Gezondheid

Monsanto overgenomen door bedrijf dat kinderen bewust besmette met hiv

Help mee door deze informatie met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Duitse chemiebedrijf Bayer neemt de Amerikaanse zadenhandelaar Monsanto over. Het samengaan van Bayer en Monsanto levert de grootste producent van zaaigoed en bestrijdingsmiddelen ter wereld op.

Monsanto heeft een slechte publieke reputatie, onder meer door het omstreden bestrijdingsmiddel Roundup, met het mogelijk kankerverwekkende bestanddeel glyfosaat, genetische manipulatie van gewassen en vanwege de ontwikkeling van Agent Orange, dat in de Vietnamoorlog veel slachtoffers eiste.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Bayer, in 1863 opgericht, heeft aspirine als één van zijn bekendste producten. Verder zijn heroïne, als hoestmedicijn, en mosterdgas door Bayer ontwikkeld. Deze twee omstreden bedrijven bundelen nu hun krachten; een nachtmerrie voor velen.

Hoog risico op aids
Monsanto overgenomen door bedrijf dat kinderen bewust besmette met hiv
Bayer (Reuters)

Bij veel partijen en deskundigen lopen de koude rillingen over de rug vanwege de aangekondigde fusie. “Eén partij bepaalt straks wat er op je bord komt,” waarschuwde landbouworganisatie LTO in de Volkskrant.

Op sociale media is daarnaast veel aandacht voor een filmpje over een medicijnzaak rond Bayer enige jaren geleden. Het Amerikaanse bedrijf Cutter Biological, dochter van Bayer, verkocht begin jaren tachtig een medicijn aan hemofilie-patiënten, met name kinderen, dat een hoog risico op aids met zich meedroeg.

Cutter Biological bleef het medicijn verkopen in Europa, Azië en Zuid-Amerika, terwijl in Amerika al een veiliger alternatief op de markt was. Bayer liet destijds in een reactie weten dat de besluiten waren gebaseerd ‘op de beste wetenschappelijke informatie’.

Cholesterolverlager

Het bedrijf won uit bloedplasma een concentraat dat het bloed stolt. In 1982 werd bekend dat bloedplasma hiv kan bevatten. Cutter Biological haalde het middel niet van de markt, maar liet zijn distributeur in Hongkong weten dat het eerst ‘de voorraad moest verwerken’.

Zo’n 20.000 patiënten raakten besmet met hiv. De fabrikanten van bloedplasma hebben in 1997 ingestemd met een schikking van 600 miljoen dollar.

In 2001 moest Bayer zijn cholesterolverlager Baycol van de markt halen, omdat het in verband werd gebracht met ruim 100 doden. Het bedrijf werd aangeklaagd door 8800 patiënten. Met 500 van hen is een schikking getroffen voor 140 miljoen euro.

Kijk en huiver:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Tinus Blaaskaak
Tinus Blaaskaak
7 jaren geleden

Ik geloof dat inmiddels iedereen wel weet dat de werkelijkheid geheel anders is als het leven wat we nu leiden.

poliitiek correct
poliitiek correct
7 jaren geleden

Weer zo’n een PC geschreven stukje…
“mogelijk kankerverwekkend”.

eNdEmiOn
eNdEmiOn
7 jaren geleden
Sola
Sola
7 jaren geleden

Het middel is soms erger dan de kwaal…. 🙂

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x