Gezondheid

Waarom tomaten supergezond zijn

Help mee door deze informatie met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Door het eten van tomaten lopen mensen veel minder kans op een beroerte, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Het draait allemaal om de krachtige antioxidant lycopeen, aldus de Finse studie die in het tijdschrift Neurology is verschenen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2025/04/NFN-donatie-banner.png

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van ruim 1000 mannen van middelbare leeftijd die gemiddeld twaalf jaar lang werden gevolgd. De onderzoekers concludeerden dat mensen met het hoogste gehalte aan lycopeen in hun bloed 55 procent minder kans liepen om een beroerte te krijgen.

Bloedproppen

“Deze studie sluit aan op eerdere bevindingen dat het eten van veel groente en fruit wordt geassocieerd met een lager risico op een beroerte,” benadrukte hoofdonderzoeker Jouni Karppi van de Universiteit van Oost-Finland in Kuopio.

Van de 258 mannen met het laagste gehalte aan lycopeen in hun bloed, kreeg bijna één op de 10 een beroerte. Maar bij de 259 met het hoogste antioxidantgehalte daalde dat aantal tot één op de 25.

De correlatie tussen het lycopeengehalte en het risico op een beroerte werd nog duidelijker toen de onderzoekers alleen keken naar beroertes die waren veroorzaakt door bloedproppen. In totaal kregen 67 mannen gedurende de looptijd van de studie een beroerte.

Stikstofdioxiden

Tomaten zijn gezonde vruchten. Ze bevatten veel vitamine C, carotenen, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B6 en de mineralen kalium, fosfor en magnesium. De kleurstof lycopeen kan de menselijke cellen beschermen tegen de nadelige invloeden van stikstofdioxiden. Die zitten onder meer in tabaksrook en uitlaatgassen. Lycopeen speelt mogelijk ook een rol bij de bescherming tegen kanker.

Onderzoekers keken naar een aantal andere antioxidanten, waaronder alfacaroteen, bètacaroteen, alfatocoferol (een vorm van vitamine E) en retinol (vitamine A), maar vonden geen verband met het risico op een beroerte.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Artikel waardering

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
12 jaren geleden

Ik weet dat een tomaat gezond is, wel goed afgespoeld uiteraard.Maar bovenal heerlijk met wat zout en peper op de boterham.Een vitamine bommetje!!De lekersten zijn die van de hobby tuinierders die in mijn omgeving in Friesland er zeer veel zijn.Dus zijn ze klaar? Voor een paar centen is het hier eten maar!

Knn
Knn
12 jaren geleden

Nou ik vind die dingen vies…zijn zo week en slijmerig vanbinnen.

Chris
Chris
12 jaren geleden

Dat is mooi om te horen.
Ik eet elke dag 1 tomaat, 1/3 komkommer, banaan,en een appel als avond eten. (soms aanvulling stokbrood/groenteschijf/kaassouffle) en als peren/druiven/kiwi in aanbieding is koop ik dat.

Maar soms vraag ik me af of ik zou wel genoeg vitaminen/mineralen binnen krijg.

baslok
baslok
12 jaren geleden

moet je niet allergisch voor tomaten (familie van de nachtschade) zijn, anders heb je een knalrood probleem

sparky
sparky
12 jaren geleden

[quote name=”Knn”]Nou ik vind die dingen vies…zijn zo week en slijmerig vanbinnen.[/quote]
Dan heb je nog nooit een goede tomaat gegeten blijkbaar….. jammer!

Onwetende Henkie
Onwetende Henkie
12 jaren geleden

[quote name=”Chris”]Dat is mooi om te horen.
Ik eet elke dag 1 tomaat, 1/3 komkommer, banaan,en een appel als avond eten. (soms aanvulling stokbrood/groenteschijf/kaassouffle) en als peren/druiven/kiwi in aanbieding is koop ik dat.

Maar soms vraag ik me af of ik zou wel genoeg vitaminen/mineralen binnen krijg.[/quote]
Is dat alles? Nogal logisch dat ze aliens zo mager afbeelden… nu weet ik waardoor het komt!

