Homepagina » Mens en Dier » Waarom houdt De Jonge zich bezig met het genetisch aanpassen van baby’s?
de jonge
Foto: Tweede Kamer der Staten-Generaal CC BY-NC-ND 2.0

Waarom houdt De Jonge zich bezig met het genetisch aanpassen van baby’s?

Je zou zeggen dat coronaminister Hugo de Jonge zijn handen vol heeft aan de coronacrisis. Hij blijkt echter genoeg tijd te hebben voor allerlei andere zaken. Genetisch aangepaste baby’s bijvoorbeeld. Afgelopen week stuurde De Jonge een opmerkelijke brief aan de Tweede Kamer. Deze brief had betrekking op de zogeheten DNA-dialoog en noemde onder meer ‘de mogelijkheid om DNA van embryo’s te wijzigen’.

Nederlanders zijn hier alvast een beetje warm voor gemaakt door middel van bijeenkomsten, DNA-dialogen, waar ze de vraag kregen voorgelegd hoe zij denken over het aanpassen van embryo-DNA. De meeste mensen bleken er geen bezwaar tegen te hebben als je er ernstige ziektes mee kunt voorkomen. Ze willen dat het alleen mag ‘als de voordelen groter zijn dan de nadelen’.

De DNA-dialoog is georganiseerd in verband met de opkomst van Crispr-cas9, een techniek waarmee het DNA van embryo’s kan worden gewijzigd. Deze behandeling kan alleen uitgevoerd worden met ivf. De techniek roept veel vragen op over de ethiek en veiligheid. In Nederland staat in de Embryowet dat dit nog niet mag. Er kan bij de ingreep namelijk schade in het DNA ontstaan. En als bij iemand DNA is aangepast, wordt dit doorgegeven aan zijn of haar kinderen.

Verstrekkende gevolgen

Het volgende kabinet zal zich waarschijnlijk buigen over de vraag of de Embryowet aangepast moet worden. De Jonge schrijft in de Kamerbrief: “De mogelijkheid om DNA van embryo’s te wijzigen plaatst ons als samenleving voor een heel fundamentele keuze die verstrekkende gevolgen kan hebben voor toekomstige generaties.”

“De DNA-dialoog is financieel ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid en biedt waardevolle inzichten voor onder meer wetenschappers en beleidsmakers over hoe Nederlanders denken over het aanpassen van embryo-DNA,” vervolgt minister De Jonge.

Wie wil er nog een frikandel?

4.4 61 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
153 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ProAsfalt
ProAsfalt
7 maanden geleden

Kennelijk heeft dhr Hugo de J niets meer met de C in het CDA.

Marcel
Marcel
7 maanden geleden

Frikandel? Doe maar een Jos Brinkje. Wb Hugo ‘Eugenics’ de Jonge is een staatsgevaarlijke gek.

Peter P. van Oosterum
Peter P. van Oosterum
7 maanden geleden

Het crisprcas-9 systeem is zeker ingewikkeld, maar om iemand als de Jonge daarover besluitvorming te laten voorbereiden lijkt mij te dicht liggen bij een oproep aan wijlen dokter Mengele.

Arnie
Arnie
7 maanden geleden

En ergens in de hel, pinkt Adolf Hitler een traantje weg….

x

Check Also

hulp

NineForNews heeft je hulp nodig

Het wordt steeds duidelijker zichtbaar dat overheden, ...

de jonge

‘Wat De Jonge doet, is toch via een stiekeme route een vaccinatieplicht invoeren’

Dit kabinet slaat door, gaat veel te ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

153
0
We lezen graag je reactie!x