Gezondheid

We zijn tientallen jaren misleid: Roomboter is niet schadelijk voor je gezondheid, maar margarine wel

Help anderen door deze informatie met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Verzadigde vetten in roomboter en vlees zijn niet slecht voor je, maar margarine kan daarentegen dodelijk zijn, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Hoewel veel diëtisten adviseren om te minderen met dierlijke vetten, heeft de grootste studie ooit aangetoond dat ze de kans op een beroerte, hartziekte of diabetes niet verhogen.

Margarine kan de kans op sterfte echter met 34 procent verhogen. “Jarenlang werd iedereen geadviseerd om de hoeveelheid vetten terug te dringen,” zei hoofdonderzoeker Russell de Souza van de McMaster University in Canada. “Transvetten hebben geen gezondheidsvoordelen en verhogen het risico op hartziekte enorm. Dat geldt niet voor verzadigde vetten.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Beschermen tegen diabetes

Verzadigde vetten zitten met name in dierlijke producten, waaronder roomboter, zuivel, vlees, zalm en eieren. Transvetten worden daarentegen op industriële wijze vervaardigd en in margarine, snacks en verpakte bakproducten gestopt.

Tijdens het nieuwe onderzoek werd geen bewijs gevonden dat verzadigde vetten slecht zijn voor de gezondheid. Onlangs ontdekte de Universiteit van Cambridge nog dat verzadigde vetten in zuivelproducten beschermen tegen diabetes.

Verguizen

Afgelopen jaar riep de gerenommeerde wetenschapper James DiNicolantonio van het Ithica College in New York op de richtlijnen over verzadigde vetten aan te passen. In de jaren vijftig begon men verzadigde vetten – onterecht – te verguizen. Toch werd mensen sinds de jaren zeventig geadviseerd minder vet te eten.

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat er geen duidelijk verband is tussen een hogere inname van verzadigde vetten en sterfte, coronaire hartziekten, cardiovasculaire ziekte, beroerte of diabetes type 2. De studie is gepubliceerd in het British Medical Journal. Vond je dit interessant? Denk er dan aan het artikel te delen op Facebook.

[Telegraph]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
sheeple awake
sheeple awake
8 jaren geleden

Bijzonder zwak artikel, niets over vergitting tot 240℃ en toevoeging van aluminium dat in margarine ingenomen tot meer kans op Alzheimer leidt.

Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Dit weet ik al letterlijk 15 jaar. Het klopt. Margerine is een aardolie bijproduct. Boter is een hemel van vitaminen en vetzuren.

Drs.P.
Drs.P.
8 jaren geleden

Niet per se een “zwak” artikel, alleen niet helemaal volledig, misschien is ook de kennis niet aanwezig betreffende alle slechte eigenschappen van transvetten.

De transvetten in halvarine/margarine beletten de zuurstofopname in de diepere cellen van het menselijk lichaam en kunnen daardoor kanker veroorzaken en daarbij wil ik verwijzen naar het volgende boek:
http://www.bol.com/nl/p/het-verzwegen-verhaal-over-kanker/9200000001159065/

PIETJE
PIETJE
8 jaren geleden

Margarine is gewoon plastic ! roomboter is uit de natuur (biologisch natuurlijk) dus….. natuurlijk veel gezonder mijn ouders ZALIGER) EN IK HEBBEN NOOIT ANDER GEGETEN ALS ROOMBOTER !!! lekker veel lekkerder al die vieze margarine en ook nog gezonder !

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x