Mens en Dier

Omtzigt boos op coalitie: ‘Ik heb er geen zin in om met gevangenisstraffen te gaan dreigen’

Help mee door dit met vrienden op je social media te delen!

Afgelopen woensdag heeft de vaste commissie voor Financiën overleg gevoerd met staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij. Onder andere Pieter Omtzigt was aanwezig bij dat overleg.

Hij zei dat ongeveer elke staatssecretaris tot nu toe ergens in zijn eerste jaar heeft gezegd dat het een jaar of vijf duurt voordat de boel op orde is. “In 2014 zei Wiebes dat; hij had een verbeterprogramma. Daar is op zich niet zoveel van terechtgekomen. Al zijn opvolgers hebben het ook gezegd. Wij hebben het als Kamer altijd heel lastig gevonden om te zien of die tussenstapjes ook gezet werden,” zei Omtzigt. “De volgende staatssecretaris in het volgende kabinet zei dan weer: over vijf jaar is het misschien op orde. En dat was het dan niet.”

Van Rij antwoordde dat de stappen vooruit ‘zeker gezet worden’. “De grote stappen moeten gemaakt worden, maar zijn wel in gang gezet.”

(Video verwijderd? Klik hier...)

Er werd helemaal niet naar ons geluisterd

De staatssecretaris verschuilde zich steeds achter Prinsjesdag. Van Rij zei dat hij met leedwezen heeft geconstateerd dat er van alles en nog wat wordt gelekt. “Maar kennelijk werkt het zo. Wij komen natuurlijk met Prinsjesdag met het totale pakket. Ik zou de discussie heel graag voeren aan de hand van de uitvoerige brief die de Kamer nog krijgt. Ik ben uiteraard gaarne bereid om de discussie daarover te voeren, maar het zou niet juist zijn om dat nu te doen. Het zou procedureel niet juist zijn om daar nu iets over te zeggen, maar ik ga heel graag de dialoog aan. En er komt dus ook een aparte brief over.”

“Als er één dingetje was uitgelekt, dan zou ik zeggen: ik snap echt wel wat u bedoelt. Maar ik heb er gewoon moeite mee als Kamerlid. Ik ben twee weken geleden speciaal hiervoor van reces teruggekomen. We hadden een debat en minister Karien van Gennip zei toen dat de oppositie haar mond maar moest houden tot Prinsjesdag, want dan zouden we alle plannen horen. Alle moties werden van tafel geveegd en er werd helemaal niet naar ons geluisterd. En op de dag dat er hier een akkoord ligt, wordt er van heb ik jou daar een portie selectief gelekt. Het is echt niet zo dat er ergens per ongeluk iets van tafel viel,” zei Omtzigt.

Anders komt er wel een aangifte

“Het lijkt erop dat wij hier constant tegen een muur praten. Het geeft echt geen pas dat er in een debat gezegd wordt dat je het er niet over mag hebben als de coalitie zelf aan het lekken is. We hoeven echt niet moeilijk te doen over waar die lekken vandaan komen,” vervolgde Omtzigt.

“I was also not amused,” reageerde Van Rij.

Omtzigt vroeg hem of hij dit mee terugneemt naar het kabinet om erop te reflecteren. “Ik wil gewoon een brief hebben, want formeel kan ik zelfs tegen de hele coalitie aangifte doen van een ambtsmisdrijf. Er zijn namelijk kabinetsstukken gelekt! Dan gaan we processen bij de Hoge Raad hebben en ik heb er geen zin in om met gevangenisstraffen te gaan dreigen. Dat lijkt me niet zinnig, maar het lijkt me wel zinnig dat dit kabinet – er zit nu een nieuw kabinet – een serieus voornemen heeft en met een serieuze brief komt over hoe dit volgend jaar gaat. Anders komt er wel een aangifte.”

“Het kan niet zo wezen dat ik hier als oppositie niks mag voorstellen en dat alles in de krant kan komen van bronnen die we niet kennen.”

Van Rij zei dat hij het punt in de ministerraad aan de orde zal stellen. “Maar ik kan niet toezeggen dat die brief er komt.”

4.8 108 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

91 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Vraagje
Vraagje
1 jaar geleden

WAAROM NIET??? meneer Omtzigt. zo snel mogelijk graag!!!

Hendrik
Hendrik
1 jaar geleden

Welkom in de dictatuur, simpele…

Loisss
Loisss
1 jaar geleden

En alweer loze woorden!

Ron
Ron
1 jaar geleden

Gewoon aangifte doen, deze criminelen moeten opgesloten worden.

Back to top button
91
0
We lezen graag je reactie!x