Gezondheid

Waarom tomaten supergezond zijn

Help mee door dit met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Door het eten van tomaten lopen mensen veel minder kans op een beroerte, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Het draait allemaal om de krachtige antioxidant lycopeen, aldus de Finse studie die in het tijdschrift Neurology is verschenen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van ruim 1000 mannen van middelbare leeftijd die gemiddeld twaalf jaar lang werden gevolgd. De onderzoekers concludeerden dat mensen met het hoogste gehalte aan lycopeen in hun bloed 55 procent minder kans liepen om een beroerte te krijgen.

Bloedproppen

“Deze studie sluit aan op eerdere bevindingen dat het eten van veel groente en fruit wordt geassocieerd met een lager risico op een beroerte,” benadrukte hoofdonderzoeker Jouni Karppi van de Universiteit van Oost-Finland in Kuopio.

Van de 258 mannen met het laagste gehalte aan lycopeen in hun bloed, kreeg bijna één op de 10 een beroerte. Maar bij de 259 met het hoogste antioxidantgehalte daalde dat aantal tot één op de 25.

De correlatie tussen het lycopeengehalte en het risico op een beroerte werd nog duidelijker toen de onderzoekers alleen keken naar beroertes die waren veroorzaakt door bloedproppen. In totaal kregen 67 mannen gedurende de looptijd van de studie een beroerte.

Stikstofdioxiden

Tomaten zijn gezonde vruchten. Ze bevatten veel vitamine C, carotenen, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B6 en de mineralen kalium, fosfor en magnesium. De kleurstof lycopeen kan de menselijke cellen beschermen tegen de nadelige invloeden van stikstofdioxiden. Die zitten onder meer in tabaksrook en uitlaatgassen. Lycopeen speelt mogelijk ook een rol bij de bescherming tegen kanker.

Onderzoekers keken naar een aantal andere antioxidanten, waaronder alfacaroteen, bètacaroteen, alfatocoferol (een vorm van vitamine E) en retinol (vitamine A), maar vonden geen verband met het risico op een beroerte.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Ik weet dat een tomaat gezond is, wel goed afgespoeld uiteraard.Maar bovenal heerlijk met wat zout en peper op de boterham.Een vitamine bommetje!!De lekersten zijn die van de hobby tuinierders die in mijn omgeving in Friesland er zeer veel zijn.Dus zijn ze klaar? Voor een paar centen is het hier eten maar!

Knn
Knn
11 jaren geleden

Nou ik vind die dingen vies…zijn zo week en slijmerig vanbinnen.

Chris
Chris
11 jaren geleden

Dat is mooi om te horen.
Ik eet elke dag 1 tomaat, 1/3 komkommer, banaan,en een appel als avond eten. (soms aanvulling stokbrood/groenteschijf/kaassouffle) en als peren/druiven/kiwi in aanbieding is koop ik dat.

Maar soms vraag ik me af of ik zou wel genoeg vitaminen/mineralen binnen krijg.

baslok
baslok
11 jaren geleden

moet je niet allergisch voor tomaten (familie van de nachtschade) zijn, anders heb je een knalrood probleem

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x