Buitenland

Vertrouwelijke Britse overheidsstukken: “Geef Moskou overal de schuld van”

Help ons door dit artikel met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Uit vrijgegeven overheidsstukken is gebleken dat de Britse overheid heeft geprobeerd om Rusland van ieder probleem de schuld te geven.

Toen Moskou bijvoorbeeld in de jaren tachtig met de NAVO wilde spreken over het verlengen van vertrouwenwekkende maatregelen, werd dat door de alliantie gezien als een ‘geografisch complot’ en werd het verzoek afgewezen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

En toen Sovjetleider Joeri Andropov, die door het Westen werd afgeschilderd als een hardliner van de KGB, zich bereid toonde de vertrouwenwekkende maatregelen uit te breiden naar de Oeral, werd die stap gezien als een teken van zwakte.

Onder druk zetten

Uit een vrijgegeven memo blijkt dat westerse leiders gebruik wilden maken van de situatie om ‘de beer in het Oosten onder druk te zetten’. In een andere vertrouwelijke memo, die dateert van 15 oktober 1985, wordt benadrukt dat Moskou de schuld moest krijgen van eventuele problemen.

“Iedere keer dat het niet lukt om bestaande problemen op te lossen, moeten de Sovjet-Unie en zijn bondgenoten daar de schuld van krijgen,” zo valt te lezen in het document.

De stukken zijn opvallend genoeg geschreven in een tijd waarin de relatie tussen het Westen en de Sovjet-Unie verbeterde. Oud-president Michail Gorbatsjov bracht een bezoek aan Groot-Brittannië om met toenmalig minister-president Margaret Thatcher te spreken over ontwapening en het verbeteren van de internationale veiligheid. Hij toonde Thatcher met het oog op transparantie zelfs een kaart met raketdoelen in Groot-Brittannië.

Achter de schermen

Hoewel het leek alsof het Westen en Rusland toenadering zochten, werd achter de schermen nog een andere missie uitgevoerd. In een memo van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt onder meer lovend gesproken over het openlijk bekritiseren van het beleid van Oost-Europese regeringen.

“We moeten er klaar voor zijn om iedere bewering dat het Oosten zich moet beschermen tegen westerse culturele vervuiling – pornografie en propaganda voor racialisme en geweld – te weerleggen,” staat in een andere memo.

[RT]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Paul
Paul
8 jaren geleden

Tja, dat Engeland voor en tijdens WO2 een van de voornaamste agressors was wil er bij de gemiddelde Nederlander nog steeds niet in. De winnaar schrijft de geschiedenis.
https://www.youtube.com/watch?v=k09mA5-oL84

Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Komt daar dan al die anti-Putin, anti-Trump, anti-Assad propaganda dan vandaan?

Pinokkiocratie
Pinokkiocratie
8 jaren geleden

Zag net stukje over dat brexit op TV, wat een propaganda zeg, de Russen zus en de Russen zo. Engeland kan niet alleen verder, dat wordt de ondergang enz enz.
En dan die gasten bij nieuwsuur, hoe ze meewerken aan heel die poppenkast.
Dat ze niet moe worden van hun eigen leugens.

Los van alle propaganda, in Engeland hebben ze tenminste nog mensen zitten die Nee durven te roepen tegen de EU. In Nederland zijn het allemaal schaapjes geworden die ja knikken met een grijns op hun smoel.

Elise49
Elise49
8 jaren geleden

Uitgekookt. Net zoals ze wel bij de EU willen, maar op voorwaarden. Punt is dat de beurs/aandeelhouders in Londen al veel invloed hebben in de EU. Daar heeft niemand het over. Media group/investments groep etc.

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x