Wetenschap

Wetenschappers hopen met Large Hadron Collider binnen enkele dagen contact te maken met parallel universum

Help ons door deze informatie met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers gaan volgende week met de Large Hadron Collider, die tegen die tijd op volle toeren draait, op zoek naar het multiversum. Ze proberen de speciale relativiteitstheorie te verenigen met de kwantummechanica.

Kwantumverstrengeling maakt het mogelijk dat informatie direct kan worden uitgewisseld tussen twee punten die lichtjaren van elkaar zijn verwijderd en dat strookt niet met de relativiteitstheorie. Hoewel de theorie van Einstein uitgaat van vierdimensionale ruimtetijd, is het idee van een aantal moderne theorieën dat verschillende delen van het lichtspectrum de zwaartekracht anders ervaren.

Met de deeltjesversneller gaan CERN-wetenschappers kijken of en zo ja hoe zwaartekracht en licht weglekken naar andere dimensies. De experimenten, waarbij de volledige botsingsenergie wordt benut, zijn volgens de onderzoekers een natuurkundige gamechanger. Als het experiment succesvol verloopt zal er een compleet nieuw universum worden ontdekt.

Hogere dimensies

Natuurkundige Mir Faizal stelt dat de experimenten meer inzicht gaan verschaffen in parallelle universa in hogere dimensies. Hij hoopt minuscule zwarte gaten te gaan detecteren, die wijzen op het bestaan van parallelle universa.

“We voorspellen dat zwaartekracht weglekt naar andere dimensies. Als dat zo is, kunnen we minuscule zwarte gaten opwekken met de LHC,” zei Faizal. De LHC heeft tot nu toe steeds naar zwarte gaten gezocht door protonen op elkaar te laten botsen bij 5,3 TeV (biljoen elektronvolt), terwijl het model van Faizal voorspelt dat ze zich vormen bij 9,5 tot 11,9 TeV.

Donkere materie

De Large Hadron Collider ligt in een 26,6 kilometer lange tunnel op de grens tussen Zwitserland en Frankrijk. De bouw ervan heeft ongeveer 5 miljard euro gekost. In de tunnel worden protonen versneld tot bijna de snelheid van het licht en vervolgens met elkaar in botsing gebracht.

In 2012 vonden CERN-fysici met de grootste protonenbotser ter wereld het befaamde Higgsdeeltje, dat in theorie verklaart waarom deeltjes massa hebben. De komende jaren hopen onderzoekers ook het bestaan van donkere materie te bewijzen.

[Webwereld, Express]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x