Binnenland

Wat je moet weten over kinkhoest, de ziekte die nu opspeelt

Help mee door deze informatie met jouw vrienden op je socials te delen!

Er woedt op dit moment een felle discussie over kinkhoest. Er is sprake van een uitbraak en er zouden zelfs enkele baby’s aan zijn overleden. Overal klinkt de roep om te vaccineren. Gaat dat helpen? Het korte antwoord: nee.

In 2012 raakten in de Verenigde Staten zo’n 50.000 mensen besmet met de ziekte, op dat moment het hoogste aantal sinds 1955. Gezondheidsdiensten stonden voor een raadsel.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Uit onderzoek bleek vervolgens dat de nieuwere vaccins mogelijk niet in staat zijn om ziekteoverdracht te voorkomen. Uit een studie uit januari 2014 in tijdschrift PNAS blijkt dat bavianen die een kinkhoestvaccin kregen geen symptomen vertoonden, maar de ziekte nog wel konden overdragen. “Als je net gevaccineerd bent, ben je een asymptomatische drager,” zei hoofdonderzoeker Tod J. Merkel tegen de New York Times.

Grote verbazing

Het Santa Fe Institute publiceerde een studie in BMC Medicine waarin het concludeert dat de vaccins mogelijk hebben bijgedragen aan de kinkhoestuitbraak, door middel van asymptomatische verspreiding. De onderzoekers denken zelfs dat de vaccins de uitbraak hebben verergerd. Er zijn mogelijk miljoenen mensen die – zonder dat ze het weten – deze ziekte verspreiden, zeiden ze.

Uit onderzoek van specialist infectieziekten professor David Witt van Kaiser Permanente in Californië bleek dat kinkhoest vaker voorkomt bij gevaccineerde kinderen dan bij kinderen die niet zijn ingeënt.

Begin 2010 registreerde Kaiser Permanente een piek in het aantal kinkhoestgevallen. Het ging om de grootste uitbraak in Californië in ruim 50 jaar. Witt had verwacht dat de ziekte vooral ongevaccineerde kinderen zou treffen. Tot zijn grote verbazing was de meerderheid van de kinderen die kinkhoest kregen volledig gevaccineerd, meldde persbureau Reuters.

Erg laag

Hoogleraar Aart Nederveen van de Universiteit van Amsterdam schreef eerder in het Reformatorisch Dagblad dat de sterftecijfers bij kinkhoest, maar ook mazelen en difterie al erg laag waren op het moment dat men begon te vaccineren.

Experts zijn het erover eens dat de sterfte exponentieel is afgenomen door betere hygiëne en betere voeding, merkte de hoogleraar op.

Minder kwaad

“Dat er nu zo weinig kinderen aan infectieziektes overlijden, is niet in de eerste plaats te danken aan vaccins,” benadrukte Nederveen. De vraag of vaccinaties altijd nodig zijn, is volgens hem dan ook gerechtvaardigd.

“Ouders die hun kinderen niet laten inenten doen minder kwaad dan ouders die hun kinderen slechte voeding geven of te weinig laten bewegen. Waarom moeten zij het dan toch zo vreselijk ontgelden?” vroeg de hoogleraar.

Om te eindigen met de woorden van Hugo de Jonge: en nu weer aan het werk!

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8 153 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

69 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
joka
joka
2 maanden geleden

Weer een leugen

Ron
Ron
2 maanden geleden

Vaccins zijn niet gemaakt om mensen beter te maken, ze tasten je immuunsysteem aan.
Anders wordt er niets verdient voor de big farma.

Wim
Wim
2 maanden geleden

Op een verdoving na bij de tandarts neem ik never nooit niet ook maar 1 prikkie meer !

Dat ze er nog mee weg lijken te komen , vind ik ook heel bijzonder .

Massamoord en 80% van de wereld heeft het nog steeds niet door !!

roro 237
roro 237
2 maanden geleden

De schapen staan al weer in de rij met opgestroopte mouwen!

Back to top button
69
0
We lezen graag je reactie!x