Archeologie

Verloren Mayastad Yupaha ontdekt in Georgia?

Help anderen door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Maya’s bouwden indrukwekkende tempels in Mexico, Guatemala en Honduras, maar sommigen zijn van mening dat de beschaving zich uitstrekte tot de Amerikaanse staat Georgia.

Volgens historicus en architect Richard Thornton werd een 1100 jaar oude archeologische vindplaats in de bergen van Georgia ooit bewoond door de Maya’s.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Zijn theorie is gebaseerd op de ontdekking van 300 tot 500 hellende terrassen op de heuvels van het Brasstown Baldgebergte die stammen uit het jaar 900, rond de tijd dat de Maya’s begonnen te verdwijnen.

Yupaha

Thornton denkt dat het mogelijk gaat om de stad Yupaha waar de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernando de Soto in 1540 tevergeefs naar zocht. Hij omschreef het als één van de belangrijkste archeologische ontdekkingen van de afgelopen tijd.

De overblijfselen werden in de jaren 1990 ontdekt door ingenieur Carey Waldrip toen hij een wandeltocht maakte in het gebied. Archeoloog Johannes Loubser verrichtte opgravingen en concludeerde in 2010 dat de terrassen niet door Maya’s waren gemaakt. Volgens Loubser zijn de bouwwerken gemaakt door Cherokee-indianen.

Itsate

maya2934873948243443Thornton legde uit dat twee dorpen in het gebied op oude kaarten de naam ‘Itsate’ dragen, zoals de Itza-Maya’s zichzelf beschreven.

“Het was gebruikelijk voor de Itza-Maya’s om vijfhoekige heuvels te maken,” zei hij. “In Centraal-Amerika zijn tientallen dergelijke bouwwerken te vinden.”

Volgens archeoloog Mark Williams van de Universiteit van Georgia is er geen bewijs dat er Maya’s in Georgia zijn geweest. Hij denkt op zijn beurt dat de terrassen zijn aangelegd door de Native Americans.

Overeenkomsten

Thornton liet door het bedrijf History Revealed Media een driedimensionale kaart van de archeologische vindplaats maken en ontdekte veel overeenkomsten met Mayasteden. “De stad is identiek aan vindplaatsen in Belize,” merkte hij op.

De afgelopen jaren staan de Maya’s in het middelpunt van de belangstelling omdat de Mayakalender na een periode van 5125 jaar op 21 december 2012 zou aflopen. Volgens vele Maya-experts waaronder Antonio Vazquez vangt op dat moment een nieuw tijdperk aan.

Bron: Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Catharina R
Catharina R
11 jaren geleden

dan zal het zo zijn dat waar de maya’s woonden groter is als we dachten en dat er veel van weg is , door de groei van bomen en gebouwen die daarna zijn ontstaan . wie weet was het de helft van America wel van de Maya’s geweest . ze blijven steden vinden .

Nydia M. de Keyzer
Nydia M. de Keyzer
11 jaren geleden

Vijfhoekige pyramides zijn gevonden bij “the face” op Mars. De Itzae’s vertellen in hun overleveringen dat ze vroeger elke volle maan bezoek kregen van hun “space brothers”. De nieuwe tijd na 21 dec. heet “the age of Itza”. Dat kan nor mooi wat worden..
Nydia

Tumalu
Tumalu
11 jaren geleden

[quote name=”Nydia M. de Keyzer”]Vijfhoekige pyramides zijn gevonden bij “the face” op Mars. De Itzae’s vertellen in hun overleveringen dat ze vroeger elke volle maan bezoek kregen van hun “space brothers”. De nieuwe tijd na 21 dec. heet “the age of Itza”. Dat kan nor mooi wat worden..
Nydia[/quote]

Ja, het zou wel spoedig weer zo kunnen worden dat we veel “bevestigend” bezoek gaan krijgen van onze ruimtebroeders en zusters! Heb er zin in! Weer op naar de volledige waarheid, zuiverheid en eerlijkheid in ons bewustzijn!

Atlan
Atlan
11 jaren geleden

[quote name=”Tumalu”][quote name=”Nydia M. de Keyzer”]Vijfhoekige pyramides zijn gevonden bij “the face” op Mars. De Itzae’s vertellen in hun overleveringen dat ze vroeger elke volle maan bezoek kregen van hun “space brothers”. De nieuwe tijd na 21 dec. heet “the age of Itza”. Dat kan nor mooi wat worden..
Nydia[/quote]

Ja, het zou wel spoedig weer zo kunnen worden dat we veel “bevestigend” bezoek gaan krijgen van onze ruimtebroeders en zusters! Heb er zin in! Weer op naar de volledige waarheid, zuiverheid en eerlijkheid in ons bewustzijn![/quote]

Domme en nietszeggende reactie.
Volgende keer beter nadenken wat je plaatst.

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x