Natuur en Milieu

Weerman beweert op de radio: ‘milde winter duidelijk signaal dat alles opwarmt’. Dit krantenbericht uit 1947 bewijst dat hij liegt

Help mee door dit met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Welkom in het nieuwe klimaat, zei weerman Marco Verhoef op 15 januari in het programma Nieuws en Co op NPO Radio 1. Hij reageerde hiermee op de milde temperaturen van de afgelopen dagen.

Hij zei dat dit een duidelijk signaal was dat ‘alles aan het opwarmen is’.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

De vraag is of je de zeer milde temperaturen van de afgelopen weken kunt gebruiken als ‘bewijs’ dat de aarde in rap tempo opwarmt.

“Natuurlijk niet,” zegt Rob de Vos van website klimaatgek.nl.

17,2 graden

“Een zeer milde januari in 2020 is geen bewijs van klimatologische verandering,” schrijft hij. “Kijk maar eens naar het krantenbericht hieronder: op 16 januari 1947 werd het volgens de krant maar liefst 17 graden in Maastricht.”

(tekst loopt door onder de foto)

weerman

De Vos besloot de meting na te trekken. Het bleek dat de maximumtemperatuur in Maastricht op de bewuste dag uitkwam op 17,2 graden Celsius.

Het KNMI vond dat veel te hoog en heeft besloten de waarde naar beneden bij te stellen: 16,5 graden.

Veel warmer

Dat is nog steeds veel warmer dan we de afgelopen dagen hebben gemeten in ons land, merkt De Vos op.

“Er was toen vrijwel zeker geen weerman die stelde: ‘welkom in het nieuwe klimaat’,” zegt hij.

Dat is maar goed ook, want tot midden jaren zeventig van de vorige eeuw koelde het op aarde af, ondanks een toenemend CO2-gehalte, aldus De Vos.

Advectie

Wat de weerman niet vertelde, is dat zeer zachte oceaanlucht vanuit het zuidwesten onze kant op gestuwd wordt.

De hoge temperaturen bij ons zijn dus het gevolg van iets wat we advectie noemen, de aanvoer van lucht uit andere gebieden.

“Wat weerman Marco beweerde, klopt in elk geval niet,” zegt De Vos.

[klimaatgek]

0 0 stemmen
Artikel waardering

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jeff
Jeff
5 jaren geleden

NPO radio 1 …. nou dan weet je toch al wie z’n werkgever is. Ah joh en die krant was een drukfout, dat regelen ze bij het KNMI

salvar
salvar
5 jaren geleden

gelijk die marco voor het blok zetten of onslag geven met een grote trap onder zijn reet, zo hard dat hij in het land van OZ terecht komt.

Willem
Willem
5 jaren geleden

Ja ze blijven liegen tegen beter weten in, het is gewoon zielig en daarbij zo zacht vind ik het de laatste tijd, het is vaak guur en nat. Hoe zit het eigenlijk de droogte waarschuwingen?

Marie
Marie
5 jaren geleden

1 graad in Groningen, al een paar dagen. Hoezo zacht? In september en oktober was het abnormaal koud voor de tijd van het jaar. Vorig jaar mei liepen we nog in onze winterjas. Beetje overdreven dus allemaal.

rayoflight
rayoflight
5 jaren geleden

ach ja wat weet een weerman er nu van. Hij wordt gewoon betaald om de agenda na te lullen en als ie dat niet doet kan ie ander werk zoeken. Kijk er niet meer van op klimaat zit vol met fluctuaties , sommige mensen noemen dat weer.

:adrianus-johannes.
:adrianus-johannes.
5 jaren geleden

onderzoek eerst eens wat kou is komt dat van af de noord of de zuid pool.. wat is koude waar komt het van daan? of is het zo dat er altijd kou is net als dark energie..
in een koelkast of diepvriezer is het niet koud het ontbreek daar aan warmte toch.. dus wat is koude.. of is het zo dat het hele universum bestaat uit kou(wat kou ook mag wezen) en zijn er plaatsen waar de schepper een bron van warmte heeft neer gezet.. nul punt energie bestaat niet alles wordt weer koud op zijn tijd ook onze zon.. en dus ook de aarde..
maar als we elkander helpen mee werken en liefhebben kan het wel eens warmer blijven als de schepper bedoeld heeft en dan ja dan vallen we op en geeft de schepper ons aan dacht ( in wat de schepper ook mogen zijn).. daar winnen we ons voort bestaan het zelf opwarmen buiten wat de schepper ons gegeven heeft..
op deze manier krijgen wij waarde en komen in een hoger niveau.. en dit heeft niks te maken met opwarmen van de aarde dat doet de zon alleen.. buiten de aardse dampkring is het -273,6 en juist daar zit de schepper op -274 maar ja omdat te begrijpen zal allen nog wel even duren..

ben
ben
5 jaren geleden

op de site van weerverleden.nl komt het inderdaad overeen in maastricht 17,2 graden op 16 januari 1947. die site is dus wel nog betrouwbaar.

John Postma
John Postma
5 jaren geleden

Als je over deze winter van 1946-47 googelt ….. Zie je ook dat deze winter de koudste ooit gemeten was . Met veel sneeuw en Ijs . Dit artikel is te lachwekkend voor woorden .

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x