Nienke
Nienke
12 jaren geleden

[quote name=”baslok”]moet je niet allergisch voor tomaten (familie van de nachtschade) zijn, anders heb je een knalrood probleem[/quote]

In watermeloen zit nog meer lycopeen dan in tomaten, dus zo’n ontzettend probleem hoeft het niet te zijn 🙂

darketernal
darketernal
12 jaren geleden

Kan je ook gewoon ketchup eten zodat je geen kans op een beroerte krijgt? Ik vind tomaten niet zo lekker, maar ketchup gaat er tezamen met een patatje wat makkelijk in =D

patricio
patricio
12 jaren geleden

Wij moeten ons eerst beseffen dat ons fruit,groenten etc…. Totaal geen voedingswaarden bezitten omdat
Het bijna geen zonlicht krijgt alles komt uit kassen met kunstlicht dus!! Fruit lword veel te vroeg geplukt niet door de zon gerijpt!!!
De zon is nodig voor de vitamines maar het is onmogelijk omdat de vraag groter is dan het aanbod dus er is geen tijd om goed te rijpen!! Ons eigen geteelde fruit en groentes zijn puur voor de export!! En wij eten geïmporteerd fruit en groenten uit andere landen!! Waar de regels voor bestrijdingsmiddelen niet zo streng zijn als hier… Dus tel uit je winst!! Rotzooi op je bord punt!!

Chrissebis
Chrissebis
12 jaren geleden

Heerlijk, die rode toverballen 🙂

Ik eet vaak gerechten zoals lasagne en macaroni met zuivere tomatensaus en in het weekend eet ik tomaten op brood, lekker, kaas-komkommer-ei-tomaat-p&z-tuinkers hmmmmmm

Tomaten zijn lekker mits je goede koopt.
Die waterballen uit de gemiddelde supermarkt zijn niet lekker.

Chrissebis
Chrissebis
12 jaren geleden

[quote name=”Onwetende Henkie”][quote name=”Chris”]Dat is mooi om te horen.
Ik eet elke dag 1 tomaat, 1/3 komkommer, banaan,en een appel als avond eten. (soms aanvulling stokbrood/groenteschijf/kaassouffle) en als peren/druiven/kiwi in aanbieding is koop ik dat.

Maar soms vraag ik me af of ik zou wel genoeg vitaminen/mineralen binnen krijg.[/quote]
Is dat alles? Nogal logisch dat ze aliens zo mager afbeelden… nu weet ik waardoor het komt![/quote]

Probeer eens, broccoli,bloemkool,peulvruchten,wortelen,kolen,paprika’s,bonen etc etc haha

Wasbeertjuh
Wasbeertjuh
12 jaren geleden

[quote name=”patricio”]Rotzooi op je bord punt!![/quote]Eten wat de pot schaft, anders verhonger je maar! >:)

Wat een boer niet kent……

kengai
kengai
12 jaren geleden

Patricio, Dat met die bestrijdingsmiddelen is een fabeltje.
Nederland staat op de eerste plaats wat het gebruik van bestrijdingsmiddelen betreft en niet een klein beetje bovenaan, maar ver en dan willen ze biologische methoden zelfs verbieden, want er word meer verdiend aan producten van Bayer bijvoorbeeld.

Statler
Statler
12 jaren geleden

De tomaat is de meest gegeten groente (vrucht) in de wereld. Daar waar ze het meest gegeten worden is de levensverwachting het laagst!!!
Wat ik hiermee wil zeggen is dat er niet te snel conclusies getrokken moeten worden!
Een fricandellen-eter/pizza/mac wordt hier ouder.

Erique
Erique
12 jaren geleden

Lycopeen komt alleen vrij wanneer de tomaat gepureerd is of gebakken & wordt alleen goed opgenomen mbv vet zoals roomboter, olijfolie.met een rauwe tomaat op je boterham zal je niet veel lycopeen binnen krijgen.

z
z
12 jaren geleden

tomat is apsolut niet gezond voor A bloed group

andy
andy
11 jaren geleden

[quote name=”Erique”]Lycopeen komt alleen vrij wanneer de tomaat gepureerd is of gebakken & wordt alleen goed opgenomen mbv vet zoals roomboter, olijfolie.met een rauwe tomaat op je boterham zal je niet veel lycopeen binnen krijgen.[/quote]
Allrightie Erique, you’re a good man!
Ze moeten idd ‘gekneusd’ worden tijdens het bakken in een onverzadigd vet zodat lycopeen vrijkomt. Alleen pureren is niet voldoende.

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x