Homepagina » Gezondheid » Vergeet tandpasta: kokosolie kan tandbederf tegengaan
Kokosolie kan tandbederf tegengaan

Vergeet tandpasta: kokosolie kan tandbederf tegengaan

Kokosolie valt bacteriën aan die tandbederf veroorzaken en kan worden gebruikt in mondverzorgingsproducten, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Wetenschappers ontdekten dat kokosolie met extra enzymen de groei van Streptokokken, een belangrijke veroorzaker van cariës, stopte.

Tussen 60 en 90 procent van alle kinderen in geïndustrialiseerde landen krijgt te maken met tandbederf. De Ierse onderzoekers zeggen dat kokosolie ook de gist aanvalt die tot schimmelinfecties leidt.

Streptokokken

Het onderzoeksteam van het Athlone Institute of Technology in Ierland testte de invloed van kokosolie, plantaardige olie en olijfolie in hun oorspronkelijke staat en wanneer ze waren behandeld met enzymen.

De oliën werden daarop getest op Streptokokken, bacteriën die veel worden aangetroffen in de mond. De kokosolie met toegevoegde enzymen bleek in staat de groei van de meeste strengen te stoppen.

De olie ging ook de strijd aan met Streptococcus mutans, een acidogene bacterie die één van de voornaamste veroorzakers is van tandbederf.

Tandglazuur

Gedacht wordt dat de vette kokosolie door de enzymen wordt afgebroken tot zuren die effectief zijn tegen bacteriën. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat melk met toegevoegde enzymen voorkomt dat Streptococcus mutans zich bindt aan tandglazuur.

De onderzoekers willen nu kijken hoe de kokosolie op moleculair niveau reageert op Streptokokken en andere schadelijke bacteriën. Onderzoeksleider Dr. Damien Brady van het Athlone Institute of Technology zei dat kokosolie een aantrekkelijk alternatief kan zijn voor chemische additieven.

“Het werkt bij relatief lage concentraties,” zei Dr. Brady. “Met de toenemende resistentie tegen antibiotica is het belangrijk dat we ons richten op nieuwe manieren om bacteriële infecties te bestrijden.” Het team onderzoekt ook de antibacteriële activiteit in de menselijke darmen.

Bron: BBC.co.uk

Gerelateerd:

 Vond je deze informatie interessant? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

26 reacties

 1. [quote name=”lambertus”]Natriumbicarbonaat, beter bekend als zuiveringszout ,is mijn steun en toeverlaat geworden als tandpasta;
  Het reinigt en zuivert het gebit als geen ander terwijl je er een stralend witte bek met puntgave tanden en kiezen aan overhoudt! Een ABSOLUTE AANRADER VOOR IEDEREEN.

  Tegen terugtrekkend tandvlees kan ik een kuur met minerale klei (POEDER) aanbevelen in plaats van dentologische en chirurgische ingrepen… Geen centje pijn en weer een met gezond tanvlees bezette tandhals van het gebit!

  VERBORGEN WETENSCHAP ![/quote]

  Maar breng je de kuur dan aan op je tandvlees?

  4 likes
 2. Weg met alle giftige tubes in de winkelschappen.

  Hier een site hoe je snel en eenvoudig je eigen tandpasta met kokosolie kunt maken. Succes voor degenen die ermee aan de slag willen!

  http://www.zoalsjijwilt.nl/maak-simpel-en-snel-zelf-je-tandpasta-zonder-fluoride/

  2 likes
 3. Natriumbicarbonaat, beter bekend als zuiveringszout ,is mijn steun en toeverlaat geworden als tandpasta;
  Het reinigt en zuivert het gebit als geen ander terwijl je er een stralend witte bek met puntgave tanden en kiezen aan overhoudt! Een ABSOLUTE AANRADER VOOR IEDEREEN.

  Tegen terugtrekkend tandvlees kan ik een kuur met minerale klei (POEDER) aanbevelen in plaats van dentologische en chirurgische ingrepen… Geen centje pijn en weer een met gezond tanvlees bezette tandhals van het gebit!

  VERBORGEN WETENSCHAP !

  2 likes
 4. Ik poets mijn tanden een jaar of twee alleen nog maar met water en bergkernzout of keltischzeezout.

  Nog nooit zulk mooie witte en sterke tanden gehad als voorheen, en ik heb veel tandpastas geprobeerd !
  Allemaal rotzooi, mn tanden gingen alleen maar meer zeer doen en werden super gevoelig voor kou/warmte, zelfs inademen in de winter was soms pijnlijk haha, rotzooi !

  of kokosvet, voelt ook goed.
  Had dit al eens eerder gelezen.

  Poets effectief en goedkoop met zout, zo kun je langer weg blijven bij die tanden sloper/arts

  0 likes
 5. Vandaar dat de gemiddelde Ghanees over een prachtig gebit beschikt.

  0 likes
 6. het enige probleem met zout is dat het niet zo goed is voor je vullingen i.v.m. corrosie ,heb je daar geen last van dan ?
  Ik heb ook gevoelige tanden soms ook met inademen in de winter, en heb hier nog geen goede oplossing voor gevonden, ik ben aan het experimenteren met verschillende tandpasta’s en kokosolie,K zout e.d.

