Buitenland

VS en Vietnam beginnen historische schoonmaak Agent Orange

Help ons door deze informatie met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Verenigde Staten en Vietnam zijn bijna 40 jaar na de Vietnamoorlog begonnen met de langverwachte schoonmaak van de grond bij de voormalige luchtmachtbasis Danang.

Er wordt gebruik gemaakt van een technologie die de besmette bodem verhit waardoor dioxine wordt afgebroken tot onschadelijke stoffen.

Danang is nu een internationaal vliegveld waar veel toeristen landen en vertrekken. De grond is echter zwaar vervuild door het ontbladeringsmiddel Agent Orange. In de tien jaar dat de oorlog woedde hebben de Amerikanen er 80 miljoen liter van over de jungle van Vietnam gesproeid om de beschutting van de Vietcong weg te nemen.

Ceremonie

De Amerikaanse ambassadeur David Shear sprak tijdens een ceremonie voor de operatie van ‘een historische mijlpaal’. “We ruimen deze rommel op,” zei hij. “We zijn ook vastbesloten mensen in Vietnam met een afwijking te helpen, ongeacht de oorzaak.”

Vliegbasis Danang is één van de drie ‘hotspots’ waar de concentraties van het extreem giftige Agent Orange bijna 400 keer hoger zijn dan het wereldwijde geaccepteerde maximum. De Vietnamese regering beschikt niet over de middelen om de mensen uit de besmette gebieden te halen.

Aansprakelijkheid

Amerikaanse veteranen hebben miljarden euro’s schadevergoeding gekregen voor ziektes die in verband worden gebracht met Agent Orange, maar de Amerikaanse regering en de chemiegiganten hebben altijd aansprakelijkheid ontkend.

Agent Orange dankt zijn naam aan de oranje bandjes om de containers. Het middel is een mix van verschillende chemicaliën. In Danang werd het middel opgeslagen en in vliegtuigen geladen. Veel gevallen van kanker en misvormingen bij geboortes in de omgeving worden in verband gebracht met Agent Orange.

Erfenis

De Amerikanen hebben ruim 33 miljoen euro uitgetrokken voor de schoonmaak van 73.000 kubieke meter grond. Twee Amerikaanse bedrijven gaan samenwerken met Vietnamese militairen om de grond schoon te maken.

“We nemen de eerste stap om de erfenis van het verleden te begraven,” besloot Shear bij het begin van de schoonmaak. “Ik kijk uit naar meer successen.”

Agent Orange werd voor het Amerikaanse ministerie van Defensie geproduceerd door Monsanto en Dow Chemical. Uit interne memo’s is gebleken dat Monsanto de Amerikaanse regering in 1952 informeerde over de besmetting van het ontbladeringsmiddel. Er werden indertijd geen voorzorgsmaatregelen genomen tegen de bijwerking.

Het gevolg was onder meer de chemische ramp in het Italiaanse stadje Seveso. In juli 1976 werd daar de toxische stof dioxine uitgestoten waarop de Europese Gemeenschap de Seveso-richtlijn opstelde.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
blocki
blocki
9 jaren geleden

Kut Amerikanen!

Eerst overal de boel slopen, oorlog creëren en wat nog meer, daarna de vriendelijkheid zelve uithangen en de boel opruimen. Blijf overal met je poten vanaf, dan hoef je het ook niet op te ruimen, maar nu wordt er meerdere keren aan verdiend natuurlijk…

woutertje
woutertje
9 jaren geleden

“The $43 million project comes as the former foes draw closer in the face of rising Chinese assertiveness in the South China Sea.”

Dit staat in het originele artikel, zie ik hier boven niet terug.

Het word daarmee gelijk duidelijk waarom ze juist nu beginnen met deze schoonmaak en hulp.

Catharina R
Catharina R
9 jaren geleden

voor mij mag het NU beginnen de schoon maak hihihihiih

lambertus
lambertus
9 jaren geleden

Eens chemisch, altijd chemisch en dus veelal toxisch.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

8
0
We lezen graag je reactie!x