook op halve kracht draaien want veel criminaliteit zal afnemen.

   2 likes
 • InterContinentaleMaster schreef:

  Uitstekend, nu volledig in Nederland invoeren anders is het te laat. Met de basisinkomen kan met studeren, woningen zijn dan sneller toegankelijk, armoede neemt dan af, vermindert stres, etc.

  6 likes
  • Rory schreef:

   en nog maar niet te spreken over dat mensen koopkrachtiger worden wat de economie op doet bloeien. Of dit echter wenselijk is, is een tweede. Want heb je echt meer nodig dan een dak, gezond voedsel, veiligheid, gezondheid, geluk en een stressloos leven?

   2 likes
 • fred schreef:

  Het lijkt mij een enorme vrijheid om geen verplichtingen te hebben om als slaaf van de overheid tot mijn 70 ste jaar te moeten werken.
  Want werken is eigenlijk ook een plicht omdat je zonder geld niet leven kunt.
  Wat verder ook nog eens mee speelt is dat de overheid op allerlei manieren ook nog enorm veel geld steelt van de burgers ( via allerlei belastingen )terwijl mij als burger nooit woord gevraagd of ik het hier wel mee eens ben zoals de overheid met ons belastinggeld omgaat.
  En als je bepaalde kosten posten zoals de uitkering instanties weghaalt en het belasting geld anders verdeeld denk ik wel degelijk dat een basis inkomen mogelijk is.
  want het aantal banen zullen inderdaad enorm afnemen denk ik.
  Wat je verder met het basis inkomen bereikt is dat mensen niet meer volledig van een werkgever afhankelijk zijn en zich kunnen inzetten waar hun hart echt licht.
  Ook voor werkgevers is dit vele male prettiger omdat er dan vele mensen veel gemotiveerder voor een bepaalde baan kiezen omdat de druk van het geld en het moeten weg valt,wat de productiviteit vele malen beter ten goede komt.
  En de kritiek die je verder over het basis inkomen hoort is dat mensen dan thuis willen gaan zitten.
  En enkeling zal dit inderdaad erg prettig vinden !
  Maar het grootste deel van de mensen kiest hier niet voor omdat ik denk dat de meerderheid wel degelijk een doel wil hebben en het ook fijn vind om iets om handen te hebben.

  6 likes
 • captain gorgeous schreef:

  Het klinkt allemaal heel mooi en aardig.. Maar verschuift dit niet gewoon het probleem? Ik heb het idee dat het geld toch ergens vandaan moet worden gehaald waardoor het basis inkomen in principe de nieuwe nul wordt en je er nogsteeds vrij weinig aan hebt.
  Ik zal zeker niet op mijn luie reet gaan zitten, daar heb ik als wakker mens gewoon te veel passies en interesses voor. En als het zou werken zou ik best tevreden zijn. Het geeft immers ruimte en tijd om andere wakker te maken mochten ze hierdoor niet nog dieper gaan slapen.
  Maar dan nog… Waar komt het geld vandaan?

  Peace

  1 likes
  • Rory schreef:

   Geld komt nergens anders vandaan dan gewoon wat nulletjes op een computer scherm typen. technisch gezien natuurlijk op een keyboard… dat op de een of andere manier verbonden is met een computer en dat weer de data weergeeft op een computer scherm.

   1 likes
   • Captian Gorgeous schreef:

    Zo ver ben ik al ^^. maar als er standaard maandelijks een basisinkomen per persoon bij komt, krijg je hyperinflatie. Wat het geld dus nog minder waard maakt dan het al is. En je dus terug bij af bent..
    daarom, waar moet het geld dan vandaan komen?

    peace

    1 likes
  • Zonnemax schreef:

   Volgens mij moet je weer terug naar school om wat lessen economie te volgen….

   Het is al zo vaak uitgelegd dat basisinkomen niet leidt tot hyperinflatie in de basisbehoeften.
   Ik ga het niet nog eens doen, enig voorbeeld:

   De ECB lukt het met 100 miljard per maand en een negatieve rente van -1% nog steeds niet om inflatie aan te wakkeren, ze staan er helemaal verstelt van alle bollebozen. En vervolgens roepen nu ook van diehards van ABN en Robeco zelfs dat “helikoptergeld” misschien wel een goede oplossing is….
   Ze geven hiermee alleen maar aan niets te snappen van economische ordening en zitten vastgeroest in één verouderd stramien.

