Homepagina » Universum » Vreemde zwaartekrachtsvelden in zonnestelsel trekken objecten uit hun baan. En dat kan maar één ding betekenen
Vreemde zwaartekrachtsvelden in zonnestelsel trekken objecten uit hun baan. En dat kan maar één ding betekenen

Vreemde zwaartekrachtsvelden in zonnestelsel trekken objecten uit hun baan. En dat kan maar één ding betekenen

Astronomen zeggen Planeet Tien op het spoor te zijn. Uit onderzoek naar banen van objecten in de Kuipergordel blijkt dat zich daar nog een planeet ter grootte van Mars moet schuilhouden.

Het object staat volgens onderzoekers van de Universiteit van Arizona ongeveer twee keer zo ver van de zon als Neptunus.

De banen van veel objecten in de Kuipergordel maken een hoek van ongeveer acht graden met het hoofdvlak van ons zonnestelsel.

Nieuwe planeet

De wetenschappers hebben dit gelinkt aan de zwaartekrachtsinvloed van een grote planeet in het buitenste deel van ons zonnestelsel.

“Dit is niet wat je verwacht te zien als je alleen de bekende planeten in ons zonnestelsel meetelt,” zei Kathryn Volk van de Universiteit van Arizona over de afwijkende banen.

“Dat betekent dat je er een nieuwe planeet bij moet halen – Planeet Tien, ervan uitgaande dat Planeet Negen bestaat,” voegde ze toe.

Nog verder weg

De planeet moet op ongeveer negen miljard kilometer van onze zon staan. Planeet Negen zou zich op een nog grotere afstand bevinden.

“Alles wijst op [het bestaan van] een extra planeet,” zei Volk.

10 keer groter

Afgelopen jaar voorspelden wetenschappers van het California Institute of Technology het bestaan van een negende planeet die 10 keer groter is dan de aarde en op 700 AE (astronomische eenheden) van de zon staat.

Het onderzoek zal worden gepubliceerd in The Astronomical Journal.

[Alles over Sterrenkunde, New Scientist]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Olivier P schreef:

  Wellicht vragen vele mensen zich af waarom onze wetenschappers die 2 planeten niet kunden vinden.
  Wel heel simple toch ?
  die zijn plat.
  de andere ook, maar die staan altijd goed naar ons gericht, zodt we hun oppervlakte kunnen zien. die planeet 9 en plannet 10 zien we in profiel, en aangezien ze plat zijn, zien we ze niet. logische hé ?

  PS: voor diegenen met een plaate kop of een holle kop, ik maak de euuuh vreemde redeneringen van de holle en platte aarde een beetje belachelijk 😉

  6 likes
 • nadia schreef:

  Wat ik niet snap is ze kunnen gigantish veel planeten zien die buiten ons zonnestelsel zijn, maar ondertussen speculeren ze over planeten in onze eigen zonnestelsel? dat snap ik niet… de zogenaamde nieuw ontdekte planeten zien ze niet….. uhm… oke

  7 likes
  • Rene schreef:

   deze twee planeten staan zo ver van de zon dat ze geen licht terug kaatsen en een zwarte bol tegen een zwarte actergrond is moeilijk te detecteren. maar ze doen vast hun best, er bestaat voor een astronoom niets mooiers dan de geschiedenis in gaan als de ondekker van een planeet.

   de planeten buiten ons zonnestelsel kunnen ze waarnemen omdat die (van ons uit gezien) voor hun ster langs draaien,waardoor de helderheid van die ster een heel kein beetje afneemt, aan de hand van die dip in helderheid kunnnen ze afleiden dat er en wat voor een planeet er draait.

   5 likes
 • Zetareticulan schreef:

  Planeet 10? Noemen we het niet meer planet X?

  7 likes
  • Rory schreef:

   Hoezo? dat is toch hetzelfde? Alleen hebben de wetenschappers er een planeet afgehaald bij ons. Dus we hebben nog maar VIII planeten in plaats van IX dus de nieuwe planeet moet dan IX heten en niet X.

   0 likes
 • Leopold schreef:

  Lekkere fantasie weer jochies…

  4 likes
  • Arwijn schreef:

   Ik vraag me af hoe ze deze “Zwaartekracht velden” hebben gedetecteerd en gemeten? Zover ik weet kan je die namelijk helemaal niet meten. Je kunt alleen maar vanuit de maximum val snelheid gaan.

   0 likes
 • Allert schreef:

  Als je dit helemaal bekijkt dan weet ik zeker dat ook jou wereld er anders uit gaat zien.
  En het grappige is dat het nog eens de waarheid is ook nog.

