Mens en Dier

Waarom houdt De Jonge zich bezig met het genetisch aanpassen van baby’s?

Help mee door deze info met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Je zou zeggen dat coronaminister Hugo de Jonge zijn handen vol heeft aan de coronacrisis. Hij blijkt echter genoeg tijd te hebben voor allerlei andere zaken. Genetisch aangepaste baby’s bijvoorbeeld. Afgelopen week stuurde De Jonge een opmerkelijke brief aan de Tweede Kamer. Deze brief had betrekking op de zogeheten DNA-dialoog en noemde onder meer ‘de mogelijkheid om DNA van embryo’s te wijzigen’.

Nederlanders zijn hier alvast een beetje warm voor gemaakt door middel van bijeenkomsten, DNA-dialogen, waar ze de vraag kregen voorgelegd hoe zij denken over het aanpassen van embryo-DNA. De meeste mensen bleken er geen bezwaar tegen te hebben als je er ernstige ziektes mee kunt voorkomen. Ze willen dat het alleen mag ‘als de voordelen groter zijn dan de nadelen’.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De DNA-dialoog is georganiseerd in verband met de opkomst van Crispr-cas9, een techniek waarmee het DNA van embryo’s kan worden gewijzigd. Deze behandeling kan alleen uitgevoerd worden met ivf. De techniek roept veel vragen op over de ethiek en veiligheid. In Nederland staat in de Embryowet dat dit nog niet mag. Er kan bij de ingreep namelijk schade in het DNA ontstaan. En als bij iemand DNA is aangepast, wordt dit doorgegeven aan zijn of haar kinderen.

Verstrekkende gevolgen

Het volgende kabinet zal zich waarschijnlijk buigen over de vraag of de Embryowet aangepast moet worden. De Jonge schrijft in de Kamerbrief: “De mogelijkheid om DNA van embryo’s te wijzigen plaatst ons als samenleving voor een heel fundamentele keuze die verstrekkende gevolgen kan hebben voor toekomstige generaties.”

“De DNA-dialoog is financieel ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid en biedt waardevolle inzichten voor onder meer wetenschappers en beleidsmakers over hoe Nederlanders denken over het aanpassen van embryo-DNA,” vervolgt minister De Jonge.

Wie wil er nog een frikandel?

4.4 61 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

153 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ProAsfalt
ProAsfalt
3 jaren geleden

Kennelijk heeft dhr Hugo de J niets meer met de C in het CDA.

Marcel
Marcel
3 jaren geleden

Frikandel? Doe maar een Jos Brinkje. Wb Hugo ‘Eugenics’ de Jonge is een staatsgevaarlijke gek.

Peter P. van Oosterum
Peter P. van Oosterum
3 jaren geleden

Het crisprcas-9 systeem is zeker ingewikkeld, maar om iemand als de Jonge daarover besluitvorming te laten voorbereiden lijkt mij te dicht liggen bij een oproep aan wijlen dokter Mengele.

Arnie
Arnie
3 jaren geleden

En ergens in de hel, pinkt Adolf Hitler een traantje weg….

Back to top button
153
0
We lezen graag je reactie!x