Gezondheid

Werking griepremmer Tamiflu niet bewezen

Help door dit artikel met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Dat de griepremmer oseltamivir met de merknaam Tamiflu grieppatiënten beschermt tegen ernstige complicaties van de griep, zoals longontsteking, is niet te zeggen. Dat meldt NRC Handelsblad woensdag.

Dit komt omdat fabrikant van Tamiflu Roche weigt onderzoeksgegevens beschikbaar te stellen, aldus onderzoekers van de Cochrane Collaboration.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De internationale groep onderzoekers verzamelt op een systematische manier wetenschappelijke gegevens over een medische behandeling en stelt kritisch vast welk wetenschappelijk bewijs er is. Het British Medical Journal (BMJ) publiceert vandaag online artikelen waarin de onderzoekers van Cochrane de problemen uit de doeken doen.

Adviesorganen

In veel landen waaronder ook in Nederland behoort Tamiflu tot de medicijnen die regelmatig worden voorgeschreven aan grieppatiënten die met complicaties in het ziekenhuis terecht komen. Veel landen hebben voorraden aangelegd om mensen al bij de eerste symptomen te beschermen tegen nieuwe griepvirussen waar nog geen vaccin tegen is. Ten tijde van de Mexicaanse griep in 2009 lagen daardoor in Nederland voor 5 miljoen mensen doses klaar die uiteindelijk grotendeels ongebruikt bleven.

Het idee was dat Tamiflu de verspreiding van H5N1 zou vertragen en dat patiënten minder ernstig ziek zouden worden. Om deze bewering te onderbouwen verwezen adviesorganen vaak naar een publicatie waarin ruim 3.500 patiënten die aan tien onderzoeken naar Tamiflu meededen werden samengevoegd.

Onder vuur

Die studie ligt zwaar onder vuur bij de onderzoekers van Cochrane. De studie is betaald door Roche en alleen de eerste en laatste auteur waren niet in dienst van de fabrikant. Zeven van de tien studies zijn nooit gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.

Na eerder onderzoek van Cochrane in 2009 met als conclusie dat het wetenschappelijke bewijs voor de werking van Tamiflu oncontroleerbaar was beloofde Roche de basisgegevens, aldus het BMJ. Roche leverde vervolgens slechts een deel van de gegevens aan. Een aanvulling kwam via de European Medicines Agency (EMA).

Ontbreken

De onderzoekers concluderen na de bestudering van meer dan 24.000 pagina’s opnieuw dat gegevens ontbreken voor een conclusie.

Ook rijzen vragen als: verzwakt Tamiflu de afweerreactie tegen influenza? En waarom zaten er vreemde stoffen in de placebopillen die in de medicijnen ontbraken? Roche is zelf van mening dat het genoeg gegevens heeft aangeleverd.

Bron: NRC.nl

Gerelateerd: Nut griepprik niet wetenschappelijk bewezen

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x