
Verzadigde vetten in roomboter en vlees zijn niet slecht voor je, maar margarine kan daarentegen dodelijk zijn, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Hoewel veel diëtisten adviseren om te minderen met dierlijke vetten, heeft de grootste studie ooit aangetoond dat ze de kans op een beroerte, hartziekte of diabetes niet verhogen.
Margarine kan de kans op sterfte echter met 34 procent verhogen. “Jarenlang werd iedereen geadviseerd om de hoeveelheid vetten terug te dringen,” zei hoofdonderzoeker Russell de Souza van de McMaster University in Canada. “Transvetten hebben geen gezondheidsvoordelen en verhogen het risico op hartziekte enorm. Dat geldt niet voor verzadigde vetten.”
Beschermen tegen diabetes
Verzadigde vetten zitten met name in dierlijke producten, waaronder roomboter, zuivel, vlees, zalm en eieren. Transvetten worden daarentegen op industriële wijze vervaardigd en in margarine, snacks en verpakte bakproducten gestopt.
Tijdens het nieuwe onderzoek werd geen bewijs gevonden dat verzadigde vetten slecht zijn voor de gezondheid. Onlangs ontdekte de Universiteit van Cambridge nog dat verzadigde vetten in zuivelproducten beschermen tegen diabetes.
Verguizen
Afgelopen jaar riep de gerenommeerde wetenschapper James DiNicolantonio van het Ithica College in New York op de richtlijnen over verzadigde vetten aan te passen. In de jaren vijftig begon men verzadigde vetten – onterecht – te verguizen. Toch werd mensen sinds de jaren zeventig geadviseerd minder vet te eten.
Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat er geen duidelijk verband is tussen een hogere inname van verzadigde vetten en sterfte, coronaire hartziekten, cardiovasculaire ziekte, beroerte of diabetes type 2. De studie is gepubliceerd in het British Medical Journal. Vond je dit interessant? Denk er dan aan het artikel te delen op Facebook.
Bijzonder zwak artikel, niets over vergitting tot 240℃ en toevoeging van aluminium dat in margarine ingenomen tot meer kans op Alzheimer leidt.
Dit weet ik al letterlijk 15 jaar. Het klopt. Margerine is een aardolie bijproduct. Boter is een hemel van vitaminen en vetzuren.
Niet per se een “zwak” artikel, alleen niet helemaal volledig, misschien is ook de kennis niet aanwezig betreffende alle slechte eigenschappen van transvetten.
De transvetten in halvarine/margarine beletten de zuurstofopname in de diepere cellen van het menselijk lichaam en kunnen daardoor kanker veroorzaken en daarbij wil ik verwijzen naar het volgende boek:
http://www.bol.com/nl/p/het-verzwegen-verhaal-over-kanker/9200000001159065/
Margarine is gewoon plastic ! roomboter is uit de natuur (biologisch natuurlijk) dus….. natuurlijk veel gezonder mijn ouders ZALIGER) EN IK HEBBEN NOOIT ANDER GEGETEN ALS ROOMBOTER !!! lekker veel lekkerder al die vieze margarine en ook nog gezonder !