Archeologie

Stenen van Stonehenge ‘straalden tijdens zonnewendes’

Help mee door deze info met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Stonehenge was ontworpen om gebeeldhouwde afbeeldingen te verlichten alsof ze werden tentoongesteld in een modern museum, zo blijkt uit een ultramoderne laserscan van de iconische stenen.

Met behulp van de nieuwste lasertechnologie wordt pas echt duidelijk hoe belangrijk de zonnewendes waren voor de makers van Stonehenge.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

In totaal zijn 71 nieuwe afbeeldingen onthuld die niet met het blote oog te zien zijn omdat de stenen millennia zijn blootgesteld aan de tand des tijds. Om ze te vinden moesten de onderzoekers door 850 gigabyte aan informatie spitten.

Spectaculair lichtspektakel

Op het moment dat de zonnestralen op de dag van de zonnewende de stenen raakten, begonnen ze helemaal te stralen, zeggen de onderzoekers in hun rapport (pdf).

Volgens archeologen van English Heritage zou het neolithische monument voor een spectaculair lichtspektakel hebben gezorgd tijdens de zomer- en winterzonnewendes (respectievelijk de langste en de kortste dag van het jaar). Op die dagen stond altijd een processie naar het monument gepland.

Reflecteren

Uit de 3D-scan blijkt dat de stenen die het eerst in het zicht kwamen tijdens de processie, duidelijk langer werden bewerkt. Ze waren vele malen gladder en netter dan de andere, waardoor ze het opkomende of wegstervende licht prachtig zouden reflecteren.

Hoe de bouwers er al die jaren geleden in zijn geslaagd om de stenen recht te zetten, blijft voor de onderzoekers nog altijd een mysterie.

Bron: Standaard.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Westbound
Westbound
11 jaren geleden

Nou, interressant allemaal, hoor!

Ruud
Ruud
11 jaren geleden

Wally Wallington heeft eigenhandig Stonehenge nagebouwd, met simpele hulpmiddelen. Bekijk hoe hij grote blokken steen in zijn eentje verplaatst en ook rechtop zet:

http://www.youtube.com/watch?v=pCvx5gSnfW4

Of ze het in de oudheid op dezelfde wijze hebben gedaan is natuurlijk niet bekend, maar Wally heeft wel bewezen dat zij in staat moeten zijn geweest om het te doen.

Vonzie
Vonzie
11 jaren geleden

[quote name=”Ruud”]Wally Wallington heeft eigenhandig Stonehenge nagebouwd, met simpele hulpmiddelen. Bekijk hoe hij grote blokken steen in zijn eentje verplaatst en ook rechtop zet:

http://www.youtube.com/watch?v=pCvx5gSnfW4

Of ze het in de oudheid op dezelfde wijze hebben gedaan is natuurlijk niet bekend, maar Wally heeft wel bewezen dat zij in staat moeten zijn geweest om het te doen.[/quote]
Zou kunnen, zou kunnen maar dan is er nog 1 ding…ze hadden toen geen verharde wegen (ondergrond zoals wally heeft) om de stenen op die manier te verplaatsen. En rond draaien is nog steeds niet verplaatsen over kilometers.

Lilian
Lilian
11 jaren geleden

Stonehenge is de “zonnewijzer” voor de Pleiaden.

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x