Homepagina » Gezondheid » Studie: Biovoeding is een stuk voedzamer
Studie: Biovoeding is een stuk voedzamer

Studie: Biovoeding is een stuk voedzamer

Mensen die overstappen op biologische melk- en vleesproducten krijgen meer omega 3-vetzuren, mineralen en antioxidanten binnen, zo blijkt uit een studie die is verschenen in het British Journal of Nutrition.

Onderzoekers van de Universiteit van Newcastle hielden 263 studies over melk en vlees tegen het licht. Uit de analyse blijkt dat er een duidelijk verschil is tussen biomelk en –vlees en producten uit de conventionele landbouw.

Sterker immuunsysteem

Omega 3-vetzuren worden geassocieerd met een lagere kans op hart- en vaatziekten en een sterker immuunsysteem, aldus Chris Seal van de Universiteit van Newcastle. “Het West-Europese dieet bevat te weinig van die vetzuren,” zei hij. “De Europese voedselwaakhond EFSA raadt een verdubbeling van de inname aan, maar dat is niet eenvoudig via onze voeding.”

Biozuivel en –vlees verhogen niet alleen de inname van omega 3-vetzuren, maar hebben ook andere positieve effecten. Ze bevatten hogere concentraties aan vitamine E en carotenoïden, waarvan de meeste fungeren als antioxidant. Jonge kinderen die biovoeding krijgen hebben bovendien een lagere kans op eczeem.

60 procent meer antioxidanten

Dieren die vaker buiten zijn en meer gras eten, produceren meer gezonde vetzuren zoals omega 3 en minder ongezonde vetten, aldus hoofdonderzoeker Carlo Leifert.

Vorig jaar liet het onderzoeksteam al zien dat biologische groenten 60 procent meer antioxidanten bevatten en minder giftig cadmium. De wetenschappers zeggen dat er meer onderzoek nodig is om de exacte verschillen verder te onderzoeken. In ieder geval zijn er nu verschillende studies die biovoeding in verband brengen met positieve gezondheidsaspecten.

[IPS]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Arwijn schreef:

  Een Bio Dynamische Revolutie! Een bio supermarkt in elk winkel centrum, een bio boerderij te vinden op het platte land om de paar kilometer. Wat een mooie wereld zou dat zijn!

  10 likes
  • densie schreef:

   gaat komen………the tide is turning………

   namaste

   4 likes
  • exegese schreef:

   was het maar vast zover dat het merendeel van onze voeding gewoon biologisch gekweekt zou zijn, datgene waar men in Rusland alreeds naar streeft, dat zou voor ons al een enorme stap in de goede richting zijn. Streven naar een biologisch dynamische aanpak is dan alsnog een mooi streven maar voor alsnog irreëel om te veronderstellen dat het tot de mogelijkheden zou behoren.

   4 likes
   • Berenbotje schreef:

    Voor de dieren maakt het niet uit: biologisch of niet, ze zijn toch de pineut in de slachterij. Biologisch gestemden zijn dus even dieronvriendelijk als niet-biologisch gestemdem. Misschien wel erger. Ze lijken wel die heks uit het sprookje die Hans biologisch wilde vetmesten vlak voor de slacht.

    0 likes
    • Arwijn schreef:

     Wat een zwakzinnig gezeik. Zonder vleesetende mensen zouden bijna alle dieren immiddels allang uitgestorven zijn.

     0 likes
     • Berenbotje schreef:

      Dat vind ik pas zwakzinnig gezeik. De natuur weet zich prima in balans te brengen zonder de bemoeienis van mensen.

      0 likes
     • Arwijn schreef:

      Vertel mij dan: Hoe houdt de Natuur al die koeien, varkens en schapen in tact in de natuur? Juist. Niet! Die gaan bijna allemaal dood en krijgen alleen de plekjes die de mens “over heeft”, (denk Oerang Oetangs!)

      Mensen hebben de natuur op de aarde in tact gehouden en zelfs verbeterd om instanthouding op de langere termijn te garanderen. Zonder mensen hun bemoeienissen met de natuur zou de halve wereld waarschijnlijk nu een woestenij zijn. Olie- en kerncentrale lekkages daarbuiten gelaten natuurlijk…

      0 likes
 • blup schreef:

  Andere studie: water blijkt nat te zijn.

  2 likes
 • Elise49 schreef:

  Aardbeien die buiten gerijpt zijn smaken ook veel beter.(die niet te vroeg geplukt zijn.aardbeid moet diep/donkerrood zijn) De basis: aarde, water en zon. Eigenlijk is het allemaal heel simpel. Het systeem veroorzaakt problemen. Die deelt niet bij mislukken oogst. En idd. Het is al aan het veranderen. De verse voedsel hallen groeien als paddenstoelen uit de grond. 1 probleem nog: is vaak duurder dan supermarkt. Huur plaats mag lager. Daar kunnen gemeente ook iets aan doen. Nu gemeente zelf voor de zorg moeten gaan zorgen, lijkt me dat niet zo moeilijke beslissing.

  2 likes
 • Frank schreef:

  ” krijgen meer omega 3-vetzuren ”

  50% meer van bijna niks is nog steeds bijna niks…

  Organic vs Conventional Meat and Milk
  https://www.sciencebasedmedicine.org/organic-vs-conventional-meat-and-milk/

  1 likes
 • x

  Check Also

  rauwe melk

  Hoe rauwe melk beschermt tegen astma en voedselallergieën (en bewerkte melk uit de supermarkt juist allergieën uitlokt)

  Suzanne Abbring heeft tijdens haar promotieonderzoek aan ...

  duitse

  ‘Mijn oma is een oude milieuzeug’. Kijk hoe Duitse kinderen worden geïndoctrineerd

  Een Duitse omroep heeft een video van ...

  >