Gezondheid

We zijn tientallen jaren misleid: Roomboter is niet schadelijk voor je gezondheid, maar margarine wel

Help door dit met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Verzadigde vetten in roomboter en vlees zijn niet slecht voor je, maar margarine kan daarentegen dodelijk zijn, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Hoewel veel diëtisten adviseren om te minderen met dierlijke vetten, heeft de grootste studie ooit aangetoond dat ze de kans op een beroerte, hartziekte of diabetes niet verhogen.

Margarine kan de kans op sterfte echter met 34 procent verhogen. “Jarenlang werd iedereen geadviseerd om de hoeveelheid vetten terug te dringen,” zei hoofdonderzoeker Russell de Souza van de McMaster University in Canada. “Transvetten hebben geen gezondheidsvoordelen en verhogen het risico op hartziekte enorm. Dat geldt niet voor verzadigde vetten.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Beschermen tegen diabetes

Verzadigde vetten zitten met name in dierlijke producten, waaronder roomboter, zuivel, vlees, zalm en eieren. Transvetten worden daarentegen op industriële wijze vervaardigd en in margarine, snacks en verpakte bakproducten gestopt.

Tijdens het nieuwe onderzoek werd geen bewijs gevonden dat verzadigde vetten slecht zijn voor de gezondheid. Onlangs ontdekte de Universiteit van Cambridge nog dat verzadigde vetten in zuivelproducten beschermen tegen diabetes.

Verguizen

Afgelopen jaar riep de gerenommeerde wetenschapper James DiNicolantonio van het Ithica College in New York op de richtlijnen over verzadigde vetten aan te passen. In de jaren vijftig begon men verzadigde vetten – onterecht – te verguizen. Toch werd mensen sinds de jaren zeventig geadviseerd minder vet te eten.

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat er geen duidelijk verband is tussen een hogere inname van verzadigde vetten en sterfte, coronaire hartziekten, cardiovasculaire ziekte, beroerte of diabetes type 2. De studie is gepubliceerd in het British Medical Journal. Vond je dit interessant? Denk er dan aan het artikel te delen op Facebook.

[Telegraph]

0 0 stemmen
Artikel waardering

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
sheeple awake
sheeple awake
9 jaren geleden

Bijzonder zwak artikel, niets over vergitting tot 240℃ en toevoeging van aluminium dat in margarine ingenomen tot meer kans op Alzheimer leidt.

Arwijn
Arwijn
9 jaren geleden

Dit weet ik al letterlijk 15 jaar. Het klopt. Margerine is een aardolie bijproduct. Boter is een hemel van vitaminen en vetzuren.

Drs.P.
Drs.P.
9 jaren geleden

Niet per se een “zwak” artikel, alleen niet helemaal volledig, misschien is ook de kennis niet aanwezig betreffende alle slechte eigenschappen van transvetten.

De transvetten in halvarine/margarine beletten de zuurstofopname in de diepere cellen van het menselijk lichaam en kunnen daardoor kanker veroorzaken en daarbij wil ik verwijzen naar het volgende boek:
http://www.bol.com/nl/p/het-verzwegen-verhaal-over-kanker/9200000001159065/

PIETJE
PIETJE
9 jaren geleden

Margarine is gewoon plastic ! roomboter is uit de natuur (biologisch natuurlijk) dus….. natuurlijk veel gezonder mijn ouders ZALIGER) EN IK HEBBEN NOOIT ANDER GEGETEN ALS ROOMBOTER !!! lekker veel lekkerder al die vieze margarine en ook nog gezonder !

PIETJE
PIETJE
9 jaren geleden

Margarine is samengesteld uit syntetische producten door Unilever !!!! wat wil je nog meer ???? Allemaal rotzooi !! Maar blijf het gebruiken als je wilt vooral ! Ik wens je goede gezondheid !!

Mark van de Ven
Mark van de Ven
9 jaren geleden

Hier in Brabant noemen we roomboter altijd “goei botter”.

garriet6-00
garriet6-00
9 jaren geleden

ik eet ook al enkele jaartjes roomboter ,en voel me er goed bij dia margarine zat wel veel een smaakje aan wat ik niet kon thuis brengen ! maar later las ik over de verkeerde vet zuren en toen begreep ik het even beter waar het om ging dus voor mij en mijn gezin alleen nog maar ROOM BOTER

Anke
Anke
9 jaren geleden

Dit artikel mist nuance en er staan ook onwaarheden in (zalm bevat bijvoorbeeld juist vooral onverzadigd vet).
Lees ook: http://overvoedingengezondheid.nl/overzichtsstudie-verzadigd-vet-slecht/

John
John
9 jaren geleden

Echte roomboter van mijn bio boer. Het smaakt zoveel beter. Sinds ik terug ben bij alleen roomboter. Voel ik me lichamelijk zo veel beter. En ben ik afgevallen. Hoe kan dat nou bij zo’n slechte boter. Haha nou ik weet het wel.

Caesar Lion Cachet
Caesar Lion Cachet
9 jaren geleden

LS…

Cocosolie / Olijfolie alles eerste persing, bio en niet ontgeurd. Dan roomboter met mate !

feline
feline
9 jaren geleden

https://www.youtube.com/watch?v=zXBzsYO8tlw

moet je eenz naar die gozer kijken 😛

Marian Nekeman
Marian Nekeman
9 jaren geleden

Ik wist het wel….gebruik al weer langere tijd roomboter en olijfolie, tot grote tevredenheid, het is lekker en niet slecht voor ons lijf zoals die smerige margarine zooi…

ntn
ntn
9 jaren geleden

Is volgens mij al jaren bekend dat de vet ketens in margarine en andere emulagatie producten niet zo gezond zijn. Gewoon olijfolie werkt al duizenden jaren goed.

Saskia
Saskia
9 jaren geleden

Vaag artikel zonder nieuws, gewoon oud nieuws en nogal verdraaid weergegeven.
Zo staat er eerst dat dierlijke, verzadigde vetten de kans op hartziekten, beroertes en diabetes niet verhogen (wat best zo kan zijn) en vervolgens komt er: margarine kan de kans op sterfte “echter” verhogen met 34%. Ze wilen hier dus cijfers van in totaal 3 ziektes, vergelijken met cijfers van alles waar je aan kunt overlijden, namelijk “sterfte” in zijn algemeeneid.

Daarnaast wordt er gepraat over transvetten, alsof margarine een en al transvetten zijn en er wordt totaal niet gesproken over “onverzadigde” vetten, wat margarine feitelijk is. De hoeveelheid transvetten die margarine ook heeft, is minimaal, zo weinig dat men het niet eens op de ingredientenlijst hoeft te vermelden.

Anyway, roomboter is goed, margarine is ook niet goed, maar dit artikel is FLUT.

NOORDHOLLANDER
NOORDHOLLANDER
9 jaren geleden

alle veehouders die melk produceren voor de verkoop zouden alleen roomboter moeten eten geen margarine meer kopen nooit

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x