Homepagina » Gezondheid » We zijn tientallen jaren misleid: Roomboter is niet schadelijk voor je gezondheid, maar margarine wel
We zijn tientallen jaren misleid: Roomboter is niet schadelijk voor je gezondheid, maar margarine wel

We zijn tientallen jaren misleid: Roomboter is niet schadelijk voor je gezondheid, maar margarine wel

Verzadigde vetten in roomboter en vlees zijn niet slecht voor je, maar margarine kan daarentegen dodelijk zijn, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Hoewel veel diëtisten adviseren om te minderen met dierlijke vetten, heeft de grootste studie ooit aangetoond dat ze de kans op een beroerte, hartziekte of diabetes niet verhogen.

Margarine kan de kans op sterfte echter met 34 procent verhogen. “Jarenlang werd iedereen geadviseerd om de hoeveelheid vetten terug te dringen,” zei hoofdonderzoeker Russell de Souza van de McMaster University in Canada. “Transvetten hebben geen gezondheidsvoordelen en verhogen het risico op hartziekte enorm. Dat geldt niet voor verzadigde vetten.”

Beschermen tegen diabetes

Verzadigde vetten zitten met name in dierlijke producten, waaronder roomboter, zuivel, vlees, zalm en eieren. Transvetten worden daarentegen op industriële wijze vervaardigd en in margarine, snacks en verpakte bakproducten gestopt.

Tijdens het nieuwe onderzoek werd geen bewijs gevonden dat verzadigde vetten slecht zijn voor de gezondheid. Onlangs ontdekte de Universiteit van Cambridge nog dat verzadigde vetten in zuivelproducten beschermen tegen diabetes.

Verguizen

Afgelopen jaar riep de gerenommeerde wetenschapper James DiNicolantonio van het Ithica College in New York op de richtlijnen over verzadigde vetten aan te passen. In de jaren vijftig begon men verzadigde vetten – onterecht – te verguizen. Toch werd mensen sinds de jaren zeventig geadviseerd minder vet te eten.

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat er geen duidelijk verband is tussen een hogere inname van verzadigde vetten en sterfte, coronaire hartziekten, cardiovasculaire ziekte, beroerte of diabetes type 2. De studie is gepubliceerd in het British Medical Journal. Vond je dit interessant? Denk er dan aan het artikel te delen op Facebook.

[Telegraph]


Vind je dit goed? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. Dit weet ik al letterlijk 15 jaar. Het klopt. Margerine is een aardolie bijproduct. Boter is een hemel van vitaminen en vetzuren.

  23 likes
 2. Margarine is gewoon plastic ! roomboter is uit de natuur (biologisch natuurlijk) dus….. natuurlijk veel gezonder mijn ouders ZALIGER) EN IK HEBBEN NOOIT ANDER GEGETEN ALS ROOMBOTER !!! lekker veel lekkerder al die vieze margarine en ook nog gezonder !

  20 likes
 3. Margarine is samengesteld uit syntetische producten door Unilever !!!! wat wil je nog meer ???? Allemaal rotzooi !! Maar blijf het gebruiken als je wilt vooral ! Ik wens je goede gezondheid !!

  20 likes
 4. Bijzonder zwak artikel, niets over vergitting tot 240℃ en toevoeging van aluminium dat in margarine ingenomen tot meer kans op Alzheimer leidt.

  4 likes
  • Het in de wereld komen van margarine heeft een bizar begin.
   nl. er waren eens ganzenboeren die een vet zochten om de levers van deze dieren snel te laten groeien, de ganzen werden ermee gevoerd op bekende wijze met de trechter. De ganzen legden echter het loodje, ze stierven door dit vet.
   opeens was er een product dat niet gebruikt kon worden, toen bedachten ze de margarine en kam het in de winkelschappen.
   Dit verhaal berust op waarheid! Nu sterven de mensen eraan.
   Eet roomboter van biologische oorsprong, dat is kerngezond eten.

   7 likes
 5. Niet per se een “zwak” artikel, alleen niet helemaal volledig, misschien is ook de kennis niet aanwezig betreffende alle slechte eigenschappen van transvetten.

  De transvetten in halvarine/margarine beletten de zuurstofopname in de diepere cellen van het menselijk lichaam en kunnen daardoor kanker veroorzaken en daarbij wil ik verwijzen naar het volgende boek:
  http://www.bol.com/nl/p/het-verzwegen-verhaal-over-kanker/9200000001159065/

  10 likes
 6. Hier in Brabant noemen we roomboter altijd “goei botter”.

  9 likes
 7. ik eet ook al enkele jaartjes roomboter ,en voel me er goed bij dia margarine zat wel veel een smaakje aan wat ik niet kon thuis brengen ! maar later las ik over de verkeerde vet zuren en toen begreep ik het even beter waar het om ging dus voor mij en mijn gezin alleen nog maar ROOM BOTER

  7 likes
 8. Echte roomboter van mijn bio boer. Het smaakt zoveel beter. Sinds ik terug ben bij alleen roomboter. Voel ik me lichamelijk zo veel beter. En ben ik afgevallen. Hoe kan dat nou bij zo’n slechte boter. Haha nou ik weet het wel.

  7 likes
 9. LS…

  Cocosolie / Olijfolie alles eerste persing, bio en niet ontgeurd. Dan roomboter met mate !

  3 likes
 10. alle veehouders die melk produceren voor de verkoop zouden alleen roomboter moeten eten geen margarine meer kopen nooit

  3 likes
 11. Ik wist het wel….gebruik al weer langere tijd roomboter en olijfolie, tot grote tevredenheid, het is lekker en niet slecht voor ons lijf zoals die smerige margarine zooi…

  2 likes
 12. Vaag artikel zonder nieuws, gewoon oud nieuws en nogal verdraaid weergegeven.
  Zo staat er eerst dat dierlijke, verzadigde vetten de kans op hartziekten, beroertes en diabetes niet verhogen (wat best zo kan zijn) en vervolgens komt er: margarine kan de kans op sterfte “echter” verhogen met 34%. Ze wilen hier dus cijfers van in totaal 3 ziektes, vergelijken met cijfers van alles waar je aan kunt overlijden, namelijk “sterfte” in zijn algemeeneid.

  Daarnaast wordt er gepraat over transvetten, alsof margarine een en al transvetten zijn en er wordt totaal niet gesproken over “onverzadigde” vetten, wat margarine feitelijk is. De hoeveelheid transvetten die margarine ook heeft, is minimaal, zo weinig dat men het niet eens op de ingredientenlijst hoeft te vermelden.

  Anyway, roomboter is goed, margarine is ook niet goed, maar dit artikel is FLUT.

  2 likes
 13. Dit artikel mist nuance en er staan ook onwaarheden in (zalm bevat bijvoorbeeld juist vooral onverzadigd vet).
  Lees ook: http://overvoedingengezondheid.nl/overzichtsstudie-verzadigd-vet-slecht/

  1 likes
 14. https://www.youtube.com/watch?v=zXBzsYO8tlw

  moet je eenz naar die gozer kijken 😛

  1 likes
 15. Is volgens mij al jaren bekend dat de vet ketens in margarine en andere emulagatie producten niet zo gezond zijn. Gewoon olijfolie werkt al duizenden jaren goed.

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

arts

Arts met 29 dienstjaren: ‘Ik wil dat jullie de waarheid horen over dit virus’

Ik wil dat jullie de waarheid horen ...

corona

99% van de mensen die stierven aan corona leed al aan andere ziektes, zegt Italië

Meer dan 99 procent van de Italianen ...