  0 likes
 7. Goed nieuws zelfs de telegraaf meld het. “En dat mag wel in de krant”dat het gemeld wordt-)))http://www.telegraaf.nl/buitenland/12882443/__Kokosnoot_goed_tegen_gaatjes__.html

  0 likes
 8. Toen ik er op uit kwam dat de meeste ‘gezonde’ tandpasta’s ook fluor bevatten, ging ik verder zoeken. Ik poets mijn tanden nu ook al een drie-tal weken met zeezout en het voelt geweldig!

  0 likes
 9. [quote name=”beppje”]
  Ik heb ook gevoelige tanden soms ook met inademen in de winter, en heb hier nog geen goede oplossing voor gevonden, ik ben aan het experimenteren met verschillende tandpasta’s en kokosolie,K zout e.d.[/quote]

  Hallo,
  Ik had hier ook altijd last van. Maar ik heb nu voor mij de oplossing gevonden. 1 keer per dag met tandenstokers tussen je tanden stoken. Hiervoor zou je naar een mondmondhygienist kunnen gaan die uitleg hoe je dat moet doen.
  In het begin bloede mijn tandvlees hierbij, maar na een 1 week of zo is dat over. Ik heb nog mijn echte tanden nog allemaal dus bij iemand met een kunstgebit weet ik ook niet of dit werkt.

  0 likes
 10. [quote name=”beppje”]
  Ik heb ook gevoelige tanden soms ook met inademen in de winter, en heb hier nog geen goede oplossing voor gevonden[/quote]

  Ik ben nogal enthousiast over oil pulling (olie trekken). Ik gebruik zonnebloemolie, maar het kan ook heel goed met kokosolie, deze is wel wat duurder. Sesamolie of olijfolie gaan ook goed. Gebruik bij voorkeur (biologische) extra vierge oliën.

  http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/90293-oil-pulling-olie-trekken.html

  0 likes
 11. Hoi ik gebruik al jaren kokosolie en ben er een fan van. Echt, alle ziektes kunnen worden verminderd of zelfs uitgebannen door het gebruik van kokosolie. Ik koop het meestal via kokosolie.net of via de plaatselijke toko: lekker goedkoop.

  0 likes
 12. Mijn opa werd 93 en poetste bijna zijn hele leven dagelijks met een beetje zout, hij had een gaaf gebit tot het einde. Zelf ben ik tot voor kort 10 jaar niet naar de tandarts geweest. Waarschijnlijk omdat ik onbewust het effect van amalgaam vullingen ervaarde en daarom een weerstand had om te gaan. Ik poetste 10 jaar gewoon met fluor tandpasta maar spoelde dagelijks met groene thee. Na 10 jaar weer bij de tandarts bleek ik geen gaatjes te hebben en de mondhygieniste wilde mijn verhaal bijna niet geloven, zo schoon waren m’n tanden. Thans poets ik natuurlijk fluor vrij met BRIGHT ( aloe vera toothgel)

  0 likes
 13. Drie dingen die je kunt doen voor sterke en mooie tanden:

  1. Poets met baksoda, houdt dit in je mond en spoel met een klein beetje appelcider azijn. De chemische reactie van deze twee lost tandplak op, en daarnaast herstelt baksoda de pH van de mond. Voeg aan de baksoda eventueel nog een natuurlijke (essentiële) olie toe, zoals Munt, Neem of Olibanum, voor de gezondheid van het tandvlees.

  0 likes
 14. 2. ‘Olie trekken’: spoel met olie (bijv. kokosolie) en een klein beetje zeezout gedurende een minuut of 2 en spuug het uit. Dit onttrekt dieper gelegen afvalstoffen uit de tanden (het is eigenlijk zelfs een vorm van detox) en verwijdert diepe vlekken. De olie zorgt ervoor dat de mineralen in het zeezout gemakkelijk kunnen worden opgenomen via het glazuur.

  3. Eet donkere chocola. Hierin zit een stofje dat ervoor zorgt dat slechte bacteriën als streptococcus niet aan het glazuur kunnen hechten. Hele cacaobonen zijn nog beter, dit stofje zit namelijk in het schilletje dat om de boon zit.

  0 likes
 15. Voor zover nog niet in de andere reakties genoemd, check mijn pagina
  http://www.avoratio.nl/Research/Ziekte/Gebit/

  Wish you well,
  Leo.

  0 likes
 16. Het poetsen met zeezout in combinatie met zuiverings zout werkt heel goed tegen parotonditis en geeft daarnaast nog eens bij inmame van een mespuntje op een half glas water aan goede aanval tegen candida in het spijs verteringssysteem.Heel veel kankersoorten ontstaan door schimmels dus werkt het preventief.

