Homepagina » Buitenland » VS en Vietnam beginnen historische schoonmaak Agent Orange
Schoonmaak Agent Orange in Vietnam

VS en Vietnam beginnen historische schoonmaak Agent Orange

De Verenigde Staten en Vietnam zijn bijna 40 jaar na de Vietnamoorlog begonnen met de langverwachte schoonmaak van de grond bij de voormalige luchtmachtbasis Danang.

Er wordt gebruik gemaakt van een technologie die de besmette bodem verhit waardoor dioxine wordt afgebroken tot onschadelijke stoffen.

Danang is nu een internationaal vliegveld waar veel toeristen landen en vertrekken. De grond is echter zwaar vervuild door het ontbladeringsmiddel Agent Orange. In de tien jaar dat de oorlog woedde hebben de Amerikanen er 80 miljoen liter van over de jungle van Vietnam gesproeid om de beschutting van de Vietcong weg te nemen.

Ceremonie

De Amerikaanse ambassadeur David Shear sprak tijdens een ceremonie voor de operatie van ‘een historische mijlpaal’. “We ruimen deze rommel op,” zei hij. “We zijn ook vastbesloten mensen in Vietnam met een afwijking te helpen, ongeacht de oorzaak.”

Vliegbasis Danang is één van de drie ‘hotspots’ waar de concentraties van het extreem giftige Agent Orange bijna 400 keer hoger zijn dan het wereldwijde geaccepteerde maximum. De Vietnamese regering beschikt niet over de middelen om de mensen uit de besmette gebieden te halen.

Aansprakelijkheid

Amerikaanse veteranen hebben miljarden euro’s schadevergoeding gekregen voor ziektes die in verband worden gebracht met Agent Orange, maar de Amerikaanse regering en de chemiegiganten hebben altijd aansprakelijkheid ontkend.

Agent Orange dankt zijn naam aan de oranje bandjes om de containers. Het middel is een mix van verschillende chemicaliën. In Danang werd het middel opgeslagen en in vliegtuigen geladen. Veel gevallen van kanker en misvormingen bij geboortes in de omgeving worden in verband gebracht met Agent Orange.

Erfenis

De Amerikanen hebben ruim 33 miljoen euro uitgetrokken voor de schoonmaak van 73.000 kubieke meter grond. Twee Amerikaanse bedrijven gaan samenwerken met Vietnamese militairen om de grond schoon te maken.

“We nemen de eerste stap om de erfenis van het verleden te begraven,” besloot Shear bij het begin van de schoonmaak. “Ik kijk uit naar meer successen.”

Agent Orange werd voor het Amerikaanse ministerie van Defensie geproduceerd door Monsanto en Dow Chemical. Uit interne memo’s is gebleken dat Monsanto de Amerikaanse regering in 1952 informeerde over de besmetting van het ontbladeringsmiddel. Er werden indertijd geen voorzorgsmaatregelen genomen tegen de bijwerking.

Het gevolg was onder meer de chemische ramp in het Italiaanse stadje Seveso. In juli 1976 werd daar de toxische stof dioxine uitgestoten waarop de Europese Gemeenschap de Seveso-richtlijn opstelde.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 Vind je deze info belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

8 reacties

 1. Kut Amerikanen!

  Eerst overal de boel slopen, oorlog creëren en wat nog meer, daarna de vriendelijkheid zelve uithangen en de boel opruimen. Blijf overal met je poten vanaf, dan hoef je het ook niet op te ruimen, maar nu wordt er meerdere keren aan verdiend natuurlijk…

  0 likes
 2. “The $43 million project comes as the former foes draw closer in the face of rising Chinese assertiveness in the South China Sea.”

  Dit staat in het originele artikel, zie ik hier boven niet terug.

  Het word daarmee gelijk duidelijk waarom ze juist nu beginnen met deze schoonmaak en hulp.

  0 likes
 3. voor mij mag het NU beginnen de schoon maak hihihihiih

  0 likes
 4. Eens chemisch, altijd chemisch en dus veelal toxisch.

  0 likes
 5. Hoi allemaal,wat zei Salusa dat wij zelf de aarde schoon moeten maken,met het schijnt een nieuwe technologie.Met deze technologie hebben de Iluminatie tunnels en ondergrondse steden gemaakt.dus geen nieuwe technologie.denkt de Iluminatie als we met de GF meewerken verdwijnen ze wel weer.

  0 likes
 6. [quote name=”blocki”]Kut Amerikanen!

  Eerst overal de boel slopen, oorlog creëren en wat nog meer, daarna de vriendelijkheid zelve uithangen en de boel opruimen. Blijf overal met je poten vanaf, dan hoef je het ook niet op te ruimen, maar nu wordt er meerdere keren aan verdiend natuurlijk…[/quote]
  Niets aan toe te voegen behalve dat de Amerikaanse bevolking met demonstratie,s de politiek destijds kon overhalen te stoppen met een oorlog die niet te winnen viel.Je zal maar als kanonnenvlees geboren worden.En wil je dat?Dan moet je in Amerika zijn.

  0 likes
 7. 73.000 kubieke meter !!
  Dat is net niks !!
  Als je het 1 meter diep doet reinigen dan kan je maar een oppervlakte van 73 meter breed bij 1000 meter reinigen !!
  Zijn het papieren vliegtuigjes daar in Vietnam ? Want een vliegveld van 73 bij 1000 meter is niet groot !of maken ze het alleen schoon voor de Elite !!

  0 likes
 8. Waar het om gaat is dat het nu eindelijk opgeruimd wordt! Ik heb met eigen ogen mogen zien wat agent orange heeft aangericht en nog steeds aanricht. Ben zelf in een tehuis geweest in Vietnam opgericht door een Amerikaanse veteraan vol met gehandicapte kinderen en Vietnamese veteranen. Dat soort misvormingen e.d. gun je niemand.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

maurice de hond

Maurice de Hond pakt OMT-lid aan in Op1: ‘1,5 meter afstand houden is complete onzin’

Buiten 1,5 meter afstand houden is complete ...

jensen

Jensen: ‘Agenda 2030 wordt nu al uitgerold in Nederland, zonder dat je het ziet’

Wat zijn de plannen voor de komende ...