  ImpossiBall – 2017 Best Flat Earth Documentary
  https://www.youtube.com/watch?v=rcxuMEVVPe8

  Zeer goed uiteengezet en zeer zeker de moeite waard om te bekijken als je de waarheid wilt weten over de plek waar je woont.

  2 likes
  • Rob ter Horst schreef:

   Platte aarde propaganda film…

   0 likes
   • Allert schreef:

    Propaganda is een vorm van communicatie waarbij door de belanghebbende partij wordt getracht aanhangers voor haar gedachtegoed te winnen door het bespelen van de publieke opinie. Dit wordt bewerkstelligd door het bewust verspreiden van eenzijdige en/of verzonnen informatie.

    Dit is wat jij ook doet net als Nasa die in die link zegt dat ze niet dezelfde techniek meer hebben als toen ze naar de maan waren geweest?!
    Denk niet dat jij nog serieus genomen zult worden.
    En jij vind het ook zeker dood normaal dat er geen foto,s zijn van de aarde met continenten?
    De pot verwijt de ketel.

    1 likes
 • helder schreef:

  Niburu. I hope to live to tell.!

  3 likes
 • richard schreef:

  planeet 9 is nog niet gevonden of er wordt al gespeculeerd over planeet 10. Het is wel zo dat planeet 9 dan wel moet bestaan… Ja anders was planeet 10, nr 9 geweest… Sorry NASA mij zal je niet meer verassen met jullie fantasie.
  @Nadia, helemaal gelijk, NASA heeft last van verziendheid, tijd voor een leesbrilletje.
  @bullandcrap, zou tijd worden, waarin ze uitleggen dat ze al sinds hun oprichting de mensheid hebben proberen te verhalen over planeten, sterrenstelsels en buitenaards leven, maar ons eigenlijk een beetje voor de gek willen houden.

  3 likes
  • Rory schreef:

   er waren vroeger 9 planeten maar in de jaren 90 werd Pluto als dwerg planeet geclassificeerd. Daarvoor echter schreef Zecharia Sitchin over de 10de planeet. nu dus 9. Zijn interpretaties van de stenen tabletten in mesopotamie deden hem geloven dat de sumeriers ruim voordat de kalender op nul ging al wisten hoe hoe ons zonnestelsel eruit zag. Echter wisten zij van een “tiende” planeet af die zo ver van de zon stond dat er praktisch geen reflectie onze kant op ging.

   0 likes
 • andré schreef:

  zullen we het er op houden dat het er uiteindelijk eens 12 zijn voor elk sterrenbeeld één…..

  2 likes
 • Allert schreef:

  Ja keer die die Hubble nou eens om en geef ons voor het eerst in de geschiedenis nu eens een echte foto van de Aarde.
  En met al die technieken laat de Aarde nu eens zien spinnen in real time vanaf de maan of zo..
  Niet een kwestie van niet willen maar een kwestie van niet kunnen.
  Truth is stranger dan Fiction.

  2 likes
 • bullandcrap schreef:

  Komt er een nieuwe Hollywood film ofzo..

  1 likes
 • Kevin schreef:

  Ik versta dat ook niet. Ze kunnen megaver kijken met al hun technologie en ze zien planeten as far as you can imagine, maar hiervoor is het nog altijd gokken geblazen…

  1 likes
 • Rob Steenwinkel schreef:

  “En dat kan maar één ding betekenen”
  We moeten een extra belasting gaan betalen!

  1 likes
 • Aluhoedje schreef:

  planeet 9 is wat mij betreft nog steeds Pluto, al is de classificering veranderd whatever, en dit mag nog steeds planeet 10 worden genoemd, of x in dit geval. Of we moeten het beetje gewoon bij zijn naam noemen, en dan bedoelen ze dus zon 2, Nemesis, en niet planeet 9 of 10.

  @admin, wat moet ik betalen om één week al die platte aarde gasten eraf te banhameren? Ik begin het zat te worden dat er geen enkele discussie mogelijk is zonder ze. Het is alsof je een gesprek hebt met een christen of moslim over evolutieleer, het schiet gewoon niet op. Please ga er nou eens voor bannen, trek het niveau eens wat omhoog dit schiet niet op

  1 likes
 • gerda schreef:

  Planeet 9 moet Persephone zijn en planeet 10 Vulcanus. Astroloog George Bode schreef hierover in zijn boek*De nieuwe Planeten* een heel interessante uiteenzetting!

  0 likes
 • x

  Check Also

  wetenschappers

  Wetenschappers ontdekken gigantische onbekende structuren diep in de aarde

  De aarde blijft verrassen. Wetenschappers hebben mysterieuze ...

  magnetisch veld

  Magnetisch veld van de aarde verzwakt en niemand weet waarom. Wat is er aan de hand?

  Het magnetisch veld van de aarde verzwakt, ...

  >