Archeologie

35 oude piramides gevonden in Sudan

Help anderen door deze info met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In Sedeinga in Noord-Sudan zijn 35 kleine piramides gevonden. Onderzoekers ontdekten de piramides tussen 2009 en 2012 en waren verrast hoe dicht de piramides op elkaar zijn gebouwd.

In 2011 trof het onderzoeksteam in een gebied van 500 vierkante meter 13 piramides aan. De piramides stammen uit de tijd van het Nubische rijk Koesj.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

In Sedeinga werden piramides honderden jaren lang gebouwd. De grootste piramides zijn 7 meter breed en vaak niet voorzien van een top.

Koepel

Volgens Vincent Francigny van het American Museum of Natural History in New York was de top van de piramides versierd met de afbeelding van een vogel of een lotusbloem boven een zonneschijf. De opgravingen van 2011 zijn beschreven in de nieuwste editie van het tijdschrift Sudan & Nubia.

Verschillende piramides zijn van binnen voorzien van een koepel die verbonden is met de hoeken van het bouwwerk. Francigny merkt op dat het ontwerp doet denken aan een Franse tuin.

Het is onduidelijk waarom de mensen uit Sedeinga voor een dergelijk ontwerp kozen. Het is mogelijk dat het ontwerp van de piramides werd gecombineerd met een lokale traditie die gericht was op het maken van cirkels.

Isis

In een aantal graven naast de piramides troffen de archeologen menselijke resten en artefacten aan. De graven waren grotendeels geplunderd.

Bij één van de piramides werd een offertafel gevonden met daarop een afbeelding van godin Isis en god Anubis. De tafel was voorzien van een inscriptie in het Meroïstisch en werd opgedragen aan een vrouw genaamd ‘Aba-la’, wat mogelijk ‘grootmoeder’ betekent.

De inscriptie leest:

O, Isis! O, Isis! Het is Aba-la. Laat haar voldoende water drinken, laat haar voldoende brood eten, laat haar een goede maaltijd krijgen.

De meeste Meroïstische piramides zijn zwaar beschadigd omdat de Italiaanse schatzoeker Giuseppe Ferlini in 1832 de bovenkant van de piramides met explosieven opblies. Veel van de sieraden, beelden en gereedschappen die hij in de piramides aantrof zijn nu te bezichtigen in Duitse musea.

Bron: Livescience.com Foto: Vincent Francigny

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Een weetje.
Een weetje.
11 jaren geleden

De tafel was voorzien van een inscriptie in het Meroïstisch en werd opgedragen aan een vrouw genaamd ‘Aba-la’, wat mogelijk ‘grootmoeder’ betekent.

Aba-la Betekenis is zus /zuster bloedverwand.

Wasbeertjuh
Wasbeertjuh
11 jaren geleden

[quote name=”Een weetje.”]De tafel was voorzien van een inscriptie in het Meroïstisch en werd opgedragen aan een vrouw genaamd ‘Aba-la’, wat mogelijk ‘grootmoeder’ betekent.

Aba-la Betekenis is zus /zuster bloedverwand.[/quote]
Ja wat is het nou? Je noemt 3 totaal verschillende dingen…?!

pacito
pacito
11 jaren geleden

Merkwaardig om te melden dat er pyramides zijn gevonden tussen 2009 en 2012 terwijl ze blijkbaar in 1832 ook al waren gevonden door Giuseppe Ferlini en de vruchten van zijn rooftocht in Duitse musea zijn te bezichtigen.

Dree
Dree
11 jaren geleden

‘Het is onduidelijk waarom de mensen uit Sedeinga voor een dergelijk ontwerp kozen.’

‘… een offertafel gevonden met daarop een afbeelding van godin Isis en god Anubis.’

De vorm van een piramide, en een afbeelding van Isis en Anubis.
Is het dan ècht onduidelijk waarom ze kozen voor die vorm?
Ik zou zeggen duidelijk elders gezien en nagemaakt. Misschien staat in Egypte wel een paar mooie voorbeelden 🙂
Of misschien heeft Egypte het voorbeeld uit Sudan. Geen idee

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x