Universum

Licht van superaarde voor het eerst waargenomen (video)

Help door dit artikel met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Voor het eerst is licht van een superaarde buiten ons zonnestelsel waargenomen met behulp van ruimtetelescoop Spitzer. Astronomen noemen het een historische gebeurtenis.

De planeet wordt 55 Cancri e genoemd en draait rond een ster op 41 lichtjaar van de aarde. Een jaar duurt er slechts 18 uur.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Planeet 55 Cancri e werd in 2004 ontdekt en is ongeveer twee keer zo groot als de aarde. Tot nu toe waren wetenschappers nog niet in staat om infrarood licht van een superaarde waar te nemen.

Vreemde eigenschappen

Spitzer detecteerde in 2005 voor het eerst infrarood licht van een planeet buiten ons zonnestelsel, maar het bleek te gaan om een hete Jupiter, een gasreus die veel groter is dan 55 Cancri e en in een zeer korte baan om haar ster draait.

Sinds de ontdekking van 55 Cancri e hebben astronomen vreemde eigenschappen van de planeet vastgesteld. De onderzoekers wisten al dat tenminste vijf exoplaneten rond ster 55 Cancri draaien, maar 55 Cancri e viel op omdat de planeet extreem zwaar is en zeer dicht bij haar ster staat. Ter vergelijking staat Mercurius 26 keer verder van de zon.

Water

De temperatuur aan de dagzijde van de planeet kan oplopen tot 1726 graden Celsius. Uit eerdere observaties van ruimtetelescoop Spitzer blijkt bovendien dat een vijfde van 55 Cancri e bestaat uit lichtere elementen waaronder water. Als gevolg van de extreme temperaturen en de hoge druk bestaan gassen er vermoedelijk als een vloeistof, wat wetenschappers de superkritische fase noemen. Op aarde kan water onder bepaalde omstandigheden een superkritische vloeistof worden in stoommachines.

Het gaat waarschijnlijk om een rotsachtige wereld bedekt met water in de superkritische fase. Het onderzoek is verschenen in het Astrophysical Journal. De opvolger van Spitzer, de James Webb-ruimtetelescoop, wordt naar verwachting in 2018 gelanceerd.

Bron: Space.com

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x