   2 likes
 • Zonnemax schreef:

  “Het is een vangnet dat mensen in staat stelt op zoek te gaan naar zinvol werk.”

  Nee hoor, het is een mogelijkheid voor de mensheid om een andere levensinvulling te kiezen die niet perse met “werk” te maken heeft. Er is namelijk volstrekt onvoldoende werk voor de mensheid ten opzichte van de consumptie. De huidige economie is gebaseerd op het idee van eeuwige groei, bomen die tot in de hemel en verder doorgroeien. Een kind weet dat dit onzin is, de financieel economische modellen denken dit echter wel.

  En dat leidt dus tot uitspraken van mensen, zonder dat ze begrijpen waarom:
  http://www.telegraaf.nl/dft/25349158/___Geld_uitdelen_ook_optie_voor_ECB___.html

  4 likes
 • Berenbotje schreef:

  We moeten niet vergeten dat de overheden al onze natuurlijke (door God of de Natuur) gegeven middelen van bestaan hebben ingepikt, zoals grond en de rivieren. Hoe komen overheden aan zulke lappen gerond? Waarom is geen enkele rivier het bezit van de mensen, maar alleen van de overheid? Derhalve hebben de mensen recht op een basis inkomen omdat dit een door God gegeven recht is! Zo niet, geef ons dan het land en de rivieren terug, dan zorgen we wel voor onszelf.

  3 likes
 • faith schreef:

  Dat vraag ik me al een poos af van de elite. Waar komt hun geld toch vandaan? Waar komen die enorme stromen geld vandaan die maar naar de top blijft vloeien? Hoe kan dat? Dat ze zoveel geld hebben en wij maar bezuinigen en ons krom betalen aan belasting en zij niet? Vragen vragen vragen. Je denkt het zelf wel te weten maar of ze daar over willen praten met journalisten tja moeilijk moeilijk.

  0 likes
  • Captian Gorgeous schreef:

   centrale banken lenen geld uit tegen rente.
   de bevolking kan dat niet terug betalen want als je alles terug betaald is er, en geen geld meer, en geld te kort omdat ze nog rente moeten betalen
   daardoor wordt er nog meer geld uitgeleend, met rente natuurlijk. en dit herhaald tot in het oneindige.
   vervolgens: de maandelijkse, jaarlijkse, weet ik het, termijnen van terug betalen zijn met rente.
   het terug betaalde geld wordt vernietigd. De rente steekt de (echte echte)elite in hun zakken.
   daar komt hun geld vandaan.

   En we slikken het allemaal als zoete koek omdat het o zo ingewikkeld is.

   heeft iemand op of aanmerkingen of is dit volledig genoeg?

   peace

   0 likes
 • tobyi or nothing schreef:

  basisinkomen is er al lang in Nederland onder de schuilnaam wachtgeld helaas is dit nooit voor iedereen de naam is ook verkeerd en zodoende doen deze dienaren wachten tot zij weer moeten werken.

  1 likes
 • BBQ schreef:

  Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk ook te mooi om waar te zijn.

  0 likes
 • Pete schreef:

  Het riekt naar communisme. En al die complottheoriem die hier weer van stal worden gehaald daar veeg ik mijn reet mee af. Zet jullie alu-hoedjes maar weer op. Whahaha

  0 likes
 • […] In Zwitserland vindt binnenkort een referendum plaats over het basisinkomen en ook in Canada gaan ze met dit idee experimenteren. […]

 • x

  Check Also

  trump

  Trump: ‘Je zult me een tijdje niet zien. Ik heb hele rijke vijanden’

  De Amerikaanse president Trump heeft een aantal ...

  objecten

  4 mysterieuze objecten gespot in diepe ruimte. ‘Nog nooit eerder gezien’

  Diep in de ruimte is iets vreemds ...

  >