  0 likes
 17. @Sandra:
  Ja, de klei (verkrijgbaar als poeder bij de reformwinkels) met water aanmaken tot een dikke,stugge pap en licht inwrijven op het tandvlees. Indien mogelijk zo’n 5 minuten laten zitten waarna het geheel doorgeslikt kan worden (hoeft niet persé). Immers komen de mineralen ook vrij in het maag/darmstelsel.
  Dit gedurende enkele maanden, afhankelijk van het effect, dagelijks herhalen……. Succes!

  0 likes
 18. [quote name=”lambertus”]@Sandra:
  Ja, de klei (verkrijgbaar als poeder bij de reformwinkels) met water aanmaken tot een dikke,stugge pap en licht inwrijven op het tandvlees. Indien mogelijk zo’n 5 minuten laten zitten waarna het geheel doorgeslikt kan worden (hoeft niet persé). Immers komen de mineralen ook vrij in het maag/darmstelsel.
  Dit gedurende enkele maanden, afhankelijk van het effect, dagelijks herhalen……. Succes![/quote]
  Ga ik proberen Lambertus, dank je wel voor de info!!

  0 likes
 19. [quote name=”lambertus”]Natriumbicarbonaat, beter bekend als zuiveringszout ,is mijn steun en toeverlaat geworden als tandpasta;
  Het reinigt en zuivert het gebit als geen ander terwijl je er een stralend witte bek met puntgave tanden en kiezen aan overhoudt! Een ABSOLUTE AANRADER VOOR IEDEREEN.

  Tegen terugtrekkend tandvlees kan ik een kuur met minerale klei (POEDER) aanbevelen in plaats van dentologische en chirurgische ingrepen… Geen centje pijn en weer een met gezond tanvlees bezette tandhals van het gebit!

  VERBORGEN WETENSCHAP ![/quote]

  Hoe moet je de poeder voor terugtrekkend tandvlees dan gebruiken? Heb hier ook sinds kort erg last van.

  0 likes
 20. Poetsen met komkommer helpt ook.

  0 likes
 21. Is het nou de kokosolie zelf die tandbederf tegen gaat of de eraan toegevoegde enzymen? Het verhaal is mij niet geheel duidelijk. het lijkt erop alsof kokosolie de voedingsbodem is voor de toegevoegde enzymen en op zichzelf niks klaarmaakt.

  0 likes
 22. dank voor de tip ,America,dat oil pulling met een klein beetje keltisch zout is een goeie tip! Het bevalt me goed, terwijl poetsen met alleen water en zout bij mij allerlei vervelende sensaties bezorgd. Ook met bicarbonaat ben ik iets voorzichtiger geworden..
  Ik ben 45-plus en dan worden je tanden iets gevoeliger volgens de tandarts ook verkalking (ontkalking) langs de tandhalzen, oorzaak is onbekend ,ook voor de tandarts. Ik let nu goed op wat ik eet,vooral zure dingen zijn funest voor mij.

  0 likes
 23. [quote name=”Robijn”]Is het nou de kokosolie zelf die tandbederf tegen gaat of de eraan toegevoegde enzymen? Het verhaal is mij niet geheel duidelijk. het lijkt erop alsof kokosolie de voedingsbodem is voor de toegevoegde enzymen en op zichzelf niks klaarmaakt.[/quote]

  In je mond (speeksel) zitten van nature ook enzymen die nodig zijn voor het afbreken van voedsel en kan het reageren met kokosolie. Daarnaast bevat veel onbewerkt plantaardig voedsel ook enzymen, tevens goed voor het lichaam die dat nodig heeft, wat tegelijkertijd zorg draagt aan een goede mondhygiene en de werking van kokosolie alleen maar kan bevorderen in mijn optiek. Bij mensen die veel roken of dagelijks (onbewust) gifstoffen tot zich innemen of binnenkrijgen wordt de werking van enzymen sterk afgeremd in het gehele organisme. Of dat de werking van kokosolie tenietdoet weet ik niet, wellicht kan kokosolie daar wel tegenop.

  0 likes
 24. Bovendien heeft kokosolie tal van goede eigenschappen zonder die enzymen. Zoek maar op.

  0 likes
 25. Ik spoel zelf regelmatig met kokosolie met goede resultaten! In combinatie met het eten van bepaalde voedingsmiddelen doet het wonderen. Ik denk alleen dat toevoegen aan tandpasta niet gaat werken. Als je spoelt met de olie merk je ook dat het na ongeveer 10 minuten een andere consistentie krijgt, een soort van waterig en de kleur verandert naar wit.
  Enzymen in je speeksel in combinatie met de kokosolie doen iets, maar er is tijd nodig voor dit proces.
  Lees meer:
  http://www.natuvitaal.nl/mondgezondheid/

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

zelfrespect

Ken jij de relatie tussen welzijn, zelfrespect en zelfdiscipline?

Wij mensen leven ieder op een bepaald ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

idee

Had jij het winnende idee? De 1e winnaar is bekend!

Stuur jouw idee in Zoals in een ...

belgische

Belgische rechter torpedeert klachten tegen coronamaatregelen: ‘Complottheorieën’

Ook bij onze zuiderburen is kritiek op ...